22 Aralık 2017 Cuma

PEKMEZLİ ZENCEFİLLİ TARÇINLI KURABİYE

Pekmezli kurabiye tarifi
Pekmezli, zencefilli, tarçınlı, karanfilli kurabiye tarifi
Yaprak kurabiye tarifi
Yeni yıl kurabiyesi tarifi
     Uzun zamandır nereye koyduğumu hatırlayamadığım tarif defterimi bulunca; bir zamanlar sıkça yapıp severek yediğimiz pekmezli, tarçınlı, zencefilli, karanfilli mis kokulu kurabiyeyi de tekrar hatırlamış oldum ve hemen iki ölçü yaparak İzmirli Bloggerların düzenlediği Koruncuk Vakfı yararına yapılan toplantıya giderken bu kurabiyeleri götürdüm. Geçmiş yıllardaki toplantılarımız gibi evden herkes bir şeyler yapıp getirecek olunca çok fazla yiyecek olacağını düşünüp, herkesin tadına bakabilmesi için hamuru küçük yaprak kalıplarıyla kestim; siz isterseniz su bardağıyla bile kesip, bu mis kokulu kurabiyelerden yeni yıl sofralarınız için yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 türk kahve fincanı pekmez 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz zencefil 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz tarçın 
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil
  • 2,5 su bardağı un 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, toz şeker, pekmez ve yumurta çatalla veya el çırpıcısı ile iyice çırpılır.
  • Elenmiş una toz zencefil, tarçın, karanfil ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un iki üç defada pekmezli karışıma eklenerek, ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç filme sarılarak veya naylon poşete konularak buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile ince açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla istenen şekiller çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

21 Aralık 2017 Perşembe

İZMİRLİ BLOGGERLAR BULUŞMASI

     Geleneksel hale gelen blogger buluşmalarımıza değişik sebeplerle üç dört yıldır katılamamıştım. Bu defa Figen Karavas ve zümre kızları Sedef Durmuşlar, Ebru Mengen, Nigar Sargın arkadaşlarımızın organizasyonuyla buluştuk. Toplantı öncesi yaşanan aksaklıklar arkadaşlarımızı biraz yormuş olsa da bizi güleryüzle karşılayıp, uzun zamandır görüşemediğimiz arkadaşlarımızla bir araya getirip, güzel bir gün geçirmemizi sağladılar. Urla'daki Urla Koruncuk Vakfı yararına yapılan bu buluşmadan elde edilen gelir de Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfına aktarıldı. Limaevents tarafından hazırlanan sunum masasındaki Mine Keskin'in yaptığı pastalar, cupcakeler, cakepopslar, tatlılar ve blogger arkadaşlarımızın hazırlayıp getirdiği ikramlıklarla, Aslı'nın kendi yaptığı elma şarabı ile yeni yıla da kadeh kaldırmış olduk :)

     Ben de ikram olarak tarçınlı, zencefilli, karanfilli ve pekmezli kurabiyelerden yaptım. Yeni yıl için üretilip, satılan kurabiyelerle hemen hemen aynı lezzette olan kurabiyelerimden gün sonunda tepsi de hiç kalmadığına göre beğenildiğini düşünüyorum.

     Dr.Oetker, Henkel ve Lezita firmalarının ana sponsorluğunda yapılan yeni yıl çekilişinde bana nerede ise yıl boyu kullanacağım miktarda Nuh'un Ankara Makarnası ürünlerinin olduğu bir paket çıktı. Bu buluşmada emeği geçen arkadaşlarımıza ve sponsor firmalarımıza çok teşekkürler.

19 Aralık 2017 Salı

SÜTLÜ SEBZE ÇORBASI

Sütlü sebze çorbası tarifi
Sütlü sebze çorbası nasıl yapılır
Kereviz çorbası tarifi
Sebze çorbası tarifi
     Çorba ile kış ayları arasında benim için sarsılmaz bir bağ var; nedense misafir sofraları hariç yazın hiç aklıma çorba yapmak gelmezken, kışın da çorbasız soframız olmaz :) Ben malzeme listesinde ikişer tane kereviz, patates, havuç kullandım ama siz hangi sebzenin baskın olmasını isterseniz o sebzeleri daha fazla kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet kereviz 
  • 2 adet küçük boy patates 
  • 2 adet küçük boy havuç 
  • 1 adet küçük boy kuru soğan 
  • Bir kaç dal taze kereviz yaprağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 5 su bardağı su 
  • 2 su bardağı süt 
  • Karabiber 
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Sebzeler soyulup, yıkanıp, doğranır..
  • İki su bardağı su ile tencerede yumuşayana kadar haşlanır.
  • Zeytinyağında un pembeleşene kadar kavrulduktan sonra azar azar su eklenerek açılır.
  • Haşlanan sebzeler de eklenip,  hepsi blenderden geçirilir.
  • Püre haline gelen sebzelere süt ve sıcak su da eklenerek pişirilir.
  • Karabiberi de eklenip, kaselere paylaştırılır.

16 Aralık 2017 Cumartesi

ÇİKOLATALI MİNİ ÇÖREKLER

Çikolatalı çörek tarifi
Çikolatalı çörek nasıl yapılır
Nutellalı çörek tarifi
Çikolatalı mini çörek nasıl yapılır
     Görünüşleriyle bile iştah açan bu puf puf minik rulo çörekleri yaparken, ben ekmeğe sürülebilir kıvamdaki kahvaltılık çikolatalardan kullanınca üzerine de pasta süsü olarak satılan çikolata kırıntılarından serptim, siz isterseniz içine ve üzerine fındık kırıntıları da  ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine) 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • Nutella benzeri sürülebilir kıvamda çikolata 
  • Dr.Oetker pasta süsü sprinkles
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde elenmiş un, instant maya, süt, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur tezgahta merdane ile açılıp, ince uzun şeritler halinde kesilir.
  • Şeritler ortadan iki parçaya ayrılır.
  • Her parçaya bir çay kaşığı dolusu çikolata kaşığın tersiyle sürülüp, minik rulolar yapılır.
  • Rulolar ek yeri alta gelecek şekilde  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilip, üzerine ayrılan yumurta sarısı fırça yardımıyla sürülür.
  • Çikolata kırıntıları serpilip, bir saat kadar da tepside mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan çörekler önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

15 Aralık 2017 Cuma

ÇİÇEKLİ KURABİYELER

Şeker hamurlu kurabiye

     Geçtiğimiz günlerde pastacılıkla ilgili takip ettiğim gruplardan birindeki davete göre, ''Kadınsal Hareketler Bunlar'' adlı bir grubun hayır işlerinden bahsediliyordu. Biz takipçilerden de eğer istersek  şeker hamurlu kurabiye veya pasta yapıp, satıldığında elde edilecek gelir ile Bornova'da bir okulda yapılacak kütüphaneye katkımız olacağı yazılıyordu. Benim kurabiye ve pasta işlerimin tamamı zaten eşe dosta hayır işi olunca, bu defa da çocuklar ve eğitim için şeker hamurlu kurabiyeleri hazırlayıp, bu etkinliğe hemen katıldım. Umarım ufacık da olsa eğitime bir katkımız olur; siz de destek vermek isterseniz,  ''Kadınsal Hareketler Bunlar'' grubuna üye olup, etkinliklerinden haberdar olabilirsiniz.

14 Aralık 2017 Perşembe

ARAPSAÇLI KURU BÖRÜLCE YEMEĞİ

Arapsaçlı kuru börülce yemeği tarifi
Arapsaçlı kuru börülce yemeği nasıl yapılır
Rezeneli kuru börülce yemeği tarifi
     İzmir'de henüz kışın soğuk yüzünü görmesek de, yurdun pek çok yerinde artık soğuklar başladığına göre evdeki kuru gıdaları değerlendirmenin de tam zamanı diye düşünüyorum. Arapsaçı bulabilirseniz, arapsaçlı kuru fasulye yemeği veya arapsaçlı kuru börülce yemeği; arapsaçı bulamazsanız artık hemen her yerde satılan ve biz Egeliler için, yazın tazesi, kışın da kurusu vazgeçilmezlerimizden olan kuru börülce çorbasını, kuru börülce yemeğini veya salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram kuru börülce
  • Yarım kilogram arapsaçı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • Kurutulmuş bir kaç tane acı biber
  • Tuz

Yapılışı:
  • Kuru börülceler bir gece önceden bol su içinde bekletilir.
  • Ertesi gün kaynatılıp, ilk kara suyu dökülerek gerekirse tekrar sıcak su eklenip pişirilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan bir tencerede pembeleştirilir.
  • Arapsaçlarının sert kısımları ayrılarak hiç kum kalmayana kadar bir kaç kere yıkanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte doğranarak, kuru soğanlarla birlikte biraz kavrulur.
  • Kuru börülceler ve acı kuru biberlerde eklenir.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak suyla kısık ateşte bir kaç taşım daha pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, istenirse karabiber de eklenip, ılık servis edilir.

11 Aralık 2017 Pazartesi

HAVUÇLU TARATOR

Havuçlu tarator tarifi
Havuçlu tarator nasıl yapılır
Kolay meze tarifi
     Yeni yıl yaklaşırken yapılabilecek en kolay, en sağlıklı ve en güzel mezelerden havuç taratorla sofranıza farklı bir renk katabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5 adet iri havuç 
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 

Yapılışı:
  • Havuçlar soyulup, rendelenir.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada dövülmüş sarımsaklar çevrilip, rendelenmiş havuçlar da eklenir.
  • Havuçların rengi değişip, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen havuçlar soğuduktan sonra irice dövülmüş ceviz, süzme yoğurt ve mayonezle pürüzsüz bir hal alana kadar iyice karıştırılır.
  • Cevizlerle süslenerek servis edilir.

9 Aralık 2017 Cumartesi

ZEYTİNLİ AYÇİÇEĞİ SALATASI

Zeytinli ayçiçeği salatası tarifi
Patatesli salata nasıl yapılır
Ayçiçeği salatası tarifi
     
     Son yıllarda bildiğimiz lezzetler öyle farklı şekillerle önümüze geliyor ki, ufacık bir dokunuş farkıyla sanki ilk defa görmüş daha önce hiç yememiş gibi oluyoruz :) Lezzet kadar görsellik de ilgimi çektiğinden yaz aylarında  farklı bir versiyonunu ayçiçeği salatası olarak yapmıştım. Bunun şekli de ayçiçeğine benzediğinden ayırdedilsin diye zeytinli ayçiçeği salatası dedim siz hangi halini beğenirseniz o haline sofranızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler:

  • 3-4 adet patates 
  • 1 su bardağı garnitür ( bezelye, havuç, patates)
  • 4-5 adet kornişon turşu 
  • 15 adet siyah zeytin
  • 5 yemek kaşığı mayonez 
  • Yarım su bardağı süzme yoğurt 
  • Yarım su bardağı labne peyniri 
  • 1 diş sarımsak 
  • Karabiber 
  • Tuz
  • 20 adet Pringles cips

Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Sıcakken iyice ezilerek püre haline getirilir.
  • Patates püresine minik küpler halinde doğranan kornişon turşu ve diğer malzemeler eklenir.
  • Dövülmüş sarımsak, karabiber ve tuzu da eklenerek karıştırılır.
  • Karışım derince bir tabağın içine alınıp, hafif bombeli şekil verilir.
  • Başka bir kapta süzme yoğurt, mayonez ve labne peyniri de karıştırılır.
  • Üç yemek kaşığı kadarı ayrılıp, patates püresinin üzerini kaplayacak şekilde sürülür.
  • Yoğurtlu karışımın üzerine mayonez sıkılarak kareler oluşturulur.
  • Her karenin içine çekirdeği çıkartılmış yarım siyah zeytin konulur.
  • Etrafına cipsler yan yan batırılarak servis edilir.

8 Aralık 2017 Cuma

ISPANAKLI KİŞ

Ispanaklı kiş tarifi
Ispanaklı kiş nasıl yapılır
Ispanaklı tart tarifi
Ispanaklı tart nasıl yapılır

     Çay saatlerinizde, kahvaltılarınızda yanına bir bardak sıcak çay veya ayranla bile ana öğün olacak nitelikteki bu kişi ben ıspanak, lor ve taze soğanla hazırladığım bir karışımı hamurun üzerine yayarak yaptım, herkesin de bu haliyle beğeneceğini düşünüyorum ama siz hamurunu ve yapım aşamalarını takip ederek tercih ettiğiniz farklı malzemeler kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 75 gram tereyağı 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu 
İç malzemesi: 
  • 250 gram ıspanak yaprağı 
  • 250 gram kaşar loru veya beyaz peynir 
  • 1 adet yumurta 
  • 4-5 adet taze soğan
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Pul biber 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve yoğurt karıştırılır.
  • Elenmiş un, bir çay kaşığı kabartma tozu ve tuz da eklenip, yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur hafifçe yağlanıp, unlanmış tart kalıbına kenarları yükseltilerek yayılır.
  • Üzeri örtülerek dinlenmeye bırakılır.
  • Ispanakların yaprakları iyice yıkanıp, suyu süzdürülür.
  • Kurulanıp, ince ince doğrandıktan sonra çok az tuzla ovulur.
  • Maydanoz ve taze soğanlar da incecik doğranıp eklenir.
  • Lor, yumurta ve baharatlarda eklenip, karışım hamurun üzerine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek yaklaşık yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis tabağına çıkartılıp, dilimlenerek servis edilir.

4 Aralık 2017 Pazartesi

SARDALYA TAVA

Sardalya tava tarifi
Sardalya tava nasıl yapılır
     Kış geldi, balık sezonu açıldı, en sevdiğimiz balıklardan sardalya kızartmasının yanına biraz yeşil salata yapınca başka da bir şeye gerek kalmadı :) Küçük balıkları genellikle sağlık açısından çok az yağladığım balık tavasına dizip ters yüz ederek pişiriyordum ama ara sırada olsa bol yağda kızartmanın çok da bir zararı olmaz diye düşündüm, zira bol yağda çıtır çıtır kızarmış balıkların kılçıklarını ayıklayarak yemeyi daha çok seviyorum. Siz gene de bu halini çok sağlıklı bulmazsanız diğer sardalya tava tarifime de bakabilirsiniz :)
Malzemeler:
  • 1 kilogram sardalya balığı
  • 1 çay bardağı kadar mısır unu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Balıklar ayıklanıp bol su altında yıkanır.
  • Suyu süzdürülüp, kağıt havlu ile kurulanır.
  • Tuz serpilip, iki tarafı da unlandıktan sonra unun fazlası silkelenir.
  • Derin bir kızartma tavasında bol zeytinyağı kızdırılır.
  • Üçer dörder kızgın yağa atılan balıklar kızartılır. 
  • Kızarmış balıklar kağıt havlu üzerine çıkarılır.
  • Sıcak olarak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...