Turunç çiçeği reçeli nasıl yapılır
Portakal çiçeği reçeli tarifi
Limon çiçeği reçeli tarifi
İzmir'de bulvarlar boyunca dikilmiş turunç ağaçları şu günlerde inanılmaz güzel kokular ve çiçekler içinde olunca, turunç çiçeği reçeli yapma fikri hep aklımdaydı. Hafta sonu araçların pek de geçmediği bir kuytudan turunç ağaçlarının çiçeklerinden topladım. Her anında evi saran o muhteşem kokuyu, damaklarınızda da hissetmek, sofralarınızda çiçekler açtırmak isterseniz ve tabii portakal, limon veya turunç çiçeklerinden birini olsun bulabilirseniz, bu reçeli denemelisiniz :)
Malzemeler:
- 1 su bardağı ayıklanmış turunç, limon veya portakal çiçeği
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limonun suyu veya bir parça limon tuzu
- Çiçeklerin sadece beyaz taç yaprakları tek tek ayıklanır.
- Yapraklar zedelenmeden geniş bir kapta yıkanıp, süzülür.
- Yaprakların üzerini geçecek kadar soğuk su konulur.
- Acısının çıkması için iki defa her defasında suyu değiştirilerek birer taşım kaynatılıp, süzülür.
- Önce orta ateşte daha sonra da kısık ateşte üzerindeki köpükleri alınarak, çiçeğin yaprakları şeffaflaşıp, reçel kıvamına gelince limon suyu da eklenerek bir kaç taşım daha kaynatılıp, kavanozlara alınır.