Çilekli sünger kek tarifi
Sünger kek nasıl yapılır
Günler ağır,
Günler ölüm haberleriyle geliyor.
En güzel dünyaları yaktık ellerimizle
Ve gözümüzde kaybettik ağlamayı
Bizi bir parça hazin ve dimdik bırakıp gözyaşlarımız gittiler
Ve bundan dolayı biz unuttuk bağışlamayı...
Geçtiğimiz mayıs ayından bu yana, bir yıldır ne kadar çok gencimizi kaybettik; oğullarını, kocalarını, babalarını kaybedenler bağışlar mı sizleri...Sizler ki; adınızı, adlarınızı ağzıma bile almak istemiyorum.Bu ülkede ne kadar çok, ne kadar kolay ölüyor gençlerimiz, insanlarımız.Acılar gene o kadar üst üste geldi ki, hayata nereden başlasak bilemiyoruz bir türlü...
Bunca acı içinde belki de en güzel haber Cannes Film Festivali'nden, ''Kış Uykusu''adlı filmiyle en iyi film ödülü alan Nuri Bilge Ceylan'dan geldi.En iyi yönetmen seçildiğinde aldığı ödülü, ''Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme adıyorum '' demişti.Ne yazık ki; geçen zamanda güzel ülkemizinde, güzel insanlarımızında yüzü gülmedi bir türlü...Bu defa da Altın Palmiye ödülünü gerçek bir sanatçı duyarlılığı ile son bir yılda Gezi olaylarında ve Soma'da madende hayatını kaybeden gençlerimize adadı. İlk filminden bu yana takip ettiğim Nuri Bilge Ceylan gibi aydınlarımızın başarıları daim olsun ki; her şeye rağmen onlar gibi yönetmenler, sanatçılar, şairler, yazarlar yetiştiren bu topraklara olan inancımız, umudumuz bitmesin.
Ah Soma!
Cehennemin kapısından büyümüş gözleriyle yeryüzüne çıktığında, ilk önce arkadaşını soranların ülkesi.
Ah Soma!
Tütünden, incirden, zeytinden kopartılıp, yerin yedi kat dibindeki kompartımanda zehrin ciğerlerine çökmesini beklerken avucunda sakladığı kağıda, ''oğlum,hakkını helal et'' yazanların ülkesi.
Ah Soma!
Gediz'in suladığı çilek tarlalarında, şalvarına bulaşmış gelincik kokularıyla dolaşmak varken, ellerindeki fotoğraflarla morg kapılarında ceset arayan bahtsız kız kardeşlerimin ülkesi.
Birgün gazetesi yazarlarından Ercan Kesal'ın Ah Soma ! diye yazdığı yazıda da bahsettiği, Gediz'in suladığı bereketli topraklardan gelen bu çilekleri geçen sene mayıs ayı sonlarında Soma'da görev yapan doktor kuzenimiz getirmişti, ben de bu tarifi o çileklerin bir kısmını kullanarak yapmıştım.Araya Gezi olayları girip, uzun süre yemek paylaşımı yapmayınca bu sene çilek mevsiminde paylaşırım diye düşünmüştüm. Bir sene sonra o topraklarda böylesi acılar yaşanacağını nereden bilebilirdim ki...
Kitcheninred.com sitesinden aldığım bu tarifi bir çilek mevsimi daha geçmeden paylaşmak istedim.Ben kekin üzerine sadece pudra şekeri serptim ama istenirse 1 paket süt kremasının yarısını mikserle çırparak, kek sıcakken üzerine yayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı küçük boy çilek
- Yarım çay bardağı pudra şekeri
Yapılışı:
- Küçük boy çilekler yıkanıp, süzgece konulur.
- Çileklerin suyu süzüldükten sonra bıçakla dikine ikiye bölünür.
- Tart kalıbı yağlanıp, unlanır.
- Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
- Un, kabartma tozu, vanilya eklenip mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
- Hamur tart kalıbına dökülüp,üzerine dikine bölünmüş çilekler bastırılarak biraz gömülür.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 40 dakika pişirilir.
- Kekin üzerine pudra şekeri serpilir.