18 Eylül 2012 Salı

PURO BÖREĞİ

Patatesli peynirli börek tarifi
Çıtır börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek tarifi
     Puro böreği yapmak için, baklava yufkasından ince uzun kestiğimiz şeritlere, iç malzemesi koyup ruloları sarıp, fırında pişirmek yeterli oluyor.Yapım aşamaları benzemese de, görüntüsü sigara böreğinin biraz kalınca hali gibi olunca puroya benzetip, puro böreği adını verdim.İç malzemesi olarak, istediğiniz malzeme kullanılabilir ama ben ev halkının talebi üzerine genelde peynirli veya patatesli  iç malzemesi hazırlayıp kullanıyorum.
Malzemeler:
  • Baklava yufkası 
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 100-150 gram beyaz peynir
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Çörek otu 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer yaprak halinde ayrılır.
  • Yufkaların kurumaması için, kullanmayacağımız yufkaların üzeri örtülür.
  • Patatesler haşlanıp, kabuğu soyulduktan sonra çatal ile ezilir.
  • Ezilmiş patateslere; peynir, dereotu, maydanoz ve karabiber eklenip, karıştırılır.
  • Üçer yaprak ayırdığımız yufkaların arasına fırça ile çok az zeytinyağı sürülür.
  • Yufkaların kısa kenarı boyunca 15 cm eninde şeritler halinde kesilir.
  • Kesilen şeridin uç kısmına iç malzemesi konulup, rulo şeklinde sarılır.
  • En üste fırça ile çok az yağ sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

16 Eylül 2012 Pazar

HAVUÇ GÖRÜNÜMLÜ PATATES SALATASI

Havuç görüntülü patates salatası tarifi
Havuç görüntülü patates salatası nasıl yapılır
     Çay saatlerinizde değişik bir patates salatası yapmak için, haşlanmış patatesleri ezdikten sonra kopardığınız parçalara havuç şekli verebilirsiniz.Patates püresine, havucun turuncu rengini vermek ve acısı ayarlamak için acı biber salçası ve toz biberi istediğiniz ölçüde kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram patates 
  • 50 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım demet maydanoz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Ezilip hiç pütür kalmayacak şekilde püre yapılır.
  • Oda sıcaklığında tereyağı ve diğer malzemeler de eklenip, iyice karıştırılır.
  • Patates püresine havuç şekli verilip, servis tabağına alınır.
  • Maydanozla havuçların yaprakları yapılıp, üzerine bıçakla çizgiler atılır.
  • Üzeri kapatılıp, bir gün buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

14 Eylül 2012 Cuma

EKMEK DİLİMİ PİZZA

Ekmek dilimi pizza tarifi
Ekmek dilimi pizza nasıl yapılır
Fırında yumurtalı peynirli ekmek dilimi nasıl yapılır
     Eskiden üzerine yumurta, peynir karıştırıp yaydığımız, mini pizza görünümünde ki ekmek dilimleri hafta sonlarında uzayan kahvaltılarımızın vazgeçilmez tariflerinden biriydi.Tesadüf her yapıldığında mutlaka misafir gelir, bittikçe bir tepsi daha yapılırdı.Dolayısıyla bizim evde ki adı misafir ekmeğiydi.Ben peynir olarak İzmir tulumu ve kaşar peyniri, ekmek olarak da çavdar ekmeği kullandım.İstenen ekmek, peynir cinsi, yumurta ve domates gibi her an evde bulunan malzemelerle veya tercihe göre sosis, sucuk eklenerek de yapılabilir.
Malzemeler:
  • 1 adet dilimlenmiş çavdar ekmeği 
  • 100 gram İzmir tulum peyniri
  • 50 gram küp küp kesilmiş kaşar peyniri 
  • 2 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 3-4 dal maydanoz, fesleğen veya reyhan
Yapılışı:
  • Ekmek bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Ekmek dilimlerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Yumurtalar çırpılır, küp küp doğranmış peynirlerle karıştırılır.
  • Kabuğu soyulmuş domatesler, baharatlar ve diğer malzemeler  de eklenip, karıştırılır.
  • Bu karışım bir, iki yemek kaşığı kadar ekmeklerin üzerine paylaştırılıp, yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında peynirler eriyip, kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

12 Eylül 2012 Çarşamba

DAMLA ÇİKOLATALI RULO TATLI

Rulo muhallebi tarifi
Kakaolu rulo muhallebi nasıl yapılır
Çikolatalı rulo tatlı tarifi
     Damla çikolatalı rulo tatlı, buzdolabında bekleme süreleri sayılmazsa muhallebi yapmaktan farkı olmayan çok kolay bir tatlı.Krem şanti yerine, kendi pişirdiğiniz muhallebiyi yayarak da rulo yapabilirsiniz.Yaptığınız ruloyu fazla sıkmadan sarıp, sıkmadan keserseniz düzgün görünümlü halkalar elde edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı damla çikolata 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 

Yapılışı:
  • Büyük dikdörtgen borcamın içine hiç boşluk kalmayacak şekilde hindistan cevizi yayılır.
  • Tencerede toz şeker, un ve kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Ilık muhallebiye tereyağı eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
  • Borcama yaydığımız hindistan cevizini dağıtmadan, üzerine muhallebi yayılır.
  • Buzdolabına konulup, bir saat katılaşana kadar bekletilir.
  • Buzdolabından çıkarılınca, süt ile çırpılıp hazırlanan krem şanti  üzerine yayılır.
  • Damla çikolatalarda serpilip, tekrar buzdolabına konularak bir gece bekletilir.
  • Buzdolabından çıkartılıp, uzun kenarı boyunca parçalamadan spatula ile biraz  kaldırılır.
  • Uzun kenarın ucundan tutarak, fazla sıkmadan rulo şeklinde sarılır.
  • Rulo tekrar buzdolabına konulur.
  • Servis edileceği zaman, iki parmak kalınlığında kesilerek servis tabaklarına alınır.

10 Eylül 2012 Pazartesi

BELGİN VE KEDİ ŞERAFETTİN PASTASI

Şeker hamurlu pasta tarifi
Doğum günü pastası nasıl yapılır
                                    ''Mutluluk nedir ? '' diye sor bir kediye,
                                                                    ciğer mi der sence ?
                                    ''Mutluluk sıcacık bir kucakta sevilmektir ''
                                                                    diyecektir bence...

     Kuzenimiz Belgin'in doğum günü için, can dostu kedisi Şerafettin ile birlikte figürünün yer aldığı bir pasta yaptım.Şeker hamurundan, kurabiye kalıplarından ve bilumum malzemeden uzakta pasta, kurabiye yapmak biraz zorlasa da, elimizde ki malzemelerle bir şeyler yapmaya çalıştım.
   Hayat; Belgin'le yollarımızı hep kesiştirdi, beraber yürüdük bu yollarda, beraber büyüdük, neler gördük, neler yaşadık.Dilerim, bundan sonra ki yılların mutlulukla geçsin, doğum günün kutlu olsun.
 
 

KEDİ KURABİYE

Kedi kurabiye tarifi
Kedi kurabiye nasıl yapılır
Kurabiye kalıbı olmadan kedi kurabiye nasıl yapılır
     Bu kurabiyeleri kedi sever kuzenlerimizden Belgin'in doğum günü için yaptım.Aslında İzmir'e dönmüş olsaydık orada kedi şeklinde kurabiye kalıbım vardı ama bu sene tatili biraz fazla uzatınca kalıplar orada, ben burada kaldım.Yaptığım kurabiyeler ne kadar kediye benzedi bilmiyorum ama kedi kurabiye yapmanın bir yolunu bulmasaydım, sanki doğum gününde eksik bir şeyler olacaktı.Doğum günün kutlu olsun Belgin'ciğim.Bu defa ki kedilerimiz böyle, sen ayrım yapmadan bütün kedileri seversin nasılsa :)
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 5,5 - 6 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket vanilya
 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına, diğer malzemeler karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yoğurulup, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur, unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Hamurdan, su bardağı ve daha küçük yuvarlak bir şekille, iki farklı boyda yuvarlaklar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, büyük yuvarlak ve üzerine kafa olacak şekilde, küçük yuvarlak hamurlar konulur.
  • Hamurdan kopardığımız parçalara elimizle şekil vererek; kedinin kulakları, burnu ve kuyruğu yapılıp, yerleştirilir.
  • Kürdan, bıçak ve içi boş bir kalem yardımıyla kedinin bıyıkları, patileri, gözleri yapılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyunca tepsiden alınır.

8 Eylül 2012 Cumartesi

SİRKEN OTU SALATASI

Sirken otu salatası tarifi
Sirken otu salatası nasıl yapılır
     Yabani ıspanak olarak da bilinen sirken otunun ıspanaktan daha faydalı olduğu söyleniyor.Yaz aylarında Ege pazarlarında bol miktarda bulunan bu otun kavurmasını veya domates soslu, limonlu, sarımsaklı salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram sirken otu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4 - 5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otların kök ve sert dalları ayıklanıp, bol su ile yıkanır.
  • Sirkeli su içinde 10-15 dakika bekletilir.
  • Süzgeçten geçirilip, iri parçalar halinde doğranır.
  • Kaynamış bol suyun içinde, biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Haşlanan otlar, yeşil kalması için soğuk suyun içine alınır.
  • Süzdürülüp servis tabağına alınan otların üzerine; limonlu, sarımsaklı, zeytinyağlı sos dökülüp karıştırılır.

6 Eylül 2012 Perşembe

SARDALYA TAVA

Sardalya tava tarifi
Sardalya tava nasıl yapılır
     Hava halen sıcak olsa da; yaz aylarının bittiği yan evlerden duyulan çekiç, pürmüz, hilti seslerinden anlaşılıyor. Yazlıkçıların çoğu gitti, tatil onlar için çoktan bitti. Bizim gibi birkaç emekli ve okulların açılmasını bekleyen bir kaç yazlıkçı kaldı. Sonbaharla birlikte, buralarda hem yazlıkçıların tadilat sezonu hem de balık sezonu açıldı. Kuzey Ege'de en çok bulunan ve en sevilen balık sardalyadır sanıyorum. Gerçi sardalyadan daha meşhur olan sardalyanın yavrusu papalina. Sezonun ilk balığı olarak biz de sardalya tercih ettik. Eskiden balıkları temizleyip, unlayıp, kızdırılmış bol zeytinyağına atarak kızartıyordum. Son yıllarda ise, balık tavasını çok az yağlayıp, mısır ununa buladığım balıkları ortadan başlayarak dışa doğru diziyorum ve tavanın kapağı ile balıkları ters yüz ederek iki taraflı pişiriyorum. Balıkların orta kısmına önce limon dilimi koymayı düşündüm ama balığa asla limon sıkmayanlardan olduğum için vazgeçip maydanoz koyarak fotoğrafını çektim. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram sardalya balığı 
  • 1 su bardağı mısır unu 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Balıkların içi ve dışında ki pulları temizlenir, yıkanır ve kağıt havlu üzerinde kurulanır.
  • Naylon poşet içinde mısır unu ve tuz iyice karıştırılır.
  • Balıklar poşete doldurulup, her yanı unlanacak şekilde poşetin ağzı kapatılarak sallanır.
  • Balık tavası yağlanır.
  • Balıklar ortadan kenara doğru dizilir.
  • Orta ateş üzerinde balıklar kızarana kadar tava çevrilerek pişirilir.
  • Balıkların bir yüzü kızarınca, tavanın kapağı ile balıkların diğer yüzü çevrilir.
  • İki yüzü de kızarınca servis tabağına kaydırılarak alınır.
  • Sıcak servis edilir.

4 Eylül 2012 Salı

ZEYTİNLİ PEYNİRLİ KEK

Zeytinli peynirli kek tarifi
Zeytinli peynirli kek nasıl yapılır
Tuzlu kek tarifi
     Kek denilince genelde aklımıza içine ceviz, üzüm konularak yapılan tatlı kekler geliyor ama ben bu defa lor, zeytin, dereotu koyarak yaptığım tuzlu keki paylaşmak istedim.Her yerde  lor bulunmadığı için, lor yerine suyunu süzdüğünüz beyaz peynir de koyabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin 
  • 1 su bardağı lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet nane 
  • Yarım demet reyhan 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı çörekotu
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar, sıvı malzemelerle karıştırılıp, çırpılır.
  • Maydanoz, dereotu, nane, reyhan ve zeytin ince ince kıyılır.
  • Diğer malzemeler de eklenerek, kaşıkla iyice karıştırılır.
  • Yağlanmış kalıba yayılan hamurun üzeri kaşık yardımı ile düzleştirilir.
  • Çırpılan yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, biraz ılınınca dilimlenip servis edilir.

1 Eylül 2012 Cumartesi

DÜNYA BARIŞ GÜNÜ

            Dünyada ve ülkemizde halkların özgürce, barış içinde yaşadığı günleri görmek dileği ile,
                                         Dünya Barış Gününüz Kutlu Olsun.

     Ataol Behramoğlu'nun çevirisini yaptığı, sadece Yunan şiirinin değil, dünya edebiyatının da en önemli şairlerinden Yannıs RITSOS'un Barış şiirinde de okuduğumuz gibi insanların istekleri, dertleri, özlemleri, hayalleri aynı. Dilleri, dinleri, ırkları, renkleri ne olursa olsun, herkes için barışın tanımı aynı.
     Barış, Herkesin kardeşim demesidir birbirine, yarın yeni bir dünya kuracağız demesidir.Ve kurmamızdır bu dünyayı  türkülerimizle..
BARIŞ
Çocuğun gördüğü düştür barış.
Ananın gördüğü düştür barış.
Ağaçlar altında söylenen sevda sözleridir barış.

Akşam alacasında,gözlerinde ferah bir gülümseyişle döner ya baba
elinde yemiş dolu bir sepet,
ve serinlesin diye su,pencere önüne konmuş toprak testi gibi
ter damlalarıyla alnında...
Barış budur işte.

Evrenin yüzündeki yara izleri kapandığı zaman
ağaçlar dikildiğinde top mermilerinin açtığı çukurlara,
yangının eritip tükettiği yüreklerde
ilk tomurcukları belirdiği zaman umudun,
ölüler rahatça uyuyabildiklerinde,kaygı duymaksızın artık,
boşa akmadığını bilerek,kanlarının,
barış budur işte.

Barış sıcak yemeklerden tüten kokudur akşamda
yüreği korkuyla ürpertmediğinde sokaktaki ani fren sesi
ve çalınan kapı,arkadaşlar demek olduğunda sadece.
Barış,açılan bir pencereden,ne zaman olursa olsun
gökyüzünün dolmasıdır içeriye,
gökyüzünün, renklerinden uzaklaşmış çanlarıyla
bayram günlerini çalan gözlerimizde.
Barış budur işte.

Bir tas sıcak süttür barış ve uyanan bir çocuğun
      gözlerinin önüne tutulan kitaptır.
Başaklar uzanıp,ışık!Işık! - diye fısıldarlarken birbirlerine!
Işık taşarken ufkun yalağından.
Barış budur işte.
Kitaplık yapıldığı zaman hapishaneler
Geceleyin kapı kapı dolaştığı zaman bir türkü
ve dolunay, taptaze yüzünü gösterdiği zaman bir bulutun arkasından
cumartesi akşamı berberden pırıl pırıl çıkan bir işçi,
barış budur işte

Geçen her gün yitirilmiş bir gün değil de
bir kök olduğu zaman
gecede sevincin yapraklarını canlandırmaya.
Geçen her gün kazanılmış bir gün olduğu zaman
dürüst bir insanın deliksiz uykusunun ardı sıra.
Ve sonunda, hissettiğimiz zaman yeniden
zamanın tüm köşe bucağında acıları kovmak için
ışıktan çizmelerini çektiğini güneşin.
Barış budur işte.

Barış,ışın demetleridir yaz tarlarında,
iyilik alfabesidir o,dizlerinde şafağın.
Herkesin kardeşim demesidir birbirine,yarın yeni bir dünya
     kuracağız demesidir,
ve kurmamızdır bu dünyayı türkülerle.
Barış budur işte.

Ölüm çok az yer tuttuğu için yüreklerde
mutluluğu gösterdiğinde güven dolu parmağı yolların
şair ve proleter eşitlikle çekebildiği gün içlerine
büyük karanfilini alacakaranlığın...
barış budur işte.

Barış sımsıkı kenetlenmiş elleridir insanların
sıcacık bir ekmektir o,masası üstünde dünyanın.
Barış ,bir annenin gülümseyişinden başka bir şey değildir.

Ve toprakta derin izler açan sabanların
tek bir sözcüktür yazdıkları.
Barış
Ve bir tren ilerler geleceğe doğru
kayarak benim dizelerimin rayları üzerinden
buğdayla ve güllerle yüklü bir tren.
Bu tren, barıştır işte.

Kardeşler, barış içinde ancak
derin derin soluk alır evren
tüm evren,taşıyarak tüm düşlerini.
Kardeşler,uzatın ellerinizi.
Barış budur işte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...