Ağlayan pasta nasıl yapılır
Ağlayan kek tarifi
Mutfakta her gün yeni tarifler yaratıldığından, benim gibi mutfak meraklıları da yeni tarifleri denemeden duramadığından, tarifler çoğalıyor ve her gün yenileri eklenerek kalabalıklaşan arşivde sık yapılan tarifler bile paylaşılmadan bir köşede unutulup kalıyor. Ağlayan pastaya bu adı kim, neden vermiş bilemiyorum ama herkesin beğendiği, çay saatlerinin, günlerin vazgeçilmezlerinden olan bu pasta olsa olsa mutluluktan ağlayan pastadır diye düşünüyorum :)
Malzemeler:- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 4 yemek kaşığı süt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 1,5 su bardağı süt ( kekin üzerine dökmek için)
- 2 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı kakao
- 80 gram bitter çikolata
Yapılışı:
- Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şeker ile iyice beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
- Süt ve zeytinyağı da eklenip, çırpılır.
- Elenmiş un, kabartma tozu ve kakao eklenip spatula veya kaşıkla karıştırılır.
- Yağlanmış orta boy bir borcama veya fırın kabına dökülüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
- Fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra 1,5 su bardağı süt her yerine gezdirilerek dökülür.
- Krem şanti bir su bardağı soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılıp, kekin üzerine spatula veya kaşığın tersi ile düzeltilerek yayılır.
- Üzeri streç film ile kapatılıp buzdolabında bekletilir.
- Çikolatalı sos için; sos tenceresinde toz şeker, nişasta ve kakao karıştırılır.
- Süt azar azar eklenip karıştırılarak pişirilir.
- Ocak kapatıldıktan sonra küçük parçalara ayrılmış çikolata da içine atılıp, karıştırılarak erimesi sağlanır.
- Sos karıştırılarak soğutulduktan sonra dilimlenmiş kekin üzerine dökülür.