12 Haziran 2020 Cuma

MALAGA PASTA

Malaga Pasta Tarifi
Malaga Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
Pasta Kekinin Malzemeleri: 
  • 4 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1,5 çay bardağı un 
  • Yarım çay bardağı süt 
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • Yarım çay bardağı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
Pastacı Kreması Malzemeleri:
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı silme un 
  • 1 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası 
  • 1 çay bardağı silme toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı 
  • 1 paket vanilya
Ganaj Malzemeleri: 
  • 200 ml süt kreması 
  • 120 gram bitter çikolata  (60+60 gram)  
  • 1 çay bardağı fındık kırıntısı 
İç Malzemesi: 
  • 7 adet muz




Yapılışı:
Pasta Kekinin Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarısı ve beyazı ayrı kaplara kırılır. 
  • Toz şekerin yarısı yavaş yavaş yumurtanın beyazlarına eklenip, mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Yumurtaların sarısına kalan toz şekerin yarısı eklenip mikserle çırpıldıktan sonra süt, un, nişasta, kakao, kabartma tozu ve vanilya da eklenip karıştırılır.
  • Yumurta akları azar azar alınıp, köpüğü söndürülmeden aynı yönde kaşıkla karıştırılarak yumurta sarılarının olduğu kaba karıştırılır.
  • Pişirme kağıdı yayılmış büyük boy borcama alınıp, kaşığın tersi ile her yeri eşit kalınlıkta olacak şekilde yayılır. 
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten sonra kağıtla birlikte borcamdan alınıp ızgara tel üzerinde soğumaya bırakılır.
Pastacı Kremasının Yapılışı:
  • Derin bir tencerenin içine süt, un, nişasta, toz şeker ve yumurta sarısı konulup, el çırpıcısı ile karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınan kremaya tereyağ ve vanilya eklenerek mikserle çırpılır.
  • Çırpılan kremanın kabuk bağlamaması için üzeri streç film ile örtülüp soğuması beklenir.
  • Soğuyan krema istenirse sıkma torbasına doldurulur.
Ganaj Yapılışı: 
  • Sos tenceresine konulan süt kreması içi su dolu başka bir tencere içine konularak ocak üzerinde benmari usulü ısıtılır.
  • Isınan kremaya parçalara ayrılmış çikolatalar konulup eriyene kadar kaynatmadan karıştırılıp ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince içine fındık kırıkları da eklenip, buzdolabında bekletilir.
Pastanın Yapılışı:
  • Kek ters çevrilip altındaki yağlı kağıt çıkartıldıktan sonra biraz da muzların büyüklüğüne bağlı olarak 12-14 dikdörtgen parçaya kesilir.
  • Altına yağlı kağıt serilmiş ızgara tel üzerine alınan kek parçalarına kaşık yardımıyla veya sıkma torbası ile krema sıkılır.
  • Muzlar soyulup ortadan iki parçaya kesilerek kremanın üzerine bastırılır.
  • Muzun kenarlarını da kaplayacak şekilde taşan krema ile sıvanıp buzdolabında bekletilir.
  • Buzdolabından alınıp, her tarafı hazırladığımız ganaj ile kaplanıp, kenarları fındık kırıkları ile süslenir. 

11 Haziran 2020 Perşembe

KAJU FISTIKLI PATLICAN EZMESİ

Patlıca Ezme Tarifi
Patlıcan Ezme Nasıl Yapılır
Kaju Fıstıklı Patlıcan Ezme Tarifi
Malzemeler: 
  • 7-8 adet kemer patlıcanı 
  • 1 su bardağı kaju fıstık 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz  

Yapılışı: 
  • Patlıcanlar ocak üzerinde veya fırının ızgarasında közlenir.
  • Biraz soğuyunca kaşık yardımıyla kabuklarından sıyrılarak içleri alınıp, irice doğranır.
  • Zeytinyağında kaju fıstıklar kavrulup, kırmızı pul biber eklenir.
  • Suyu süzülmüş yoğurt, ezilmiş sarımsaklar, kaju fıstıklar ve doğranmış patlıcanlar karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, kalan kaju fıstıklar yağıyla birlikte patlıcanların üzerine gezdirilir.

9 Haziran 2020 Salı

PATATES GRATEN

Patates Graten Tarifi
Patates Graten Nasıl Yapılır
Fırında Kremalı Patates Tarifi
Malzemeler: 
  • 5-6 adet patates 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 paket süt kreması 
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Dereotu


Yapılışı: 
  • Patatesler soyulup yıkandıktan sonra ince ince halka şeklinde dilimlenir.
  • Derin bir kapta süt, süt kreması ve tuz karıştırılıp, patatesler de eklenerek karıştırılır.
  • Fırın kabının kenarları yağlanıp, patates dilimleri yan yana dizilir.
  • Fırın kabına alınan patatesler önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra fırından alınıp üzerine kaşar peyniri rendesi serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eridikten sonra alınıp dereotu da eklenerek sıcak servis edilir.

7 Haziran 2020 Pazar

DALGONA KAHVE

Dalgona Kahve Tarifi
Dalgona Kahve Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 tatlı kaşığı granül kahve 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı sıcak su 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • Buz parçaları
Yapılışı: 
  • Kahve ve toz şeker sürahi gibi derin bir kabın içine konulup, üzerine sıcak su eklenir.
  • El çırpıcısı ile veya daha da kolayı mikserle rengi iyice açılıp, krema kıvamına gelene kadar 10-15 dakika ara vermeden çırpılır. 
  • Servis yapılacak bardağa buz parçaları konulup, süt eklenir.
  • Çırptığımız krema da bardağa konulup, bir kez karıştırıldıktan sonra buzlar erimeden servis edilir.
  • Kişi sayısına göre bardak ölçüleri arttırılır.

6 Haziran 2020 Cumartesi

SİMİT

Simit Tarifi
Simit Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı ılık su 
  • 1 paket instant maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2 yemek kaşığı pekmez 
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 çay bardağı kavrulmuş susam 
Yapılışı: 
  • Yoğurma kabına elenen un, instant maya ve toz şeker ile karıştırılır.
  • Ilık su azar azar eklenerek, hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için beklenir.
  • Hamur önce dört sonra her beze ikiye bölünerek sekiz parçaya ayrılır.
  • Sekiz beze ince uzun çubuk şeklinde yuvarlanıp, ikişer ikişer uçlarından birleştirilerek burulur.
  • Burulan ikili çubuklar uçlarından birleştirilerek, simit şekli verilir. 
  • Kasede su, pekmez ve un karıştırılıp, hazırlanır.
  • Simitler önce pekmezli karışıma sonra da kavrulmuş susama batırılır.
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilip, on beş dakikada tepsi mayası için bekletilir.
  • Simitlerin içinin yumuşak dışının çıtır olması için, fırının alt rafına içi su dolu ısıya dayanıklı bir kase konulur.
  • Simitler önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

5 Haziran 2020 Cuma

TARÇINLI KITIR KURABİYE

Tarçınlı Kurabiye Tarifi
Tarçınlı Kurabiye Nasıl Yapılır
 Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı toz tarçın 
  • 1 paket kabartma tozu 
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker el çırpıcısı veya çatalla iyice çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenip, karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kağıttan ayrılıp, servis edilir.

3 Haziran 2020 Çarşamba

EKŞİ ELMALI PANCAR SALATASI

Ekşi Elmalı Pancar Salatası Tarifi
Ekşi Elmalı Pancar Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2-3 adet pancar 
  • 2-3 adet ekşi yeşil elma 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 su bardağı ceviz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Çiğ pancarlar soyulup, rendelenir.
  • Elmalar da soyulup, rendelenir.
  • Cevizler iri parçalara bölünür.
  • Maydanozlar da doğranıp, zeytinyağı, limon suyu ve tuz da eklenerek malzemeler iyice karıştırılır.
  • Bekletmeden servis edilir.

1 Haziran 2020 Pazartesi

KANTARON YAĞI

Kantaron Yağı Tarifi
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 1 büyük demet sarı kantaron çiçeği 
  • Cam kavanoz 
  • Zeytinyağı 


Yapılışı:
  • Kantaron çiçekleri elimizle kopartılıp, yıkandıktan sonra sofra bezinin üzerine serilip suyunun iyice süzülüp kuruması sağlanır.
  • Cam kavanozun içine çiçekler konulduktan sonra üzeri tercihen sızma zeytinyağı ile doldurulur.
  • Kavanozun kapağı kapatılmadan ağzı tülbentle bağlanarak 5 gün sabah güneşi gören bir köşeye konulup mayalanması sağlanır.
  • 5 gün sonra tülbent çıkartılıp, kavanozun kapağı kapatılır.
  • Sabah güneşi gören bir köşeye konulup, arada çalkalanarak 45 gün bekletilir.
  • 45 gün sonra çiçekler süzülüp, kalan yağ koyu renkli cam şişelere konulur.
  • Ağzı kapakla kapatılan cam şişelerde 45 gün daha gölge bir yerde bekletilir.
  • Yağ koyu kırmızı bir renk alınca yaralara, yanıklara sürülerek 2-3 yıl kadar bozulmadan kullanılabilir.

30 Mayıs 2020 Cumartesi

NACHOS

Nachos Tarifi
Ev Yapımı Nachos Tarifi
Lavaş Nachos Tarifi
Malzemeler:
  • 8 adet lavaş (tortilla)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 3 diş sarımsak 
  • 3 adet kapya biber 
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin 
  • 7-8 adet kornişon salatalık turşusu 
  • Maydanoz
  • 250 gram kaşar peyniri 


Yapılışı:
  • Kırmızı pul biber, kekik, dövülmüş sarımsaklar ve zeytinyağı karıştırıldıktan sonra tortillalar yağlanır.
  • Yağlanıp üst üste konulan tortillalar keskin bir bıçakla üçgen üçgen kesilip, fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında arada alt üst edilerek yakmadan kızarmaları sağlanır.
  • Fırından alınan kızarmış lavaşların üzerine önce rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı sonra minik minik doğranmış diğer malzemeler ve tekrar kalan kaşar peyniri rendesi yayılır.
  • Tepsi tekrar 180 derece fırına konulup, kaşar peyniri eriyince çıkartılır.
  • Üzerine maydanozlarda serpilip, sıcak servis edilir.


28 Mayıs 2020 Perşembe

ANKARA TAVA

Ankara Tava Tarifi
Tavuklu Ankara Tava Tarifi
Ankara Tava Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kemiksiz tavuk budu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı arpa şehriye 
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 1-2 adet kırmızı biber 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Kekik
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kemiksiz tavuk butları irice doğranıp, üzerini geçecek kadar suyla haşlanır.
  • Haşlanan tavuk parçaları zeytinyağında biraz çevrilerek kızartıldıktan sonra tuz ve baharatları eklenir.
  • Zeytinyağı konulmuş başka bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilip; arpa şehriyeler, çekirdekli kısımları çıkartılıp, doğranmış kırmızı ve yeşil biberler kavrulduktan sonra en son kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesler de eklenir.
  • Tavuk parçaları ve sıcak su da eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İnce doğranmış maydanozla karıştırılarak sıcak servis edilir.

24 Mayıs 2020 Pazar

KİRPİ ÇİKOLATA

Kirpi Çikolata Tarifi
Kirpi Çikolata Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram çiğ taze kadayıf 
  • 160 gram (2 paket) bitter çikolata 
Yapılışı:
  • Kadayıf didiklenip, fırın tepsisine yayılır.
  • Yakmadan, ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
  • Kadayıf soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolata ile iyice karıştırılır.
  • Tatlı kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra sertleşince servis edilir.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı tel şehriye 
  • 160 gram (2 paket) bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
  • Pudra şekeri ile tel şehriyeler kısık ateşte pudra şekerini yakmadan, şehriyeler ve şeker karamelize olana kadar sürekli karıştırılarak kavrulur.
  • Ocağın altı kapatılıp, şehriyeler soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan şehriyeler istenirse elimizle biraz parçalanıp, küçültülür.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata ile şehriyeler iyice karıştırılır.
  • Tatlı kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra sertleşince servis edilir.

22 Mayıs 2020 Cuma

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan Pidesi Tarifi
Pide Tarifi
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • Susam 
  • Çörekotu 
Şifa bulamacı: 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım su bardağı sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı pekmez 
 
Yapılışı:
  • Kuru maya, toz şeker ve yarım su bardağı ılık su iyice karıştırılıp, kabarması için on beş dakika kadar bekletilir.
  • Elenmiş unun içine kabarmış maya, kalan 1,5 su bardağı ılık su ve tuz da eklenip arada elimiz unlanarak ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurulur. 
  • Hamurun üzeri örtülüp, bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur bir iki defa katlanarak yağlanmış fırın tepsisine oval şekil vererek elimizle çok bastırmadan yayılıp, üzerinin kurumaması için nemli bir bezle örtülür.
  • Yarım saat de tepsi mayası için bekletilir. 
  • Bu arada kase içine 2 yemek kaşığı un konulup, suyla pürüzsüz hale gelinceye kadar ezildikten sonra sıcak su ve pekmez eklenip karıştırılarak şifa denilen bulamaç hazırlanır. 
  • Mayalanan hamurun üzerini elimizle ezmeden şifa bulamacı sürülüp, parmak uçlarımızı batırarak kenarlara ve ortaya kare veya baklava dilimi gibi şekil verilir.
  • Susam ve çörekotu da serpilip, on beş dakika daha bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.

20 Mayıs 2020 Çarşamba

ÇİLEKLİ MİLKSHAKE

Çilekli Milkshake Tarifi
Çilekli Milkshake Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 2 su bardağı soğuk süt 
  • 8-10 adet çilek 
  • 1 tatlı kaşığı bal 
Yapılışı: 
  • Çileklerin yaprakları ve sapları temizlendikten sonra yıkanıp, kurulanır.
  • Blender yardımıyla çilekler ve bal pürüzsüz bir kıvam alana kadar parçalanır.
  • Süt ve istenirse, bir top vanilyalı dondurma da eklenip, karıştırılır.
  • Buzdolabında iyice soğutulup, bardaklara paylaştırıldıktan sonra üzeri çilek parçaları ile süslenerek servis edilir.
  • Kişi sayısına göre malzemeler arttırılabilir. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...