24 Haziran 2015 Çarşamba

DENİZ FENERİ PASTASI

Deniz Feneri Pastası
Şeker Hamurlu Doğum Günü Pastası
     Altı boylu boyunca deniz, üstü göz alabildiğince gökyüzü olan deniz fenerlerinin bulunduğu konum itibariyle hem karaya hem denize ait olması mı, yoksa o hırçın dalgalara karşı dimdik ayakta durup, her şeye rağmen etrafını ışıtmasına yüklediğim anlam yüzünden mi bilmem; beni her zaman çok etkilemiş ve görünüşleri çok estetik gelmiştir. Eğer yalnızlığı seviyorsanız, martı çığlıklarından ve denizin dalgalarından başka hiç bir ses olmayan deniz fenerlerinden daha güzel sığınacak bir yer yoktur herhalde :) Kardeşimin de denizi ve martıları sevmesi nedeniyle, hep yapmak istediğim deniz feneri pastasını onun doğum günü için yaptım. Doğum günün kutlu olsun; hayatın acımasız dalgaları karşısında deniz fenerleri gibi hep dik durup, gecenin karanlığında bile etrafını ışıtmaya devam etmen dileğiyle. Nice yeni yaşlara hep birlikte, sağlıkla...
                                

23 Haziran 2015 Salı

SEMİZOTU YEMEĞİ

Semizotu yemeği tarifi
Semizotu yemeği nasıl yapılır
     Yeşil yapraklı sebzeler arasında vitamin değerleri açısından en yüksek, kalori değerleri açısından da en düşük oranlara sahip ve hemen her yerde bulunabilen semizotunun yemeğini, çiğden yoğurtlu yada domatesli semizotu salatasını yapabilirsiniz.Semizotu yemeğini yaparken ben yemeğe pirinç veya bulgur koymuyorum ama bizim usul, hem lezzetini hem de vitamin değerlerini arttıracak olan soyulmuş sarımsak dişleri ekliyorum.Olgun domates kullandığım için su eklemeye gerek olmuyor ama siz isterseniz çok az miktarda su ekleyerek pişirebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 bağ semizotu 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 2 adet büyük olgun domates veya domates püresi 
  • 1 baş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Semizotlarının kök kısımları kesilip, atıldıktan sonra ayıklanıp, yıkanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte irice doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesler, semizotları, soyulmuş sarımsak dişleri ve tuzu da eklenip, karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte suyunu salıp, çekene kadar pişirilir.
  • Domatesler yeterince olgun değilse, bir çay bardağı kadar su ekleyebilirsiniz.

19 Haziran 2015 Cuma

RENKLİ PİLAV

Siyah pirinç pilavı tarifi
Renkli pilav nasıl yapılır
Siyah pirinç ile renkli pilav tarifi
     Siyah pirinçten daha önce pilav pişirdiğimde biraz daha renklendirilse nasıl olur acaba diye düşünmüştüm :) Bu düşünceyle haşladığım pancarların kırmızı renkli suyunu da aralarına katarak üç renkli pilav yaptım.Pişerken renklerin birbirine karışmaması için, pirinçleri ayrı ayrı pişirdim.Tarif biraz uzun gibi görünse de; aynı anda üç ayrı kapta pişirilirse, zaman açısından normal pilav yapmaktan hiç bir farkı olmayan bu pilavla sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
     Malzemeler:
  • 1 su bardağı basmati pirinç
  • 1,5 su bardağı haşlanmış pancarın sıcak suyu
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 su bardağı siyah pirinç 
  • 2,5 su bardağı sıcak su 
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • 1 su bardağı basmati pirinç
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • Dereotu
  • Karabiber
Yapılışı:
  • İki adet orta boy pancar soyulup, parçalanarak üç su bardağı su ile haşlanır.
  • Pancarın pembe haşlama suyundan 1,5 su bardağı ayrılır.
  • Basmati pirinç sıcak tuzlu su içinde 15 dakika kadar bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Pancarın haşlama suyu ve tuz eklenerek suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir.
  • Pilavın üzerine kağıt havlu örtülerek demlenmeye bırakılır.
  • Siyah pirinç sıcak tuzlu su içinde yarım saat bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Sıcak su eklenip, kapağı kapalı olarak kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Pilavın üzerine kağıt havlu örtülerek demlenmeye bırakılır.
  • Basmati pirinç sıcak tuzlu su içinde 15 dakika kadar bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Sıcak su eklenip, kapağı kapalı olarak kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Geniş bir kabın içinde pirinçleri kırmadan alttan üste doğru üç renk pilav karıştırılır.
  • İnce kıyılmış dereotu ve karabiberi de eklenerek, sıcak servis edilir.

18 Haziran 2015 Perşembe

ŞEHRİYE ÇORBASI

Şehriye çorbası tarifi
Tel şehriye çorbası nasıl yapılır
     En bilinen, en çok yaptığımız çorbalardan olan tel şehriye yada arpa şehriye çorbasının yapılışını sanıyorum bilmeyen yoktur ama ben hatırlatmak ve arşivimde bulunması için paylaşmayı düşündüm. Ben şehriye çorbasını bol limonlu, maydanozlu ve biraz da koyu kıvamda seviyorum, çorbayı isterseniz tavuk suyuna da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı tel şehriye 
  • 6 su bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet olgun domates 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 adet yeşil sivri biber 
  • 2 adet acı kurutulmuş biber 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • İnce kıyılmış yeşil sivri biber zeytinyağında çevrilir.
  • Domates püresi veya rendelenmiş domates de eklenir.
  • Domates salçası ezilip, karıştırılır.
  • Kaynayan tuzlu suya kuru acı biberler ve tel şehriye eklenir.
  • Şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İnce kıyılmış maydanozlar eklenip, limon suyu sıkılarak ocaktan alınır.

15 Haziran 2015 Pazartesi

TAZE KEKİK ( ZAHTER ) SALATASI

Taze kekik salatası tarifi
Taze kekik salatası nasıl yapılır
Zahter salatası tarifi
Zahter salatası nasıl yapılır
     Taze kekikten yapılan zahter salatasını ilk defa Antakya'da yemiş ve dönerken tezgahlarda yemyeşil tepecikler halinde satılan kekiklerden bir kaç demet alarak dönmüştüm.Acımsı tadı nedeniyle taze kekikleri biraz tuz ile ovup, acısı çıktıktan sonra yıkayarak kullandım.Çok çabuk karardığı için, yeşil taze uçların birazını salatanın görüntüsü için ovmadan kullandım ve domatesler henüz olgunlaşıp, istediğim lezzette olmadığından kiraz domates kullandım.Nar ekşisini, zeytinyağını ve tuzunu da servisten hemen önce ekledim.
Malzemeler:
  • 1 demet taze kekik 
  • 1 demet maydanoz 
  • 7-8 adet kiraz domates 
  • 2-3 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Taze kekiklerin uçlardaki yeşil yaprakları kopartılır. 
  • Çok az tuz ile ovulup, yıkanıp acısı çıkarıldıktan sonra süzgeçte süzdürülür.
  • Maydanoz ince ince kıyılır.
  • Domates ve taze soğanlarda doğranıp, bütün malzemeler karıştırılır.
  • Servis tabağına alındıktan sonra zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir.

12 Haziran 2015 Cuma

MİNNİE MOUSE PASTASI

Minnie Mouse pasta tarifi
Minnie Mouse pastası nasıl yapılır 

     Bizim bildiğimiz zamanlarda sadece çizgi film karakteri olan Mickey ve Minnie Mouse; son yılların en popüler figürlerinden olmalı ki, pek çok çocuğun doğum günü konsepti olarak belirlenip bütünüyle Minnie ve Mickey Mouse kılığına girmiş çocuklar görüyorum.Ben de bu akıma daha önce Mickey Mouse ve Minnie Mouse kurabiyeleri yaparak katılmıştım, bu defa da iç kreması da rengiyle uyumlu olsun diye frambuazlı pastasını yaptım. Wikipedia'daki bilgilere göre; eğlence sektöründe dünyanın en büyük medya şirketi olan Walt Disney Company; Walt ve Roy Disney kardeşlerce kurulmuş ve ilk beş yıl yaratılan çizgi film karakterleriyle bir başarı elde edilememiş.Belki de Walt Disney'in farelerden korkması nedeniyle sevimlileştirdiği Mickey Mouse ve kız arkadaşı Minnie Mouse ile başlayıp daha sonra yaratılan pek çok çizgi ve animasyon karakterleri ile bu gün dünyanın pek çok yerinde eğlence parkları açıp, dev bir kuruluş haline gelmiş ve kıyafetten,aksesuara,pastaya kadar hayatımızda bir şekilde yerini almış,yani neymiş :) Walt Disney'in dediği gibi; 
              Hayallerinizin peşinden koşun, her şeyin bir fareyle başladığını unutmayın. 


10 Haziran 2015 Çarşamba

FIRINDA KAŞARLI ENGİNAR

Fırında kaşarlı enginar tarifi
Fırında bezelyeli havuçlu enginar tarifi
Fırında kaşarlı enginar nasıl yapılır
     Enginarların ve taze bezelyelerin bol olduğu bu günlerde her güne ayrı bir enginar tarifi verecek kadar çeşitte enginar yemeği yapılınca bir de taze bezelye ve havuçlu enginar yapıp, üzerine kaşar peyniri koyarak fırınladım.Taze enginar ve bezelye bulamazsanız, aynı tarifi konserve enginar çanağı ve bezelye kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı taze bezelye 
  • 2 adet havuç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • Yarım demet dereotu 
  • Tuz 
  • 250 gram dilimlenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
  • Enginar çanakları iyice yıkanıp, sert kısımları temizlenerek limonlu su içinde bekletilir.          
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar kavrulur.
  • Küp küp doğranmış havuçlar, bezelyeler de eklenir.
  • Enginar çanakları da aynı tencereye dizilip, limonlu sudan üstüne eklenir.
  • Kısık ateşte enginarlar yumuşayıp suyunu iyice çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Ocaktan indirilen enginarlar fırın kabına alınır.
  • Enginarların içine kıyılmış dereotu, bezelyeler ve havuçlar paylaştırılır.
  • Enginarların üzeri dilimlenmiş kaşar peyniri ile kapatılır.
  • Yarım çay bardağı kadar su ve zeytinyağı eklenip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirilir.

5 Haziran 2015 Cuma

LABİRENT PASTA

Labirent pasta
Şeker hamurlu doğum günü pastası
 
     Ülke olarak hayatımızın son yıllarda dolambaçlı, çıkışını bir türlü bulamadığımız bir labirente dönüştüğünü düşünürken önüme çıkan bir karikatürden esinlenerek, oğluma labirent şeklinde bir doğum günü pastası yaptım. Labirent bildiğimiz labirentlerden ama karikatürdeki genç gibi oğlumda labirentin dolambaçlı yollarında, çıkmaz sokaklarında kendine çıkış yolu aramaktansa ve çoğu zaman çıkış hemen yanındayken gözüne kestirdiği bir noktadan girip, yoluna devam ettiğinden bu karikatürdeki durum bana çok tanıdık geldi :)  Umarım hayatımızdaki dolambaçlı yolların sonuna artık gelmişizdir ve aydınlık günlere hep beraber kırmadan, dökmeden bir an önce ulaşabiliriz. İçindeki yaramaz çocuğu kaybetmemek mutluluğun sırlarından biriymiş, o yaramaz çocuk hep senin içinde olduğuna göre hep mutlu ol ve seni çok sevdiğimizi hiç unutma...

   
   Oğlum ekin dostum
   Sararır yaprağın yeşili düşün
   Küle döner umudun, ateşi düşün
   Yaşamak bir türküdür
   Mırıldanma
   Ağız dolusu haykır
   Yaşamak bir sevdadır
   Uzaktan bakma
   Sıkı sıkıya sarıl.
 
                     şiir: Tamer Dursun


2 Haziran 2015 Salı

ISPANAK KIZARTMASI

Ispanak kızartması tarifi
Ispanak kızartması nasıl yapılır
Kuzu ıspanağı kızartması tarifi
     Minik minik yemyeşil kuzu ıspanakları o kadar taze görünüyor ki, pişince o tazelik yeşillik boşa gidecekmiş hissi verdiğinden çoğu zaman çiğ salata olarak kullanmak istediğim kuzu ıspanakları bu defa ıspanak cipsi gibi çıtır çıtır kızartıp sarımsaklı yoğurt ile servis ettim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kuzu ıspanağı 
  • 1 şişe maden suyu ( 200 ml ) 
  • 1,5 su bardağı un veya mısır unu 
  • 2 adet yumurta 
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Kuzu ıspanaklarının köklerinin uç kısmı yapraklardan ayrılmadan kesilir.
  • Sararmış yaprakları varsa kesilip, köklerde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkanır.
  • Yıkanan ıspanaklar sirkeli su içinde biraz bekletilir.
  • Derin bir kapta su kaynatılıp, ıspanaklar içine atılır.
  • Bir iki dakika sonra hafif yumuşayınca hemen çıkartılır.
  • Suyu iyice süzdürülüp, kurulanır.
  • Başka bir kapta yumurtalar çırpılır.
  • Un, tuz ve karabiber de eklenir.
  • En son maden suyu da eklenerek koyu boza kıvamında hamur hazırlanır.
  • Ispanaklar kök kısmından tutulup, hamura iyice bulanır.
  • Kızartma tavasında kızdırılmış yağa atılıp, kızartılır.
  • Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

31 Mayıs 2015 Pazar

AKDENİZ ÇÖREĞİ

Akdeniz çöreği tarifi
Ispanaklı fesleğenli çörek tarifi
Peynirli kiraz domatesli çörek tarifi
Instant mayalı tarifler
     Son günlerde birbirinden güzel görünüşlü çöreklere olan ilgim devam ederken ve her gördüğümü yapmak isterken yabancı sitelerden birinde rastladığım bu güzel çöreği de yapmasam olmazdı :) Ben içine beyaz peynir, kiraz domatesler, ıspanak ve fesleğen yaprakları koyunca kullandığım malzemeler dolayısıyla adı için de Akdeniz çöreği uygun olur diye düşündüm :) Hafta sonu kahvaltılarınızda yada çay saatleriniz için alternatif olabilecek bu çöreğin içinde istediğiniz cins peynir kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 adet Dr.Oetker instant maya 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz  
Üst malzemesi:
  • 1 demet ıspanağın taze yaprakları
  • Bir kaç dal fesleğenin yaprakları 
  • 8 adet kiraz domates 
  • 250 gram beyaz peynir 
  • 100 gram kaşar peyniri 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Elenmiş un, instant maya ve toz şeker geniş bir kap içinde karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, süt, zeytinyağı ve ılık su da eklenir.
  • Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, ılık bir yerde yarım saat mayalandırılır.
  • Hamurdan  parçalar kopartılıp, on beş adet beze yapılır.
  • Her beze tek tek oval şekilde çok az unlanmış tezgahta merdane ile açılır.
  • Açılan bezelerin ortasına ıspanak ve fesleğen yapraklarıyla küp küp doğranmış peynirler konulup, ortası açık kalacak şekilde iki ucu kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş büyük boy borcam fırın kabına bezelerin biri diğerinin yarısından başlayacak şekilde dıştan içe doğru çepeçevre dizilir.
  • Tepsinin ortasına gelen beze yuvarlak açılıp, iç malzemesi konulur.
  • Tepsinin içi dolunca hamurların kenarlarına yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Domatesler ikiye kesilip, kesik yeri alta gelecek şekilde her parçanın içine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan çöreğin iç malzemesi olan kısımlarına rendelenmiş kaşar peynirleri eklenip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyip, kızardıktan sonra fırından çıkartılıp, ilk sıcaklığı geçince dilimlenip servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...