Itır çiçeği reçeli tarifi
Itır çiçeği reçeli nasıl yapılır
Çiçek reçelleri
Ege bölgesinde ki hemen her evde, bahçede hatta minicik balkonlarda bile bulunan ıtır çiçeklerinin yaprakları şerbetlerimizde, tatlılarımızda o mis kokusunu vermesi için zaten çok eskilerden beri kullanılıyordu.Çiçeklerine kıyamasam da, o güzel kokulu çiçeğin bir de reçelini denemek istiyordum.Geçen kışı ağır geçiren ve bir gecede yarısından fazlası donan ıtırımın kalan yaprak ve çiçeklerinin birazından da olsa, çok az denemeye karar verdim. Neyse ki, havalar ısınmaya başlayınca ıtır da eskisi kadar sağlıklı olamasa da kendine gelmeye, tekrar toparlanmaya başladı.Itıra eskiler Mis Çiçeği de derdi, gerçekten de şerbetlere, tatlılara verdiği o mis kokusu reçelinde kat kat daha fazla hissedilir oldu :)
Malzemeler:
- 1 su bardağı dolusu ıtır çiçeğinin taç yaprakları
- 10 adet büyük ıtır yaprağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Itır çiçeğinin taç yaprakları kopartılıp, su dolu bir kabın içinde bekletilir.
- Toz şeker ve su derin bir kabın içinde şeker eriyene kadar kaynatılır.
- Itırın sadece yeşil yaprakları yıkanıp, kurulanıp kaynayan şerbetin içine atılır.
- Kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır.
- Reçel kıvamına gelince içinden yeşil yapraklar kaşıkla süzülerek çıkartılır.
- Süzülüp, kurulanmış çiçeklerin taç yaprakları ve limon suyu eklenir.
- Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır.
Çok güzel olmuş.. Saksıda duruyor ıtır çiçeği...Reçelini mi yapsam acaba..:) Ellerinize sağlık..:)
YanıtlaSilÇiçek reçellerini seviyorsanız, çok az da olsa deneyebilirsiniz Nahide hanımcığım.Çok teşekkürler.
Silamanın bu güzelliğin de mi reçeli var:) ellerine sağlık rengi de çok güzelmiş.
YanıtlaSilBen yaptım oldu Hatice'ciğim :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
Silbayılıyorum bu sizin orijinal tariflerinize elinize sağlık :-))
YanıtlaSilÇok teşekkürle audrey.Kendi kendime denemelerde bulunup, paylaşıyorum beğeniyorsanız ne mutlu bana :)
Sililk kez duydum desem :) yemek blogları sayesinde pekçok şey öğreniyorum
YanıtlaSilBen de daha önce reçelini duymadım ama çiçek reçelleri serisine bunu da deneyip ekleyeyim diye düşündüm :) Çok teşekkürler.
Silellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
Silİlk kez görüyorum bu şerbeti ama görselleri çok çekici :))
YanıtlaSilSanırım yorumlar karıştı Filiz hanımcığım, ıtır yapraklarını şerbetlere koku vermesi için kullanıyoruz ama bu defa reçelini denemiştim :) Teşekkürler.
Silİlk kez gördüm reçelini.Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilDaha önce yapan oldu mu bilmiyorum ama ben de ilk kez denedim :) Teşekkürler, sevgiler.
SilReçelini ilk kez duyuyorum Nergisciğim:)Tadını çok merak ettim..Denemek isterim..Sevgiler..
YanıtlaSilBen de duymamıştım ama çiçek reçellerini sevince bir de bunu deneyeyim diye düşündüm, nasılsa Ege'de herkesin evinde ıtır vardır, bence de çok az da olsa denemelisin :) Sevgiler.
Silİlk defa ıtır reçeli duydum. Elinize sağlık çok güzel görünüyor. :) Sevgilerle
YanıtlaSilGeleneksel reçelleri zaten yapıyoruz bir de böyle denenmeyenleri deneyelim değil mi :) Bu arada mis kokulu bir reçel olduğunu da söylemeliyim :) Çok teşekkürler.
SilYeni tatlar denenmeli, yeni tarifler bulmalı ve siz bunu mükkemmel yapıyorsunuz, hayranım size:) ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ediyorum canım :) Denediklerimden sadece beğendiklerimi paylaşıyorum, yoksa daha ne denemelerde bulunuyorum bir bilseniz :)
SilHiç duymamıştım gül reçeli gibi görünüyor tadını merak ettim ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilYapana kadar ben de duymamıştım :) Aslında bütün çiçek reçellerini aynı mantıkla yapıyorum ama bu reçelde farklı olarak çok güzel koktuğu için koyduğum yeşil yapraklarını piştikten sonra çıkarttım sadece pembe çiçekleri kaldı.Çok teşekkürler, sevgiler.
SilHarikasınız. Ben birde kışlık saklama yöntemi var mıdır merak ettim. Yazlıkta geniş alanda mevcut. Ancak istanbulda balkonum müsait değil. Sutlaclarda bayılıyorum. Teşekkürler
YanıtlaSilKış için saklamayı denemedim ama evde saksı içinde az da olsa yetiştirip kışın içeriye alabilirsiniz,ben öyle yapıyorum. Tatlılarda, şerbetlerde güzel oluyor gerçekten...
Sil