24 Mayıs 2011 Salı

ROKA SALATASI

Roka salatası nasıl yapılır
Pembe domatesli roka salatası tarifi
     Hemen her yerde ve mevsimde bulunabilen roka ile salata yaparken bulabilirseniz pembe domates ve siyah zeytin de ekleyebilirsiniz.Limon suyu, zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyerek hazırladığınız sosunu salataya döktükten hemen sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet roka 
  • 2 adet pembe domates 
  • 2 diş sarımsak 
  • 8-10 adet siyah zeytin
  • 1 adet limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz  
Yapılışı:
  • Rokalar yıkanıp, kağıt havlu ile kurulanır.
  • Elle kopartılarak veya plastik bıçak ile parçalara ayrılır.
  • Pembe domatesler doğranır.
  • Zeytinler eklenir.
  • Limon, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsaklar çırpılır.
  • Limonlu sos salataya dökülüp, bekletmeden servis edilir.

23 Mayıs 2011 Pazartesi

FINDIKLI LOKUM

Fındıklı lokum tarifi
Fındıklı lokum nasıl yapılır
Kolay bayram tatlısı tarifi
     Fındıklı lokum; tatlı olarak veya çay saatlerin de çayın yanında sunulabilecek yapımı çok kolay, görünüşü çok hoş bir tarif... Fındık yerine istenirse, antep fıstığı veya soyulup kavrulmuş badem de kullanılabilir.
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 75 gram tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • Hindistan cevizi
  • Fındık
 
Yapılışı:
  • Un ve şeker karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Tereyağ ve vanilya eklenip, mikserle çırpılır.
  • Hindistan cevizi yayılmış tepsiye bu karışım dökülüp soğuması beklenir.
  • Soğuyunca küçük karelere kesilip, elimizle yuvarlanıp servis tabağına dizilir.
  • Ortalarına birer fındık tanesi batırılır.

İÇ BAKLALI ENGİNAR

İç baklalı enginar tarifi
İç baklalı enginar nasıl yapılır
     Enginar ve iç bakla baharla birlikte sofralarımızda daha çok yer almaya başladığından ve ikisi de çok sevildiğinden, birbirinden ayıramayıp bir arada pişirdim :) Bu yemeği mevsiminde, tazecikken yemeyi tercih etsek de, mevsimi dışında dondurucuya koyduğunuz çanak enginarlardan ve iç baklalardan kullanarak her mevsim yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı 
  • Yarım kilogram iç bakla  
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 adet limon 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Temizlenmiş enginar çanakları yıkanıp, limonla ovulur.
  • Yemeklik doğranan kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı un eklenip, yağda çevrilir.
  • Suyu da eklenip, un biraz inceltilir.
  • Enginar çanakları tencereye dizilir.
  • Limon suyu, tuz ve su da eklenip, enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişmeye yakın kabukları soyulmuş iç baklalar da eklenip, 10-15 dakika pişirilir.
  • Servis tabağına alınıp, iç baklalar enginar çanaklarına paylaştırılır.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu konulup, ılık servis edilir.

17 Mayıs 2011 Salı

ASKER PASTASI

Asker pastası tarifi
Asker pastası nasıl yapılır
   Zaman ne kadar çabuk geçiyor... Daha dünkü çocuklar, büyüyüp, okullarını bitirip, askerden dönüyor. Yoksa, biz mi  hızla yaşlanıyoruz. Ercüment, askerden döneli, tezkeresini eline alalı, bir yıl oldu daha fazla gecikmeden şeker hamuru kullanarak  yaptığım hoş geldin pastasını yayınlamak istedim.

16 Mayıs 2011 Pazartesi

SEBZELİ DÜRÜM ŞİŞ

Sebzeli dürüm şiş tarifi
Sebzeli dürüm nasıl yapılır
   Tercihen kepekli dürümün içine, közlenmiş kırmızı biberler, peynir, ceviz, domates, maydanoz gibi istediğiniz malzemeleri kullanarak son derece pratik ve lezzetli dürümler yapıp, çöp şişlere dizerek tek kişilik sunumlar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet kepekli dürüm  
  • 4 adet közlenmiş kırmızı biber  
  • 250 gram az yağlı beyaz peynir  
  • Yarım demet maydanoz  
  • 10-15 adet ceviz 
  • 3 adet domates  
  • 3 adet yeşil biber 
Yapılışı:
  • Kırmızı biberler közlenir.
  • Biraz soğuyunca soyulup, temizlenir.
  • Dürümün üzerine köz biber yayılır.
  • Köz biberin üzerine peynir, kıyılmış maydanoz ve cevizler yayılıp, dürüm yapılır.
  • Dürümler iki parmak kalınlığında kesilir.
  • Çöp şişlere, dürüm aralarına  domates ve biberler konularak  dizilir.

DİYABETİK CHEESECAKE

Diyabetik cheeseake tarifi
Diyabetik cheesecake nasıl yapılır
Çilekli cheesecake tarifi
     Endokrinoloji uzmanlarının öncülüğünde diyabet hastaları için hazırlanan bir yemek kitabından denediğim diyabetik cheescake, aynı zamanda sağlık sorunu olmayanların da severek tüketebileceği sağlıklı bir seçenek... Aslında sağlık adına söylenenler hep aynı; az yağ, az şeker, az tuz ve sınırsız meyve, sebze... Sağlık sorununuz yoksa, isterseniz biraz şeker ekleyebilir ya da üzerine biraz pudra şekeri serpip tatlandırabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 75 gram tereyağı 
  • 175 gram kepekli bisküvi 
  • 3 adet yumurta(sarısı ve beyazı ayrı ayrı kullanılacak)
  • 1 su bardağından biraz fazla yarım yağlı süt 
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker 
  • 1 yemek kaşığı toz jelatin 
  • 2 yemek kaşığı su 
  • 225 gram az yağlı krem peynir 
  • 1 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi  
  • 250 gram çilek  
Yapılışı:
  • Tereyağı küçük bir tencerede eritilir.
  • Bisküviler robotta ufalanıp, tereyağ ile karıştırılır.
  • Altı çıkabilen 15 cm çapında kelepçeli bir kalıba yayılır.
  • Yumurta sarıları iyice çırpılır, sütle birlikte kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Ateşten alınıp, şeker eklenir.
  • Yumurta beyazları mikser ile kar haline gelene kadar çırpılır.
  • Toz jelatin küçük bir kaseye konup su ile karıştırılır.
  • Kase kaynayan bir tencere suyun içine yerleştirilip jelatin eritilir.
  • Krem peynir yumuşayana kadar çırpılıp jelatin, şeker, limon suyu ve limon kabuğu rendesi eklenir.
  • Karışım biraz çırpılır.
  • Kar halindeki yumurta beyazlarını söndürmeden, fazla karıştırmadan eklenir.
  • Kalıpta ki bisküvi tabanının üzerine dökülür.
  • Sertleşene kadar buzdolabında üzeri streçlenerek bekletilir.
  • Servisten hemen önce  kalıptan çıkartılıp, servis tabağına yerleştirilir.
  • Cheesecake'in üzeri çilekler ile süslenir.

15 Mayıs 2011 Pazar

BİSKÜVİ PASTASI

Bisküvi pastası tarifi
Bisküvi pastası nasıl yapılır
Kolay bisküvi pastası tarifi
   Eskiden çok sık yaptığımız bisküvi pastasının yapımı çok kolay olduğu için, yazıp yazmama konusunda kararsızdım ama yeni nesilden bilmeyenler olabilir diye düşünerek bu eski tarifi arşivimde de bulunması için paylaşmak istedim
Malzemeler:
  • 2 paket petit beurre bisküvi 
  • 1 litre süt 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı kakao  
Yapılışı:
  • Toz şeker, nişasta, un ve kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Muhallebi biraz soğuyunca bisküviler ucundan tutulup, kakaolu muhallebiye bulanır.
  • Bisküviler bitene kadar kakaolu muhallebiye bulanıp, yan yana dizilir.
  • Kalan muhallebi bisküvilerin üzerine dökülüp, bıçakla düzeltilir.
  • Bir kaç saat buzdolabında bekletilip, çapraz çapraz kesilerek servis edilir.


SICAK ÇİKOLATA

Sıcak çikolata tarifi
Sıcak çikolata nasıl yapılır
     Sıcak çikolata ve salep genellikle kış aylarında yapılsa da, bir türlü ısınmayan havalarda da sıcak çikolata yapılabilir diye düşünerek sıcak çikolata yaptım. Hazır paketlerde de sıcak çikolata ve salep karışımları satılıyor ama ben gene de daha yoğun çikolata tadı ve içine ne koyduğunuzu bildiğiniz bir şey içmek istediğimden evde kendim yapıyorum. Süt kremanız varsa, biraz içine biraz da mikserle çırparak üzerini süslemek için kullanabilirsiniz  ama yoksa süt kreması eklemeden yaptığınız sıcak çikolatanın üzerine sadece kakao eleyerek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı su 
  • 80 gram bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı süt kreması
  • 1 tatlı kaşığı kakao
Üzerine:
  • Kakao
Yapılışı:
  • Çelik bir tencerede, parçalanmış çikolatalar su ile orta ateşte eritilir.
  • Süt, süt kreması ve kakao da eklenip, beş dakika kaynatılır.
  • Üzerine istenirse çırpılmış süt kreması, kakao veya çikolata rendesi serpilip, sıcak servis edilir.

13 Mayıs 2011 Cuma

CAİLLOU PASTA

Caillou pasta tarifi
Caillou pasta nasıl yapılır
Şeker hamurlu doğum günü pastası

     Arda'nın dördüncü yaş günü pastasını yaparken, yeni bir karakter daha öğrendik.Bu defa son günlerin popüler çizgi film karakterlerinden Caillou'nun olduğu bir pasta istedi.Aslında annesi, babası kalabalık bir aileymiş ama ben Caillou ve köpeğinin yer aldığı bir pasta yaptım.
Nice yıllara Arda'cığım.

ŞEKİLSİZ KAYA KURABİYE

Kaya kurabiye tarifi
Kaya kurabiye nasıl yapılır
Şekilsiz kurabiye tarifi
Cevizli, kuru üzümlü kurabiye tarifi
      Şekilsiz kurabiye, kaya kurabiyekopuk kurabiye gibi değişik isimlerine rastladığım; herkes tarafından sevilen bol kuru üzümlü, cevizli kurabiyeleri daha gevrek olması için üzeri iyice kızarana kadar fırında tutuyorum. Çay saatleri için veya çocuklarınızın beslenme çantasına koyabileceğiniz bu kurabiyeleri teneke bir kutu içinde uzun süre bayatlamadan saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 200 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ diğer malzemeler ile karıştırılır.
  • Sıcak su da bekletilip yumuşatılmış kuru üzümler kurulanarak eklenir.
  • İrice parçalanmış cevizler de eklenir.
  • Yağlı iki kaşıkla alınan hamur parçaları fırın tepsisine şekilsizce dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-40 dakika üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...