Kantaron Yağı Tarifi
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
Malzemeler: - 1 büyük demet sarı kantaron çiçeği
- Cam kavanoz
- Zeytinyağı
Yapılışı:
- Kantaron çiçekleri elimizle kopartılıp, yıkandıktan sonra sofra bezinin üzerine serilip suyunun iyice süzülüp kuruması sağlanır.
- Cam kavanozun içine çiçekler konulduktan sonra üzeri tercihen sızma zeytinyağı ile doldurulur.
- Kavanozun kapağı kapatılmadan ağzı tülbentle bağlanarak 5 gün sabah güneşi gören bir köşeye konulup mayalanması sağlanır.
- 5 gün sonra tülbent çıkartılıp, kavanozun kapağı kapatılır.
- Sabah güneşi gören bir köşeye konulup, arada çalkalanarak 45 gün bekletilir.
- 45 gün sonra çiçekler süzülüp, kalan yağ koyu renkli cam şişelere konulur.
- Ağzı kapakla kapatılan cam şişelerde 45 gün daha gölge bir yerde bekletilir.
- Yağ koyu kırmızı bir renk alınca yaralara, yanıklara sürülerek 2-3 yıl kadar bozulmadan kullanılabilir.