Çıtır çikolata tarifi
Kirpi çikolata tarifi
Tel şehriyeli çikolata tarifi
Kadayıflı çikolata tarifi
Bu tarif daha önce yemeyenlerin, bilmeyenlerin aklına gelmeyecek malzemelerden yapılmış çıtır çıtır çok hafif bir çikolata. Aslında bilinen adı kirpi çikolata ama her şeyi hizaya sokma isteğimden dolayı onlar da kalıba girdiler ve değişik bir şey oldular. Siz tarife sadık kalıp, kirpi çikolata yapmak isterseniz çay kaşığı ile alıp yağlı kağıt üzerinde katılaşana kadar bekletmeniz yeterli ama benim gibi dağınık tarifleri bile toparlama eğiliminiz varsa küçük kurabiye veya çikolata kalıplarına koyup, şekilli çikolatalar çıkartarak ikram edebilirsiniz. Ben bunları bayram için yaptım ama öncesinde yayınlamaya zamanım olmadı. Çikolata için bayramı beklemeye gerek yok diyenlerdenseniz, her zaman yapabilirsiniz. Bayram için çok miktarda yapacak olunca, yarısını da ev halkının yiyeceğini düşünerek, blok halinde satılan 2,5 kilogramlık kuvertür çikolatalardan kullandım. Çikolataların bir kısmını tel şehriye, bir kısmını da kadayıf kullanarak yaptım. Tel şehriye ile yaptıklarım daha çıtır çıtır, kadayıflılar ise daha yoğun çikolatalı oldu.
Çikolata kestiğimiz kesme tahtasının kullanılmamış olması veya sadece bu tür tariflerde kullanılması gerekiyor. Çünkü, soğan gibi kokular çok çabuk çikolataya sinebiliyor. Çikolata benmari usulü eritiliyor yani çikolatayı koyduğumuz sos kabının altına daha geniş içi su dolu bir kap konularak, altta kaynayan suyun buharı ile çikolatanın erimesi sağlanıyor. Eriyen çikolatanın suya hiç değmemesi, yanmaması gerekiyor. Çikolata ile şehriye veya kadayıfı karıştırıp, şekil verdikten sonra bir süre buzdolabında bekletilip, donduktan sonra tekrar buzdolabına koymaya gerek kalmadan ikram edebilirsiniz.
TEL ŞEHRİYELİ ÇITIR ÇİKOLATA
Malzemeler:TEL ŞEHRİYELİ ÇITIR ÇİKOLATA
- 1 su bardağı tel şehriye
- 160 gram (2 adet 80 gramlık ) bitter çikolata
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- Tel şehriye derin bir tencerenin içine konulur.
- İki yemek kaşığı pudra şekeri eklenir.
- Kısık ateşte pudra şekerini yakmadan, şehriyeler ve şeker karamelize olana kadar sürekli karıştırılıp, kavrulur.
- Ocağın altı kapatılıp, şehriyeler soğumaya bırakılır.
- Şehriyeler istenirse biraz parçalanıp, küçültülür.
- Benmari usulü eritilmiş çikolata ile şehriyeler iyice karıştırılır.
- Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
- Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.
Malzemeler:
- 250 gram çiğ taze kadayıf
- 240 gram (3 paket 80 gramlık) bitter çikolata
- Kadayıf didiklenip, fırın tepsisine yayılır.
- Yakmadan, ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
- Kadayıf soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolata ile iyice karıştırılır.
- Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
- Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.