Kapaktan kesme tarifi
Puf böreği tarifi
Puf böreği nasıl yapılır
Annem nerede ise her hafta sonu puf böreği yapar; buz gibi ayranla birlikte sepete koyup, kardeşimin eline tutuşturur, yaz aylarında deniz kenarında vakit geçiren bana ve arkadaşlarıma yememiz için gönderirdi.Açılan hamurlar bakır sahan kapağıyla yarım daire şeklinde kesilip kapatıldığından biz bu böreğin adını kapaktan kesme olarak bilirdik ama sonraları öğrendik ki puf böreğiymiş :) Annem kadar sık olmasa da, ben de en azından hafta sonları yaptığım börekleri daha kolay olduğundan ruletle kesiyorum.Ölçü olarak 2,5 su bardağı un gözünüze az gibi gelebilir ama bu ölçülerle 20-25 adet börek yapılabiliyor. Hamuru yoğurup, dinlendirdikten sonra ince uzun yuvarladığım hamuru ben yirmi eşit parçaya bölüyorum, kenarlardan artanları da tekrar yoğurup açınca 25 adet börek oluyor ama börek yiyeceklerin sayısı fazlaysa yada çok seviyorsanız ölçüyü biraz arttırabilirsiniz.Malzemeler:
- 2,5 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kızartmak için zeytinyağı
- 250 gram az tuzlu lor veya beyaz peynir
- Yarım demet dereotu
- 3-4 adet taze soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Tuz
- Un derin bir kaba elenir.
- Ortası havuz gibi açılarak; yumurta, ılık su, sirke ve tuz eklenerek iyice yoğurulur.
- Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
- Unlanmış tezgah üzerinde uzunca bir şekilde yuvarlanıp, yirmi eşit parçaya kesilir.
- Kesilen küçük parçalar yuvarlanıp, oluşan bezelerin üzeri örtülür.
- Unlanmış tezgahta merdane ile her beze kahve tabağı büyüklüğünde açılır.
- Açılan yuvarlakların içine istediğimiz malzeme konulup, yarım daire şeklinde kapatılır.
- Ruletle veya kapakla kesilip, kenarlarının açık kalmaması için kontrol edilir.
- Kızartma tenceresinin yarısını geçecek kadar zeytinyağı konulup, kızdırılır.
- Kızgın zeytinyağı içine, ikişer üçer adet börek atılarak kızartılır.
- Kızaran börekler kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alınıp, sıcak servis edilir.
ohh misss kahvaltıya ne güzel gider ellerine sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler.Kahvaltıda da,akşam üstü ayranla da güzel.Yeter ki bir yapan olsun :)
Silofff..bayılırım..nasıl güzel olur,puf puf..kaç tane düşer bana acaba..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilŞu an evde iki kişiyiz,bu hesaba göre siz de gelirseniz on tane civarında düşer :)
SilSevgiler...
Önce kurabiyenle sonra da bu puf böreklerle başımı döndürdün vallahi...Ne güzel balon gibi kabarmış..
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilTatlının yanına tuzlu da gerekir diye düşündüm.
Kabartma tozu falan yok nasil kapariyor ki bu ben yapsam kabarmaz
YanıtlaSilKabartma tozu koyanlar da var ama ben annemin yaptığı şekliyle paylaştım.Bence denemelisiniz,eminim sizinki de kesinlikle kabaracaktır ,çok ince açıldığı için içi boş ve kabarıyor.En azından bir deneyin,gerisi el alışkanlığı :)
SilSirke kabartma tozunun görevini üstleniyor. Aynı zamanda kıyır kıyır olmasını da sağlıyor.
SilKapaktan kesme ismini ben ilk kez duydum. Her yöreye göre değişik isimler alıyor demek ki. Ama gerçekten puf puf kabarmış.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEskiden bakır sahan kapağı ile kesildiği için bu ismi almış ama genelde puf böreği diye biliniyor herhalde :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilBayıldım :) çok açıklayıcı anlattığınız için deneyeceğim en kısa zamanda :)
YanıtlaSilUmarım güzel olur, size de kolay gelsin :) Sevgilerimle.
Silyutkundum resmen :/
YanıtlaSilSevdiğimiz bazı şeylerin fotoğrafını görmek bile yetiyor değil mi, keşke yakın olsaydık :)
Silohh harika :) kahvaltıda süper gider ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilAslına bakarsanız her saatte iyi gider :) Çok teşekkürler, sevgilerimle.
SilÇiğ börek gibi sanırım. Ellerinize sağlık. Harika görünüyorlar.
YanıtlaSilBiz kapaktan kesme diye biliyoruz ama mantığı aynı :) Teşekkürler, sevgiler.
SilAyy bu çok güzel olur elinize sağlık...
YanıtlaSilBence de yanında çay yada ayran, başka bir şeye gerek yok :)
Silkapaktan kesme adıyla duymamıştım,Eskişehirde okurken çiğ börek yemeye doymazdım.ben puf böreğinin patateslisini de severim.. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilsevgiler..
Sahan kapağı ile kesildiğinden adı kapaktan kesme :) Ben de kıymalısı hariç her halini severim ama bizim bildiğimiz genelde taze lor ile yapılır.Çok teşekkürler, sevgiler.
SilNefis olmuş. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkürler :) Sevgilerimle.
SilNasıl da severim, elinize sağlık (:
YanıtlaSilSevilmez mi, ben de arada da olsa yapmaya çalışıyorum.Teşekkürler.
SilSıcak sıcak yemesi nasıl da keyifli olur, elinize sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilHaklısınız, ben de sıcak severim ve bir yandan kızartıp bir yandan yenilsin diye hemen servis ederim :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
Silayy nasıl canım istedi şimdi ellerinize sağlık
YanıtlaSilKeşke ikram da edebilsek değil mi :)
Silçiğ börek gibi nefis olmuş..
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
SilYagda degilde sacın üzerinde pisirsek nasıl olur
SilYa da değil de sacın üzerinde pişirsek nasıl olur
SilBu börek yağda kızartılıyor, sac üzerinde yaparsanız sac böreği olur. https://nergismevsimi.blogspot.com/2014/10/sac-boregi.html linkine bakabilirsiniz :)
Silbir sahur lezzeti de olabilir ;)
YanıtlaSilOlur tabii :)
Sil