Yeşil İncir Reçeli Tarifi
Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır
Deli İncir Reçeli Tarifi
İncir Reçeli Tarifi
Kahvaltı sofralarına yemyeşil rengi ile gerçekten renk katan incir reçelinin tadı kadar, kokusunu da çok seviyorum. Pazarlarda bir kaç haftadır, her hafta biraz daha büyümüş olduğunu gördüğüm incirler satılıyor. Yediğimiz diğer incirlerden görüntüde pek farkı olmayan ama meyveleri daha acımsı ve içi boş olan deli incir de denilen incirlerden reçel yapılıyor. Siz de minik olgunlaşmamış bu incirlerden reçel yapmak isterseniz, seçme şansınızda varsa, incirler daha fazla büyümeden bu günlerde yapmalısınız. Bence incirin kabuğu soyulmadan yapılan reçel daha aromatik ve hoş kokulu oluyor ama siz soyarak yapacak iseniz, incirlerin sütü nedeniyle elinizin tahriş olup daha sonra yanmaması için, elinize bulaşık eldiveni takabilirsiniz. Benim incirlerim nerede ise badem boyunda olunca :) ben bademli yapmadım ama siz isterseniz incirlerin dip kısımlarına ağartılmış badem sokup, pişerken içine 10-15 adet karanfil de ekleyebilirsiniz .
Malzemeler:
- 1 kilogram yeşil olgunlaşmamış incir
- 1 kilogram toz şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- İncirler yıkanıp, dibindeki sert kısım ucu sivri bir bıçakla çıkarılır.
- İstenirse, bıçak veya sebze soyucu ile kabukları soyulur.
- Suyu her defasında değiştirilerek, üç defa beşer dakika kaynatılır.
- İncirler süzgece alınıp, suyu süzdürülür.
- Soğuk su dolu bir kabın içine atılıp biraz bekletilir.
- Suyun içinden alınan incirler elimizle çok az sıkılarak içinde su kalmaması sağlanır.
- İstenirse bu aşama da dip kısımlarına kabuğu soyulmuş birer badem sokulabilir.
- Su ve şeker kıvam alana kadar kaynatılır.
- İncirler eklenip, karıştırmadan parçalamadan 15 dakika pişirilir.
- Üzerinde oluşan köpükler alınır.
- Limon suyu eklenip birkaç taşım daha kaynatılır.
- Reçel kıvamına gelince ocaktan alınır.
- Sıcak reçel kavanozlara doldurulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.