28 Mart 2011 Pazartesi

PORTAKAL ŞERBETİ

Portakal şerbeti tarifi
Portakal şerbeti nasıl yapılır
     Kış boyunca, özellikle hastalandıkça portakal, mandalina gibi içinde bol miktarda C vitamini olan narenciye tüketimimiz biraz daha artıyor.Bu durumda en iyisi taze sıkılmış portakal suyu ama her zaman hazırda portakal suyu bulmak mümkün olmayınca hem kendiniz hem de misafirlerinize ikram etmek için portakal şerbeti yapabilirsiniz.Şekerini istediğiniz ölçüde koyabilir yada gerekirse daha sonra biraz sulandırarak tüketebilirsiniz.
 Malzemeler:
  • 1,5 kilogram portakal 
  • 8 su bardağı içme suyu   
  • 1,5 su bardağı toz şeker  
Yapılışı: 
  • Su ve toz şeker koyulaşana kadar kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Portakalların suyu sıkılıp, önce süzgeçten sonra da tülbentten geçirilir.
  • Koyulaşan şuruba portakal suyu da eklenip, bir iki taşım birlikte kaynatılır.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

YERELMASI YEMEĞİ

Yerelması yemeği tarifi
Yerelması nasıl pişirilir
      Yer elmasının diğer sebzelerden farklı o eciş bücüş görüntüsü nedeniyle soyulması biraz zaman alsa da, çok faydalı bir sebze olunca senede bir defa da olsa pişirilebilir yada en azından çiğ olarak tüketilebilir diye düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram yerelması 
  • 1 yemek kaşığı domates püresi veya salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates 
  • Yarım demet dereotu 
Yapılışı:
  • Yerelmaları iyice yıkanıp, soyulur.
  • Soyulma işlemi sırasında kararmamaları için soyulanlar su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Doğranmış kuru soğan, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Salça da eklenip, kaşıkla ezilerek biraz kavrulur.
  • Yerelmaları, havuçlar ve patatesler eklenir.
  • Suyu da eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir.

27 Mart 2011 Pazar

SÜTLAÇ

Sütlaç tarifi
Sütlaç nasıl yapılır
     Sütlaç, annemin bizim için en çok yaptığı tatlılardandı. Özellikle tatillerde, bayramlarda gittiğimizde sütlaçları masanın üzerinde sıralanmış, bizi beklerken bulurduk. Annem koku vermesi için Ege'de hemen her bahçede bulunan mis çiçeğinden koparttığı bir dalı sütlaç pişerken içine daldırır veya önceden tatlılara koymak için hazırladıkları gültopu tanelerinden dövüp tatlının üzerine serperek mis kokulu sütlaçlar yapardı. O günler şimdi o kadar uzaklarda ki, annemin yaptıklarının tadında olmasa da artık sütlaçlarımızı kendim yapıyorum. 
Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı sıcak su   
  • 1 dal ıtır yaprağı( mis çiçeği yaprağı )
Yapılışı:
  • Pirinçlerin üzerine sıcak su eklenerek, suyunu çekip yumuşayana kadar haşlanır.
  • Yumuşayan pirinçler el blenderı ile parçalanır.
  • Pirinçlerin üzerine süt eklenip sürekli karıştırılarak kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
  • Bu aşama da istenirse bir kaç ıtır yaprağı daha sonra içinden çıkarılmak üzere konulur.
  • İndirmeye yakın toz şekeri de eklenip, şeker eriyene kadar pişirilir.
  • Kaselere dökülüp, soğuduktan sonra istenirse tarçın veya dövülmüş gültopu eklenerek servis edilir.

25 Mart 2011 Cuma

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Geçmiş olsun kurabiyesi nasıl yapılır
     İş yerinden arkadaşımız  Erol 'un geçirdiği operasyonda ağrılarını bir an olsun unutabilmesi için geçmiş olsun kurabiyeleri yaptım. Umarım, bir an önce sağlığına kavuşursun Erol'cuğum, geçmiş olsun.
Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri  
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • Yarım paket vanilya  
  • 2,5 su bardağı un    
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. 
  • Üzeri streç film ile kapatılıp dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kalıpla kesilen kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
  • Soğumuş kurabiyelerin üzeri şeker hamuru ile kaplanır.

TRİVİRYA (GİRİT) KURABİYESİ

Trivirya kurabiyesi tarifi
Trivirya kurabiyesi nasıl yapılır
Girit kurabiyesi tarifi
     Bir kaç yıl önce bir televizyon programında yapılışını gördüğüm bu kurabiye hamurundan on beş, on altı tane oldukça büyük boyda kurabiyeler çıkıyor. Bir kişiye bir kurabiye yettiğinden ve geç bayatladığından zaman içinde özellikle yolculuklarda tercih ettiğim kurabiyelerden oldu. Kurabiyeler pişerken, mutfağa yayılan tarçın, zeytinyağı kokusu ve tadı bana annemin çocukluğumuzda yaptığı kurabiyeleri hatırlattı.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı kuru üzüm 
  • 1 tatlı kaşığı karbonat 
  • 2 tatlı kaşığı tarçın 
  • 5 su bardağı un 
  • Susam  
Yapılışı:
  • Zeytinyağı, yoğurt ve şeker iyice karıştırılır.
  • Kuru üzümler yıkanıp, kurulanır.
  • Üzüm, karbonat, tarçın ve azar azar un karışıma eklenir.
  • Hamur özleşip, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Tezgaha bolca susam serpilir.
  • Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar kopartılıp, sosis gibi susamın üzerinde yuvarlanarak şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

PORTAKALLI PASTA

Hazır pandispanyadan kolay pasta tarifi
Kolay pasta tarifi
Portakallı pasta nasıl yapılır
     Hazır gıdaları kullanmamaya çalışsam da, özellikle  çalışanlar için çoğu zaman kurtarıcı olduğundan evde bir pakette olsa hazır pandispanya bulunduruyorum.Acil yaptığım pastalar gene acil olarak yenildiğinden, ben portakal dilimlerinin üzerine jöle dökmeye bile gerek duymadım.Siz hemen yemeyecek bir süre bekletecekseniz, meyvelerin kararmaması için üzerine hazır tart jölelerinden hazırlayıp, dökebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 adet hazır sade pandispanya  
  • 1 su bardağı soğuk süt   
  • 1 poşet krem şanti    
  • 1 su bardağı portakal suyu  
  • 5 adet portakal  
Yapılışı :
  • Süt ve krem şanti mikser ile çırpılarak hazırlanır. 
  • İki portakalın suyu sıkılır. 
  • Pandispanyanın alt katı portakal suyunun yarısı ile ıslatılır.
  • Portakallardan biri küp doğranıp, krem şantinin yarısı  ile karıştırılarak pastanın arasına yayılır.
  • Pandispanyanın üst katı da konulup, kalan  portakal suyu ile ıslatılır.
  • Üzeri krem şanti ile kaplanıp, süslenir.
  • Portakal dilimleri pastanın üzerine yerleştirilir.
  • Buzdolabında bir saat kadar dinlendirilip servis edilir.

22 Mart 2011 Salı

KALPLİ PASTA

Şeker hamurlu pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
     Kalpli pastayı, arkadaşımın doğum günü  için yapmıştım paylaşmak bu güne kısmetmiş :) Arkasında yer alan büyük kalp figürünü hafif olması için, kağıt helvadan kesip, kalp şekli vererek şeker hamuru ile kapladım.

TUZDA BALIK

Tuzda balık tarifi
Tuzda balık nasıl yapılır
Fırında tuzda balık tarifi

       Mutfakta çok fazla oyalanmadan; çok özel ve çok kolay bir yemek hazırlamak isterseniz , tuzda balık yapmayı deneyebilirsiniz.15 dakika kadar kısa bir zamanda hazırlayıp fırına koyduktan sonra, balığın pişme süresinde isterseniz mezeleri hazırlayabilirsiniz.İki kişi için, bir kilogram civarında levrek, somon, fangri veya sinarit gibi istediğiniz bir balık seçebilirsiniz. Tuzda balık pişirmenin püf noktası, balığın sadece içi yıkanıp temizleniyor, pullarının temizlenmemesi ve tuz olarak da mutlaka iri kaya tuzu kullanmak gerekiyor. Balık, 15 dakikada hazırlanıyor ama tepsiye yağlı kağıt ve alüminyum folyo serilmez ise tepsinin temizlenmesi bir saat sürüyor :) Evde biraz tehlikeli olsa da, isterseniz balık fırından çıktıktan sonra üzerine bir kaç damla kolonya döküp, çakmakla yakarak alevli servis de yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • En az 1 kilogramlık balık (levrek,somon,iri fangri,iri sinarit) 
  • 2 kilogram iri kaya tuzu  
  • 3 adet yumurtanın akı
  • Yarım çay bardağı su     
 Yapılışı:
  • Fırın  önceden 180 dereceye ayarlanır.
  • Fırın tepsisine bir kat yağlı kağıt, bir kat alüminyum folyo serilir.
  • Kasede yumurta akları ve su  çırpılır.
  • Kaya tuzu eklenip bulamaç haline getirilir.
  • Bulamacın üçte biri tepsiye yayılır.
  • 40-50 santim boyutlarında ki balık fırın tepsisine sığması için çapraz şekilde konulur.
  • Bulamacın üzerine içi temizlenmiş, kurulanmış, pulları temizlenmemiş balık yerleştirilir.
  • Kalan bulamaç balığın üzerinde hiç delik kalmayacak şekilde sıvanır.
  • İstenirse, tuzlu bulamaca balık şekli verilebilir.
  • Tuzun üzeri fazla derin olmayacak şekilde uzunlamasına çizilir.
  • Bu şekilde tuzlu katman piştikten sonra daha kolay çıkartılabilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 45 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarttıktan sonra çekiç ve tornavida yardımı ile sertleşmiş tuz fazla parçalamamaya dikkat edilerek kırılır ve bir kenara alınır.
  • Balık uzunlamasına hafifçe kesilerek derisi çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış tabaklara balık derisiz ve kılçıksız olarak alınıp, servis edilir.

MANTARLI PİZZA

Pizza Tarifi
Pizza Nasıl Yapılır
Kolay Pizza Tarifi
     Evde yapılan pizzalara istediğiniz malzemeden istediğiniz kadar konularak, kişiye özel yapıldığından her damak zevkine uygun, herkesin severek yediği bir öğün oluyor. Altı delikli pizza tepsisinde yapılan pizzaların altı hava aldığından piştikten sonra nemli kalmıyor ve çıtır çıtır çok lezzetli pizzalar yapılabiliyor.  
 Pizza hamuru malzemeleri:  
  • 125 gram tereyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • Yarım paket kabartma tozu    
Üst malzemeleri :
  • 1 yemek kaşığı domates püresi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 250 gram lor veya beyaz peynir
  • 2 adet  yeşil biber 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • 10 adet mantar 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

 Pizzanın Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yumuşak kıvamlı bir hamur yapılır.
  • Çok az yağlanmış tepsiye, yarım santim kalınlığında hamur yayılır.
  • Hamurun üzerine domates püresi sürülür.
  • Lor veya peynir hamurun üzerine yayılır.
  • Kırmızı biber ve yeşil biber ise halka şeklinde doğranır.
  • Mantarlar da doğranıp, mısırlarla birlikte pizzanın üzerine yayılır.
  • 175 derece ısıtılmış fırında, 30 dakika kadar pişirilir.
  • Tepsi fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri üzerine serpilip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar bekletilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

21 Mart 2011 Pazartesi

RUS SALATASI VE MAYONEZ

Rus salatası tarifi
Ev yapımı mayonez tarifi
Mayonez nasıl yapılır
Yumurtasız mayonez tarifi
     Öğrencilik yıllarımda Rus salatası çok mu popülerdi yoksa ben mi yeni keşfetmiştim bilmiyorum ama çok severek yediğimi hatırlıyorum. Gerçi daha sonra Rus salatası birdenbire Amerikan salatası oldu :) Şimdilerde eskisi kadar çok tüketmesek de gene de evde mayonezi ister yumurta kullanarak isterseniz yumurtasız olarak kendiniz yapıp değişik şekillerde kullanabilirsiniz.
Yumurtasız Mayonez Malzemeleri:
  • 75 ml süt
  • 125 ml zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
Yumurtasız Mayonez Yapılışı:
  • Bir su bardağından bir parmak eksik süt, bir su bardağından bir parmak eksik zeytinyağı, hardal, limon suyu ve tuz çırpma kabının içinde blender ile kıvam alıncaya kadar karıştırılır. 

 Mayonez Malzemeleri: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu  
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı un  
  • 1 çay kaşığı tuz     
Mayonez Yapılışı: 
  • Su ile un pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır.
  • Koyu boza kıvamında pişirilir.
  • İyice soğuyunca yumurta sarısı ve tuz eklenip, blender ile çırpılır
  • Azar azar yağ ve limon suyu eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Tuzu eklenip, hepsi birlikte çırpılır.
  • Kavanoza konulup buzdolabında saklanabilir.   
Rus Salatası Malzemeleri:
  • 1 adet patates 
  • 1 adet havuç 
  • 1 çay bardağı bezelye konservesi
  • 4 adet kornişon turşu  
 Rus Salatası Yapılışı:
  • Patates ve havuç minik küpler halinde doğrandıktan sonra haşlanır.
  • Taze bezelye kullanılacak ise o da haşlanır.
  • Kornişon turşu da küp küp doğranıp, hepsi karıştırılır.
  • Malzemeler süzgece konulup, suyu süzdürülür.
  • Sebzelere mayonez eklenip, karıştırılır.
  • Mayonez ile karıştırılmadan önce sebzelerin soğumuş olması gerekir.
  • Rus salatasının üzeri kornişon turşu dilimleri ile süslenir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...