28 Ağustos 2012 Salı

BAYKUŞ KURABİYE

Baykuş kurabiye tarifi
Baykuş kurabiye nasıl yapılır
     Bu sene tatili fazla uzatacağımızı bilmediğimden, yanıma hiç bir alet edevat :) almadan yazlığa gelince, kurabiye kalıplarım İzmir'de kaldı.Ben de  kalıp olmadan yapılabilecek tariflere zorunlu olarak öncelik verdim.Ne yapılabilir diye araştırırken, yabancı sitelerden birinde gördüğüm bu baykuş kurabiyeler gözüme o kadar sevimli göründü ki iyi ki kalıplarımı yanıma almamışım diye düşündüm.Kurabiye kalıbına gerek olmadan, evdeki değişik büyüklükte ki yuvarlak şekillerden yararlanarak özellikle çocukların çok seveceği baykuş kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2,5 su bardağı un 
  • Süslemek için, badem ve damla çikolata 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp,yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurdan su bardağının ağzı ile  yuvarlaklar kesilir. 
  • Yuvarlaklar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Her yuvarlağın üst kısmına elimizle iki taraftan hafif bastırılır.
  • İçi boşaltılmış, iki boy yuvarlak kalemle bastırılarak  iç içe yuvarlak göz şekli verilir.
  • İç tarafa gelen yuvarlağa damla çikolata batırılarak göz yapılır.
  • Gözlerin arasına gelecek şekilde badem batırılır.
  • Baykuşların ayakları için, iki tarafına tatlı çatalı ile bastırılarak iz yapılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15-20 dakika pişirilir.

27 Ağustos 2012 Pazartesi

GÜLLAÇ

Güllaç tarifi
Güllaç nasıl yapılır
     Güllaç, Ramazan aylarında hemen her yerde gördüğümüz geleneksel tatlılarımızdan. Son yıllarda özellikle büyük marketlerde her zaman bulunabiliyor. O kadar hafif bir tatlı ki, bence her zaman yapılabilir. Güllaç olarak Saffet Abdullah markasını kullanıp, üzerine de ceviz ekliyorum. Ceviz dışında; badem, fındık, fıstık hatta değişik meyve taneleri ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket güllaç 
  • 3 litre süt 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 su bardağı dolusu ceviz 
Yapılışı:
  • Süt ve tozşeker karıştırılıp, bir taşım kaynatılır.
  • Süt ocaktan alınıp ılıdıktan sonra gül suyu eklenir.
  • Tepsiye konulan her güllaç yaprağının parlak tarafına bir kepçe ılık süt gezdirilir.
  • Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt üzerine dökülür.
  • Kare kare kesilip, servis tabağına alınır.
  • Üzerine dövülmüş ceviz eklenir.
  • Sütün bozulmaması için buzdolabında bekletilir.

26 Ağustos 2012 Pazar

ÇİLEK REÇELİ

Çilek reçeli tarifi
Çilek reçeli nasıl yapılır
     Çilek reçeli, pek çok kişi için kahvaltıların vazgeçilmez  reçellerindendir.Çilek mevsimi geçti ama ben reçel yapmak için, minik kokulu çileklerin çıkmasını bekledim.Burada ki pazarlarda, Kazdağları'nda ki köylerden gelen kadınlar topladıkları çilekleri satıyorlar, o kadar  minik ve güzel kokuyorlar ki, her defasında ne kadar şanslı bir coğrafyada yaşadığımızı düşünmeden edemiyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram çilek 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Çilekler bir kez zedelemeden yıkanıp, suyu süzdürülür.
  • Yaprakları ve sapları burulup, çekilerek çıkartılır.
  • Derin bir kabın içine bir sıra çilek, bir sıra şeker olacak şekilde konulur.
  • Bir gece sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün ocağa konulup kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçelin üzerinde oluşan köpükler alınarak, temizlenir.
  • Limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Reçel sıcakken kuru, temiz cam kavanozlara konulur.
  • Kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

25 Ağustos 2012 Cumartesi

İSTİFNO ( STİFNO ) SALATASI

İstifno Tarifi
İstifno Salatası Nasıl Yapılır
Girit Kabaklı İstifno Salatası Tarifi
     Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında en çok bulunan otlardan istifnoyu ister salata, isterseniz meze olarak tüketebilirsiniz. Bir belgeselde Cunda adasındaki balık lokantalarında yemekten önce iştah açması için sofraya ikram olarak getirildiğini izlediğim istifnoyla birlikte bütün olarak tencereye attığınız domatesler haşlandıktan sonra domatesleri ezerek sos yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet istifno otu
  • 5-6 adet küçük boy Girit kabağı
  • 2-3 adet domates 
  • 1 adet limonun suyu
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Tuz 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • İstifnoların yaprakları ve sadece uçlarda ki taze dalları ayıklanır.
  • İyice yıkanıp, sirkeli su içinde bekletilir.
  • Parmak büyüklüğünde ki kabaklar soyulmadan uç kısımları kesilir ve ortadan dikine bölünür.
  • Kabaklar büyüklüğüne göre ikiye veya üçe doğranıp, tencereye atılır.
  • Domateslerin altı bıçakla + işareti  şeklinde biraz kesilip, bütün olarak tencereye atılır. 
  • Tencerede on dakika kadar haşlanan kabaklara, sirkeli sudan çıkartılan  istifnolar eklenir. 
  • Kabaklar yumuşayıp, isnifnolar biraz diri kalacak şekilde beş dakika daha haşlanır.
  • Kabaklar ve istifnolar süzgeçten geçirilip, servis tabağına alınır.
  • Domatesler de tencereden çıkartılıp, kabukları soyulur ve ezilir.
  • Ezilen domateslere, havanda dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Servis tabağında ki istifnoların üzerine sarımsaklı, domatesli sos yayılır.
  • Limon suyu, tuz ve zeytinyağı da dökülüp, karıştırılır.

24 Ağustos 2012 Cuma

KOLAY ÇİÇEK KURABİYE

Kolay çiçek kurabiye tarifi
Çiçek kurabiye nasıl yapılır
     Çiçek şeklinde kurabiye yapmak için, piyasada çeşit çeşit kurabiye kalıbı satılıyor ama çiçek şeklinde kalıbınız yoksa veya yazlıkta iseniz ve benim gibi yanınızda bütün kalıplarınızı taşıyamıyorsanız değişik malzemeler kullanarak çiçek kalıbı olmadan da bu çiçekli kurabiyelerden yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı esmer şeker 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında tereyağı, elenmiş un ve diğer malzemeler karıştırılıp, dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Su bardağı veya kalıpla yuvarlaklar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kurabiyeler aralıklarla dizilir.
  • Kurabiyelerin tam ortasına kapak vb. ile bastırılarak çiçek göbeği için iz yapılır.
  • İze kadar kenarlar altı yerinden bıçak ile kesilir.
  • Çiçeğin göbek kısmına esmer şeker dökülüp, bastırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.

19 Ağustos 2012 Pazar

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

SEVDİKLERİNİZLE  BERABER NİCE MUTLU,SAĞLIKLI BAYRAMLARA...

                                                    BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

18 Ağustos 2012 Cumartesi

MEYVELİ SADE DONDURMA

Sade dondurma tarifi
Sade dondurma nasıl yapılır
     Sade dondurma tarifi ile yaptığınız dondurmanın içine renk renk mevsim meyvelerinden minik çilekler, böğürtlenler, üzümler koyabilir veya şeftali, kayısı gibi meyveleri küp küp doğrayarak da kullanabilirsiniz.Bir sıra meyve, bir sıra dondurma olacak şekilde cup bardaklarına koyarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • 1,5  tatlı kaşığı salep 
  • 1 su bardağı böğürtlen 
  • 1 su bardağı ahududu 
  • 1 su bardağı karadut 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm 
Yapılışı:
  • Meyveler dışında ki malzemeler tencere içinde karıştırılır.
  • Salep taneciklerinin şişmesi için 10-15 dakika bekletilir.
  • Ocağa alınıp, sürekli karıştırılarak  muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Soğuduktan sonra buzdolabının buzluğuna konulup, dondurulur.
  • Her 15-20 dakikada bir buzdolabından çıkarılıp, karıştırılıp tekrar buzdolabına konulur.
  • İyice sertleşip, dondurma kıvamını alana kadar bu işleme devam edilir.
  • Cup bardaklarına bir sıra meyve, bir sıra dondurma olacak şekilde yerleştirilir.
  • Buzdolabından alınıp, soğuk servis edilir.

17 Ağustos 2012 Cuma

TABBULE

Tabbule tarifi
Tabbule nasıl yapılır
      Tabbule; sarma içine, kısıra benzeyen bol maydanozlu doyurucu ve çok hafif bir salata. Vitamin deposu olan bu salatayı yaparken malzeme miktarlarını kişisel tercihinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet salatalık 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 1-2 demet maydanoz 
  • Yarım demet taze nane 
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, şişmesi beklenir.
  • Domateslerin kabukları soyulup, minik minik doğranır.
  • Salatalıkların kabukları soyulup, doğranır.
  • Taze soğanların beyaz uç kısımları doğranır.
  • Maydanoz ve nane  ince ince doğranır.
  • Haşlanmış, soğumuş nohut eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz, limon suyu ve baharatlar da eklenip, karıştırılır.
  • Sosunu çekmesi için yarım saat kadar bekletilip, servis edilir.

15 Ağustos 2012 Çarşamba

SÜRPRİZ KURABİYE

Sürpriz kurabiye tarifi
Sürpriz kurabiye nasıl yapılır
Fındık drajeli kurabiye tarifi
     Her zaman yaptığım kurabiye tarifinin içine değişiklik olsun diye evde bulunan fındık drajelerinden koyup, kapattım.Kurabiye ısırıldığında fındığın etrafında eriyerek oluşan çikolata halkasının nasıl olduğu anlaşılamayınca, gerçekten adı üstünde sürpriz kurabiye oldu.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 - 5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 100 gram fındıklı draje 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı, diğer malzemeler ile karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, içine birer tane fındıklı draje konularak yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir.

14 Ağustos 2012 Salı

BAMYA KIZARTMASI

Bamya Kızartması Tarifi
Bamya Kızartması Nasıl Yapılır
Bamya Tempura Tarifi
Bamya Tempura Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 500 gram taze büyük boy bamya 
  • 1 kahve fincanı süt 
  • 1 kahve fincanı yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 su bardağı mısır unu
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Bamyalar yıkanıp, limonlu suda bekletildikten sonra iyice kurulanır.
  • Bamyaların uç kısımları bıçakla külah gibi kesilip, temizlenir.
  • Bamyalar beş dakika kadar haşlanıp, çıkartıldıktan sonra kuruması beklenir.
  • Başka bir kabın içinde soğuk süt, yoğurt, sirke, tuz ve mısır unu çatal ile çırpılır.
  • Bamyalar bu sosa batırıldıktan sonra kızdırılmış zeytinyağına üçer dörder tane atılıp yağ soğumadan kızartılır.
  • Kızartılan bamyalar, kağıt havlu üzerine alınır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...