8 Ocak 2014 Çarşamba

ÇITIR YUFKA PİZZASI

En kolay pizza tarifi
Yufka pizzası tarifi
Çıtır yufka pizzası nasıl yapılır
     Çok az malzeme ile çok kısa zamanda yapabileceğiniz bu pizzayı, ben iki yufkayı ortadan keserek dört adet yarım yufka kullanarak yaptım.Siz, yufka sayısını arttırarak ve beslenme tercihinize göre peynirli, sucuklu veya istediğiniz malzemeleri kullanarak incecik tabanlı, çıtır çıtır yufka pizzalar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket mantar 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yufka 
  • 2 adet kırmızı közlenmiş biber 
  • Birkaç dal dereotu
  • Estuz baharatlı öğütme tuzu
Yapılışı:
  • Mantarlar dikine dilimlenip, tavada çok az zeytinyağında sotelenir.
  • Kırmızı biberler közlenir, çekirdekleri temizlenir.
  • Yufkalar ortadan ikiye ayrılır.
  • Zeytinyağı  fırça ile yufkaya sürülür.
  • Her katına zeytinyağı sürmeye devam ederek ince uzun katlanır.
  • En üste mantar dilimleri sıralanıp, baharatlı öğütme tuzu eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-45 dakika iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Közlenmiş kırmızı biberler küp küp doğranıp, üzerine paylaştırılır.

6 Ocak 2014 Pazartesi

PİTAHAYALI TART

Pitahayalı tart tarifi
Ejder meyveli tart
Meyveli tart nasıl yapılır
Pitahayalı, kivili, cennet elmalı, frambuazlı tart tarifi
     Pitahaya yada Ejder meyvesi (Dragon Fruit) ilginç görüntüsü nedeniyle internette görüp merak ettiğim meyvelerden biriydi.Vietnam, Tayvan, Meksika ve Güney Amerika'da yetişen bir kaktüsün meyvesiymiş, içerdiği besin ve mineraller yönünden de çok zenginmiş ama sanıyorum ülkemizde henüz satılmıyor ya da ben satıldığını görmedim. Bulduğum ilk fırsatta aldığım, bu dışı pembe içi beyaz ilginç görüntülü meyve kullanılarak yapılmış hiç bir tarife rastlayamayınca, uyacağını düşündüğüm meyvelerle birlikte meyveli tart olarak yaptım. Meyvelerin kararmaması ve daha parlak görünmesi için üzerine jöle hazırlayıp, dökebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket yulaflı bisküvi 
  • 100 gram tereyağı                       
Kreması:
  • 1,5 litre süt 
  • 2 su bardağı toz şeker                 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya  
  • 1 poşet toz krem şanti
Üzerine:
  • 1 adet pitahaya (ejder meyvesi)
  • 2 adet cennet elması
  • 2 adet kivi 
  • 20 adet frambuaz 
  • 1 paket tart jölesi 
  • Kenarı için, minik bisküvi veya kurabiyeler

Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda parçalanır.
  • Oda sıcaklığında ki yağ ile yoğurulur.
  • Kenarları hafifçe yükseltilerek 24 cm çapında kelepçeli kalıba yayılır.
  • Üzerine bastırılarak düzleştirilip, buzdolabına konulur.
  • Derin bir tencerede sütün içine toz şeker, un ve buğday nişastası eklenir.
  • Karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Pişmeye yakın vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Muhallebi soğuduktan sonra bir poşet toz krem şanti eklenip, mikserle iyice çırpılır.
  • Muhallebi buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın üzerine kaşık yardımı ile yayılır.
  • Kullanılacak meyvelerin kabukları soyulur, dilimlenerek muhallebinin üzerine dizilir.
  • İstenirse tart jölesi çok az su ile hazırlanarak meyvelerin üzerine yayılır.
  • Servise kadar buzdolabında bekletilir.

5 Ocak 2014 Pazar

BROKOLİ AĞACI SALATASI

Yılbaşı için salata tarifi
Brokoli salatası nasıl yapılır
Ağaç şeklinde brokoli salatası nasıl yapılır
    Son yıllarda her yılbaşı öncesi paylaşılan, çam ağacı şekli verilen brokoli salatasına havuç, mısır, kırmızı biber gibi salataya uyacağını düşündüğünüz malzemeleri ekleyerek, özellikle yeni yıl sofralarınızda renkli ve hafif bir salataya yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet brokoli 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • Yarım çay bardağı haşlanmış mısır 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz
Yapılışı:
  • Brokoli minik dallara ayrılır.
  • 10 dakika kadar hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Brokoli ve havuçlar süzgece alınarak suyu süzdürülür.
  • Kırmızı biberler ve havuçlar doğranır
  • Servis tabağında malzemelere çam ağacı şekli verilip, süslenir.
  • Dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu ve tuz karıştırılarak sos hazırlanır.
  • Servisten önce sosu dökülür.

3 Ocak 2014 Cuma

VİTRAY YILBAŞI KURABİYESİ

Vitray kurabiye nasıl yapılır
Vitray kurabiye tarifi
Yeni yıl kurabiyesi tarifi
     Yıllar önce Emel Başdoğan'ın bir TV programında yaptığı gerçek cam gibi görünen, yılbaşı ağacına astıkları minik vitray kurabiyelerden esinlenerek hem ağaca asmak, hem de yeni yıla ağız tadıyla başlamak için vitray kurabiyelerden yaptım.Özellikle ışığa tutulduğunda gerçek cam gibi görünen pencerelerin camlarının şeffaflığı fotoğraflarından ne kadar anlaşılıyor bilmiyorum ama yapıp yakından görmek isteyenler için tarifini de paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağ 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1 çay kaşığı zencefil 
Vitray cam malzemeleri:
  • İstenen renklerde Kent Meybon Şekeri ( meyve aromalı karışık bonbon şeker)

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri kapatılıp, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dolaptan çıkartılıp, iki yağlı kağıt arasında merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Hamur kalıpla veya elimizle istenen şekilde kesilir.
  • Evin kapı ve pencere boşlukları kesilip, çıkartılır.
  • Ağaca bağlanmak isteniyorsa, kürdanla ip geçirmek için delik açılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında, 12 dakika kadar pişirilir.
  • İstenen renkteki şekerler havanda veya üzerinden merdane ile geçerek kırılır.
  • Parçalanmış şekerler kurabiye de açılan boşluklara yerleştirilir.
  • Tepsi tekrar fırına konularak 5 dakika daha şekerler eriyene kadar fırında tutup, çıkartılır.
  • Kurabiyeler iyice soğuyunca tepsiden alınır.
  • İstenirse kurabiyeler şeker hamuru ile kaplanıp, süslenir.



31 Aralık 2013 Salı

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN


   Her gün yeni bir gemi kalkar insanın umut limanından,
   fırtınaya inat, dalgaya inat...
   Hayat yaşamaya, sevgi paylaşmaya değer...
   Umut pencereniz daima açık olsun
   Hayat size en güzel sevinçler getirsin.
   Yeni yılda,
   Yüzünüzde bir tebessüm
   Yüreğinizde sevgiler...

30 Aralık 2013 Pazartesi

U.P.K.Y.I.H GEZİ RUHU ŞEREFİNE

Kahve çekirdekli portakallı votka tarifi
Kahve çekirdekli portakallı votka nasıl yapılır
Yılbaşı içeceği tarifi
 
                                      Dostlar ki,
                                      bir kere bile selamlaşmadık,
                                            aynı ekmek,
                                                 aynı hürriyet,
                                       aynı hasret için ölebiliriz.

     Beste'nin Naneleri tarafından başlatılan üç yıldır artık geleneksel hale gelmiş olan, U.P.K.Y.I.H yani Uluslararası Portakallı Kahveli Yılbaşı İçeceği Hareketi'ne geçen yıl da katılmıştım ve dünyanın dört bir tarafından katılanlarla birlikte aynı gün ve saatlerde sağlığa ve barış içinde yaşanacak bir dünyaya kadeh kaldırmıştık. Kadehlerimizi barışa, sağlığa kaldırmıştık ama öyle bir yıl geçirdik ki; yaşadıklarımıza, fidan gibi gençlerimizi kaybettiğimize mi üzülelim yoksa her şeye rağmen hiç tahmin etmediğimiz insanların bile tepki verdiği, bir araya gelemez sanılan insanların bir araya geldiği bir direnişi aylarca yaşadığımıza, tarih yazılırken orada olduğumuza mı sevinelim bilemedik. Bu ülkede artık hiç bir şeye şaşırmam sanırken; karşılaştığımız gençlerin güzelliği, espri yetenekleri ve orantısız güce karşı kullandıkları orantısız zekaları ile dayanışma ve direnme güçleri beni çok şaşırttı.O güzel gençlerin sadece zekalarına ve dirençlerine şahit olsaydık, keşke acılarını görmeseydik, kayıplarına içimiz yanmasaydı.Ama;

                                        Her yara, kitap ayracı gibi durur hayatımızda,
                                        '' Nerede kalmıştık '' deriz, devam ederiz.

     En sevdiğim Gezi sloganlarından biri ile  kadehimi Gezi Ruhuna ve içinde Gezi Ruhu taşıyanlara kaldırıyorum.'' Sinirlenince çok güzel oluyorsun Türkiye'm '' , Şerefine, Barışa, Adalete, Huzura...


Malzemeler:
  • 70 cl  sade votka 
  • 2 adet küçük portakal 
  • 40 adet kahve çekirdeği 
  • 2 yemek kaşığı kahve çekirdeği 
  • 100 gram esmer şeker 
  • 100 gram toz şeker
Yapılışı:
  • Portakallar yıkanıp, kahve çekirdeklerinin geleceği yerlere bıçakla minik delikler açılır.
  • Deliklere kahve çekirdekleri sokularak yerleştirilir.
  • Kavanozun içine önce beyaz sonra esmer şeker konulur.
  • Kahve çekirdekli portakallar şekerlerin üzerine yerleştirilir.
  • Üzerini kapatacak kadar votka dökülür.
  • Bir gün bekletilip, şekerin erimesi için hafifçe çalkalanır.
  • İki yemek kaşığı kadar kahve çekirdeği eklenip, kavanozun ağzı kapatılır.
  • İki üç hafta karanlık ve serin bir yerde demlenmeye bırakılır.

29 Aralık 2013 Pazar

YENİ YIL KURABİYELERİ

Yeni yıl kurabiyesi tarifi
Puzzle kurabiye nasıl yapılır
Puzzle kurabiye tarifi
      Zaman ne kadar çabuk geçiyor, çocukluk yıllarımızda Uzay 1999 diye bir dizi vardı.Bu dizi çok uzak bir geleceği anlatıyor gibi gelirdi ve çok severek izlerdim.O günleri yaşadık geçti, o yılların çok sonrasındayız şimdilerde. Blog yazmaya başladığımda da ülkenin durumu çok karışıktı, biraz da sıkıldığım bu gündemden kaçmak için başlamıştım yazmaya...Yazdıklarımı düşününce geçen yıllarda ülke gündeminde olumlu bir değişiklik olmamış ama ben gene de umudumu korumaya, her yeni yıldan barış, huzur ve sağlık beklemeye devam etmişim.''Geçse de yolumuz bozkırlardan, denizlere çıkar sokaklar'' umudum; yeni yılda ülkemiz için de dilerim gerçekleşir.Hepimiz için adaletli, huzurlu, barış içinde, umutların yitirilmediği, anaların babaların ağlamadığı, ağlatılmadığı bir yıl olur umarım.2014 yılı hepimize mutluluk, huzur ve sağlıklı günler getirsin.

28 Aralık 2013 Cumartesi

MANGAL LEZZETLİ TAVUK VE BADEMLİ KAYISILI İÇ PİLAV

İç Pilavlı Tavuk Tarifi
İç Pilav Nasıl Yapılır
Bademli Kayısılı İç Pilavlı Tavuk Tarifi
     Fırında tavuk yaparken, çok pratik olduğundan ve sonrasında tepsi pek kirlenmediğinden eskiden beri tavuğu baharatlayıp, hazırladıktan sonra fırın poşetine koyarak pişirirdim. Bu defa içinde hazır baharat poşeti de bulunan Knorr fırında tavuk çeşnisi paketlerinden alıp kullandım. Siz de tercih ettiğiniz tavuk çeşnisi alıp, değişik lezzetlerde pişirdiğiniz tavuğu bademli, kayısılı, kuş üzümlü iç pilav üzerinde servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram tavuk bageti
  • 1 adet Knorr fırında tavuk çeşnisi (mangal lezzeti)
Yapılışı:
  • Fırın önceden 200 derece ısıtılır.
  • Fırın torbasının içine yıkanmış, kağıt havlu ile kurulanmış tavuk bagetleri konulur.
  • Paketin içinden çıkan mangal lezzetli tavuk çeşnisi torbanın içinde ki bagetlerin üzerine dökülüp, sallanarak bagetlerin her yerinin çeşni ile kaplanması sağlanır.
  • Tavuk bagetler torbanın içine tek sıra yerleştirilip, klips ile torbanın ağzı bağlanır.
  • Fırın torbası tepsiye yerleştirilip, buharın çıkabilmesi için kürdanla torbada 4-5 delik açılır.
  • Tepsi önceden ısıtılmış 200 derece fırının orta rafına konulup pişirilir.
  • Piştikten sonra tavuk bagetler poşetten çıkartılıp, biraz daha kızarması beklenir.
  • Kızaran tavuklar torbadan çıkartılıp, üzerine torbada kalan sos dökülür.
  • Pilavla birlikte sıcak servis edilir.


Bademli Kayısılı İç Pilav Malzemeleri: 
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı su veya tavuk suyu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı kuru kayısı 
  • 1 çay bardağı badem 
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru kayısılar ve kuş üzümleri sıcak su içinde bekletilir.
  • Kayısılar minik minik doğranır.
  • Bademler bir kaç dakika kaynatılarak kabuğu çıkartılıp, ağartılır ve teflon tavada yağsız olarak kavrulur.
  • Pirinç yıkanıp, süzülür.
  • Soğanlar ince ince doğranır.
  • Pilav tenceresinde zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Soğanlar pembeleşince pirinç eklenip, şeffaflaşana kadar kavrulur.
  • Kavrulmuş bademler, küp küp kesilmiş kayısılar, kuş üzümleri ve baharatlardan sonra suyu da eklenerek, 15 dakika suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Kağıt havlu serilerek demlenmeye bırakılır.
  • 10 dakika sonra bir kez karıştırılıp, servis edilir.


23 Aralık 2013 Pazartesi

DOMATESLİ PEYNİRLİ SİMİT

Simit tarifi
Peynirli domatesli simit nasıl yapılır
Mayalı simit tarifi
Instant mayalı tarifler
     Görünüşü kadar lezzeti ile de sofralarınızda yer alacağına inandığım bu tarifi, hafifçe unladığım tezgah üzerinde hamuru açarak şekil verdim.Sonrasında şeklini bozmadan kağıt üzerine almak biraz zor oldu, onun için siz bütün bu işlemleri kağıt üzerinde yaparsanız, fırınlamanız daha kolay olur diye düşünüyorum.İç malzemesi olarak, bu mevsimde henüz lezzetli domates bulmak zor olduğundan dörde böldüğüm kiraz domateslerden ve yağının eriyip akmaması için de yağsız bir peynir kullandım.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker ınstant maya 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçine:
  • 3 - 4 adet kiraz domates 
  • 100 - 150 gram yağsız beyaz peynir 
  • Bir kaç dal dereotu ve taze nane yaprakları 
Yapılışı:
  • Unun içine instant maya, şekerli ılık süt, zeytinyağı ve tuz eklenip yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur yuvarlanıp, mutfak havlusu ile örtülüp yarım saat mayalandırılır.
  • Hamur yağlı kağıt üzerinde merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Hamurdan önce dört adet dikdörtgen parça kesilir.
  • Her parça da köşeden köşeye kesilerek sekiz üçgen parça kesilir.
  • Üçgen parçalar ortada birbirinin üzerine getirilip, ortası boş kalacak şekilde yerleştirilir.
  • Üçgen hamurların birleştiği yere küp küp kesilen beyaz peynirler, dörde bölünmüş kiraz domatesler ve taze nane yaprakları ile kıyılmış dereotu yerleştirilir.
  • Her üçgen parça ucundan kaldırılıp, iç malzemesinin üzerinden geçirilip boşluğun iç kısmına açılmaması için hafifçe bastırılır.
  • Üçgenlerin sonuncusunun ucu boşluğun alt kısmına sokulur.
  • Hamurun üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Mayalanması için tepside yarım saat daha bekletilir.
  • Kağıt ile birlikte kaldırılarak fırına konulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 - 40 dakika kadar pişirilir.

20 Aralık 2013 Cuma

HER ÇOCUĞA BİR OYUNCAK ETKİNLİĞİ

Polar kumaştan çocuk oyuncakları nasıl yapılır
Çoraptan at  nasıl yapılır
     Geçen sene ''Sevgi ağacına bir Yaprak da Sen Olur musun'' etkinliğine katıldığım Begonya 35 bloğunun sahibi Leyla'dan, bu yıl da ''Her Çocuğa Bir Oyuncak Etkinliği'' daveti gelince, tüm yoğunluğuma rağmen bir kaç oyuncakla da olsa bu etkinliğine katılmak istedim. Bu etkinliğin özelliği, hastahanelerde uzun zaman tedavi gören çocuklara el emeğimiz ile kendi yaptığımız oyuncakları yılbaşı öncesi ulaştırmak ve onları biraz da olsa mutlu etmekti. Yaptığım oyuncaklar içinde en çok beğendiğim, eskiden özellikle erkek çocuklarının ağaç dallarından yapıp üzerine bindikleri hayali atlar oldu. Çocukluğumda benim de çok bindiğim bu hayali atları benim gibi seven kız çocukları da olabilir düşüncesi ile kız ve erkek çocuklar için bir çift at yaptım. Atlar için, büyük boy erkek çorabının içini silikon ile doldurup, içine soktuğum bir metrelik bir sopayı yapıştırarak sabitledim, yelelerini ve kulaklarını ince keçeden, göz ve burun deliklerini ise düğmelerden yaptım.
  Kullandığımız telefonlar artık çevirmeli olmasa da, çocuklar eski usul çevirmeli telefonları da tanısınlar, telefonla vakit geçirip sevdiklerini arayabilsinler diye düşünerek polar kumaştan ahizesi kaldırılabilen bir de telefon yaptım.
     Hastahanelerde genellikle çocukların ayaklarını ısıtmak için kullanılan termaforlardan alıp, termafora civciv şeklinde kılıf diktim.
   Etkinliğe katılan pek çok arkadaşımızın yaptığı gibi çocukların kullanması için, iki adet de yastık diktim.Çocukların beğeneceğini umduğum bu yastıklardan birini salyangoz, diğerini ise kedi şeklinde yaptım.
     İzmirli Yemek Blogları Buluşması çalışmalarının ardından, bir de önceden planlanmış yolculuk tarihim denk gelince, istediğim kadar oyuncak yapamadım ama neyse ki etkinliğe katılan arkadaşlarımızın yaptığı oyuncaklarla epeyce fazla sayıda oyuncak oldu sanıyorum. Siz de bu etkinliğe katılmak isterseniz, halen geç kalmış sayılmazsınız, hastanelerde tedavi gören, morale ihtiyacı olan çocuklarımıza birer tane de olsa kendi el emeğiniz ile hazırlayacağınız bir oyuncak yapıp, 25 Aralık tarihine kadar Leyla'ya ulaştırabilirsiniz.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...