7 Mart 2014 Cuma

NERGİS ÇİÇEĞİ REÇELİ

Nergis çiçeği reçeli tarifi
Nergis çiçeği reçeli nasıl yapılır
Çiçek reçeli nasıl yapılır
     Karaburun'da yetişen pek çok çiçekten reçel yapıldığını bilmeme rağmen, Özlemaki'nin nergis çiçeğinden reçel yaptığını görene kadar evde yapmayı düşünmemiştim.Ben bir demet nergis çiçeği ile, ölçüleri ve şeker oranını biraz az tutarak arşivimde bulunması için yaptım.Nergis mevsimi geçmeden nergis çiçeği reçeli yapmak isterseniz, miktarları aynı ölçüde arttırabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı ayıklanmış nergis çiçeği 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Çiçekler yıkanıp, kağıt havlu ile zedelenmeden kurulanır.
  • Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra  kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • Reçel koyulaşmaya başlayınca çiçekler eklenir.
  • Koyulaşınca limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.

6 Mart 2014 Perşembe

DİLEK AĞACI KURABİYE

Dilek ağacı kurabiye tarifi
Dilek ağacı kurabiye nasıl yapılır
Şeker hamurundan kurabiye tarifi
Şeker hamuru ile kurabiye nasılyapılır
     Ağaçlara bez bağlayıp, dilekler dilemek hangi inançtan bu günlere kadar gelmiştir bilmiyorum ama Anadolu'nun pek çok yerinde pek çok kişi tarafından inanılan kültürel zenginliklerimizden biri diye düşünüyorum.Nerede her tarafından renk renk çaputlar sarkan dilek ağacı görsem; Yaşar Kemal'in ''Hüyükteki Nar Ağacı '' kitabında anlattığı; işsizlikleri, dertleri, sıkıntıları bitiren ulu bir ağacın methini duyup, hikmetine inanan ve onca çaresizliğe, acımasızlığa rağmen umutlarını kaybetmeden o ağacı arayan köylüler aklıma gelir.Kitaptaki Memet çocuk gibi, ben de bilirim kendine hayretmemiş bu ağacın dertlere deva olmayacağını ama gene de çok severim o rengarenk umut dolu görüntüyü ne de olsa, umut içimizde hiç bitmeyen bahar mevsimidir.
     Bu kurabiyeleri dilek ağacının görüntüsünü sevdiğimden, Dilek arkadaşımın doğum günü için yapıp, ben de onun adına kurabiyelere çaputlar bağladım. Dilek'ciğim, doğum gününde sağlık, huzur, sevgi, barış, aşk, bereket, dostluk, mutluluk, şans, başarı ve para dilekleri tutup bağladım.Sen başka neler isterdin bilmiyorum ama doğum günün kutlu, ettiğin duaların kabul olsun.Aklıma gelmeyen başka dileklerin varsa, bir kaç dilek de sen tut  :)

                                                

4 Mart 2014 Salı

KÖK REZENE (FENNEL - FİNOKYO) YEMEĞİ

Kök rezene yemeği tarifi
Kök rezene nasıl pişirilir
Fennel yemeği tarifi
Finokyo yemeği tarifi
     Arapsaçı otunu annem çok sevdiğinden, yabani rezene ile  erken yaşlarda tanışmıştık ama kök rezene ile tanışmam kendi adıma epey zaman aldı. İlk defa Burda dergilerinin son sayfalarında verilen yemek tariflerinde görüp merak ettiğim kök rezeneyi, Ankara'da Real marketler zincirinde Florence Fennel adıyla satılmaya başlandığında hemen aldığımı hatırlıyorum. İzmir'de Finokyo adıyla da bilinen kök rezene sevildiğinden mi yoksa kültür olarak yetiştirildiğinden satışı yaygınlaştığından mı bilmiyorum son yıllarda hemen her manavda rastlıyorum. Aroması ve anason kokusu arapsaçı kadar yoğun olmayan rezene çoğu zaman et yemeklerinin yanına garnitür olarak yapılsa da, ben zeytinyağlı yemek olarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • 2 adet kök rezene 
  • 1 adet büyük boy kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Köke yakın bir yerden rezenenin dalları kesilir.
  • Kökü bıçakla dikine kesilir.
  • Taze dalları ve yaprakları doğranır.
  • İyice yıkanıp, süzgece alınır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Kök rezeneler de eklenip, kuru soğanla birlikte biraz çevrilir.
  • Rezenenin yeşil kısımları, su ve tuz tencereye eklenip, kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte kökler yumuşayana kadar pişirilir.

3 Mart 2014 Pazartesi

NAR ŞERBETİ

Nar Şerbeti Tarifi
Nar Şerbeti Nasıl Yapılır
Konsantre Nar Şerbeti Tarifi

     Çiçeğinden, tanelerine, taneleri saran zardan, kurutulmuş kabuğuna kadar her yerinin ayrı bir faydası olan nar, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar nedeniyle mutlaka tüketilmesi gereken meyvelerden... Salatalarda, tatlılarda, meyve suyu, nar ekşisi ve nar reçeli yapılarak sofralarımızda kendine yer bulan narın mevsimi geçmeden bu defa da şerbetini yaptım. Eğer mevsimi dışında da hazırda nar suyunuz bulunsun isterseniz; derin bir tencerede on su bardağı sıkılmış nar suyuna iki su bardağı toz şeker ekleyip kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatabilirsiniz. Üzerinde oluşan köpükleri alıp, temiz ve kuru bir kavanozda kapağını sıkıca kapatarak saklayabilirsiniz. Taze sıkılmış narın kekremsi tadını seviyorsanız doğal haliyle yada istediğiniz oranda şeker ekleyerek, konsantre nar suyu içinse bir iki parmak nar suyunun üzerine istediğiniz oranda içme suyu ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu  
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4 su bardağı su 
  • 1 su bardağı toz şeker    
Yapılışı:
  • Su ve toz şeker, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Taze sıkılmış nar suyu ve limon suyu da karıştırılıp, süzgeçten geçirilir.
  • Sürahiye alınıp, buzdolabında soğutularak servis edilir. 

2 Mart 2014 Pazar

HAŞHAŞLI KALP ÇÖREK

Haşhaşlı çörek tarifi
Haşhaşlı çörek nasıl yapılır
Mayalı çörek tarifi
     Öncelikle görüntüsünü beğendiğim, yapılışı çok kolay bu çöreklerin içine ben çok tatlı olmasını istemediğim için, zeytinyağı ile incelttiğim haşhaş ezmesi sürdüm.Siz isterseniz, bu tarifi önceden yapmış olan blogger arkadaşlarım gibi tahinli, cevizli, tarçınlı, toz şekerli, nutellalı hatta istediğiniz bir reçeli sürüp katlayarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 50 gram eritilmiş tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1,5 çay bardağı ılık süt 
  • 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi 
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Haşhaş ezmesi ve zeytinyağı hariç, diğer malzemeler yoğurulup, çok az ele yapışan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Oda sıcaklığında üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Bezelere ayrılıp, her beze çok az unlanmış tezgah üzerinde yaklaşık 15-20 santim çapında açılır.
  • Üzerlerine zeytinyağı ile inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülür.
  • Rulo halinde sarılan hamurun iki ucu birleştirilir.
  • Rulo yan çevrilip, ucundan bir iki santim kalacak kadar bıçakla kesilir.
  • Kesilen yer ayrılıp, iki ucu yana çevrilerek kalp şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 25-30 dakika kontrol edilerek pişirilir.

1 Mart 2014 Cumartesi

UMUT HİÇ BİTMEYEN BAHAR MEVSİMİDİR

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
                                             Umut hiç bitmeyen bahar mevsimidir
                                             İçinde kar da yağar, fırtına da kopar
                                             Ama; çiçekler açmaya hep devam eder.

Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 2,5-3 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri kapatılıp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Yaprak ve çiçek kalıbı ile kesilip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyan kurabiyelere ballı su sürülüp, kalıp ile kesilmiş şeker hamurları yapıştırılır.
  • Şeker hamurundan minik çiçekler yapılıp, çiçek kurabiyelerin üzerine yapıştırılır.

27 Şubat 2014 Perşembe

AFYON OTU SALATASI

Afyon otu salatası
Kurutulmuş domatesli afyon otu salatası
     Afyon otu; İç Ege de yaşayanlar tarafından daha çok bilinen afyon bitkisinin topraktan yeni çıkmış, taze, yeşil ot haliymiş ve sanırım bu nedenle bir adı da afyon filiziymiş...Pazarda ki satıcıya nasıl yapmam gerektiğini sorunca, '' hiç bir şeye gerek yok, biz yıkayıp yemeklerin yanında böylece yiyoruz'' dedi ama ben gene de bir şeyler eklenmeli düşüncesi ile kurutulmuş domates, tuzlama zeytin ve İzmir tulumu ekleyip, soslayarak salatasını yaptım.Malzemeleri ve miktarlarını tercihinize göre değiştirebilir, azaltıp çoğaltabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 250 gram afyon otu 
  • 7-8 adet kurutulmuş domates 
  • 100 gram İzmir tulumu
  • 8-10 adet siyah zeytin 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otlar temizlenip, bir kaç defa yıkanır.
  • Kökleri dağıtılmadan iri parçalar halinde el ile kopartılır.
  • Kurutulmuş domatesler sıcak suyun içinde yumuşayana kadar bekletilip, suyu süzülür.
  • Yumuşamış domatesler ve peynir küp küp kesilir.
  • Ezilmiş sarımsaklar, siyah zeytin, tuz, zeytinyağı, sirke ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
  • Servis tabağına alınır. 

26 Şubat 2014 Çarşamba

MÜHENDİS PASTASI

Şeker hamurlu pasta tarifi
Doğum günü pastası tarifi
İnşaat mühendisi pastası nasıl yapılır
     İnşaat mühendisi dayımızın doğum günü için; yaklaşık üç ay önce zamanımın çok kısıtlı olması nedeniyle alelacele yaptığım bu pastayı, gündemimizin yoğunluğu nedeniyle yaptığım hızda paylaşamadım :) Dayımız şantiyelerde, yol ve kanal projelerinde; hafriyat kamyonları, kepçeler arasında hayatının önemli bir bölümünü geçirdiğinden pastası da hafriyat kamyonlu, kepçeli olsun diye düşündüm. Ben emekli olunca; şantiyelerin çamurunu şeker hamuruna dönüştürdüğümden, dayımızın meslek hayatında ki yılların çamurları da benim yaptığım pastada şeker hamuru oldu :)
Şeker tadında, sağlıklı, mutlu bir hayat dileklerimle; nice yıllara ...
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Kreması:
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı damla çikolata

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış yuvarlak bir fırın tepsisine dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkıp biraz soğuyunca iki kata ayrılır.
  • Yaklaşık 20 santim yüksekliğinde kümbet şeklindeki bir kalıp streç film ile kaplanır.
  • İki kata ayrılan pandispanyanın bir katından üçgen bir parça çıkartılıp, kalıbın dibine hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir.
  • Krem şanti soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Pandispanyadan kesilen kısımlar parçalanarak, damla çikolatalı krem şantiye karıştırılır.
  • Kalıbın içine krema doldurulur.
  • Pandispanyanın diğer parçası kremanın üstüne kapak gibi kapatılır.
  • Biraz bastırılarak üzeri düzleştirilip, streç ile kapatılarak buzdolabında bir gece dinlendirilir.
  • Şeker hamuru ile kaplanıp, şekil verilir.

25 Şubat 2014 Salı

HİBİSKUS ŞERBETİ

Hibiskus şerbeti tarifi
Hibiskus şerbeti nasıl yapılır
Nar çiçeği şerbeti tarifi

     Adını bilmeden koyu kırmızı çiçek yapraklarının rengini beğenerek aktardan çay yapmak için aldığım hibiskusun meğer nar çiçeği, afrika bamyası çiçeği, mekke gülü, gül hatmi, amber çiçeği gibi bilinen ne kadar çok adı varmış :) Hibiskus şerbetine; tarçın kabuklarının, kakulenin, karanfilin kokusu ve tadı da eklenince çayından daha çok tercih edilen güzel bir içecek oldu. Şeker ve su koyulaşana kadar kaynatıldıktan sonra kanelada da olduğu gibi bardaklara koyulaşmış şerbetten biraz koyup, üzerine de herkesin istediği oranda su ekleyerek şeker oranını tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı hibiskus 
  • 2 yemek kaşığı  kakule 
  • 6 adet tarçın çubuğu 
  • 6-7 adet karanfil
  • 5 su bardağı  su 
  • 3 su bardağı toz şeker   
Yapılışı:
  • Su ve şeker tencerede eriyene kadar kaynatılır.
  • Diğer malzemeler de eklenip, kısık ateşte kıvam alıp koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp soğutulur,süzülür.
  • Koyu kıvamlı ve çok şekerli bu karışıma tercihe göre su eklenir.

24 Şubat 2014 Pazartesi

FAVA

Fava tarifi
Fava nasıl yapılır
Patatesli havuçlu fava tarifi
Kuru bakladan fava nasıl yapılır
     Fava genellikle meze olarak bilinip yenilse de, vegan beslenenler için baklagiller çok önemli olunca bizim evde taze bakladan yapılanı da, kuru bakladan yapılanı da sık tüketilenler arasında yer alıyor ve daha besleyici olması için klasik tarifin biraz dışına çıkarak bazen havuç ve patates de ekleyerek yapıyorum. Havuç ve patates eklemeden yapmak isterseniz, bu fava tarifini tıklayarak yaptığınız favayı yayvan bir tepsiye dökerek katılaştıktan sonra dilimleyerek veya tek porsiyonluk kaplardan  tabağa ters çevirerek servis yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 500 gram kuru bakla 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 adet orta boy patates 
  • 1 adet havuç 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
Yapılışı:
  • Kuru baklalar ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
  • Patates, havuç ve kuru soğan soyulup küp küp doğranır.
  • Derin bir tencereye, üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su ile konulur.
  • 30-40 dakika suyunu çekene kadar, üzerinde oluşan köpükler alınarak pişirilir.
  • Blender ile pürüzsüz olana kadar parçalanır.
  • Zeytinyağı, şeker, sarımsak, tuz, baharatlar, limon suyu ve ince kıyılmış dereotu eklenir.
  • Bütün malzemeler karıştırılır.
  • Yayvan bir tepsiye dökülerek, favanın üzeri düzeltilir.
  • Oda sıcaklığına gelince, buzdolabında bir iki saat bekletilir.
  • Katılaşan fava dilimlenip, kesilir.
  • İstenirse, üzerine zeytinyağlı limon suyu gezdirilip, dereotu ile süslenir.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...