13 Ocak 2014 Pazartesi

KİMİ DER Kİ KADIN...

     Eşi Nail Çakırhan ile birlikte çok zor çalışma şartlarında,bu ülkenin tarihini gün ışığına çıkaran ilk kadın arkeologlarımızdan, ilk kadın olimpiyat sporcularımızdan Halet Çambel'i kaybettik. Cumhuriyet'in ilk yıllarında yetişmiş aydınların, güzel insanların gitgide azaldığı ülkemizde bu kayıplara üzülmemek elde değil ama belki de yakın arkadaşı Mina Urgan'a ve Nail Çakırhan'a kavuşmuştur kimbilir... Mekanı cennet olsun.
     İnternette çok defa paylaşıldığını gördüğüm ve şairinin Nazım Hikmet olduğu sanılan ''Kadın Telakkisi'' adlı Nail Çakırhan'ın yazdığı bu güzel şiiri de bu iki güzel insanın anısına bu gün paylaşmak istedim.

Kimi der ki kadın;
Uzun kış gecelerinde,
Serip bir döşek gibi 
              Yatmak içindir.
Kimi der ki kadın;
Yeşil bir harman yerinde,
Dokuz zilli bir köçek gibi
              Oynatmak içindir.
Kimi der ki,hamur yoğurur.
Kimi der ki,çocuk doğurur.
Her ağızdan bir söz;
Kimi der ki;ilk göz ağrım.
Kimi der ki,onunla dolu bağrım.
Kimi der ki,bunca yıldır yaşıyorum ayalimdir.
Kimi der ki,boynumda taşıyorum vebalimdir.
Ne bu,
      ne şu.
Ne öyle,
      ne böyle.
Ne köçek,
      ne döşek.
Ne ayal,
      ne vebal...
O benim;
Kollarım,bacaklarım,dudaklarım,
              Ve başımdır...
Yavrum,anam,öz kardeşim,karım,
              Hayat arkadaşımdır.
                 

                                        Nail Çakırhan
                                        Haftalık Resimli Ay-Ocak 1931,Sayı 9




10 Ocak 2014 Cuma

MAHLUTA ÇORBASI

Mahluta çorbası tarifi
Mahluta çorbası nasıl yapılır
     İzmir'de havalar soğuk olmasa da, kış aylarında sofralar çorbasız olmaz diye düşünerek değişik çorbalar yapmaya çalışıyorum.Siz de çorba seviyorsanız; Antakya yöresine ait besleyici, yoğun kıvamlı Mahluta çorbası yapabilir, limon suyunu ve baharatları damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 1 çay bardağı pirinç 
  • 2 adet kuru soğan
  • 10 su bardağı su                       
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası 
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber 
Yapılışı:
  • Kırmızı mercimek ve pirinç ayıklanıp, yıkanır.
  • Kuru soğan doğranıp, karamelize olana kadar kavrulur.
  • Sarımsaklar da eklenip, yağda biraz çevrilir.
  • Mercimek ve pirinç tencereye alınıp, üzerine soğuk su konulur.
  • Orta ateşte üzerinde ki köpükler alınarak yumuşayana kadar pişirilir.
  • Çorbadan bir kepçe başka bir kaba alınıp, domates ve biber salçaları eklenerek ezilir.
  • Salçalar çorbaya eklenip, kıvam alıncaya kadar pişirilir.
  • Limon suyu ve kimyon da çorbaya eklenir.
  • Çorbanın kıvamı çok koyu olursa, gerekirse biraz sıcak su eklenerek ayarlanır.
  • Tavada kızdırılan zeytinyağında kırmızı biber ve nane yakılarak, çorbanın üstüne dökülür.

9 Ocak 2014 Perşembe

COLESLAW SALATASI

Coleslaw salatası tarifi
Coleslaw salatası nasıl yapılır
Lahana salatası
     Son yıllarda hayatımıza giren :) Coleslaw salatasından önce de lahana salatasını severdim. Lahanayı ince ince kıyıp, bol maydanozla karıştırıp, sirkeli zeytinyağlı salatasını kış aylarında sık sık yapardım. Coleslaw salatasının kullanılan yoğurt ve mayonez nedeniyle diğer lahana salatasına göre kalori değerleri biraz artsa da, değişik bir alternatif olarak deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 500 gram beyaz lahana 
  • 3 adet orta boy havuç 
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı mayonez 
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi 
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Lahananın beyaz  göbek kısımları ince ince kıyılır.
  • Toz şeker ve tuz eklenip çok az ovulur.
  • Havuçlar soyulup, rendelenir.
  • Diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Buzdolabında kapalı bir kabın içinde bir saat kadar dinlendirildikten sonra servis edilir.

8 Ocak 2014 Çarşamba

ÇITIR YUFKA PİZZASI

En kolay pizza tarifi
Yufka pizzası tarifi
Çıtır yufka pizzası nasıl yapılır
     Çok az malzeme ile çok kısa zamanda yapabileceğiniz bu pizzayı, ben iki yufkayı ortadan keserek dört adet yarım yufka kullanarak yaptım.Siz, yufka sayısını arttırarak ve beslenme tercihinize göre peynirli, sucuklu veya istediğiniz malzemeleri kullanarak incecik tabanlı, çıtır çıtır yufka pizzalar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket mantar 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yufka 
  • 2 adet kırmızı közlenmiş biber 
  • Birkaç dal dereotu
  • Estuz baharatlı öğütme tuzu
Yapılışı:
  • Mantarlar dikine dilimlenip, tavada çok az zeytinyağında sotelenir.
  • Kırmızı biberler közlenir, çekirdekleri temizlenir.
  • Yufkalar ortadan ikiye ayrılır.
  • Zeytinyağı  fırça ile yufkaya sürülür.
  • Her katına zeytinyağı sürmeye devam ederek ince uzun katlanır.
  • En üste mantar dilimleri sıralanıp, baharatlı öğütme tuzu eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-45 dakika iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Közlenmiş kırmızı biberler küp küp doğranıp, üzerine paylaştırılır.

6 Ocak 2014 Pazartesi

PİTAHAYALI TART

Pitahayalı tart tarifi
Ejder meyveli tart
Meyveli tart nasıl yapılır
Pitahayalı, kivili, cennet elmalı, frambuazlı tart tarifi
     Pitahaya yada Ejder meyvesi (Dragon Fruit) ilginç görüntüsü nedeniyle internette görüp merak ettiğim meyvelerden biriydi.Vietnam, Tayvan, Meksika ve Güney Amerika'da yetişen bir kaktüsün meyvesiymiş, içerdiği besin ve mineraller yönünden de çok zenginmiş ama sanıyorum ülkemizde henüz satılmıyor ya da ben satıldığını görmedim. Bulduğum ilk fırsatta aldığım, bu dışı pembe içi beyaz ilginç görüntülü meyve kullanılarak yapılmış hiç bir tarife rastlayamayınca, uyacağını düşündüğüm meyvelerle birlikte meyveli tart olarak yaptım. Meyvelerin kararmaması ve daha parlak görünmesi için üzerine jöle hazırlayıp, dökebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket yulaflı bisküvi 
  • 100 gram tereyağı                       
Kreması:
  • 1,5 litre süt 
  • 2 su bardağı toz şeker                 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya  
  • 1 poşet toz krem şanti
Üzerine:
  • 1 adet pitahaya (ejder meyvesi)
  • 2 adet cennet elması
  • 2 adet kivi 
  • 20 adet frambuaz 
  • 1 paket tart jölesi 
  • Kenarı için, minik bisküvi veya kurabiyeler

Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda parçalanır.
  • Oda sıcaklığında ki yağ ile yoğurulur.
  • Kenarları hafifçe yükseltilerek 24 cm çapında kelepçeli kalıba yayılır.
  • Üzerine bastırılarak düzleştirilip, buzdolabına konulur.
  • Derin bir tencerede sütün içine toz şeker, un ve buğday nişastası eklenir.
  • Karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Pişmeye yakın vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Muhallebi soğuduktan sonra bir poşet toz krem şanti eklenip, mikserle iyice çırpılır.
  • Muhallebi buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın üzerine kaşık yardımı ile yayılır.
  • Kullanılacak meyvelerin kabukları soyulur, dilimlenerek muhallebinin üzerine dizilir.
  • İstenirse tart jölesi çok az su ile hazırlanarak meyvelerin üzerine yayılır.
  • Servise kadar buzdolabında bekletilir.

5 Ocak 2014 Pazar

BROKOLİ AĞACI SALATASI

Yılbaşı için salata tarifi
Brokoli salatası nasıl yapılır
Ağaç şeklinde brokoli salatası nasıl yapılır
    Son yıllarda her yılbaşı öncesi paylaşılan, çam ağacı şekli verilen brokoli salatasına havuç, mısır, kırmızı biber gibi salataya uyacağını düşündüğünüz malzemeleri ekleyerek, özellikle yeni yıl sofralarınızda renkli ve hafif bir salataya yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet brokoli 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • Yarım çay bardağı haşlanmış mısır 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz
Yapılışı:
  • Brokoli minik dallara ayrılır.
  • 10 dakika kadar hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Brokoli ve havuçlar süzgece alınarak suyu süzdürülür.
  • Kırmızı biberler ve havuçlar doğranır
  • Servis tabağında malzemelere çam ağacı şekli verilip, süslenir.
  • Dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu ve tuz karıştırılarak sos hazırlanır.
  • Servisten önce sosu dökülür.

3 Ocak 2014 Cuma

VİTRAY YILBAŞI KURABİYESİ

Vitray kurabiye nasıl yapılır
Vitray kurabiye tarifi
Yeni yıl kurabiyesi tarifi
     Yıllar önce Emel Başdoğan'ın bir TV programında yaptığı gerçek cam gibi görünen, yılbaşı ağacına astıkları minik vitray kurabiyelerden esinlenerek hem ağaca asmak, hem de yeni yıla ağız tadıyla başlamak için vitray kurabiyelerden yaptım.Özellikle ışığa tutulduğunda gerçek cam gibi görünen pencerelerin camlarının şeffaflığı fotoğraflarından ne kadar anlaşılıyor bilmiyorum ama yapıp yakından görmek isteyenler için tarifini de paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağ 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1 çay kaşığı zencefil 
Vitray cam malzemeleri:
  • İstenen renklerde Kent Meybon Şekeri ( meyve aromalı karışık bonbon şeker)

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri kapatılıp, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dolaptan çıkartılıp, iki yağlı kağıt arasında merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Hamur kalıpla veya elimizle istenen şekilde kesilir.
  • Evin kapı ve pencere boşlukları kesilip, çıkartılır.
  • Ağaca bağlanmak isteniyorsa, kürdanla ip geçirmek için delik açılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında, 12 dakika kadar pişirilir.
  • İstenen renkteki şekerler havanda veya üzerinden merdane ile geçerek kırılır.
  • Parçalanmış şekerler kurabiye de açılan boşluklara yerleştirilir.
  • Tepsi tekrar fırına konularak 5 dakika daha şekerler eriyene kadar fırında tutup, çıkartılır.
  • Kurabiyeler iyice soğuyunca tepsiden alınır.
  • İstenirse kurabiyeler şeker hamuru ile kaplanıp, süslenir.



31 Aralık 2013 Salı

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN


   Her gün yeni bir gemi kalkar insanın umut limanından,
   fırtınaya inat, dalgaya inat...
   Hayat yaşamaya, sevgi paylaşmaya değer...
   Umut pencereniz daima açık olsun
   Hayat size en güzel sevinçler getirsin.
   Yeni yılda,
   Yüzünüzde bir tebessüm
   Yüreğinizde sevgiler...

30 Aralık 2013 Pazartesi

U.P.K.Y.I.H GEZİ RUHU ŞEREFİNE

Kahve çekirdekli portakallı votka tarifi
Kahve çekirdekli portakallı votka nasıl yapılır
Yılbaşı içeceği tarifi
 
                                      Dostlar ki,
                                      bir kere bile selamlaşmadık,
                                            aynı ekmek,
                                                 aynı hürriyet,
                                       aynı hasret için ölebiliriz.

     Beste'nin Naneleri tarafından başlatılan üç yıldır artık geleneksel hale gelmiş olan, U.P.K.Y.I.H yani Uluslararası Portakallı Kahveli Yılbaşı İçeceği Hareketi'ne geçen yıl da katılmıştım ve dünyanın dört bir tarafından katılanlarla birlikte aynı gün ve saatlerde sağlığa ve barış içinde yaşanacak bir dünyaya kadeh kaldırmıştık. Kadehlerimizi barışa, sağlığa kaldırmıştık ama öyle bir yıl geçirdik ki; yaşadıklarımıza, fidan gibi gençlerimizi kaybettiğimize mi üzülelim yoksa her şeye rağmen hiç tahmin etmediğimiz insanların bile tepki verdiği, bir araya gelemez sanılan insanların bir araya geldiği bir direnişi aylarca yaşadığımıza, tarih yazılırken orada olduğumuza mı sevinelim bilemedik. Bu ülkede artık hiç bir şeye şaşırmam sanırken; karşılaştığımız gençlerin güzelliği, espri yetenekleri ve orantısız güce karşı kullandıkları orantısız zekaları ile dayanışma ve direnme güçleri beni çok şaşırttı.O güzel gençlerin sadece zekalarına ve dirençlerine şahit olsaydık, keşke acılarını görmeseydik, kayıplarına içimiz yanmasaydı.Ama;

                                        Her yara, kitap ayracı gibi durur hayatımızda,
                                        '' Nerede kalmıştık '' deriz, devam ederiz.

     En sevdiğim Gezi sloganlarından biri ile  kadehimi Gezi Ruhuna ve içinde Gezi Ruhu taşıyanlara kaldırıyorum.'' Sinirlenince çok güzel oluyorsun Türkiye'm '' , Şerefine, Barışa, Adalete, Huzura...


Malzemeler:
  • 70 cl  sade votka 
  • 2 adet küçük portakal 
  • 40 adet kahve çekirdeği 
  • 2 yemek kaşığı kahve çekirdeği 
  • 100 gram esmer şeker 
  • 100 gram toz şeker
Yapılışı:
  • Portakallar yıkanıp, kahve çekirdeklerinin geleceği yerlere bıçakla minik delikler açılır.
  • Deliklere kahve çekirdekleri sokularak yerleştirilir.
  • Kavanozun içine önce beyaz sonra esmer şeker konulur.
  • Kahve çekirdekli portakallar şekerlerin üzerine yerleştirilir.
  • Üzerini kapatacak kadar votka dökülür.
  • Bir gün bekletilip, şekerin erimesi için hafifçe çalkalanır.
  • İki yemek kaşığı kadar kahve çekirdeği eklenip, kavanozun ağzı kapatılır.
  • İki üç hafta karanlık ve serin bir yerde demlenmeye bırakılır.

29 Aralık 2013 Pazar

YENİ YIL KURABİYELERİ

Yeni yıl kurabiyesi tarifi
Puzzle kurabiye nasıl yapılır
Puzzle kurabiye tarifi
      Zaman ne kadar çabuk geçiyor, çocukluk yıllarımızda Uzay 1999 diye bir dizi vardı.Bu dizi çok uzak bir geleceği anlatıyor gibi gelirdi ve çok severek izlerdim.O günleri yaşadık geçti, o yılların çok sonrasındayız şimdilerde. Blog yazmaya başladığımda da ülkenin durumu çok karışıktı, biraz da sıkıldığım bu gündemden kaçmak için başlamıştım yazmaya...Yazdıklarımı düşününce geçen yıllarda ülke gündeminde olumlu bir değişiklik olmamış ama ben gene de umudumu korumaya, her yeni yıldan barış, huzur ve sağlık beklemeye devam etmişim.''Geçse de yolumuz bozkırlardan, denizlere çıkar sokaklar'' umudum; yeni yılda ülkemiz için de dilerim gerçekleşir.Hepimiz için adaletli, huzurlu, barış içinde, umutların yitirilmediği, anaların babaların ağlamadığı, ağlatılmadığı bir yıl olur umarım.2014 yılı hepimize mutluluk, huzur ve sağlıklı günler getirsin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...