14 Ocak 2018 Pazar

PORTAKALLI KEK

Portakallı kek tarifi
Portakallı kek nasıl yapılır
Portakal suyuyla kek tarifi
     Kış ayları boyunca yediğimiz portakal kabuklarını atmayıp; portakal kabuğu reçeli, portakal kabuğu şekerlemesi veya portakal limon kabuğu şekerlemesi yapmak için buzdolabında bir poşet içinde biriktirip yeterli miktara ulaşınca da değerlendiriyorum. Bazen de hiç bekletmeden kurabiye ve keklerin içine portakalın kabuğunu rendeleyerek kullanıyorum. Bu defa portakal kabuğu rendesiyle birlikte suyunu da sıkarak portakallı kek yaptım. Yanına benim için bir bardak çay yeterli ama siz biraz daha portakal sıkıp, taze portakal suyu ile servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 adet portakalın ve limonun rendelenmiş kabuğu 
Üzerine: 
  • Pudra şekeri 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Taze sıkılmış portakal suyu, zeytinyağı ve portakal limon kabuğu rendesi de eklenip, çırpılır.
  • Elenmiş un, kabartma tozu da eklenip karıştırılır. 
  • Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.
  • Kürdanla pişip pişmediği kontrol edilerek fırından çıkartılır.
  • İlk sıcaklığı geçince kalıptan çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Üzerine pudra şekeri serpilir.

11 Ocak 2018 Perşembe

ENGİNAR KALBİ

Enginar kalbi tarifi
Enginar yemeği nasıl yapılır
Bebek enginar tarifi
     Enginar sevenler için yılın en güzel günleri, pazarda hemen her tezgahta değişik boylarda tazecik enginarlar yerlerini almaya başladı. Kalbi olan tek sebze enginarmış :) siz de enginar kalbi denilen bu kadar küçük boyda enginar bulabilirseniz enginarın bu en rafine halini veya blogumda bulunan diğer enginar tariflerinden birini yaparak enginar sezonunu açabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı un
  • 1 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu
  • Limon suyu
  • Tuz
Yapılışı:
  • En küçük boy enginarların sapları kesilir.
  • Dıştan dört beş yaprağı kopartılıp, yaprakların ucu kesilir.
  • Enginarlar ikiye bölünüp, varsa ortadaki tüylü kısım ve küçük sert yaprakları temizlenip atılır.
  • Kararmaması için, limonlu su konulmuş derin bir kabın içinde bekletilir.
  • Yayvan bir tencerede zeytinyağında un ve ince doğranmış kuru soğan pembeleştirilir.
  • Enginarlar limonlu suyun içinden alınıp, tencereye konulur.
  • Tuzu ve suyu konulur.
  • Kapağı kapatılarak kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış dereotu ve limonsuyu gezdirilerek ılık servis edilir.

7 Ocak 2018 Pazar

ÇERÇEVELİ PASTA

Fotoğraf çerçeveli pasta
Çerçeveli pasta
Doğum günü pastası


                                 Hani eski bir resme bakarken
                                 Hani yılları sayar da insan
                                 Hani gözleri dolar ya birden
                                 İşte öyle bir şey, işte öyle bir şey
     
     Doğum günün kutlu olsun Mine'ciğim, yeni yaşında mutluluklar dilerim. Nice yıllara, mutlulukla, umutla, sağlıkla, hep beraber ...

6 Ocak 2018 Cumartesi

KİŞNİŞ ŞEKERLİ KURABİYE

Kişniş şekerli kurabiye tarifi
Kişniş şekerli kurabiye nasıl yapılır
Kurabiye tarifi
     Kişniş şekerli bu mini mini kurabiyeler ne kadar küçük yapılırsa o kadar sevimli görünüyor hem de büyük boy bir kurabiye yemek istemeyenler için de çayın, kahvenin yanında az da olsa tadına bakabilecekleri bir alternatif oluyor. Ben küçük bir kurabiye kalıbını kakaoya batırarak iz yaptığım çiçeğin göbeğine renkli kişniş şekerlerinden koydum siz isterseniz kalıp bastırmadan sadece renk renk çok sayıda kişniş şekeri koyup çıtır çıtır yenilebilecek bir kurabiye yapabilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un
  • 1-2 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı kadar renkli kişniş şekeri

Yapılışı:

  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı ve yumurta iyice karıştırılır.
  • Pudra şekeri, kabartma tozu ve azar azar un eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur streç film ile sarılıp buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamurdan minik parçalar kopartılıp, yuvarlanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Minik çiçek şeklindeki kurabiye kalıbı kakaoya batırıldıktan sonra kurabiyenin ortasına bastırılır.
  • Kakao izinin tam ortasına istenen renkte kişniş şekeri batırılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirilir.

5 Ocak 2018 Cuma

SANDAL BÖREĞİ

Sandal böreği tarifi
Sandal böreği nasıl yapılır
Yufka börekleri
     Hazır yufka ve  istenen iç malzemesi ile çok kısa sürede tepsi börekleri yapıyoruz ama biraz vaktiniz varsa ve misafir sofraları yada çay saatleri için değişik görüntülü böreklerde yapmak isterseniz sandal böreği alternatif olarak yapılabilir. Bu böreği ıspanaklı, peynirli, patatesli hatta kıymalı istediğiniz bir iç malzemesi ile kahvaltı gibi bir öğünde tüketecekseniz bir yufkayı on iki parçaya, çay saatleriniz için bir kaç ikramlığın yanına yapacaksanız biraz daha küçük boyda olmaları için on altı parçaya ayırarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:

  • 2 adet yufka 
  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine ) 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım kilogram ıspanak 
  • 200 gram lor veya beyaz peynir 
  • Karabiber 
  • Domates 
  • Sivri biber 
  • Susam


Yapılışı: 

  • Ispanakların sadece yaprakları ayrılır, iyice yıkanıp kurulanır.
  • Çok az tuz ile elimizle iyice ovuşturulan yaprakların suyu iyice süzülür.
  • Ispanak yapraklarına lor veya ufalanmış beyaz peynir karıştırılır.
  • Yufkalar üst üste konulup dört parçaya kesilir.
  • Yufkaların hepsi tekrar üst üste konularak her dörtte bir parça tekrar dört parçaya kesilerek toplamda 32 üçgen parçaya ayırabilirsiniz.
  • Daha büyük boyda börekler yapmak isterseniz, üst üste koyduğunuz her dörtte bir parçayı tekrar üç parçaya toplamda 24 parçaya ayırabilirsiniz.
  • Zeytinyağı, süt ve yumurta akı iyice karıştırılarak sosu hazırlanır.
  • Üçgen yufkalar birer birer tezgah üzerine yayılıp, fırçayla sos sürülür.
  • Üçgenin geniş kısmından başlanarak yarıdan fazlası sıkıca sarılır.
  • Sarılan rulonun bir ucu sağa diğer ucu sola doğru kıvrılarak iki ucu birleştirilir.
  • En uçta kalan üçgen kısım kıvrılan iki ucu kapatacak şekilde içe doğru alınıp böreğin tabanı oluşturulur.
  • Hazırlanan ıspanaklı peynirli iç böreğin içine yayılıp, domates dilimi konulur.
  • Fırın tepsisine dizilen böreklerin kenarına fırçayla ayrılan yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

3 Ocak 2018 Çarşamba

HAMSİ BUĞULAMA

Hamsi buğulama tarifi
Hamdi buğulama nasıl yapılır
Domatesli hamsi buğulama tarifi
     Sağlıklı beslenme için balık buğulama yapılabilecek tariflerin en sağlıklısıdır sanıyorum. Ben bu mevsimde domateslerin pek tadı olmadığından yazdan küp küp keserek şişelediğim domateslerden kullanıyorum sizin hazırda böyle domatesiniz yoksa nispeten daha lezzetli olan kiraz domateslerden kullanabilir yada hiç domates kullanmadan da hamsi buğulama yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram hamsi 
  • 2 su bardağı küp doğranmış domates 
  • 2 adet küçük boy kuru soğan 
  • Dereotu 
  • Zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Hamsiler yıkanıp, kılçıkları çıkartılır.
  • Yayvan bir tencereye zeytinyağı gezdirilip, halka halka kesilmiş kuru soğanlar yayılır.
  • Kuru soğanların üzerine hamsiler dizilir.
  • Küp küp doğranmış yazdan hazırlanmış domateslere zeytinyağı, tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu da eklenip en üste yayılır.
  • İstenirse ince dilimlenmiş limon dilimleri de dizilir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak, yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir.

2 Ocak 2018 Salı

DEREOTLU TEPSİ POĞAÇASI

Poğaça tarifi
Poğaça nasıl yapılır
Tepsi poğaçası tarifi
Dereotlu poğaça tarifi

     Poğaça hamurunu hazırladıktan sonra çok fazla vaktiniz yoksa, hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp, fırın tepsisine yan yana yada çiçek şeklinde dizebilirsiniz. Mayalanıp kabardığında tepsinin içini dolduracağından fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz poğaçaların üzerine de incecik kıyılmış dereotu serperek farklı görüntüde bir poğaça yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı ılık süt 
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3,5 su bardağı un 

Üzerine: 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Bir kaç dal dereotu
İçine: 
  • 200 gram peynir veya lor 
  • Yarım demet dereotu

Yapılışı:
  • Elenmiş unun içine toz şeker ve instant maya karıştırılır.
  • Ilık süt, zeytinyağı, tuz ve azar azar un da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat mayalandırılır.
  • Hamur iki katına ulaşınca parçalar kopartılıp, içine peynirli dereotlu iç konulup kapatılır.
  • Kapatılan kısımlar alta gelecek şekilde aralıklı olarak yağlanmış fırın kabına dizilir.
  • Zeytinyağı ve yumurta sarısı karıştırılıp, poğaçaların üzerine fırça ile sürülür.
  • Yarım saat da tepside mayalandıktan sonra üzerine incecik kıyılmış dereotları serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.

1 Ocak 2018 Pazartesi

KARAMELLİ MUHALLEBİ

Karamelli muhallebi tarifi
Karamelli muhallebi nasıl yapılır
Krokanlı bademli muhallebi tarifi
     Yeni yılın ilk gününe çok eskilerden kalma bir tatlı tarifi ile tatlı başlayayım diye düşündüm. Yapılışı çok kolay ve lezzetli bu sütlü tatlıyı ben misafirlerim için yaptığımdan, hazırda krem şanti ve krokanım da olduğundan biraz daha süsleyerek yaptım. Siz de krem şanti ve krokan parçaları ekleyecekseniz, muhallebinin şeker miktarını biraz azaltabilirsiniz yada üzerine sadece badem veya fındık kırıntıları ekleyerek de aynı lezzette daha sade görünüşlü bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 kahve fincanı nişasta 
  • 15-20 adet badem
  • İstenirse krem şanti ve krokan parçaları 
Yapılışı:
  • Nişastaya iki su bardağı süt azar azar eklenip, pütür kalmayıncaya kadar ezilir. 
  • Yarım su bardağı toz şeker derin bir tencerede eritilip, karamel haline getirilir.
  • Şeker yanmaya başlamadan sütün kalanı eklenerek, hızlıca karıştırılır.
  • Süt ısınıp, tenceredeki şeker eriyince nişastalı süt ve kalan toz şeker de eklenip, karıştırılarak pişirilir.
  • Muhallebi servis kaselerine biraz yüksekten dökülerek paylaştırılır.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına konulur.
  • İstenirse, üzerine krem şanti sıkılıp badem ve krokan parçaları ile süslenir.

30 Aralık 2017 Cumartesi

FIRINDA SEBZELİ TAVUK

Fırında tavuk tarifi
Fırında patatesli havuçlu tavuk tarifi
Fırında sebzeli tavuk tarifi
     Fırın yemekleri, yemek yapmak için çok fazla vaktimiz olmadığında hem kurtarıcı oluyor hem de hafif karamelize olan lezzetiyle çok daha fazla seviliyor sanıyorum. Gerekli hazırlıkları önceden yapıp yemeği fırına koyarsanız pişene kadar geçecek sürede salata ve mezeleri hazırlayabilirsiniz. 
Malzemeler: 
  • 10 parça kemiksiz tavuk kalça 
  • Yarım kilogram arpacık soğanı 
  • Yarım kilogram küçük boy patates 
  • Yarım kilogram küçük boy havuç
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Kırmızı biber
  • Kekik  
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kemiksiz tavuk kalçalarının varsa kemik parçaları ve tüyleri temizlenir, yıkanıp kağıt havluyla kurulanır.
  • Derin bir kabın içinde süt, bir kaç kaşık zeytinyağı, baharatlar ve tavuk parçaları iyice karıştırılıp üzeri kapatılarak buzdolabında bir saat kadar bekletilir.
  • Patatesler, havuçlar ve arpacık soğanları soyulup, kalan zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine yayılıp, önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık bir saat üzeri kızarana kadar pişirilip sıcak servis edilir.

29 Aralık 2017 Cuma

BAL KABAKLI CHEESECAKE

Bal kabaklı cheesecake tarifi
Bal kabaklı cheesecake nasıl yapılır
Cheesecake tarifi
     Şimdilerde bazı çevrelerce sorgulanır olsa da, eskiden yeni bir yıla girmek mutlulukla karşılanır, karınca kararınca hemen her evde bütçenin elverdiğince hazırlıklar yapılır ve yeni yıla nasıl başlanırsa öyle devam edeceği düşünülüp genellikle meyveler, çerezler, kabak tatlısı, kestane, hindi veya tavuk dolmasının olduğu bereketli sofralar hazırlanırdı. Siz de yeni yıla nasıl girilirse öyle gider düşüncesiyle sofra hazırlamak isterseniz, bal kabağı tatlısının modernize edilmiş halini yaparak hem tatlı hem de pasta niyetine sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket burçak bisküvi 
  • 100 gram tuzsuz tereyağı
  • 1 paket labne peyniri ( 400 gram) 
  • 1 paket süt kreması (200 gram) 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • Yarım kilogram temizlenmiş bal kabağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz

Yapılışı: 
  • Bal kabağı soyulup, dilimlendikten sonra bir sıra bal kabağı bir sıra toz şeker konularak fırında veya çelik tencerede pişirilip, süzgeçte soğumaya bırakılır.
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline getirilip, oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır.
  • Tabanına yağlı kağıt serilen 24 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbına bisküvi kırıntıları bastırılarak yayılır.
  • Buzdolabına konulup, bekletilir.
  • Labne peynir süzgece alınarak suyu süzdürülür.
  • Labne peyniri, süt kreması ve toz şeker mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Yumurtalar birer birer eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Nişasta, un ve vanilya da eklenip karıştırılır.
  • Buzdolabından çıkarılan bisküvili tabanın üzerine karışım dökülür.
  • Pişerken üzerinin çatlamaması için, kalıbın yanına fırına dayanıklı bir kap içinde su konulur.
  • Kelepçeli kalıp önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırın soğuyana kadar fırın kapağı biraz aralanarak cheesecake içinde bekletilir.
  • Fırından çıkınca üzerine bal kabağı püresi yayılıp cevizle süslenir.
  • Buzdolabında bir gece veya en az bir kaç saat dinlendirildikten sonra kelepçeli kalıptan çıkartılıp, servis tabağına alınır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...