Ayçiçeği salatası tarifi
Ayçiçeği salatası nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği salatası tarifi
Patates salatası tarifi
Çay saatlerinde genellikle tatlılardan çok tuzlular tercih edilince, tuzlu hamurişlerinin, böreklerin yanına daha sağlıklı ve hafif lezzette değişik salatalar yapmaya çalışıyorum. Ayçiçeği salatasını da bir zaman önce yabancı sitelerde gezinirken görmüş, şeklini çok beğenmiştim. Adını ve kullanılan malzemeleri bilmeden tamamen evde olan malzemelerle doğaçlama olarak yaptım. Bloga yazma aşamasında, ayçiçeğine benzediği için bu isimle araştırınca gördüm ki aynı isimle ama tavuk göğsü, ton balığı gibi malzemeler kullanılarak yapılıp, paylaşılmış. Tavuklusu, balıklısı nasıl olur bilemiyorum ama bu haliyle daha hafif oldu ve daha çok sevildi sanıyorum. Son yıllarda cips tüketmediğimizden kutu içindeki cips miktarını bilemeyip büyük boy aldım ama küçük boyunu da alsam bol bol yetermiş :) Ben çay saati hazırlıklarına biraz erken başlayınca salatanın kenarlarına cipslerini dizip, bekletmiştim ama cipslerin çıtır kalması için son anda eklenmesi daha iyi olurmuş diye düşünüyorum.
Malzemeler:
- 4-5 adet patates
- 2-3 adet havuç
- 2 adet kırmızı biber
- 1,5 su bardağı haşlanmış mısır
- 5-6 adet kornişon turşu
- 5 yemek kaşığı mayonez
- Yarım su bardağı süzme yoğurt
- Yarım su bardağı labne peyniri
- 2 diş sarımsak
- 1 bağ dereotu
- Karabiber
- Tuz
- 15-20 adet Pringles cips
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
- Sıcakken iyice ezilerek püre haline getirilir.
- Havuçlar soyulup, yumuşayana kadar haşlanır.
- Soğuyan havuçlar, kırmızı biber ve kornişon turşu minik küpler halinde doğranıp, patates püresine eklenir.
- Başka bir kapta süzme yoğurt, mayonez ve labne peyniri de karıştırılıp, eklenir.
- Haşlanmış mısır tanelerinin birazı, dövülmüş sarımsaklar, karabiber ve tuzu da eklenerek karıştırılır.
- Karışım derince bir tabağın içine alınıp, üzeri kaşığın tersiyle düzleştirilir.
- Salatanın çevresi incecik kıyılmış dereotu ile çevrelenip, ortasına kalan mısır taneleri serpiştirilir.
- Cipslerin yumuşamaması için, servise yakın bir zamanda etrafına cipsler de batırılarak ayçiçeği şekli verilir.