Sorbe tarifi
Sorbe nasıl yapılır
Karsambaç tarifi
Çok uzun yıllar önce annemin yaptığı şerbetlerin, kompostoların suyunu buzluğa koyar, donduktan sonra kaşıkla üstünden kazıyarak kendimce yalancı dondurmalar yapardım :) Son yıllarda satıldığını pek görmüyorum ama öğrencilik yıllarımda da üzerine değişik meyve suları dökülerek satılan karsambaçı çok severek yerdim.Yazın sıcaklar başlayınca hem yapılışı kolay olduğundan, hem de hemen her meyveden yapılabildiğinden değişik meyvelerden sorbeler yapıyordum. Geçtiğimiz günlerde reyhan şerbetine eklemek için dondurduğum buz kalıplarının rengini görünce aklıma gelen reyhan şerbetinden sorbe olur mu düşüncesi ile bir de reyhan sorbe denedim.Siz de ister benim yaptığım gibi reyhandan isterseniz biraz koyu kıvamda kaynatıp, soğuttuğunuz meyvelerin sularından karsambaç hazırlayabilir, iyice buz tutmadan on beş yirmi dakikada bir karıştırıp, tekrar buzluğa koyarak bu sıcak havalarda serin ve çok hafif alternatif bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 1 demet koyu renk yapraklı reyhan
- 7 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet limonun suyu
- 2 parça limon tuzu
- 1 litre sıcak su
Yapılışı:
- Reyhan yaprakları iyice yıkanıp, dallarından ayrılır.
- Mutfak robotuna yapraklar, limon suyu ve toz şeker eklenip iyice parçalanana kadar karıştırılır.
- Karışım tencereye alınıp, limon tuzu ve sıcak suyu eklenir.
- Tencerenin kapağı kapalı olarak, soğuyana kadar bekletilir.
- Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, tercihen metal yayvan bir kabın içine alınır.
- Kapağı kapatılıp, buzluğa konulur.
- İki saat sonra çıkarılıp, buz tutmaması için iyice karıştırılıp tekrar buzluğa konulur.
- Buzluktan her 15-20 dakikada bir çıkarıp, iyice karıştırılarak geri konulur.
- Sorbe kıvamını alınca yüzeyinden kazınarak alınıp, önceden soğutulmuş dondurma kaplarına veya bardaklara konulup, bekletilmeden servis edilir.