17 Ağustos 2012 Cuma

TABBULE

Tabbule tarifi
Tabbule nasıl yapılır
      Tabbule; sarma içine, kısıra benzeyen bol maydanozlu doyurucu ve çok hafif bir salata. Vitamin deposu olan bu salatayı yaparken malzeme miktarlarını kişisel tercihinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet salatalık 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 1-2 demet maydanoz 
  • Yarım demet taze nane 
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, şişmesi beklenir.
  • Domateslerin kabukları soyulup, minik minik doğranır.
  • Salatalıkların kabukları soyulup, doğranır.
  • Taze soğanların beyaz uç kısımları doğranır.
  • Maydanoz ve nane  ince ince doğranır.
  • Haşlanmış, soğumuş nohut eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz, limon suyu ve baharatlar da eklenip, karıştırılır.
  • Sosunu çekmesi için yarım saat kadar bekletilip, servis edilir.

15 Ağustos 2012 Çarşamba

SÜRPRİZ KURABİYE

Sürpriz kurabiye tarifi
Sürpriz kurabiye nasıl yapılır
Fındık drajeli kurabiye tarifi
     Her zaman yaptığım kurabiye tarifinin içine değişiklik olsun diye evde bulunan fındık drajelerinden koyup, kapattım.Kurabiye ısırıldığında fındığın etrafında eriyerek oluşan çikolata halkasının nasıl olduğu anlaşılamayınca, gerçekten adı üstünde sürpriz kurabiye oldu.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 - 5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 100 gram fındıklı draje 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı, diğer malzemeler ile karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, içine birer tane fındıklı draje konularak yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir.

14 Ağustos 2012 Salı

BAMYA KIZARTMASI

Bamya Kızartması Tarifi
Bamya Kızartması Nasıl Yapılır
Bamya Tempura Tarifi
Bamya Tempura Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 500 gram taze büyük boy bamya 
  • 1 kahve fincanı süt 
  • 1 kahve fincanı yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 su bardağı mısır unu
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Bamyalar yıkanıp, limonlu suda bekletildikten sonra iyice kurulanır.
  • Bamyaların uç kısımları bıçakla külah gibi kesilip, temizlenir.
  • Bamyalar beş dakika kadar haşlanıp, çıkartıldıktan sonra kuruması beklenir.
  • Başka bir kabın içinde soğuk süt, yoğurt, sirke, tuz ve mısır unu çatal ile çırpılır.
  • Bamyalar bu sosa batırıldıktan sonra kızdırılmış zeytinyağına üçer dörder tane atılıp yağ soğumadan kızartılır.
  • Kızartılan bamyalar, kağıt havlu üzerine alınır.

13 Ağustos 2012 Pazartesi

KARADUT DONDURMASI

Karadut dondurması tarifi
Karadut dondurması nasıl yapılır
     Büyüklerimiz Ağustos'un yarısı yaz, yarısı kış derlerdi.Ben de Ağustos'un kış kısmı gelmeden, karadut mevsimi geçmeden ve halen havalar da çok sıcakken karadut dondurmasının tarifini yazmak istedim.Eskiden meyveli dondurmalar az şekerli ve daha soğuk olduğundan, hep meyveli dondurma yerdim ama son yıllarda o kadar şekerli oluyor ki, sakızlı veya sade dondurma tercih eder oldum.Siz de benim gibi gerçek meyve ve salepten yapılan dondurmaları özlediyseniz, karadutlu dondurmayı deneyebilirsiniz.Dondurmam Kaymak filminde ki dondurmacının da sık sık söylediği gibi, bu dondurmada gıda boyası, meyve aroması yok, sadece meyvenin kendisi ve saleple yapılıyor.
Malzemeler:
  • 500 gram karadut (ezilip, püre haline getirilmiş)
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı karadut (bütün halde) 
  • 1 tatlı kaşığı salep 
Yapılışı:
  • Karadutlar temizlenir 
  • Blender ile parçalanıp, süzgeçten geçirilir.
  • Tencereye alınan karadut püresine toz şeker ve salep eklenir.
  • Salep taneciklerinin yumuşaması için, bir kaç kez karıştırılır.
  • Karadutlar bir taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Bütün halde ki bir çay bardağı karadut eklenip, karıştırılır.
  • Buzluğa konulabilecek tercihen metal bir kabın içine alınıp, soğutulur.
  • Soğuduktan sonra buzluğa konulur.
  • 15-20 dakikada bir buzluktan çıkartılıp, karıştırılıp tekrar geri konulur. 
  • İyice donup, kıvamını alınca servis edilir.

12 Ağustos 2012 Pazar

MEKANIN DATÇA OLSUN.



     Bu gün Can Yücel'in ölüm yıldönümü.Elimizde çok sevdiği günebakan çiçekleri ile onu  sonsuzluğa uğurlamamızın üzerinden yıllar geçti.Yıllar geçtikçe de eksikliğini daha bir hisseder olduk bu büyük şairin.Yaşasaydı neler yazardı,kimbilir neler yaşardı.''Yaşamım benim en güzel şiirim'' diyen Can Baba erken veda etti sevenlerine.Buluşmak Üzere şiirinde yazdığı gibi kimbilir,belki karşı evin sundurmasında,belki eylim eylim salınan yosunlar arasında,belki de başımızı çevirince yanımızdadır. 




11 Ağustos 2012 Cumartesi

BADALAN FASULYE

Badalan fasulye tarifi
Badalan fasulye nasıl pişirilir
     Badalan, Kuzey Ege'de yetişen beyaza yakın sarı rengi ve kurumaya başlamış kabukları ile bu bölge dışında pek bilinmeyen çok lezzetli bir fasulye cinsi.Aslında kuru fasulyenin tam kurumamış, kurumadan önce ki hali.Badalan fasulyeyi, kuru fasulye gibi akşamdan ıslatmaya gerek kalmadan, bütün malzemeleri tencereye koyup, çiğden de pişirilebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram badalan fasulye 
  • 1-2 adet domates 
  • 1-2 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Fasulyelerin kabukları ayıklanıp, yıkanır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Kuru soğanların üzerine irice doğranmış domates, biber ve tuz eklenir
  • Yemeğin suyu da eklenerek, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirilir.

10 Ağustos 2012 Cuma

BAKLAVA YUFKASI BÖREĞİ

Çıtır börek tarifi
Baklava yufkasından peynirli börek tarifi
Baklava yufkasından börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek
     Baklava yufkasından ilk çıktığı günlerden bu yana, tatlıdan çok böreğini yapıyorum.Böreğin daha çıtır çıtır olması için pişirmeden önce dilimlere kesip, üzerine de yumurta sarısı veya yoğurt gibi yumuşatacak şeyler sürmüyorum.
Malzemeler:
  • Baklava yufkası (40 yaprak)
  • 500 gram beyaz peynir veya lor
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar beşer yaprak halinde ayrılır.
  • Yufkaların kurumaması için,kullanmayacağımız kısmının üstü örtülür.
  • Beyaz peynir çatalla ezilir.
  • Beyaz peynire, ince kıyılmış dereotu ve pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Beşer yaprak ayırdığımız yufkaların arasına fırça ile çok az zeytinyağı sürülür.
  • Yağladığımız beş kat yufkanın,uzun kenarı boyunca iç malzemesi yayılır.
  • İç malzemesi yayılan yufkadan tek parça uzunca bir rulo yapılır.
  • Beşer kat yufkadan, sekiz adet rulo çok az yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Fırın tepsisine dizilen rulolar keskin bir bıçakla istenen boyutta kesilir.
  • En üste fırça ile çok az yağ sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

9 Ağustos 2012 Perşembe

VİŞNE REÇELİ

Vişne reçeli tarifi
Vişne reçeli nasıl yapılır
     Mutfaklarımız da en çok yapılan, en bilinen reçel herhalde vişne reçelidir. Geçtiğimiz yıllarda bir tanıdığın bahçesinden reçel yapmak için iki kasa vişne istemiştik. Ölçüyü biraz kaçırmış olmalıyız ki, üç kişi akşamlara kadar ellerimiz, yüzümüz kıpkırmızı vişne ayıklayıp, çekirdeklerini çıkarmıştık. Hava çok sıcaktı, akşama yemekli misafirim vardı yani kabus gibi bir gündü. O günün sonunda eltimciğim vişne çekirdeği çıkartma aleti aldı.Ben ise, sonra ki bir kaç yıl büyük marketlerde poşetler içinde satılan çekirdekleri çıkmış, kullanılmaya hazır vişnelerden alıp reçel yaptım. Geçen gün pazarda vişneleri görünce çektiğimiz sıkıntıyı unutup, dayanamayıp gene vişne aldım. Bu arada vişne çekirdeklerini çıkarmak için üretilmiş aletlerden halen almadığım için, biraz vakit alsa da çekirdeklerini çatal iğne ile çıkarttım. Vişne reçeli yapmayı düşünüyorsanız pazarlarda vişnelerin son günleri, eğer bulamazsanız marketten alacağınız dondurulmuş vişnelerle de reçel yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram vişne 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Vişnelerin sapları ayıklanıp, yıkanır.
  • Çekirdekleri çıkartılıp, bir sıra vişne bir sıra toz şeker olacak şekilde tencereye konulur.
  • Bir gece suyunu salması için bekletilir.
  • Ertesi gün ocağa konulup, kıvam alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Reçel koyulaşınca sıcakken kuru, temiz cam bir kavanoza konulur.
  • Kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilir.

8 Ağustos 2012 Çarşamba

KARADUT ŞERBETİ

Karadut Şerbeti Tarifi
Karadut Şerbeti Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 500 gram karadut 
  • 250 gram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 litre su 
Yapılışı:
  • Karadutlar temizlenir, üzerine toz şeker dökülüp, karıştırılır.
  • Buzdolabında bir gece bekletilip, suyunu salması sağlanır.
  • Tencereye alınan karadutlar 15-20 dakika kaynatılır.
  • Yarım limonun suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılır.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • Ocak kapatılıp, soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan karadutlar etrafa sıçrayıp, leke yapmaması için derin bir kabın içinde süzgeçten geçirilir.
  • Süzülen karadut şerbeti bir sürahiye alınıp, buzdolabına konulur.
  • Bol buz eklenip, servis edilir.
  • Şeker ve su oranı isteğe göre ayarlanabilir.


7 Ağustos 2012 Salı

HAŞHAŞLI İRMİKLİ TATLI

Haşhaşlı irmik tatlısı tarifi
Haşhaşlı irmik tatlısı nasıl yapılır
      Haşhaşlı irmikli tatlı, bayram öncesi tatlı arayışında olanlar için ,çıtır çıtır ağıza gelen haşhaş tohumlarıyla çok hafif, değişik bir tarif.Ben, haşhaş olarak Bağdat Baharatın ürettiği gri-mavi haşhaşı kullanıyorum.Haşhaşlı tatlının sade hali daha hafif geldiğinden üzerine krema, krem şanti gibi ilaveler yapmıyorum ama siz isterseniz, tatlının üzerine krema yapıp kat halinde yayabilir veya bir iki top dondurma ile de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı irmik 
  • 1 su bardağı haşhaş 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 2 paket kabartma tozu 
Şerbet:
  • 2,5 su bardağı su 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
  • Su ve toz şeker bir tencerede kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır.
  • Yumurtalar ve tozşeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, irmik, haşhaş ve süt eklenir.
  • Un  ve kabartma tozu da en son eklenerek karıştırılır.
  • Dikdörtgen bir fırın kabına karışım yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika üstü kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan sıcak kekin üzerine, soğuk şerbet her yerini ıslatacak şekilde kepçe ile dökülür.
  • Kare kare kesilerek soğuyunca servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...