Elma reçeli tarifi
Elma reçeli nasıl yapılır
Amasya elmasından bütün dilimli reçel tarifi
Geçen günlerde bütün dilimler halinde portakal reçeli yaptıktan sonra aynı şekilde elma reçeli de güzel olur diye düşünerek; mis kokulu, kıpkırmızı, minik Amasya elmalarından da reçel yaptım. Özellikle lor üzerinde tatlı niyetine de yenilebilecek bir reçelim daha oldu ama baharla birlikte diyet hayalleri kurarken iyi mi oldu bilmiyorum :) Ben, Julie'nin bana hediye getirdiği kalp şeklindeki çekirdek çıkarıcı ile minik kalpler çıkardım ama siz aynı aletten bulamaz iseniz, elmaları parçalamadan sadece çekirdeklerini çıkarmak için, pazarlarda bile satılan çekirdek çıkarıcı aletlerden kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kilogram Amasya elması
- 5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 adet limonun suyu
- 1 adet çubuk tarçın
- 5-6 adet karanfil
- Amasya elmaları iyice yıkanıp, kabukları soyulmadan bir parmak kalınlığında dilimlenir.
- Ortadaki çekirdekli kısımlar elma çekirdeği çıkarma aparatı yardımıyla bastırılıp, çıkartılır.
- Çekirdekleri çıkartılan elma dilimleri kararmaması için, biraz limon sıkılmış su dolu bir kabın içinde bekletilir.
- Tencereye konulan suyun içinde şeker iyice eriyene kadar kaynatılır.
- Limonlu su içinden alınan elma dilimleri süzülerek, şurubun içine eklenir.
- Tarçın çubuğu ve karanfiller de eklenip, fazla karıştırmadan arada köpükleri alınarak kaynatılır.
- Elma dilimleri şeffaflaşıp, reçel kıvamı alan kadar kısık ateşte kaynatılır.
- Limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
- Kavanozların üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde, reçel kavanoza doldurulur.