Çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
Çekirdeksiz üzüm reçeli nasıl yapılır
Bahçemizde çok büyük bir çekirdeksiz üzüm asması olduğundan mı bilmem, annem mutlaka üzüm reçeli yapar, evimizden çekirdeksiz üzüm reçeli eksik olmazdı. Öğrencilik ve çalışma hayatım boyunca annem bizim evden de eksik etmedi üzüm reçellerini...Çok bilinen, her bölgede yapılan bir reçel olmadığını öğrencilik yıllarımda öğrendim. Üzüm reçelini görenler üzümden reçel mi olur diye şaşırdılar, ben de olmaz mı diye şaşırdım. En güzel üzümlerin satıldığı şu günlerde siz de zamanı geçmeden altın rengi bir üzüm reçeli yapmak isterseniz;
Malzemeler:
- 1 kilogram çekirdeksiz üzüm
- Yarım kilogram toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- Üzüm taneleri salkımından ayrılıp yıkanır ve süzgece konulur.
- Su ve şeker derince bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
- Suyu süzülen üzüm taneleri eklenir.
- Reçel kaynamaya başlayınca orta ateşe alınır.
- Üzerinde oluşan köpük varsa alınır.
- 40-45 dakika reçel koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.
- Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
- Kuru kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde dökülüp, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.