Asma yaprağında enginar dolması tarifi
Asma yaprağında enginar dolması nasıl yapılır
Enginar mevsimi başlayıp, evde ki herkes de enginar sevince; geçmiş yılların acısını çıkartmak istercesine nerede ise haftada üç dört kez evde enginar pişiriyorum.Klasik enginar dolması için, taze yapraklı sakız enginar bulamadığımda veya zamanım az olduğunda yapmayı tercih ettiğim; hazırlanması çok pratik olan bu dolmaya sunumu ve yenilmesinin kolaylığı nedeniyle misafir sofralarınızda da yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
- 6 adet enginar çanağı
- 12 adet büyük asma yaprağı
- 1 adet limonun suyu
- 2 adet kuru soğan
- 9 yemek kaşığı pirinç
- 5 adet taze soğan
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 adet havuç
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Tuz
Yapılışı:
- Temizlenmiş çanak enginarlar limon ile ovulup, limonlu su içinde bekletilir.
- Asma yaprakları sıcak suyun içinde beş dakika kadar haşlanıp, çıkartılır.
- Kuru soğanlar halka halka doğranıp, tencerenin dibine yayılır.
- Pirinç kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilip, süzülür.
- Pirince ince kıyılmış taze soğan, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber eklenip; karıştırılır.
- Asma yaprağı damarlı tarafı içe gelecek şekilde yayılıp, ortasına enginar yerleştirilir.
- Enginar çanaklarına iç malzemesi paylaştırılır.
- Üzerlerine asma yaprağı örtülerek tek tek bohçalanıp, kapatılır.
- Tencerede ki kuru soğanların üzerine yan yana dizilir.
- Soyulup, doğranmış havuç eklenir.
- Zeytinyağı, limon suyu ve 1,5 su bardağı sıcak su eklenip; kapağı kapatılır.
- Kısık ateşte yaklaşık bir saat pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
- İlk sıcaklığı geçince kuru soğanlarla birlikte servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.