24 Haziran 2021 Perşembe

SÜT KARAMELLİ PASTA

Süt Karamelli Pasta Tarifi 
Süt Karamelli Pasta Nasıl Yapılır 
Malzemeler:

  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 

Krema Malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı fındık
  • Yarım su bardağı süt karameli
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve tozşeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Ilık süt ve zeytinyağı da karıştırılıp, çırpılır.
  • Un, nişasta ve kabartma tozu da eklenip, mikserle bir kez karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış küçük kek kalıbına dökülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
  • Kürdanla pişip pişmediği kontrol edilip, soğuması için bekletilir.
  • Kalıptan çıkartılıp, üç kata ayrılır.
  • Kek katlarından biri mutfak robotunda parçalandıktan sonra bir kaç kaşık süt karamelli krema ile karıştırılıp katların kenarına bariyer yapılır.
  • Hazırlanan süt karamelli krema bariyerin arasına doldurulduktan sonra ikinci kat kek konulur.
  • Üstü ve kenarları sade krema ile sıvandıktan sonra spatula ile düzeltilir.
  • Ayrılan süt karameli pastanın üzerine belli aralıklarla dökülüp, fındık ve fındık kırıntıları ile süslenir.
Kremanın Yapılışı: 
  • Nişasta ve un tencerede karıştırılır.
  • Yumurta sarısı ve süt de eklenip sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir.
  • Muhallebi soğuyunca krem şanti de eklenip, mikserle çırpılır.
  • Muhallebinin yarısı pastanın arasına sürmek için ayrılıp, süt karameli ve fındık kırıntılarıyla karıştırılır.
  • Krema kıvam alana kadar buzdolabında bekletilir.
Süt Reçelinin Yapılışı:
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
Yapılışı:
  • Taşmaması için çok derin bir tencerede süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca silme çay kaşığı karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
  • Orta ateş üzerinde bir saat boyunca rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Muhallebi kıvamına gelince ocağın altı kapatılıp, soğuduktan sonra kullanılır.


22 Haziran 2021 Salı

ELMALI AVOKADO SALATASI

Elmalı Avokado Salatası Tarifi 
Elmalı Avokado Salatası Nasıl Yapılır

Malzemeler: 

  • 2 adet avokado 
  • 2 adet kırmızı elma 
  • 2 adet yeşil elma 
  • 2 adet salatalık 
  • 1 çay bardağı ceviz 
  • Yarım demet dereotu
  • 2-3 adet taze soğan 
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 

  • Avokadolar ikiye ayrılıp, çekirdeği çıkarıldıktan sonra soyulup küp küp doğranır.
  • Elmalar ve salatalıklar da küp küp doğranır.
  • Taze soğanlar ve dereotu da doğranıp eklenir.
  • Cevizler irice parçalanıp, kuru üzümlerle birlikte salataya eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi de eklenip karıştırıldıktan sonra servis edilir.



17 Haziran 2021 Perşembe

LORLU KAPYA BİBER DOLMASI

Lorlu Kapya Biber Dolması Tarifi 
Lorlu Kapya Biber Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 10-15 adet kapya biber 
  • 250-300 gram tatlı lor 
  • Yarım demet dereotu
  • 10-15 adet ceviz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı:
  • Yaklaşık aynı boylardaki kapya biberler yıkanıp, kurulandıktan sonra zeytinyağı kızdırılmış kapağı kapalı tavada çevrile çevrile parçalanmadan pişirilir.
  • Biberler soğuduktan sonra bir tarafından bıçakla biraz açılıp, çekirdekli kısımları temizlenir.
  • Tatlı lora biraz tuz, biraz karabiber, ince kıyılmış dereotu ve irice dövülmüş cevizler eklenip, karıştırılır.
  • Lorlu karışım biberleri parçalamadan açılan kesikten biberlerin içine doldurulur.
  • İstenirse içlerine birer yarım ceviz konulup, ince kıyılmış dereotu serpilerek servis edilir.

16 Haziran 2021 Çarşamba

BEZELYELİ ENGİNAR YEMEĞİ

Bezelyeli Enginar Yemeği Tarifi 
Bezelyeli Enginar Yemeği Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • Yarım kilogram ayıklanmış bezelye
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limon 
  • 2 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay kaşığı un
  • Tuz 
  • Dereotu
Yapılışı: 
  • Derince bir tavada kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir çay kaşığı dolusu un da eklenip, kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Sert dış kabukları soyulan enginarların sadece taze göbek kısımları bırakılır.
  • Kararmaması için limonla ovulmuş enginar göbekleri bıçakla dört parçaya bölünür.
  • Ayıklanmış taze bezelyeler, enginarlar, doğranmış havuçlar, sıcak su ve tuzu da eklenerek, kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İnce kıyılmış dereotu serpilip, sıcak servis edilir.


14 Haziran 2021 Pazartesi

SEBZELİ TAVUK YEMEĞİ

Sebzeli Tavuk Yemeği Tarifi 
Sebzeli Tavuk Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kemiksiz tavuk göğüs eti  
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet patates 
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet kapya biber 
  • 2 adet yeşil sivri biber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Tavuk etleri ve sebzeler istenen şekilde doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada yemeklik doğranmış kuru soğanlarla birlikte tavuk etleri de kavrulur.
  • Doğranmış diğer sebzeler, tuz ve sıcak su da eklenerek, sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Karabiber serpilip, sıcak servis edilir.


11 Haziran 2021 Cuma

TAHİNLİ RULO KURABİYE

Tahinli Rulo Kurabiye Tarifi 
Tahinli Rulo Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 1 paket kabartma tozu  
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 5,5 su bardağı un 
Aralara sürmek için: 
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı çifte kavrulmuş tahin
  • 1,5 su bardağı kuru üzüm
  • 1,5 su bardağı irice dövülmüş ceviz 
Üzerine Sürmek için: 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 su bardağı kavrulmuş susam
Yapılışı:
  • Cevizler biraz dişe gelecek şekilde irice dövülür.
  • Kuru üzümler sıcak su içinde bekletilip, biraz yumuşayınca süzülüp, kurulanır.
  • Susam yağsız tavada karıştırılarak yakmadan kavrulur.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, yumurtanın sarısı, toz şeker, kabartma tozu ve nişasta yoğurma kabında karıştırılır.
  • Un azar azar kontrollü eklenerek sert olmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamur üç parçaya ayrılıp, her parça iki yağlı kağıt arasında merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Açılan her hamurun kenarlarından biraz boşluk kalacak şekilde iki yemek kaşığı tahin sürülüp, iki yemek kaşığı da toz şeker serpilir. 
  • Tahinin üzerine ceviz ve üzümler serpilir.
  • Hamur uzun kenarı boyunca rulo şeklinde yuvarlanır. 
  • Rulodan bir parmak kalınlığında parçalar kesilip, elimizle biraz yassıltılır.
  • Önce çırpılmış yumurta akına sonra da her tarafına gelecek şekilde kavrulmuş susama bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirilir.






5 Haziran 2021 Cumartesi

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Tarifi 
Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 paket hazır kemalpaşa tatlısı (140 gram) 
  • 2,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su
  • 1 litre süt 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • Yarım su bardağı un 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 50 gram tereyağı 
  • Hindistan cevizi 
  • İstenen meyveler ve taze nane yaprakları
Yapılışı: 
  • Derin bir tencereye su ve toz şeker konulup, toz şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Şerbet kaynamaya başlayınca bir paket kemalpaşa tatlısı tencereye dökülür.
  • Kısık ateşte 15-20 dakika şerbeti çekene kadar ara sıra karıştırılır.
  • Tatlıların şerbeti süzülerek servis tabağına alınıp, soğuması beklenir.
  • Başka bir tencereye buğday nişastası, un, toz şeker ve süt konulup, sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Tereyağı da eklenip, karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır.
  • Kullanacağımız kapların içi ıslatılıp, fazla suyu süzülür.
  • Kaplara bir iki parmak yüksekliğinde muhallebi dökülüp, biraz bekledikten sonra soğumuş kemalpaşa tatlılarından biri üzerine yerleştirilir.
  • Kemalpaşa tatlısının üzerini örtecek şekilde kalan muhallebi de kaplara paylaştırılır.
  • Tercihen bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Ertesi gün muhallebinin kolay çıkması için kenarlarından bıçak yardımıyla biraz açılır.
  • Hindistan cevizi serpilmiş servis tabağına ters çevrilerek, istenen meyve ve nane yapraklarıyla süslenir.



3 Haziran 2021 Perşembe

AVOKADO SALATASI

Avokado Salatası Tarifi 
Avokado Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 adet olgunlaşmış avokado 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Avokadolar ortadan iki parçaya bölünüp, çekirdekleri çıkartılır.
  • Kaşık yardımıyla içleri çıkartılan avokadolar iyice ezilir.
  • Zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarımsaklar ve tuz da eklenerek karıştırılır. 
  • İster servis tabağına alınarak, istenirse kendi kabukları içine tekrar konularak kararmaması için hemen servis edilir.

30 Mayıs 2021 Pazar

UZMAN DOKTOR PASTASI

Uzman Doktor Pastası Tarifi 
Doktor Pastası 
Şeker Hamurlu Pasta Tarifi

Malzemeler:

  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 200 gram buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 

Kreması:

  • 1 litre süt 
  • 1,5 çay bardağı un 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 çay bardağı şeker 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 poşet kremşanti
  • 1 su bardağı damla çikolata
Ganaj:
  • 200 ml süt kreması
  • 240 gram bitter çikolata 
Üzerine: 
  • 750 gram beyaz şeker hamuru
  • Değişik renklerde gıda boyası
Pandispanyanın Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, buğday nişastası ve kabartma tozu eklenir.
  • Hepsi birlikte karıştırılır.
  • Hamur yağlanıp, unlanmış 28 santim çapında kalıba dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra iki kat olacak şekilde kesilip, düzeltilerek katlara ayrılır.
  • Benim gibi dört pat pasta yapmak isterseniz, aynı ölçülerle bir pandispanya daha pişirilip, o da soğuduktan sonra iki kat olacak şekilde kesilir.
Kremasının Yapılışı:
  • Un, nişasta ve toz şeker karıştırılıp azar azar süt eklenerek muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Ocağın altı kapatılıp tereyağı eklenir.
  • Tereyağı karıştırıldıktan sonra üzeri kremaya değecek şekilde streç film ile kapatılıp soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan muhallebiye süt kreması ve toz krem şanti eklenip, mikserle çırpılır.
  • Krema buzdolabında kullanılmak üzere bekletilir. 
Ganaj Yapılışı:
  • Süt kreması benmari usulü kaynatmadan ısıtılır.
  • Çikolatalar küçük parçalara ayrılıp, kremanın içinde karıştırılarak eritilir.
  • Soğuyup, sürülebilecek kıvama gelince buzdolabında bekletilir.
Pastanın Yapılışı:
  • Katlara ayırdığımız pandispanyanın kenarlarına ganajın bir kısmıyla bariyer çekildikten sonra bir kaç yemek kaşığı şekerli sütle ıslatılır.
  • Bariyerin içi kremayla doldurulup, damla çikolatalar serpildikten sonra üzeri düzleştirilir.
  • Diğer patlar da üst üste konulup, en üst pat hariç hepsine aynı işlemler yapılır.
  • Kalan ganajla pandispanyanın üstü ve kenarları pürüzsüz olacak şekilde sıvanır.
  • Buzdolabına konulup, bir kaç saat ganajın katılaşması için dinlendirilir.
  • Beyaz şeker hamuru iyice yoğurulduktan sonra çok az kırmızı gıda boyası eklenerek gömlek için pembe, ilaçlar içinde değişik renkler hazırlanır.
  • Şeker hamurları merdane ile açıldıktan sonra beyaz renk ile pasta kaplanıp, diğer renklerle ilaçlar vs. yapılır.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...