7 Mayıs 2014 Çarşamba

HARDAL OTU SALATASI

Hardal Otu Salatası Tarifi
Hardal Otu Salatası Nasıl Yapılır
     Hardal otu ve benzeri otlara, tarif yazarken salata desem de otlar bizim sofralarımızda çoğu zaman ana yemek veya meze olarak yer alıyor :) Hardal otu da yeşilliğine takılıp kaldığım ve yeni pişirmiş bile olsam her gördüğümde dayanamayıp gene aldığım otlardan biri... Genellikle demetler halinde satılan otları, azar azar bol kaynar suya bir kaç defa da atarak ve tencerenin kapağını açık bırakarak pişirdikten sonra zeytinyağı,limon suyu ve tuz eklediğiniz sosuna isterseniz dövülmüş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet hardal otu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Hardal otlarının sert dalları, sararmış yaprakları temizlenir.
  • Bol su ile bir kaç defa yıkanıp, sirkeli su da çok az bekletilir.
  • Taze filizleri ve yaprakları irice parçalar halinde kesilir veya elle kopartılır.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan otlar, yeşil rengini koruması için soğuk suya batırılıp çıkartılarak süzgece alınır.
  • Suyu iyice süzülünce, elimizle biraz sıkılıp servis tabağına alınır.
  • Limon suyu, tuz ve zeytinyağı çırpılarak hazırlanan sos yenileceği zaman eklenir.

5 Mayıs 2014 Pazartesi

HIDIRELLEZ - DENİZ - HÜSEYİN - YUSUF


     ''Hıdırellez bahar bayramı niteliğinde kutlanan; Orta Asya kültürü, eski Anadolu kültürü, İslam kültürü ve ortak Balkan kültürü ile beslenmiş, zengin kültür değerlerinin oluşturduğu bir şenlik, tören ve bayram bütünüdür'' diye tanımlanmış...Gerçekten de bu topraklarda yüzyıllardan beri her bölgede değişik ritüellerle kutlanan Hıdırellez'de; Hızır'ın karadakilerin, İlyas'ın ise denizdekilerin yardımcısı olacağı, sıkıntıların azalacağı, bolluk, bereket geleceğine inanılmıştır. Kimi gül ağacının dibine dileklerini gömmüş; kimi akarsulara, denizlere yazıp çizdiği dileklerini bin bir umutla atıp, sonrasında bir mucize beklemiştir. Çocukluğumda pis eve Hızır'ın uğramayacağına inanıldığından evler temizlenir; bolluk, bereket gelsin diye zeytinyağı lancalarının kapakları açık bırakılırdı. Hızır uğrarsa zeytinyağlarının dolup taşacağına inanıldığından, taşanları koymak için yanlarına kaplar konulurdu. O gece günün ilk ışıklarıyla dere yada denizin kenarına gidilir; herkes istediği ev, araba, gelin, çocuk ne istiyorsa kumların üzerine çizer ve denizin dalgalarının kuma çizilenleri sildiğinde dileklerinin kabul olacağına inanılırdı. Ertesi gün, Ayvalık Çamlık'ta yapılan Hıdırellez pikniğine giderken götürmek için oğlak eti, nohut ekmeği pişirilir, yumurtalar soğan kabuğu ile beraber haşlanıp, boyanır ve piknik gün boyu sürerdi.
     Çocukluk yıllarım boyunca uğuruna inandığım; bolluk ve bereketi üzerine değişik hıdırellez hikayeleri dinlediğim bu günde, dileklerimizin gerçekleşebilmesi için hıdırellezin uğruna içtenlikle inanmak ve günün ilk ışıklarıyla dilekler dileyip olmasını beklemek gerekiyormuş ama aklımın erdiği günlerden bu yana gül fidanına dileklerini asmak yerine tam da o saatlerde darağacına astıkları  üç fidanımız Deniz, Hüseyin ve Yusuf aklıma geldiğinden; benim dileklerim öylece boğazıma düğümlenip kalıyor. İyi dileklerin dilendiği, bu umut dolu saatlerde Deniz'leri asanların hıdırellezden mi haberleri yoktu, yoksa herkes hıdırellez coşkusu içindeyken yaptıkları unutulur gider mi sandılar, bilemiyorum. Sonra yaptıklarını unutup, eve döndüklerinde kendi çocukları için gül ağacının dalına dileklerini de astılar mı acaba...

Bir çift güvercin havalansa
Yanık yanık koksa karanfil
Değil bu unutulur şey değil
Çaresiz geliyor aklıma.
Sevdiğim çiçek adları gibi
Sevdiğim sokak adları gibi
Bütün sevdiklerimin adları gibi
Adınız geliyor aklıma.

Melih Cevdet ANDAY

2 Mayıs 2014 Cuma

PORTAKALLI PARFE

Portakallı parfe tarifi
Portakallı parfe nasıl yapılır
Parfe tarifi
     Finike'den kapımıza kadar gelen portakalları kullanarak yaptığım portakallı parfeyi, buzdolabında bir gün bekleterek iyice katılaştıktan sonra servis ettim.Hazırladığım kremanın içine de atmaya kıyamadığım portakal kabuklarından kurabiyelerde, tatlılarda ve pastalarda kullanmak için daha önceden hazırladığım portakal kabuğu şekerlemesi ekledim.Portakalların yerini yavaş yavaş yaz meyvelerine bıraktığı bu günlerde, portakallı parfe yapmak için istediğiniz gibi portakal bulamaz iseniz, narenciye ürünlerini kapınıza kadar getiren Portakalbahçem.com firmasına sipariş verip bu tarifi ister portakallı, isterseniz limonlu olarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket Eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
  • 2 adet portakal
Kreması:
  • 1 litre süt 
  • 1 çay bardağı portakal suyu 
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı dolusu un 
  • 4 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu şekerlemesi
  • 1 paket krem şanti


Portakallı jöle:
  • 3 su bardağı portakal suyu 
  • 1 su bardağı su 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 4 yemek kaşığı nişasta 

Yapılışı:
  • Bisküviler robotta parçalanıp, un haline getirilir.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ ile bisküviler yoğurulup, dibine ve kenarlarına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba bastırılarak yayılır.
  • İki portakalın kabukları rendenin ince tarafı ile traşlandıktan sonra ince dilimler halinde kesilip, kalıbın kenarlarına dizilir.
  • Tencereye alınan süt ve portakal suyuna toz şeker, un, nişasta eklenip, sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın portakal kabukları ve vanilya eklenir.
  • İlk sıcaklığı geçince bir paket krem şanti eklenip, mikserle çırpılır.
  • Bisküvili karışımın üzerine portakal dilimleri kenarlarda kalacak şekilde dökülür.
  • Buzdolabında bekletilir.
  • Tencerede su, portakal suyu,toz şeker ve nişasta karıştırılıp, koyulaşana kadar pişirilir.
  • Biraz soğuyunca buzdolabından çıkartılan kremanın üzerine dökülür.
  • Tam ortaya bir dilim portakal konulup, tekrar buzdolabına konulur.
  • Bir gün buzdolabında bekletilip, katılaştıktan sonra dilimlenerek servis edilir.

30 Nisan 2014 Çarşamba

PORTAKALBAHÇEM KAHVALTI ETKİNLİĞİ

     Portakalbahçem.com firmasının 22 Nisan Salı günü Bostanlı RCS CAFE'de gerçekleştirdiği, Portakalbahçem'in kendi yetiştirdikleri portakal ve limonlardan yapılan portakal suları,limonataları, çeşit çeşit narenciye reçelleri,marmelatları ve kurabiyelerinin yer aldığı çok zengin bir kahvaltı sofrasında buluştuk.Bir tıkla dünyanın en lezzetli portakalını kapımıza kadar getiren ve bizi geleneksel lezzette ki çeşit çeşit reçel ve marmelatla tanıştıran Portakalbahçem.com firmasına teşekkürler.

     100 yıldır Finike'de narenciye üreten bir ailenin son kuşağının kurduğu portakalbahcem.com 33 farklı ürünü internet üzerinden tüketicilerle buluşturuyor. Finike portakalının yanı sıra geleneksel yöntemlerle evde hazırlanmış katkısız reçeller,  anne yapımı kurabiyeler, hediye sepetlerinin yer aldığı sitede nar, greyfurt, limon, mandalina, kumkuat ve şadoks gibi meyveler de doğal ve lezzetli ürün meraklılarıyla buluşuyor.
     Portakalbahcem.com’da “dünyanın en lezzetli portakalı” unvanını taşıyan Finike portakalı ve diğer narenciyeler sipariş üzerine toplanıyor ve hiçbir kimyevi koruyucu işlem uygulanmadan, bekletilmeden hızla kargoya veriliyor. Bu sayede ürünler en taze halleri ile sofraya ulaşıyor.

     Portakalbahcem.com’da kredi kartı, havale ya da PayPal ile ödeme yapılabildiği gibi, tüketiciler kapıda ödeme seçeneğini de tercih edebiliyor. 
     Portakalbahcem.com ürünlerini Biyolojik mücadele yaparak doğal döngüye zarar vermeden yetiştiriyor. Siteden satışa sunulan tüm ürünler Finike’deki kendi kontrollerindeki bahçelerinden geliyor.  Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin kabul ettiği GlobalGap (The International Standard for Safe and Sustainable Agricultural) ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım uygulamaları belgeleri bulunmaktadır. 
Dünyanın en lezzetli portakalı neden Finike'de?
Finike ovası; mükemmel mikro kliması, alüvyon toprak yapısı ve harika su kaynakları nedeni ile dünyanın en kaliteli narenciye ürünlerinin yetiştirildiği verimli tarım ovalarından biridir. Finike’nin doğu, batı ve kuzey cepheleri dağlarla çevrilidir. Güneyi, deniz rüzgârlarına açıktır. Bu nedenle yıllık ortalama yüzde 85 gibi narenciye için gerekli yüksek nem oranına sahiptir.
Finike Portakalı, doğal dengelerin ideal yapısından dolayı, kendine has aroması ve optimum brix-asidite dengesi ile dünyanın en lezzetli portakallarındandır. Asidite dengesinin optimumda olması meyvenin posa miktarının minimum ve ağızda yerken erimesini sağlamaktadır. İçerdiği su oranı yüksektir. Tüketimi mideyi rahatsız etmez. Brix oranının ideal olması portakalın tatlı ve aromalı olmasını sağlamaktadır. Bütün bu özelliklerinin yanısıra, butik üretim yapısı (Türkiye’deki toplam portakal üretiminin  sadece yüzde 10’u), Finike Portakalı’nı diğerlerinden farklı ve ayrıcalıklı kılmaktadır.

29 Nisan 2014 Salı

TAVUKLU MANTI

Tavuklu mantı tarifi
Tavuklu mantı nasıl yapılır
     Tavuklu mantı yada Balıkesir Mantısı olarak da bilinen bu mantının yapılışı ve kapatılışı diğer mantılarla aynı olsa da; bu mantının içine bir şey konulmadan boş olarak kapatılıyor ve üzerine haşlanmış tavuk eti yayılıp, yoğurtlu sos dökülüyor. Eskiden özellikle Ramazan ayında ve düğünlerde el altında hazır bulunması için; çok fazla yufka açılır, mantılar yapılırdı. Ben eskiden beri yoğurtlanmış mantı kadar çayın yanında kuru kuru mantı yemeyi de çok sevdiğimden halen mantıyı biraz fazla yapıyorum. Bir yemek kaşığına 120 adet mantı sığdırarak kendi rekorlarını kıran Kayseri mutfağı ile yarışmak mümkün olmasa da, karelere kestiğim hamuru kapatarak ben de bir yemek kaşığına 26 adet mantı sığdırabildim :) 
Malzemeler:
  • 2 adet tavuk göğsü veya but 
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber  
Mantı Hamuru:
  • 4,5-5 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay kaşığı tuz 

Üzerine:
  • 250 gram yoğurt 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 

Yapılışı:
  • Tavuk göğüsleri tuz ve tane karabiberler eklenmiş bol su içinde haşlanır.
  • Haşlama suyu ayrılır.
  • Derin bir kapta un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Dört bezeye bölünüp üzeri örtülür.
  • Bezeler merdane ile açılıp,minik karelere kesilir.
  • Kesilen kareler boş olarak mantı şeklinde kapatılıp, kurumaması için üzeri örtülür.
  • Bezelerin hepsi açılıp,mantı şeklinde kesilip,hazırlandıktan sonra fırın tepsisine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında, kızarana kadar  yaklaşık 40 dakika pişirilir.
  • Mantılar tavuk haşladığımız suda yumuşayana kadar nohutlar da eklenerek pişirilir.
  • Pişen mantı ve nohutlar süzülüp, servis tabağına yayılır.
  • Mantıların üzerine haşlanıp irice parçalara ayrılmış tavuk etleri yayılır.
  • İyice çırpılmış yoğurda sarımsak ve tuz eklenip,tavukların üzerine dökülür.
  • En üste de zeytinyağında biraz yakılan kırmızı pul biber ve kuru naneli sos dökülür.
  • Sıcak olarak servis edilir.

28 Nisan 2014 Pazartesi

ÇAĞLALI ENGİNAR SAPI YEMEĞİ

Enginar Sapı Yemeği Tarifi
Çağlalı Enginar Sapı Yemeği Tarifi
       Tüm Egeliler gibi enginarların saplarını ayıklayıp, haşladıktan sonra yemeyi seviyorduk ama beğenerek izlediğim bloglardan sakızenginar da çağlalarla birlikte pişirildiğini görünce, enginar saplarının bu yemek olmuş halini de hemen denemek istedim. Çağlalar görüntüsü ve ekşi tadı ile yemeğe ayrı bir lezzet kattı ama yemek miktarı az olunca ben enginar dolması ile birlikte servis ettim.
Malzemeler:
  • 6 adet enginarın sapı 
  • 100 gram çağla badem (30 adet)
  • 3 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 çay bardağı sıcak su  
Yapılışı:
  • Taze soğanlar ince ince doğranıp, zeytinyağında çevrilir.
  • Yıkanıp,sert kısımları ayıklanmış enginar sapları doğranır.
  • Çağlaların en küçükleri seçilip, yıkanır.
  • Malzemeler tencereye konulup,üzerine sıcak su ve tuz eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

27 Nisan 2014 Pazar

SILVERLINE CUPCAKE SÜSLEME ETKİNLİĞİ

     Yeni nesil mutfak keyfi SILVERLINE firmasının 23 Nisan Çocuk Bayramı kapsamında İzmir Forum Bornova'da düzenlediği; 3-12 yaş arası gerçekten yeni nesil :) çocuklarımızın katıldığı Cupcake Süsleme Etkinliği'nde rengarenk şeker hamurları ile cupcakeleri hep beraber süsledik.Başlarında aşçı şapkaları ve önlükleri ile minik birer şef olarak cupcakelerini süsleyen çocukların ve ailelerinin etkinliğe ilgisi oldukça fazlaydı.Değişik yaş gruplarında ki kız ve erkek çocuklar belki de oyun hamurlarına yatkınlıklarından dolayı,el becerilerini ve yaratıcılıklarını sonuna kadar kullandıkları bu etkinlikte, renk renk şeker hamurlarını merdane ile açtılar ve beğendikleri kalıpları kullanarak kestikleri hamurları üzerine yapıştırdılar,rengarenk bonibonlar ve şekerlerle çok büyük bir sabır ve zevkle cupcakelerini süslediler.Oyun hamurundan farklı olarak şeker hamurunun yenilebildiğini öğrenmek ve minicik elleriyle kendi süsledikleri cupcakeler ile birlikte hediye edilen ''Silverline ile Kavramların Eğlencesi'' kitabı onları ayrıca mutlu etti.Mutfaklara yenilikçi,teknolojik ve estetik ankastre ürünler kazandıran Silverline firması çocuklarla birlikte keyifli bir gün geçirmemizi sağlarken,gün boyunca ürünleri hakkında da ilgilenenleri bilgilendirdi.

25 Nisan 2014 Cuma

HOLLANDALI MİNİCANLAR

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurundan Hollandalı kurabiyesi nasıl yapılır
İstanbul hatırası kurabiyesi nasıl yapılır
     Hollanda ve Kuzeyin Venedik'i de denilen Amsterdam şehri; kanalları, kanal evleri, yel değirmenleri, birbirinden güzel binaları, her yaştan her statüden insanın ulaşımını bisikletle sağlaması, lale bahçeleri ve özellikle kırsalda bulutların dokunulacak kadar yakınımızda olmasından mıdır bilmiyorum benim gözüme masal diyarı gibi görünmüştü :) Bu kurabiyeleri ülkemize ziyarete gelen Hollanda heyeti için,biraz da o günlerin hayali ile zevkle yaptım.Hollandalıların geleneksel kıyafetlerini; ellerinde lale sepetlerini, ayaklarına ucu yukarı doğru sivrilen klompen denilen tahta sarı terliklerini, kadınların uzun önlüklü eteklerini, başlarındaki özgün beyaz şapkalarını ve erkeklerin kasketli, bol pantolonlu yerel kıyafetlerini kurabiyelere olabildiğince yansıtmaya çalıştım. Kurabiyenin arka yüzüne bizim kültürümüzden de bir şeyler olsun, dostluğumuza nazar değmesin diye düşünerek nazar boncukları yapıp, üzerine İstanbul Hatırası yazdım.Bir zamanlar ''Düşünün Antalya'da mutlu bir Hollandalı'' diye sözleri olan sanıyorum Ali Kocatepe'nin bir şarkısı vardı, Antalya'da mutlu Hollandalılar var mı bilmiyorum ama umarım İstanbul'daki Hollandalılar ülkelerine güzel anılarla dönerler ve bu kurabiyeler de onlar için İstanbul Hatıralarından biri olur.

24 Nisan 2014 Perşembe

FINDIKLI TOPLAR

Fındıklı top tarifi
Fındıklı toplar nasıl yapılır
Fındıklı bonibon tarifi
     Bazı tarifler var ki, ne zamandan beri mutfağımızda yapılır, ilk ne zaman nerede görüp yemiştik hatırlayamayız :) Benim zamanını hatırlayamadıklarımdan biri de bu tarif.Kahve yanında ikram edilebilecek bu minik topları yapıp, iri kırılmış fındığa veya hindistan cevizine bulayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 paket petit beurre bisküvi 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • İri fındık kırıkları 
Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda parçalanır.
  • Diğer malzemelerle karıştırılıp, yoğurulur.
  • Ele yapışmayan kıvama gelene kadar malzemeler eklenir.
  • Minik minik toplar yuvarlanır.
  • Fındık kırıklarına bulanır.
  • Buzdolabına konulup, ikram edileceğinde servis tabağına alınır.

21 Nisan 2014 Pazartesi

PORTAKALLI PORTAKAL ÇİÇEĞİ REÇELİ

Portakal çiçeği reçeli tarifi
Bütün dilimli portakal reçeli tarifi
Portakal reçeli nasıl yapılır
     Portakal çiçeği reçelini uzun zamandır yapmak istiyordum ama portakal çiçekleri ile yollarımız bir türlü kesişmiyordu :) Urla ziyaretim sırasında, inanılmaz güzel kokan narenciye ağaçlarının çiçeklerini görünce biraz da Adana'lı bir arkadaşımın bu çiçeklerden portakal çiçeği reçeli yapılabileceği oluruyla, toplayabildiğimiz kadar çiçek topladık.Portakal çiçeklerini bulmuşken, halen de portakal bulunuyorken bütün dilimli portakal reçeliyle birlikte portakallı portakal çiçeği reçeli yaptım. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kalın kabuklu portakal 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 su bardağı ayıklanmış portakal çiçeği 
  • 2 su bardağı su 

Yapılışı:
  • Portakallar iyice yıkanıp, rendenin ince tarafı ile acısının çıkması için çok az yüzeyi rendelenir.
  • Tencereye üzerini geçecek kadar su ile bütün olarak konulur.
  • Acısının çıkması için üç kez suyu değiştirilerek, beşer dakika haşlanır.
  • Acı suyu çıktıktan sonra suyu süzülüp, bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Tencereye alınan portakal dilimlerinin üzerine kat kat toz şeker dökülür.
  • Şekerli olarak bir gece bekletilir.
  • Portakal çiçeklerinin sadece beyaz yaprakları tek tek ayıklanır.
  • Yaprakların üzerini geçecek kadar su konulur.
  • Acısının çıkması için iki kez, beşer dakika suyu değiştirilerek, kaynatılır.
  • Süzülen portakal çiçeği yaprakları, şekerli portakal dilimleri ile karıştırılır.
  • Önce orta ateşte daha sonra da kısık ateşte üzerindeki köpükleri alınarak 35-40 dakika koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Çiçeğinin yaprakları şeffaflaşıp, reçel kıvamına gelince limon suyu eklenerek bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınan reçel kavanoza konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...