Mor salkım şerbeti tarifi
Mor salkım şerbeti nasıl yapılır
Duvarları göz alabildiğince mor renge boyamış mor salkım çiçeklerinden daha önce mor salkım reçeli yapmıştım. Çiçeklerin bir kısmından da şerbetini denedim, rengi tahmin ettiğim gibi mor olmadı ama gene de çok güzel pembe bir renk oldu.Siz de değişik şerbetler denemeyi seviyorsanız, çiçeklerin bir kısmını limon suyu ile ovup, dondurucuya koyarak daha sonra şerbet yapmak için kullanabilirsiniz.
Malzemeler:- 200 gram ayıklanmış mor salkım çiçeği
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 6 su bardağı içme suyu
- 1 adet limonun suyu veya bir parça limon tuzu
- Mor salkımların sadece taç yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
- Limon suyu ile ovularak, üzeri streçlenip bir gece bekletilir.
- İçme suyuna toz şeker eklenip, bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
- Limon suyu ile ovulmuş çiçekler de tencereye eklenir.
- Bir iki taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
- Soğuyunca süzülüp, kapaklı bir sürahiye alınır.
- Şeker ve su oranı damak zevkinize göre arttırılıp, azaltılabilir.
- Buzdolabında bekletilip, servis edileceği zaman buz eklenir.
Merhaba,
YanıtlaSilNergis ablacım ellerine sağlık. Bayıldım nasıl bir güzellik böyle. Rengini de çok beğendim. Eminim tadı da muhteşemdir. Afiyetler olsun sizlere...:)
Sevgilerimle,
Teşekkür ederim Selda'cığım, çok hoş bir rengi oldu gerçekten :) Sevgilerimle.
SilEllerinize saglik
YanıtlaSilÇok teşekkürler.
SilDoğadaki çeşit ne muhteşem, elinize sağlık, şifa olsun...
YanıtlaSilDoğa da, doğadaki çeşitlerden binlerce çeşit yemek yaratan insanlarımız da çok muhteşem :) Teşekkür ederim, sevgiler.
SilRengi çok güzel görünüyor ama tadı nasıl oluyor ilginç bir tarif ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilÇiçek kokulu bir şerbet diyelim :) Teşekkürler.
Silreçelini yapıyorum ama şrerbetini denememiştim mutlaka deneyeceğim ellerinize sağlık
YanıtlaSilBence de biraz da olsa deneyin, belki de beğenirsiniz.Teşekkür ediyorum, sevgiler.
Silçiçeklerle yaptığınız şerbetlere bayılıyorum...elinize sağlık
YanıtlaSilNe güzel :) Çok çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
Silellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler.
Silne güzel tarifleriniz var . Bayılıyorum sizin blogunuza.
YanıtlaSilÇok sevindim, çok teşekkürler.
SilNasıl bir renk,nasıl güzel bir tarif.Ellerinize sağlık.Eminim tadıda öyledir.Sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum :) Sevgilerimle.
SilBu çiçekten böyle bir şerbet yapmak kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.
YanıtlaSilŞerbetler Osmanlı mutfağında da çok önemliymiş, Ege bölgesinde de çocukluğumdan beri bildiğim, yapılan çok şerbet var yani kültürümüzde var benim çok düşünmeme gerek kalmadı :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilAyy rengine bayıldım şerbetin :) Ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilPembe tonlarında su eklenirse biraz açılıyor ama bence de her tonu çok güzel :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.
Silçiçeğin rengi de, şerbetin rengi de o kadar güzel ki, bu şerbeti içerken huzur içinde hayal ettim kendimi.. Renginden mi bilmiyorum.. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilPembe şerbet içince, dünyayı da pembe görsek ne güzel olurdu değil mi :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.
Silharikasınız:) eminim çok lezzetlidir,denemeyi çok isterdim ama buralarda hiç görmedim,Adanaya anneme gidince denerim artık,mor çiçeklerden pembe bir şerbet çıkması da çok ilginç geldi bana:) ellerinize sağlık
YanıtlaSilBen de en azından eflatun olur diye düşünmüştüm ama pembe tonları arasında gidip geliyor :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
Silelinize sağlık değişik tarifleri okumayı seviyorum teşekkürler.
YanıtlaSilYapmayı sevmiyor musunuz :) Ben denemeden duramıyorum da.
SilHarika ,ellerinize sağlık ...
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum, sevgilerimle.
Silreçelini biliyorum da şerbeti elinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilHarika .Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilSağol Özay'cığım, sevgilerimle.
SilDaha neler ogrenecegiz :)
YanıtlaSilBirbirimizden öğreneceğimiz daha çok şey var :) Teşekkürler.
SilBu konu da öncü oldun Nergiscim ellerine sağlık renk muhteşemmm
YanıtlaSilZaten kültürümüzde olan şerbetler Hatice'ciğim,Eski şerbetlerimizi hatırlatalım ki, çocuklarımız için ne olduğu belli olmayan o boyalı sulara alternatif olsun :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilBu çiçekten ne reçel ne de şerbet yapmak aklıma gelmezdi.. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDenk gelirsem bir yerde bu çiçeklere deneyeceğim..
Aslında kültürümüzde bu güne kadar ne reçeller, ne şerbetler yapılmış; ben de aklıma gelenleri biraz da meraktan deniyorum.Çok teşekkürler.
SilYa siz harikasınız... mor salkım en sevdiğim çiçeklerden.. Dragostaki evimde bütün balkonum mor salkım ile sarılmıştı... Hatırası çok yani:)
YanıtlaSilHiç aklıma gelmezdi mor salkımdan içeçek olabileceği... Sizi alkışlıyorum... fikrinize sağlık:) sevgiler:)
Çok çok teşekkür ederim Filiz hanımcığım.Son yıllarda her şeye, her çiçeğe reçeli, şerbeti olur mu acaba diye farklı bir gözle bakmaya başladım.Fikir verebildiysem ne mutlu bana :) Halen duvarlarınızda mor salkımlar duruyorsa ne kadar şanslısınız, her şeyden önce görüntüsü çok güzel bir çiçek ve o görüntü bana da çocukluk yıllarımı, mor duvarları hatırlatıyor.Sevgilerimle.
SilSevgili Nergis Mevsimi,
YanıtlaSilBu güzel şerbetle beni tanıştırdığınız için çok teşekkürler. İlk sizin tarifinizi okuduğumda bu çiçekle ve şerbetiyle tanıştım. Bu yıl ben de bahar mevsiminde mor salkım çiçekleriyle biraz farklı bir şerbet ve reçelini hazırladım. Herşey gönlünüzce olsun.
Uzun zamandır bloğa girmeyince yorumunuzu görmemişim :( Ne güzel hepimiz birbirimizden bir şeyler öğreniyor, unuttuklarımızı hatırlıyoruz.Sizin de ellerinize sağlık eminim şerbetiniz de, reçeliniz de çok güzel olmuştur.Sevgilerimle.
Silçok güzel gözüküyor elinize sağlık tadı nasıl peki
YanıtlaSilEn iyisi kendiniz deneyip fikir edinebilirsiniz ama çiçeğe özgü bir tadı olmasa da kokusuyla değişik bir lezzet oluyor, çok teşekkür ederim.
SilElinize sağlık. Tam da mevsimi.. Çok sevdiğim mor salkım ile tarifinizi mutlaka deneyeceğim. Ben de ilk kez leylak şerbeti denedim, tadına bakan herkes beğendi :) Taze koparılmış çiçeklerinden buz küplerine koyup donduruyorum, şerbeti servis ederken içine atınca çok şık bir görüntü elde ediliyor. Yenilebilir çiçekler grubunda olduklarından buzlar eriyip şerbetle birlikte tüketilmesinde bir sakınca bulunmuyor.
YanıtlaSil