7 Eylül 2017 Perşembe

KAVUNLU SMOOTHİE

Smoothie tarifi
Kavunlu smoothie tarifi
Kavunlu smoothie nasıl yapılır
     Yaz bitti ama halen sıcaklar ve kavunlar bitmediğine göre; çilek, muz, karadut, kavun gibi uyacağını düşündüğüm her meyve ile yaz boyunca yapıp, severek tükettiğimiz, nerede ise öğün yerine geçebilecek bu içecekleri sıcaklar devam ettiği sürece değişik meyveler ile yapmaya devam edebiliriz diye düşündüm :) Ben bu ölçülere göre yaptım ama kavun dilimleri farklı büyüklüklerde olabileceğinden, malzemeleri kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1,5  su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 dilim kavun
  • Buz parçaları 

Yapılışı : 
  • Temizlenip, kabukları soyulmuş kavun dilimleri bir süre dondurucuda bekletilip, iyice soğutulur.
  • Kavun, yoğurt, istenirse bir miktar toz şeker veya bal da eklenerek blenderde kavunlar püre haline gelene kadar parçalanır.
  • Süt de eklenerek birbirlerine iyice karışmaları sağlanır.
  • Ortasına batırılan pipet dik durabilecek kıvama gelene kadar gerektiğinde biraz daha kavun püresi eklenir.
  • İstenirse buz da eklenerek, bekletmeden servis edilir.

5 Eylül 2017 Salı

KAPARİ KARPUZU TURŞUSU

Kapari Turşusu Tarifi
Kapari Turşusu Nasıl Yapılır
Karpuz Kapari Karpuzu Turşusu Tarifi
Gebere Turşusu Tarifi
     Bu yaz bir doğa yürüyüşü sırasında yollar, duvarlar boyunca hemen her yerde kendi kendine yetişmiş kaparileri görünce daha önce satın aldığımız kapari turşusunu bu yıl kendim denemek istedim. Ben kapari meyvelerini temmuz ayı ortalarında keşfedince turşumda biraz geç kaldı ve çoğunluğu kapari karpuzu da denilen büyük boy meyvelerinden yaptım. Hazır aldığımız turşulara göre kendi yaptığımızın tadını daha çok beğendiğimizden önümüzdeki yıl mayıs haziran aylarında buralarda olur da zamanında biraz daha fazla miktarda toplayabilirsem, çiçek tomurcuklarından ve taze filizlerinden de turşusunu yapmayı düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kadar kapari meyvesi
  • 1 litre içme suyu
  • 1,5 yemek kaşığı salamura tuzu 
  • 1 çay bardağı elma sirkesi 
Yapılışı:
  • Kapariler dallarından ayrılıp, yaprakları temizlenir, iyice yıkanır.
  • Derince bir kabın içine konulup, kaparilerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile doldurulur.
  • Sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere suyu değiştirilip, her defasında suyu yenilenir.
  • Acı kokusu kalmayıncaya kadar yaklaşık bir hafta günde iki kez suyu değiştirilmeye devam edilir. 
  • Tatlanıp acısı giderilen kaparilerin suyu süzülüp, büyüklüklerine göre ayrı ayrı kavanozlara paylaştırılır.
  • Kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna salamura tuzu eklenip, tuz eriyene kadar karıştırılır.
  • Kavanozun üçte biri tuzlu su ile doldurulur.
  • Kavanozun kalan kısmına kaparilerin üzerini tamamen örtünceye kadar sirke doldurulur.
  • Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak serin bir yerde rengi değişip, tatlanana kadar yaklaşık bir ay bekletilir.
  • İstenirse servis edilirken üzerine zeytinyağı gezdirilir.

31 Ağustos 2017 Perşembe

MİLFÖY PİZZA

Milföy pizza tarifi
Milföy hamurundan pizza nasıl yapılır
Kolay pizza tarifi
     Birbirinden farklı şekiller verilebilen ve çok kısa zamanda çıtır çıtır börekler yapılabilen milföy hamurlarından birer paket de olsa buzlukta bulunduruyorum. Ben iç malzemesi olarak domates, zeytin ve peynir çeşitlerinden kullanarak, tek porsiyonluk pizzalar yaptım. Siz isterseniz sucuk, salam gibi tercih ettiğiniz ürünlerden de istediğiniz miktarlarda kullanarak bu pizzalardan yapabilirsiniz.
Malzemeler:

  • 20 adet milföy hamuru 
  • 5 adet kiraz domates 
  • Lor 
  • Beyaz peynir 
  • Kaşar peyniri
  • Siyah zeytin 
  • Maydanoz 
  • Kurutulmuş fesleğen veya kuru nane
  • 1 adet yumurta
  • Susam 

Yapılışı:

  • Milföy hamurları buzluktan çıkartılıp, biraz yumuşayınca on tanesinin ortası yuvarlak kurabiye kalıbı veya su bardağı ile yuvarlak kesilip çıkartılır.
  • Çıkan yuvarlak parçalar hemen kullanılmayacaksa tekrar streç film ile sarılarak buzluğa konulur veya istenen iç malzemesi konularak onlar da ayrıca pişirilir.
  • İncecik kıyılmış maydanozlar, küp küp doğranmış veya rendelenmiş diğer peynirler çırpılmış yumurtanın akıyla karıştırılır.
  • Bütün olan milföylerin tam ortasına gelecek şekilde istenen malzemeler konulur.
  • En üstte kaşar peynirleri ve ikiye bölünmüş kiraz domates yerleştirilir.
  • Ortası çıkarılmış milföyler de iç malzemesi ortada görünecek şekilde alttaki milföyün üzerine yerleştirilip, kenarlarından biraz bastırılır.
  • Kenarlara fırçayla yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

28 Ağustos 2017 Pazartesi

BÖRÜLCE KABAĞIYLA BÖRÜLCE SALATASI

İç börülce salatası tarifi
Kabaklı börülce salatası nasıl yapılır
Börülce kabağı salatası

     Karadenizlilerin hamsisi gibi bizim de börülce üzerine tariflerimiz bitmiyor, hatta pazarlarımızda adı börülce kabağı olarak bilinen ayrı bir cins kabak  satılıyor ve bu kabakla birlikte kabaklı börülce salatası yapılıyor :) Kış aylarında kuru börülceli yemekler, yaz ayları boyunca da Börülce salatası, İç börülce salatası, Börülce yemeği, Börülce çorbası gibi nerede ise hemen her gün börülceli bir yemek sofralarımızda yer alınca, bu tarifi de ekleyeyim diye düşündüm. İsterseniz sosuna limon suyu ve sarımsak ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram taze iç börülce 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz  
  • Börülce kabağı
Yapılışı:
  • İri taneli tercihen karagöz börülcelerin taneleri ayıklanır.
  • Taze börülceler varsa uç kısımları elle kopartılır.
  • Uzunluğuna göre üçe dörde bölünür.
  • Derin bir tencerede bol kaynar suda yumuşayana kadar üzerinde oluşan köpükler alınarak haşlanır.
  • Börülce kabağı dörde bölünüp, içinde çekirdekli kısım varsa birazı alınır.
  • Çatala gelecek büyüklükte küp küp doğranır. 
  • Börülce kabağı ister börülcenin haşlandığı suya sonradan eklenerek, istenirse ayrı bir tencerede çok da yumuşamayacak şekilde haşlanır.
  • Börülceler ve kabaklar karıştırılarak servis tabağına alınır.
  • Börülcenin üzerine zeytinyağı, tuz ve istenirse sarımsak ve limon suyu eklenir.
  • Tercihen ılık olarak servis edilir.

26 Ağustos 2017 Cumartesi

ÇİZİK POĞAÇA

Çizik poğaça tarifi
Çizik poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
     Çay saatleri için hem doyurucu, hem de servisi kolay olunca ve son yıllarda da birbirinden farklı ve güzel görünümlü poğaçalar yapılmaya başlanınca ben de bu güzellikler arasından birini seçip çay saatleri hatta kahvaltılar için poğaça yapıyorum.Bu poğaçaların da şeklini ilk gördüğümde çok beğenmiştim.Patatesli iç malzemesini iyice karıştırıp, köfte şekli vererek poğaçaların içine yerleştirince hem iç malzemesi eşit yayıldı hem de şekil vermek çok daha kolay oldu.
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı kuru maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 200 gram lor 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber 
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Yarım demet dereotu 
Üzerine:
  • Yumurta sarısı 
  • Susam
Yapılışı:
  • Ilık sütün içine toz şeker ve kuru maya eklenip, karıştırılır.
  • 10 dakika kadar kabarması beklenir.
  • Mayalanmış şekerli süt, zeytinyağı ve yumurtalara elenmiş un iki defada eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülü olarak yarım saat kadar bekletilerek kabarıp iki katı hacme ulaşması sağlanır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince doğranmış yemeklik soğanlar pembeleştirilir.
  • Haşlanıp soyulan patatesler soğuyunca rendenin iri tarafıyla rendelenir.
  • Soğanlar, patatesler, lor ve ince kıyılmış dereotu karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar da eklenip, yoğurularak köfte şekli verilir.
  • Mayalanan hamur bir kez daha yoğurulup, merdane ile tezgahta yarım parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurdan büyükçe bir su bardağının ağzı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Yuvarlakların içi bıçakla dört beş adet çizik atılarak kesilir.
  • Çiziklerin ortasına köfte şekli verilmiş patatesli içler konulup, iki taraf birbirinin üzerine gelecek şekilde kapatılır.
  • Kapanan kısım alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir.
  • Üstlerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Poğaçalar yarım saatte tepsi mayası için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

24 Ağustos 2017 Perşembe

KARIŞIK KIZARTMA

Kızartma tarifi
Karışık kızartma nasıl yapılır
Domates soslu karışık kızartma tarifi
Karışık sebze kızartması
     Kızartmaların sağlık açısından zararlı olduğu söylense de; patlıcanın, domatesin en güzel zamanlarında olunca mevsimi geçmeden hem de odun ateşinde kızartma yapıp, yemenin keyfini kaçırmak istemedim. Zaten nasılsa kış aylarında patlıcan ve domates aradığımız lezzette olmayınca kızartma yapmıyoruz, yaz aylarında yılda iki üç defa kızartma yemenin de zararı göz ardı edilebilir diye düşünüyorum :) Sebze miktarlarını kendiniz belirleyebilir domates sosu ve yoğurtla birlikte tercihen ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:

  • 5-6 adet patates 
  • 5-6 adet patlıcan 
  • 5-6 adet kabak 
  • 10-15 adet yeşil sivri biber 
  • Kızartmak için zeytinyağı

Sos malzemeleri: 

  • 5-6 adet olgun büyük boy domates 
  • 5-6 diş sarımsak 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı:

  • Patlıcanlar siyah kabuk kısımları az kalacak şekilde alacalı olarak soyulur.
  • Ortadan ikiye kesilen patlıcanlar bir parmak kalınlığında enine veya boyuna dilimlenir.
  • Derin bir kabın içinde tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir.
  • Patateslerin kabukları soyulup, elma dilimi şeklinde dilimlenir, tuzlanır.
  • Kabaklar soyulup, dilimlenir, tuzlanır.
  • Kızarma tenceresinin yarısına kadar zeytinyağı doldurulup, iyice kızdırılır.
  • Kızgın zeytinyağına zeytinyağının soğumaması için azar azar patatesler atılarak iyice kızartılır.
  • Kağıt havlu serilmiş bir tepsiye patatesler çıkartılır.
  • Kabaklar kızgın yağa atılıp, kızardıktan sonra onlar da kağıt havlu üzerine alınır.
  • Patlıcanlar tuzlu suyun içinden hiç su kalmayıncaya kadar elimizle iyice sıkılarak alınıp, kızgın yağın içine atılarak kızartılır.
  • Patlıcanlarda kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alınır.
  • Yıkanıp, iyice kurulanıp sap kısmı kesilmiş biberler de bütün veya ikiye bölünerek kızartılır.
  • Kızaran sebzelerin hepsi servis tabağına alınır.
  • Kızartma yağından bir kaç kaşık sos tenceresine eklenip, doğranmış domatesler, tuz ve dövülmüş sarımsaklarla birlikte koyulaşıp sos kıvamını alana kadar pişirilir.
  • Karabiberi de eklenip, sos sıcakken kızartmaların üzerine dökülerek servis edilir.

22 Ağustos 2017 Salı

ÇİLEKLİ TATLI

Çilekli tatlı tarifi
Muhallebili çilekli tatlı tarifi
Jöleli tatlı tarifi
     Muhallebi, jöle ve krem şanti katlarından oluşan bu tatlıda jelin içine pazarda bulduğum minik minik çilekleri bütün olarak ekledim.Ben tatlıyı önceden hazırlayıp bekletmek istediğim için krem şanti sıktım ama hemen servis edecekseniz krem şanti yerine birer top dondurma da ekleyebilirsiniz. Siz de çilekli, vişneli, limonlu, muzlu, kivili gibi değişik çeşitleri bulunan bitkisel jellere uyum sağlayacağını düşündüğünüz çilek, vişne, karadut, frambuaz gibi orman meyveleriyle veya istediğiniz meyveleri kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 6 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 5 yemek kaşığı un 
Üzerine:
  • Dr.Oetker çilek aromalı bitkisel jel
  • 2,5 su bardağı kaynamış su 
  • 1paket krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • Çilek
Yapılışı:
  • Krem şanti paketi çırpma kabına dökülüp, bir su bardağı soğuk süt eklenerek mikserle katılaşana kadar çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Derin bir tencereye elenmiş un, nişasta ve toz şeker konulur.
  • Süt azar azar eklenerek ve sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Muhallebi piştikten sonra servis kaplarının yarısına kadar dökülerek paylaştırılır.
  • Başka bir kaba pakette ki çilek aromalı jel dökülüp, üstüne kaynamış su eklenerek eriyinceye kadar iyice karıştırılır.
  • Oda sıcaklığında on, on beş dakika bekletilerek ılıması sağlanır.
  • Yıkanıp kurulanmış çilekler bütün veya iri parçalar halinde muhallebinin üzerine paylaştırılır. 
  • Çileklerin üzerine üstten biraz boşluk kalacak şekilde çilek aromalı jel dökülür.
  • Buzdolabında sertleştikten sonra çıkartılıp, sıkma torbasına alınan krem şanti tatlının üzerindeki boşluğu dolduracak şekilde sıkılır.
  • Tatlı buzdolabında bekletilip, soğuk olarak servis edilir.

17 Ağustos 2017 Perşembe

AYÇİÇEĞİ SALATASI

Ayçiçeği salatası tarifi
Ayçiçeği salatası nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği salatası tarifi
Patates salatası tarifi
     Çay saatlerinde genellikle tatlılardan çok tuzlular tercih edilince, tuzlu hamurişlerinin, böreklerin yanına daha sağlıklı ve hafif lezzette değişik salatalar yapmaya çalışıyorum. Ayçiçeği salatasını da bir zaman önce yabancı sitelerde gezinirken görmüş, şeklini çok beğenmiştim. Adını ve kullanılan malzemeleri bilmeden tamamen evde olan malzemelerle doğaçlama olarak yaptım. Bloga yazma aşamasında, ayçiçeğine benzediği için bu isimle araştırınca gördüm ki aynı isimle ama tavuk göğsü, ton balığı gibi malzemeler kullanılarak yapılıp, paylaşılmış. Tavuklusu, balıklısı nasıl olur bilemiyorum ama bu haliyle daha hafif oldu ve daha çok sevildi sanıyorum. Son yıllarda cips tüketmediğimizden kutu içindeki cips miktarını bilemeyip büyük boy aldım ama küçük boyunu da alsam bol bol yetermiş :) Ben çay saati hazırlıklarına biraz erken başlayınca salatanın kenarlarına cipslerini dizip, bekletmiştim ama cipslerin çıtır kalması için son anda eklenmesi daha iyi olurmuş diye düşünüyorum.
Malzemeler:

  • 4-5 adet patates 
  • 2-3 adet havuç 
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1,5 su bardağı haşlanmış mısır
  • 5-6 adet kornişon turşu 
  • 5 yemek kaşığı mayonez 
  • Yarım su bardağı süzme yoğurt 
  • Yarım su bardağı labne peyniri 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 bağ dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz
  • 15-20 adet Pringles cips
Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Sıcakken iyice ezilerek püre haline getirilir.
  • Havuçlar soyulup, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Soğuyan havuçlar, kırmızı biber ve kornişon turşu minik küpler halinde doğranıp, patates püresine eklenir.
  • Başka bir kapta süzme yoğurt, mayonez ve labne peyniri de karıştırılıp, eklenir. 
  • Haşlanmış mısır tanelerinin birazı, dövülmüş sarımsaklar, karabiber ve tuzu da eklenerek karıştırılır.
  • Karışım derince bir tabağın içine alınıp, üzeri kaşığın tersiyle düzleştirilir.
  • Salatanın çevresi incecik kıyılmış dereotu ile çevrelenip, ortasına kalan mısır taneleri serpiştirilir.
  • Cipslerin yumuşamaması için, servise yakın bir zamanda etrafına cipsler de batırılarak ayçiçeği şekli verilir.

12 Ağustos 2017 Cumartesi

NİŞAN KURABİYELERİ

Nişan kurabiyeleri
Şeker hamurlu nişan kurabiyeleri
Şeker hamurlu kurabiye
     Bu yaz tarihleri nerede ise üst üste gelen sevdiğim arkadaşlarımın çocuklarının, torunlarının doğum ve düğün kurabiyelerini yaparken, üniversiteden arkadaşım Erkan'ın biricik ve çok kıymetli güzel kızı Çisem'in nişan kurabiyelerini de yapmak kısmet oldu. Önceden yaptığım nişan, nikah, doğum ve geçmiş olsun kurabiyelerindeki figürleri hiç bir yere bağlı kalmadan genellikle doğaçlama yapmama rağmen bu defa Çisem'in özel isteğiyle bilinen bir figürü yaptım. Sadece orjinalinde royal icing ile çalışılmış olan kurabiyeleri yaz sıcakları nedeniyle yumurta kullanmak istemediğimden şeker hamuru ile kaplayarak yaptım.
     Çisem ve Cenk'e beraberliğe adım attıkları bu mutlu günlerinin anısına yaptığım kurabiyelerde ki kuşlar gibi tek yürekte ömür boyu mutluluklar diliyorum.

11 Ağustos 2017 Cuma

YOĞURT DONDURMASI

Yoğurt dondurması tarifi
Yoğurt dondurması nasıl yapılır
Meyveli yoğurt dondurması tarifi
     Yaz tatilindeki çocuklarımız ve dondurmasever bizler için evde yapılabilecek bu en kolay ve en sağlıklı dondurma tarifini ben bu ölçülerle ve çilek kullanarak yaptım ama siz  isteğinize göre çilek, böğürtlen, vişne veya şeftali gibi yakışacağını düşündüğünüz, sevdiğiniz herhangi bir meyveyi kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 700 gram kaymaksız yoğurt 
  • 300 gram çilek 
  • 1 paket (200 ml) süt kreması 
  • 2-3 yemek kaşığı toz şeker 
Yapılışı:
  • Kaymaksız ve suyu iyice süzülmüş yoğurda, soğuk süt kreması, iyice yıkanıp, kurulanmış çilek parçaları ve istenirse toz şeker de eklenerek mutfak robotunda parçalanır.
  • Plastik dondurma kalıplarına paylaştırılıp, donduktan sonra kalıplardan çıkartılarak servis edilir.
  • Plastik dondurma kalıbı yoksa veya yeterli miktarda değilse, plastik bardaklara paylaştırılıp ortasına tahta çubuk batırılarak da dondurulup, servis edilebilir.

7 Ağustos 2017 Pazartesi

ŞEFTALİLİ KUP

Şeftalili kup tarifi
Şeftalili kup nasıl yapılır
Şeftalili muhallebi tarifi
Şeftalili tatlı tarifi
     Şeftali mevsimi geçmeden; yaz sıcaklarında yapılabilecek hiç yağ içermeyen, diyet olarak da yenilebilecek en hafif tatlılardan biri olan şeftalili muhallebinin bu defa biraz da göze hitap etmesini isteyince, derin kadehlerin üçte birini bisküvi kırıntısıyla üstünü şeftalili muhallebiyle doldurup üzerinde bıraktığım boşluğu da ince dilimlediğim sert şeftalilere gül şekli vererek servis ettim.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 2 adet büyük boy şeftali 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 paket eti burçak yulaflı bisküvi

Üzerine: 
  • 2- 3 adet büyük boy sert şeftali 
  • Taze fesleğen veya nane yaprakları

Yapılışı:
  • Derin bir tencerede elenmiş un ve toz şeker karıştırılır.
  • Süt azar azar ve sürekli karıştırılarak eklenip, muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Şeftaliler soyulduktan sonra minik minik doğranıp, toz şekerle birlikte yumuşayıp, karamelize olana kadar başka bir tavada kısık ateşte pişirilir. 
  • Yulaflı bisküvi mutfak robotunda un haline gelinceye kadar parçalanır.
  • Muhallebi ve karamelize olan şeftaliler karıştırılır.
  • Kupların altına önce bisküvi kırıntıları sonra da şeftalili muhallebi  kadehlerin üstünde biraz boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
  • Üzerini süslemek için, sert şeftalilerden soyulup incecik dilimlenir ve soğumuş muhallebinin üzerine iç içe geçecek şekilde yerleştirilerek gül şekli verilir.

4 Ağustos 2017 Cuma

ÇIĞIRTMA

Çığırtma tarifi
Çığırtma nasıl yapılır
Patlıcan çığırtma tarifi
Patlıcan çığırtma nasıl yapılır
     Yaz aylarının ve Ege'nin en güzel, en hafif yemeklerinden çığırtma yapmak için patlıcanların en güzellerinin satıldığı bu günlerde ince, küçük boy patlıcanlardan seçerek önce patlıcanları az zeytinyağında çığırta çığırta kızartıp, sonra da sarımsak ve olgun domateslerden bol miktarda kullanarak tadına doyulmaz çok az malzemeli ve çok kolay bir yaz yemeği yapabilirsiniz.Çığırtma yaparken, bence mutlaka zeytinyağı ve bol domates kullanılmalı ama patlıcan miktarını kişi sayısına göre arttırıp, eksiltebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kadar küçük boy patlıcan 
  • 5-6 adet biber 
  • 7-8 adet olgun domates 
  • 8-10 diş sarımsak 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Alacalı bir şekilde soyulan patlıcanlar bütün olarak tuzlu su içinde bekletilir. 
  • Kurulandıktan sonra patlıcanlara sap tarafından tutularak ve yavaş yavaş döndürülerek aşağıya doğru kopartılmadan spiral şekilde bıçakla derince çizik atılır. 
  • Zeytinyağında çevire çevire önce patlıcanlar sonra da biberler bütün olarak kızartılır.
  • Yayvan bir tavaya sıralanan patlıcanların üzerine biberlerde bütün olarak konulur.
  • Kabukları soyulup irice doğranmış olgun domatesler ve sarımsaklar da tavaya eklenir.
  • Tuz ve kızartma yağından da biraz eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte domatesler suyunu salıp, çekene kadar pişirilir.

3 Ağustos 2017 Perşembe

LİMON KÖPÜĞÜ

Limon köpüğü tarifi
Limonlu parfe tarifi
Limonlu parfe nasıl yapılır
Limonlu tatlı tarifi
     Yaz sıcaklarında serin serin limon ferahlığında bir tatlı yapmak isterseniz bence bu tarifi sıcaklar bitmeden mutlaka denemelisiniz. Hatta önceden yapıp derin dondurucu da bekletebilirsiniz. Benim çok eskilerden kalma tarif defterime limon köpüğü olarak kaydettiğim bu tarifi önceleri borcama döktükten sonra kare kare keserek spatula ile alıp servis ederdim ama bu defa farklı bir görünümde olmasını isteyince şekilli bir kalıba dökerek dondurdum.Siz de benim gibi değişik bir kalıpta denemek isterseniz, servisten önce dondurucudan çıkardığınız kalıbı çok az süre sıcak su içinde tutup ters çevirerek servis tabağına alabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket Dr.Oetker bitkisel jel (limon aromalı) 
  • 2,5 çay bardağı sıcak su 
  • 2,5 çay bardağı soğuk su 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı limon suyu 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 adet limon kabuğu rendesi 
Yapılışı:
  • Limon aromalı jel paketi bir kaseye dökülür.
  • Üzerine önce sıcak su dökülüp karıştırarak iyice eritilir.
  • Eriyince soğuk su da eklenip, karıştırılır.
  • Başka bir kapta krem şantiye soğuk süt eklenip, mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Limonlar sıkılıp, limon suyuna limon kabuklarının rendesi ve toz şeker eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Malzemelerin hepsi aynı kaba boşaltılıp, bir kez daha karıştırılır.
  • Kare borcam veya istenen bir kalıp biraz su ile ıslatıldıktan sonra bu karışım dökülüp, kaşığın tersi ile üzeri düzleştirilir.
  • Üzeri streç film ile kapatılır.
  • Buzdolabının derin dondurucusunda birkaç saat bekletilip, donduktan sonra servis tabağına alınarak dilimlenip servis edilir. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...