31 Ocak 2014 Cuma

SEBZELİ ÜÇGEN POĞAÇALAR

Sebzeli poğaça tarifi
Sebzeli poğaça nasıl yapılır
Ispanaklı, havuçlu, zeytinli, lorlu poğaça nasıl yapılır
Mayalı sebzeli poğaça tarifi
     Hamurunda ıspanak, havuç, zeytin bulunan, iç malzemesi olarak da içine lor veya peynir koyabileceğiniz bu üçgen poğaçaların hamurunu merdane ile açıp  mayalandıktan sonra çok kısa sürede şekil verebilirsiniz.Özellikle sebze yemek istemeyen çocuklarınız için de her şeyin içinde olduğu bu poğaçalar alternatif olur diye düşünüyorum. 
Malzemeler:
  • 500 gram ıspanak yaprağı
  • 2 adet havuç 
  • 1 çay bardağı çekirdeksiz siyah zeytin
  • 5 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker ınstant maya 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı tereyağı 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay kaşığı tuz
İçine:
  • 150-200 gram az tuzlu lor
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörek otu 

Yapılışı:
  • Ispanak yaprakları ve havuç temizlenip, yıkanır.
  • Zeytinin çekirdekleri çıkartılıp, incecik doğranır.
  • Doğranmış yapraklar ve rendelenmiş havuçlar çok az tuz ile ovulup, süzgece konulur.
  • Derin bir kap da unun içine; instant maya, şekerli ılık süt, ılık su, zeytinyağı, yumurta ve tereyağ eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek yarım saat mayalandırılır.
  • Süzgeçte suyu süzülen ıspanak yaprakları ve havuç elimizle iyice sıkılıp, ince kıyılmış zeytinlerle birlikte hamura eklenip, yoğurulur.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Karelere kesilip, ortasına lorlu iç malzemesi konularak, üçgen şeklinde kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üstlerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Tepside yarım saat daha mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-50 dakika kontrol edilerek pişirilir.

30 Ocak 2014 Perşembe

BALKABAĞI BÖREĞİ

Balkabağı böreği tarifi
Balkabaklı börek nasıl yapılır
Rumeli böreği tarifi
     Balkabaklı böreği çocukluk yıllarımda anneannem el açması yufka ile yapar, yufkaların arasına balkabaklı içten yayarak büyük tepside ateşin üzerinde çevire çevire pişirirdi.Hatırladığım kadarı ile iç malzemesi olarak sadece toz şeker ve rendelenmiş balkabağı konulurdu ama ben incecik çekilmiş ceviz de ekleyerek, fırında pişiriyorum.Bu güne kadar sofralarınızda sadece tuzlu böreklere yer verenlerdenseniz,  farklı bir lezzet olan hafif tatlı bu Rumeli böreğini de özellikle çay saatlerinizde denemelisiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 1 kilogram bal kabağı ( temizlenmiş )
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı: 
  • Bal kabağı dilimlenip, soyulur, rendelenir.
  • Toz şeker eklenerek tencerede kapağı kapalı olarak yumuşayana kadar pişirilir.
  • Süzgeçte suyu süzüldükten sonra çatalla ezilir.
  • Cevizler  ve tarçın eklenerek karıştırılır.
  • Yufkalar ortadan ikiye bölünür.
  • Her yufkaya zeytinyağı fırça ile sürülür.
  • Yufkanın kenarı boyunca bal kabaklı iç yayılır.
  • Fazla sıkmadan rulo yapılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine yufkalar dizilir.
  • Yufkaların üzerine zeytinyağı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

29 Ocak 2014 Çarşamba

AVOKADO SALATASI

Avokado salatası tarifi
Avokadolu kırmızı biberli salata nasıl yapılır

     Son yıllarda Akdeniz bölgemizde de yetiştirildiğinden, sofralarımızda kullanımı artan avokadonun kararmaması için kestikten sonra kullanmayacağımız kısmına limon sıkıp, çekirdeğini de yuvasında bırakarak saklamak gerekiyormuş, gerçi ben aldıktan sonra hemen kullanıyorum ama eğer olgunlaşmadan aldıysanız gazete kağıdına sararak yumuşadıktan sonra kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet olgun avokado 
  • 1-2 adet taze soğan 
  • 5-6 sap dereotu 
  • 5-6 adet doğranmış çekirdeksiz siyah zeytin
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet limonun suyu
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz
Yapılışı:
  • Avokado soyulup, çekirdeği çıkartılır.
  • Avokado ve kırmızı biberler küp küp doğranır.
  • Taze soğan, dereotu ve siyah zeytinler ince ince kıyılır.
  • Limon suyu, dövülmüş sarımsak, tuz ve zeytinyağı ile sos hazırlanır.
  • Bütün malzemeler karıştırılıp, servis tabağına alınır.


28 Ocak 2014 Salı

NAR REÇELİ

Nar reçeli tarifi
Nar reçeli nasıl yapılır
     Nar reçeli, Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri yapılan reçellerdenmiş ve Yazar Sermet Muhtar Alus'a göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir kadının reçel yapamayıp, çarşıdan alması onun namusunu lekeleyecek kadar ayıp bir durummuş, neyse ki şimdilerde namusumuz bu kadar kolay lekelenmiyor :) Önceleri çok kıymetli olan reçeller sadece padişah ve çevresi için, başta gül olmak üzere değişik çiçeklerden, meyvelerden, sebzelerden yapılırmış ve sanatkarların elinden çıkma cam, porselen hatta som altından çok değerli tatlı hokkalarında, kaselerinde sunulurmuş. Tatlı nar tanelerinden yaptığım reçelin rengi daha açık pembe olmuştu, ekşi nardan yaptığımın hem rengi, hem de tadı bence çok daha güzel oldu. Nar reçelini taze sıkılmış nar suyu ile yapıp, yedikten sonra görünüşü, rengi ve lezzeti ile  gerçekten padişah sofralarında yer bulacak güzellikte bir reçelmiş  diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu 
  • 3 su bardağı ayıklanmış nar tanesi
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu  

Yapılışı:
  • Narların üç su bardağı dolduracak kadarı tanelere ayrılır.
  • Kalan narların dört su bardağı dolduracak kadarı sıkılır.
  • Taze sıkılmış nar suyu ve toz şeker tencerede karıştırılır.
  • Şeker eriyene kadar arada köpükleri alınarak orta ateşte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra ateşin altı kısılarak kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Nar taneleri ve sonra limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanoza konulup, soğuduktan sonra kapağı kapatılır.

27 Ocak 2014 Pazartesi

EŞEK HELVASI SALATASI

Eşek helvası salatası tarifi
Çoban düdüğü otu salatası tarifi
Türkmen düdüğü otu salatası tarifi
          Ege bölgesinde, kış aylarında kendiliğinden yetişen yabani otlardan eşek helvasını da diğer otlar gibi köklerinde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkayıp, bol kaynar su içinde parçalamadan haşlayarak, üzerine limonlu, zeytinyağlı bir sos ile ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram eşek helvası ( çoban düdüğü ) otu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Otların sararmış yaprakları ve sert kısımları ayrılır.
  • Bol su içinde bir kaç defa iyice yıkanır.
  • İnce taze dalları ve yaprakları irice doğranır.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su içinde haşlanır.
  • Otlar parçalanmadan süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
  • İyice süzülen otlar servis tabağına alınır. 
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuz eklenir.
  • Bekletmeden ılık servis edilir.

23 Ocak 2014 Perşembe

MIHLAMA

Mıhlama Tarifi
Mıhlama Nasıl Yapılır
  
Malzemeler:
  • 300-350 gram mıhlama (kolot) peyniri 
  • 4 yemek kaşığı mısır unu 
  • 2 su bardağı süt veya su 
  • 150 gram tereyağı 
Yapılışı:
  • Küçük parçalara ayrılan tereyağı tavada yakmadan kaynatılır.
  • Yağ iyice kızınca mısır unu eklenir.
  • Kısık ateşte yakmadan rengi dönene kadar karıştırılır.
  • Su veya süt eklenip, hızlıca karıştırılır.
  • Önceden ince uzun parçalara ayrılmış peynir tavaya eklenir.
  • Peynir eriyene kadar çok az karıştırılarak pişirilir.
  • Tercihen pişirilen tavada ve sıcak olarak servis edilir.

22 Ocak 2014 Çarşamba

MEKİK BÖREK

Mekik börek tarifi
Mekik börek nasıl yapılır
     Kat kat görüntüsünü ve lezzetini beğendiğim bu börekler uzun zamandır arşivimde paylaşılmayı bekleyenler arasındaydı. Bu ölçülerle hamurdan bir parmak kalınlığında parçalar keserek yirmibeş adet börek yaptım. İsterseniz hamurunu önceden hazırlayıp, streç filme sararak buzdolabında ekletebilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzdolabından çıkartıp, istediğiniz iç malzemesini koyup, şekil vererek zamandan kazanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket hazır instant maya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4,5 -5 su bardağı un 
Aralara sürmek için:
  • 150 gram erimiş soğumuş tereyağı 
İç malzemesi:
  • Peynir 
  • Dereotu 
Yapılışı:
  • Malzeme karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur, üzeri örtülür.
  • Hamur iki katına çıkana kadar, bir saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur altı eşit parçaya bölünüp, her parça ince açılır.
  • Aralarına eriyip soğumuş tereyağı sürülerek, üst üste dizilir.
  • Üst üste dizilen hamurlardan sıkıca bir rulo yapılır.
  • On beş dakika yağı donuncaya kadar buzdolabında bekletilir.
  • Keskin bir bıçakla rulodan bir parmak eninde parçalar kesilir.
  • Kesilen kısım üste gelecek şekilde merdane ile biraz açılır.
  • İç malzemesi konulup, yanlardan hafifçe bastırılarak kapatılır.
  • Ek yeri alta getirilip, mekik şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Üzerine fırça ile istenirse yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.

20 Ocak 2014 Pazartesi

MAVİ KUŞ NİŞAN PASTASI VE KURABİYELERİ

Nişan pastası ve kurabiyesi tarifi
Nişan pastası ve kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu nişan pasta ve kurabiyeleri

                     " Yüreğinde yeşil bir dal saklarsan,şarkı söylemeye bir kuş gelecektir. "
     Bu hafta sonu, kardeşimin söz kesme ve nişan töreninin bir arada yapıldığı, aile arasında mutlu bir gün yaşadık. ''Yüreğinde yeşil bir dal saklarsan, şarkı söylemeye bir kuş gelecektir'' diyen Çin atasözündeki gibi, kardeşim de umudunu hiç kaybetmedi ve geçirdiği tüm zor günlere rağmen, yüreğinde yeşil bir dal sakladı ki, nihayet şarkı söylemeye mavi bir kuş geldi :)          
     Geçtiğimiz yıllarda kardeşim için doğum gününde yaptığım, üzerinde deniz kızı figürü olan pastanın altına ''Dilerim gönlüne göre bir deniz kızı yakalar '' demişim :) Sanıyorum benim dileğim de kabul olmuş ki; deniz gözlü bir deniz kızı ile birlikte yeni bir hayata adım atmaya karar verdiler.Aile arasında yapılan bu mutlu gün de, tatlı bir başlangıç için bir pasta ve o günün anısına eşe dosta dağıtılması amacıyla arkasında o günün tarihinin de yer aldığı kurabiyeler yaptım.
     Hayatınızda hep sevgi ve mutluluk olsun, huzurlu ve sağlıklı günlerde hep birlikte, her şeyin gönlünüzce olduğu bir yaşam diliyorum.Ömür boyu mutluluklar...



                             

17 Ocak 2014 Cuma

KUMKUAT (KAMKAT) REÇELİ

Kumkuat reçeli tarifi
Kumkuat reçeli nasıl yapılır
Kamkat reçeli tarifi
Kamkat reçeli nasıl yapılır
       Turunçgiller ailesinin küçük mücevheri olarak da adlandırılan kumkuat ya da kamkat; incecik aromatik kabuğu soyulmadan da yenilebilen, portakal renginde, şekli limona benzeyen, bergamot gibi kokan yani nerede ise bütün narenciyeyi içinde barındıran minyatür bir meyve...Özellikle kabuğu ile yenildiğinde C vitamini kaynağı olduğu söylenen bu meyve, balkonlarda hatta kapalı mekanlarda dekoratif amaçlı yetiştiriliyor.Meyvelerinden marmelat, şekerleme, meyve suyu ve reçeli yapılıyor. Ben deneme amacıyla kumkuatların birazını bütün bırakarak, birazını da dikine ortadan keserek reçel yaptım. Bütün olarak yaptıklarımın içlerinde ki çekirdekleri çıkaramadım, piştikten bir kaç gün sonra şekil bütünlüğü bozuldu, bazılarının içleri de boşalmış gibi oldu. Ortadan kesip çekirdeklerini çıkartarak yaptıklarım ise hem çekirdeksiz hem de şekli bozulmadığı için, bundan sonra yaptığımda ikiye bölerek yapmak daha uygun diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kumkuat 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Kumkuatların yaprakları ve sapları ayıklanır, yıkanır.
  • Bütün olarak tencereye konularak, sadece 10 dakika acısının çıkması için haşlanır.
  • Süzgece konulup, soğuması beklenir.
  • Bütün olarak kullanılacak ise, iğne ile birkaç delik açılır.
  • Bütün olması istenmiyorsa, meyveler ortadan dikine ikiye bölünür.
  • Çekirdekleri ayıklanır.
  • Bir sıra kumkuat bir sıra toz şeker olacak şekilde konulup, bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün şekerlenmiş kumkuatlara üç su bardağı su eklenerek tencereye alınır.
  • Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte reçel kıvamı alıncaya kadar kaynatılır.
  • Ocaktan almadan önce limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Reçel temiz ve kuru bir kavanoza alınıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

14 Ocak 2014 Salı

UĞUR BÖCEKLİ KURABİYE

Uğur böcekli kurabiye tarifi
Uğur böcekli kurabiye nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Böceklerden korktuğum nerede ise böcek fobim var diyebileceğim bir durumdayken, sanıyorum çocukluktan kalma bir alışkanlıkla halen korkmadığım, dokunabildiğim tek böcek uğur böceği...Çocukluk yıllarında, '' Uç uç böcecik, annen sana terlik pabuç alacak '' tekerlemesini söyleyip, dilek tutar hemen uçarsa da dileğimizin olacağına inanırdık.İnançların henüz sarsılmadığı çocukluk yılları ne güzelmiş...Bu uğur böcekli kurabiyeyi yaparken, aklıma eskisi gibi dilek dilemek geldi, uğur böcekli kurabiyeyi yerken, ''uç uç böcecik bize barış, adalet, huzur getir'' desek, o minik kanatlara bu yük çok mu ağır gelir acaba...
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • 4 su bardağı un 
  • Yeşil, beyaz, kırmızı, siyah şeker hamuru
  • Siyah gıda kalemi 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ ile diğer malzemeler karıştırılıp, hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Hamurdan kalıpla yapraklar kesilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirilir.
  • Tel ızgara üzerine çıkartılan yaprak kurabiyeler soğutulur.
  • Soğuyunca bal sürülüp, merdane ile ince açılmış yeşil şeker hamuru kaplanır.
  • Yeşil şeker hamuruna beyaz katılıp yoğurularak incecik şeritler yapılır.
  • Yaprağın etrafı ballı su ile ıslatılarak şeritlerle kontur çekilir.
  • Şeritler; şeker hamuru yerine royal ıcıng ile kontur çekerek de yapılabilir.
  • Kırmızı şeker hamurundan minik uğur böcekleri yapılıp, siyah gıda kalemi ile süslenir.
  • Çok az ıslatılarak yaprakların üzerine yapıştırılır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...