Sarma içi tarifi
Sarma içi nasıl yapılır
Çocukluk yıllarımda, şimdi ki gibi seralarda yetişen sebzeler olmadığından sarma içi bahar, yaz aylarının geldiğinin müjdecisiydi.Taze taze çıkmış asma yaprakları, domatesler, maydanoz, nane, dereotu herkesin kendi bahçesinde yetişirdi.Asma altlarında, havanın serinlediği akşam üstülerde bahçeler acele yıkanır, tazecik asma yaprakları, maydanoz, nane toplanırdı. Limon yerine koruk suyu konulur, biraz suluca kalacak şekilde malzemeler karıştırılıp, sarma içi yapılırdı.Komşular, komşu çocukları hep birlikte yenilirdi.Ben hala taze asma yaprakları çıktığında, her sarma içi yaptığımda, o serin yıkanmış bahçelerin kokusunu, neşe içinde annelerinin yanında koşup oynayan çocukların, seslerini duyarım.O güzel insanlar artık çok uzaklarda olsalar da...
Malzemeler:
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 adet taze soğan
- 2 adet orta boy domates
- 1 adet limon
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet nane
- Zeytinyağı
- Tuz
- Taze asma yaprağı
- Pilavlık bulgur yıkanıp, süzülür.
- Tencereye alınan bulgurun üzerine çıkana kadar kaynamış su ve tuz eklenir.
- Bulgur biraz diri kalacak kadar bir kaç taşım kaynatılır.
- Süzülen bulgur derin bir kaba alınır.
- Limon suyu ve zeytinyağı eklenip, domates salçası ezilerek yedirilir.
- Kabuğu soyulup, küp küp doğranmış domatesler, ince doğranmış maydanoz, dereotu, nane ve taze soğanlar da eklenip, karıştırılır.
- Taze asma yapraklarının üzerine kaynar su dökülüp, haşlanır, süzgece alınıp süzdürülür.
- Asma yaprakları ile bohça gibi yapılarak yada kaşıkla alınan bulgurun üzerine asma yaprağı kapatılarak yenilir.