Aşure tarifi
Aşure nasıl yapılır
Anadolu'da yaşayan değişik kültürlerde, değişik isimlerle yapılan aşurenin bence en güzel tarafı komşularla paylaşılması, barışın ve bereketin simgesi olmasıdır. En bilinen rivayete göre, aşure Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulmasından sonra, elde kalan erzaklar karıştırılarak yapılan bir tatlı. Değişik kültürlerin bir arada yaşadığı Anadolu'da, aşurenin çok benzerini Rumlar Koliva, Ermeniler ise Anuş Abur adı ile yıllarca bu topraklarda yapmışlar, komşuları ile paylaşmışlar. Birbirinden farklı bu kadar çok malzemenin bir kazanda uyum içinde birleşmesini Anadolu ile özdeşleştirmiş ve Anadolu'ya çok yakışan bir tatlı diye düşünmüşümdür.Aşure bizim evde çok sevilen bir tatlı olduğundan, aşure günü gibi günler beklenmeden yılda bir kaç kez pişen bir tatlıdır.Siz de sadece ev halkı için pişirecekseniz bu ölçülerin yarısı ile yapmanız yeterli olacaktır.Ben bakliyattan çok meyve ağırlıklı aşure sevdiğimden meyve oranını ve çeşidini biraz fazla tutunca şeker oranını da arttırıyorum.Siz kullanacağınız meyve miktarına göre şeker oranını azaltabilirsiniz.Aslında aşurenin daha açık renkte olması için, bir bardak kadar süt ekleniyor ama ben evdeki vegan beslenmeyi tercih edenlerin de yiyebilmesi için süt eklemiyorum. Aşurenin üzerine konulan badem, ceviz, nar tanelerinin içine çökmemesi için aşure soğuduktan sonra süslemek gerekiyor.Su ve şeker oranı herkesin damak zevkine göre farklılıklar göstermekle birlikte, son yıllarda pastanelerde satılan, nerede ise pasta gibi kesilip yenebilecek kıvamda ki aşureleri sevmediğimden biraz daha sulu bir kıvamda yapıyorum.
Malzemeler:
- 1 kilogram aşurelik buğday
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 2 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru bakla
- 1 su bardağı kuru börülce
- Yarım su bardağı pirinç
- 1 su bardağı kuru kayısı
- 1 su bardağı kuru erik
- 1 su bardağı kuru incir
- Yarım su bardağı kuş üzümü
- Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm kurusu
- Yarım su bardağı kavrulmuş susam
- 3 adet elma
- 2 adet portakal
- 2 adet portakal kabuğunun rendesi
- 2 adet armut
- 2 adet mandalina
- 1 adet ayva
- 2 , 5 kilogram toz şeker
- Aldığı kadar sıcak su
- Tarçın
- Badem
- Ceviz
- Nar taneleri
- Buğday, kuru fasulye, nohut ve kuru börülce ayıklanıp, iyice yıkanır.
- İçi su dolu ayrı ayrı kaplara konulup, bir gece şişmesi için bekletilir.
- Ertesi gün hepsi ayrı ayrı kaplarda, parçalanmadan yumuşayana kadar yaklaşık bir saat kadar haşlanır.
- Pirinç eklenir.
- Kuru bakla çok çabuk parçalandığı için geceden ıslatılıp, aşureye pişmeye yakın en son eklenir.
- Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kuş üzümü ve çekirdeksiz üzüm ayrı ayrı kaplara konulup, üzerine sıcak su dökülüp yumuşaması sağlanır, gerekirse beş dakika kadar kaynatılır.
- Yumuşayan kuru meyveler küp küp doğranır.
- Büyük bir tencereye alınan buğdayın üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su eklenir.
- Aşurenin taşmaması için büyük bir tencerede kapağı açık bırakılarak ve dibinin tutmaması için arada karıştırılarak pişirilir.
- Buğdaylar iyice parçalanıp, özleşene kadar pişirmeye devam edilir.
- Buğdaylar pişerken en geç pişen malzeme, ilk önce eklenecek şekilde sıra ile kaynamakta olan aşureye eklenir.
- Portakalın kabuğu rendelenip, yıkanıp, süzülerek ayrı bir kaba alınır.
- Ayva, elma, portakal, mandalina ve armutların çekirdekleri temizlenip, kabukları soyulup, küp küp doğranır.
- Meyveler de pişme sırasına göre aşureye karıştırılır.
- Aşure pişmeye yakın susam, haşlanmış kuru bakla, rendelenmiş portakal kabuğu ve kuru incirler eklenir.
- Toz şeker eklenip, arada karıştırarak bir iki taşım daha kaynatılır.
- Aşure koyu kıvamını alıncaya kadar gerektiğinde azar azar sıcak su eklenerek, şekeri de damak zevkimize göre ayarlanarak pişirilir.
- Bademler kaynar suda bir taşım kaynatılıp, soğuyunca kabukları soyularak, ağartılır.
- Kabukları soyulan bademler teflon tavada çevrilerek, kavrulur.
- Aşure soğuduktan sonra kepçe ile servis kaselerine alınıp, üzerine tarçın serpilir.
- Ağartılıp kavrulmuş bademler, ceviz ve nar taneleri ile süslenir.