Sardalya tava tarifi
Sardalya tava nasıl yapılır
Hava halen sıcak olsa da; yaz aylarının bittiği yan evlerden duyulan çekiç, pürmüz, hilti seslerinden anlaşılıyor. Yazlıkçıların çoğu gitti, tatil onlar için çoktan bitti. Bizim gibi birkaç emekli ve okulların açılmasını bekleyen bir kaç yazlıkçı kaldı. Sonbaharla birlikte, buralarda hem yazlıkçıların tadilat sezonu hem de balık sezonu açıldı. Kuzey Ege'de en çok bulunan ve en sevilen balık sardalyadır sanıyorum. Gerçi sardalyadan daha meşhur olan sardalyanın yavrusu papalina. Sezonun ilk balığı olarak biz de sardalya tercih ettik. Eskiden balıkları temizleyip, unlayıp, kızdırılmış bol zeytinyağına atarak kızartıyordum. Son yıllarda ise, balık tavasını çok az yağlayıp, mısır ununa buladığım balıkları ortadan başlayarak dışa doğru diziyorum ve tavanın kapağı ile balıkları ters yüz ederek iki taraflı pişiriyorum. Balıkların orta kısmına önce limon dilimi koymayı düşündüm ama balığa asla limon sıkmayanlardan olduğum için vazgeçip maydanoz koyarak fotoğrafını çektim.
Malzemeler:
- 1 kilogram sardalya balığı
- 1 su bardağı mısır unu
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Balıkların içi ve dışında ki pulları temizlenir, yıkanır ve kağıt havlu üzerinde kurulanır.
- Naylon poşet içinde mısır unu ve tuz iyice karıştırılır.
- Balıklar poşete doldurulup, her yanı unlanacak şekilde poşetin ağzı kapatılarak sallanır.
- Balık tavası yağlanır.
- Balıklar ortadan kenara doğru dizilir.
- Orta ateş üzerinde balıklar kızarana kadar tava çevrilerek pişirilir.
- Balıkların bir yüzü kızarınca, tavanın kapağı ile balıkların diğer yüzü çevrilir.
- İki yüzü de kızarınca servis tabağına kaydırılarak alınır.
- Sıcak servis edilir.