12 Nisan 2014 Cumartesi

PATATES KÖFTESİ

Patates köftesi tarifi
Patates köftesi nasıl yapılır
Galeta unlu patates köftesi tarifi
     Çay saatlerinde veya ana öğün olarak da tüketilebilecek patates köftelerini yaparken ele yapışmayacak kıvama gelene kadar galeta unu ekleyerek şekil verebilir, kızgın yağda veya yapışmaz bir tavada alt üst ederek kızartabilirsiniz.Yanında domates ve yeşilliklerle veya üzerine çok az sarımsaklı yoğurt ilavesi ile sıcak olarak servis edebilirsiniz.
  • 4-5 adet haşlanmış patates 
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
  • Galeta unu 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur.
  • Patatesler sıcakken püre yapma aleti ile pütür kalmayacak şekilde ezilir.
  • Kaşar peyniri, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharat eklenip yoğurulur.
  • Gerekirse galeta unu eklenerek ele yapışmayan bir karışım yapılır.
  • Karışımdan kopartılan parçalar yuvarlanır, üstüne bastırılarak yassı köfteler yapılır.
  • Galeta ununa bulanan köfteler kızgın yağa atılarak kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine alınıp, yağı süzdürülür.
  • İstenirse az yağlanmış teflon tavada ters yüz edilerek de pişirilebilir.

9 Nisan 2014 Çarşamba

KARA KOYUN PASTASI

Vegan pasta tarifi
Vegan doğum günü pastası nasıl yapılır
Anarşist kara koyun pastası tarifi
Şeker hamurlu vegan doğum günü pastası
     Bütün koyunların uyum içinde, hep bir ağızdan BE diye bağırdığı koyun sürüsünden ayrılıp, kurdun kendini kapacağını hiç düşünmeden olanca sesiyle BA diye bağıran bu aykırı, anarşist ruhlu kara koyunu görünce nedense :) aklıma oğlum geldi. Odasında asılı olan bu karikatür kime ait bilmiyorum ama her şeye rağmen, her ortamda aykırı olmayı başarabilen oğlumun  hoşuna gideceğini düşündüğüm bu karikatürden esinlenerek doğum günü pastasını yapmaya karar verdim. Oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için doğum günü pastası ve sofrası da daha sonra hepsini paylaşacağım vegan tariflerden oluştu.
     Canım oğlum, güzel yavrum, gözümün ışıltısı doğum günün kutlu olsun, özgürce, istediğin gibi bir dünya da yaşaman dileğiyle; nice sağlıklı yıllara...                                             
                                          
     Ben pastayı üzerine figür koymak istediğim için şeker hamuru ile kapladım ama siz sadece ara katlarına krema sürüp, meyve veya bitter çikolata kullanarak yumurtasız, sütsüz vegan bir pasta yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 9 çay bardağı un 
  • 3 çay bardağı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı su
  • 2 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı sirke 
Kreması:
  • 2 su bardağı soya sütü 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un 
Yapılışı:
  • Derin bir kapta un, şeker, kakao karıştırılır.
  • Kabartma tozu eklenip, üzerine sirke dökülür.
  • Zeytinyağı ve su da eklenerek karıştırılır.
  • Katı kıvamlı bir kek hamuru yapılır.
  • 22x22 ebadlarında yağlanıp,unlanmış kek kalıbına karışım yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra kalıptan çıkartılır.
  • İki kata ayrılır.
  • Derin bir tencerede toz şeker, un, nişasta karıştırılır.
  • Soya sütü yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Hazırlanan krema ılıyınca kat aralarına yayılıp, üst parçası kapatılır.
  • Şeker hamuru ile kaplanıp, süslenir.

7 Nisan 2014 Pazartesi

DENİZ BÖRÜLCELİ ENGİNAR

Deniz börülceli enginar tarifi
Deniz börülceli enginar yemeği nasıl yapılır
     Geçtiğimiz yıl Yunan adalarında ki en favori meze deniz börülceli enginarmış; ben bu tarifi Festigan'da görünce hemen yapmıştım ama Gezi olayları sırasında yazmaya ara verince enginar mevsimi geçtiğinden yayınlamamıştım. Yunan adalarında bu sene de favori mi bilmiyorum ama üzerinden bir enginar mevsimi daha geçmeden paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 10 adet enginar çanağı 
  • 1 bağ deniz börülcesi 
  • 2 adet orta boy havuç 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Deniz börülcelerinin dip kısımları kesilip, hiç kum kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Tencerede bol kaynar su içinde deniz börülcesi 15 dakika yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan börülceler süzülüp, soğuk suyun içine atılır.
  • Soğuk suyun içinden alınıp tekrar süzülür.
  • İçindeki sert çöp kısımları sıyrılıp atılarak bir kaba alınır.
  • Çanak enginarların üzerine limon suyu, sarımsak, tuz, zeytinyağı ve üzerini geçecek kadar su eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.
  • Havuçlar soyulup, rendelenir.
  • Çok az zeytinyağı ile tavada biraz çevrilerek sotelenir.
  • Dövülmüş sarımsaklara, deniz börülcesi ve sotelenen havuçlar karıştırılır, biraz daha zeytinyağı eklenir.
  • Enginarların üzerine havuçlu, deniz börülceli karışım paylaştırılır.
  • Yarım limon dilimleri enginarların üzerine konulup beş dakika daha pişirilir.
  • Servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.

4 Nisan 2014 Cuma

NERGİS MEVSİMİ İZMİR LİFE DERGİSİNDE

     İzmir'i; İzmir'in sosyal hayatını, mekanlarını tanıtan aylık yayın organlarından İzmir Life Dergisi Nergis Mevsimi'ne daha sonra da Nergis Mevsimi İzmir Life Dergisi'nin Hünerli Eller sayfasına konuk oldu :) Havalar ve gündem nedeniyle her ne kadar bahar günlerinin ferahlığını yaşayamıyorsak da, hiç olmazsa sofralarımızda çiçekler açsın diye düşünerek çiçek konseptli bir çay sofrası hazırladım. İzmir Life Dergisi'nin de Nisan ayı dergi kapağı olarak bahar dalı kullandığını görünce konsept tamamlanmış diye düşündüm :)
    Dergi ekibi randevu saatine erken gelince, sofranın son halinin fotoğrafını çekememiştim. Dergide yayınlanan fotoğraflarda da sofranın bütününü gösteren fotoğraflara yer verilmediğini görünce, ortada bir sofra yokmuş gibi görünmesin diye :) hazırladığım çay sofrasının çektiğim bir iki fotoğrafını eksikleri olsa da yayınlamayı düşündüm.Baharın ilk günlerinde yayınlanacak dergi için ben çiçek konseptine uygun olduğunu düşündüğüm; Reyhan Şerbeti, Çikolatalı Pembe Gül Buketi, Çiçek şehriyeli Salata,Çiçekli Cupcake,Ayçiçeği Böreği, Portakal çiçekli Cocostar ve veganlar için de bir şeyler olsun diye Tahin Soslu Kolay Falafel yaptım.
    Benim için güzel bir anı oldu, umarım İzmir Life ekibinin de damağında lezzet, anılarında bir hoşluk bırakabilmişimdir. Evimize konuk olan İzmir Life ekibine çok çok teşekkürler.

REYHAN ŞERBETİ

Malzemeler:
·   1 demet reyhan 
·     7 yemek kaşığı toz şeker 
·     2 adet limonun suyu veya 4-5 parça limon tuzu
·    1 litre sıcak su 
Yapılışı:
·  Reyhan yaprakları kopartılıp, iyice yıkanır.
·  Mutfak robotunda parçalanan yapraklara, toz şeker ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
·  Sürahiye alınan karışıma, kaynar su eklenir.
·  Streç film ile sürahinin ağzı kapatılıp, soğuyana kadar bekletilir.
·   Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, başka bir sürahiye alınır.
·  Buzdolabına konulup, soğutulur.
·   Soğuk olarak servis edilir.

ÇİKOLATALI GÜL BUKETİ
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı 
  • 1/2 su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
  • 200 gr çikolata (frambuazlı kuvertür çikolata)
Yapılışı:

  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenip, biraz daha çırpılır.
  • Elenmiş un,kabartma tozu ve vanilya eklenip,mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Yağlanmış silikon kalıplara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kekler kalıptan çıkartılır.
  • Kekleri pişirdiğimiz kalıplar yıkanıp, kurulanır.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolatadan 2 tatlı kaşığı kadarı kalıbın dibine yayılır.
  • Erimiş çikolatanın üzerine soğumuş kek bastırılarak yerleştirilir.
  • Buzdolabında 2 saat bekletilip daha sonra kalıptan çıkartılır.
  • İstenirse çöp şişlere geçirilip,buket olarak servis edilir.
ÇİÇEK ŞEHRİYELİ SALATA
Malzemeler:
  • 1 su bardağı çiçek şehriye 
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 1/2 demet maydanoz 
  • 1/2 demet dereotu 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet turp
  • 1 adet salatalık 
Yapılışı:

  • Çiçek şehriye haşlanır,soğuk sudan geçirilip,süzülür.
  • Soğuyunca diğer malzemeler de doğranıp,eklenir.
  • Zeytinyağı,limon suyu ve tuzu da eklenip karıştırılır.
  • Havuç,kırmızı biber,salatalık ve turp çiçek kalıpları ile kesilerek salata süslenir.
ÇİÇEKLİ CUPCAKE
 Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Kreması:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı dondurulmuş frambuaz 
Süsleme için:
  • Şeker hamuru 
Yapılışı:
  • Krem şanti ve soğuk süt mikser ile karıştırılır.
  • Frambuazlar eklenip,karıştırılarak buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un,kabartma tozu da eklenerek mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Kağıt muffin kalıplarının üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur paylaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
  • Soğuyunca bıçakla konik bir şekilde içi çıkartılıp,açılan boşluğa krem şanti doldurulur.
  • Kesilen kek parçası kapak şeklinde geri kapatılır.
  • Şeker hamuru ile  kaplanan cupcakelerin üzeri çiçeklerle süslenir.

AYÇİÇEĞİ BÖREĞİ
Malzemeler:

·   4 su bardağı un 
·  100 gr tereyağı
·  1/2 çay bardağı zeytinyağı 
·  1 adet yumurtanın sarısı 
·  3 yemek kaşığı yoğurt 
·  2 yemek kaşığı sirke 
·  1 paket kabartma tozu 
·   1 tatlı kaşığı tuz 

İç malzemesi:

·   5 adet orta boy haşlanmış patates 
·   250 gram beyaz peynir veya lor
·   2 adet yumurtanın akı 
·  1/2 demet dereotu 
·   1 çay kaşığı pul biber 
·   1/2 çay kaşığı karabiber
·   Tuz

Yapılışı:

· Yoğurma kabına dökülen unun ortasına oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
· Hamur iki eşit parçaya ayrılıp,streç filme sarılarak buzdolabına konulur.
· Haşlanmış patatesler soyulup, ezilir.
· İnce doğranmış dereotu, yumurta akları, tuz ve baharatlar eklenip,karıştırılır.
· Buzdolabından çıkartılan hamur, merdane ile açılır.
· Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, hamur yerleştirilir.
·  Hazırlanan iç malzemesinin birazı ortaya, kalanlar da kenarlara simit gibi şekil verilir.
·  Diğer hamurda açılıp, yayılır.
·  Tam ortaya koyduğumuz iç malzemesinin üzerine küçük bir kase kapatılır.
·   Hamurun kenarları da ruletle kesilerek birbirine yapışması sağlanır.
·  Kenarlar kapandıktan sonra bıçakla kaseye kadar kesikler atılır.
·  Kase kaldırılıp, alınır.
·  Kesilen parçalar sırayla yan çevrilip, düzeltilir.
·   Bir yumurtanın sarısı fırça ile sürülür.
·   Tam ortaya çörek otu, yapraklara da susam serpilir.
·   Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık bir saat üstü kızarana kadar pişirilir. 

PORTAKALLI COCOSTAR
 Malzemeler:
  • 200 ml süt kreması 
  • 1/2 su bardağı kahve kreması
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
  • 1 su bardağı portakal kabuğu rendesi
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
Yapılışı:
  • Portakal kabuklarının beyaz kısımları kesilip,atılır.
  • Robotta parçalanan portakal kabukları,toz şekerle iyice ovulur.
  • Malzemelerin hepsi derin bir kap içinde karıştırılıp,yoğurulur.
  • Cevizden daha küçük toplar yuvarlanır.
  • Hindistan cevizine bulanıp,üzerine kürdan saplanarak dizilir.
  • Buzdolabında 1-2 saat bekletilir.

TAHİN SOSLU KOLAY FALAFEL
Nohut Köftesi Malzemeler:
  • 2 su bardağı nohut unu 
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4 diş sarımsak 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 4 yemek kaşığı köftelik bulgur 
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 2 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1/2 paket kabartma tozu 
  • Susam
Tahinli Sos Malzemeleri:
  • 1 çay bardağı çifte kavrulmuş tahin 
  • 1/2 adet limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber  
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı              
Yapılışı:
  • Nohut unu ve köftelik bulgur karıştırılıp, üzerine sıcak su dökülür.
  • Kuru soğan ve sarımsaklar çok ince doğranır .
  • Zeytinyağında  soğanlar ve sarımsaklar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Bütün malzemeler eklenerek yoğurulur.
  • Üzeri kapatılıp,bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Küçük parçalar kopartılıp,elimizle yuvarlanıp,susama bulanır.
  • Çok az yağlanmış teflon tavada iki taraflı kızartılır.
  • Sosu için;tahin,limon suyu,sarımsak,zeytinyağı ve baharatlar karıştırılıp,servis tabağına yayılır.
  • Nohut köfteleri,tahinli sos üzerine dizilip,servis edilir.
 

3 Nisan 2014 Perşembe

NARLI DAĞLAR TATLISI

Nar suyuyla narlı muhallebi tarifi
Narlı muhallebi nasıl yapılır
Taze nar suyuyla narlı tatlı tarifi
     Taze sıkılmış nar suyu kullanarak yaptığım bu çok hafif, besleyici  ve renkli tatlıyı tek kişilik silikon kalıplarda porsiyonlar halinde veya tepsiye döküp dilimleyip servis tabağına ters çevirerek ikram edebilirsiniz. Ben dağ şekline benzettiğim silikon kalıbı kullanarak daha önce yaptığım keke Karlı Dağlar Keki deyince, aynı kalıp ile yaptığım bu tatlıya da içimden Narlı Dağlar demek geldi :) İsterseniz tatlının içine nar taneleri de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı taze sıkılmış nar suyu 
  • 3 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 3 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
Yapılışı:
  • Taze sıkılmış nar suyu, su, toz şeker ve mısır nişastası sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Narlı karışım katılaşmadan ıslatılmış silikon kalıba dökülür.
  • Başka bir tencerede süt, toz şeker, nişasta sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince narlı karışımın üzerine dökülür.
  • Soğuyunca buzdolabında bir kaç saat bekletilir.
  • Servis edileceğinde kalıp tabağa ters çevrilir.
  • Nar taneleri ile süslenerek servis edilir.

2 Nisan 2014 Çarşamba

TEPEKULE CATERİNG & MAKSAN YEMEK OKULU

  Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinin teras katında, A7 Şehir Kulübü ve Maksan Mutfak işbirliği ile; Ege, Akdeniz,Antep ve Dünya Mutfaklarına ait değişik yemeklerin tanıtılacağı,zeytinyağı ve şarap tadımlarının yapılacağı, deneyimli şeflerle birlikte haftada bir gün üç saat sürecek kursların düzenlendiği bir yemek okulu açıldı.
     Yemek okulunun açılış kokteyline ve sonrasında düzenlenen workshopa; HepLeziz, Lezzetli Somunlar, Ihlamurcum, Sedodan Lezzetli Tarifler, Akdeniz Akşamları, Kurabiyecim, Dilodan Tarifler, Fatoşça Tatlar, Sunadan Denemeler ve Nefis Kokular bloglarını yazan arkadaşlarımla birlikte ben de davetliydim.
     Lezzetli kanepeler ve aperatiflerin yer aldığı açılış kokteylinden sonra, workshop için mutfağa geçtiğimizde ilk olarak mutfağın temizliği ve düzeni ilgimi çekti.Mutfak önlüğümüz ve kullanacağımız bütün malzemeler tek kişilik porsiyonlar halinde hazırlanmış,tarifleri tam karşımızda yazılı olarak bizleri bekliyordu.
     Deneyimli şeflerle birlikte yaptığımız Etli Kirde,Pastırmalı Mücver,Kaya Koruğu ve tatlı olarak da Sütlü Kadayıfımızı daha sonra İzmir Körfezinin eşsiz manzarası eşliğinde şeflerimizle birlikte yedik.Ben diğer arkadaşlarımdan farklı olarak;etli kirdeyi tavuk eti kullanarak,pastırmalı mücveri de sadece sebzeli olarak yaptım.
     Efsane şef Nevzat Peker,Binali Yılmaz ve Abdullah Yavuz başta olmak üzere bize eşlik eden şeflerimize,Tepekule Catering Reklam Yönetmeni Derya İZGİŞ'e,arkadaşımız Tülay Oral'a ve taleplerimizi anında temin eden,çalışmanın en yoğun anında bile mutfağın temiz kalması için hiç durmadan çalışan güler yüzlü mutfak personeline de çok  teşekkür ediyorum. 
     Tepekule Catering'in Yemek Okulunda düzenlenen değişik mutfaklara ait kurslara katılmak isterseniz;nisan mayıs aylarına ait programları ve ücretleri için,DETAYLI BİLGİ alabilirsiniz.

Tepekule Yemek Okulunun  Nisan-Mayıs 2014 programı;

10.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Geleneksel İzmir Mutfağı (75 TL)
17.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Ayvalık Lezzetleri (90 TL)
24.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Zeynep Bragiotti ile ‘’İtalyan Aşkı’’ (90 TL)
01.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Şarap & Zeytinyağ & Peynir üçlüsü (60 TL)
08.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Cheesecakeler, cupcakeler kahvesiz olmaz.. (60 TL)
15.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Chineese..Chineese.. (90 TL)
22.05.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Ayvalık Lezzetleri (90 TL)
29.05.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Zeynep Bragiotti ile ‘’İtalyan Aşkı’’ (90 TL)
05.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Şarap & Zeytinyağ & Peynir üçlüsü (60 TL)
12.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Cheesecakeler, cupcakeler kahvesiz olmaz.. (60 TL)
19.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Geleneksel İzmir mutfağı (75 TL)

Bu programlar dışında talebe bağlı olarak, şirketler için motivasyon eğitimleri, çocuklar için yaş gruplarına özel ‘’Küçük Gurme’’ çalışmaları da düzenlenmektedir.
İstasyonlarımız 2 kişilik, toplam çalışma maximum 14 kişiliktir.
Eğitimlerde kullanılacak tüm gıda malzemesi ile önlük ve tarif defteri ücrete dahildir. 
Detaylı bilgi için; 462 6730 nolu telefonu aramanız yeterli..


1 Nisan 2014 Salı

SERÇELER BAŞLATIYOR SABAHI


                                                  Güneş değil,inandım
                                              Serçeler başlatıyor sabahı...
                                                                                    Şükrü ERBAŞ

                              Aylardan gene nisan geldi ama ilkbahar geldi mi bilmem :(

27 Mart 2014 Perşembe

ENGİNARLI AVOKADOLU EZME

Enginarlı ezme tarifi
Avokadolu ezme tarifi
Enginarlı avokadolu ezme nasıl yapılır
     Enginarın en sevdiğimiz hali yaprak aralarını da doldurduğumuz klasik enginar dolması olsa da; içinde enginar olan her şeyi sevdiğimizden, aklıma gelen değişik lezzetleri enginara karıştırarak denemelerde bulunuyorum :) Enginar ve avokadoyu karıştırarak yaptığım, bu sağlıklı ve besleyici ezmeyi ekmeğinize sürebilir yada dip sos olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet enginar çanağı 
  • 1 adet avokado
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal dereotu 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Enginar çanaklarının kenarlarında ki sert kısımlar temizlenir.
  • Temizlenen enginarlar limonlu su içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra mutfak robotunda parçalanır.
  • Olgun avokadonun kaşıkla içi çıkartılıp, ezilir.
  • Sarımsaklar ve dereotu ince ince kıyılır.
  • Bütün malzemeler birlikte karıştırılır.
  • Hazırlanan karışım meze veya dip sos olarak tabakta yada ekmek dilimlerinin üzerine sürülerek servis edilir.

26 Mart 2014 Çarşamba

ÇİÇEK ŞEHRİYELİ SALATA

Çiçek şehriye salatası tarifi
Şehriye salatası nasıl yapılır
Çiçekli şehriye salatası tarifi
     Çorbasını ve pilavını yaptığımız şehriye çeşitlerinden birini kullanarak hafif, besleyici ve doyurucu salatalar yapabilirsiniz. Ben çiçek şehriyeden yaptığım salatayı çiçek şeklinde kestiğim havuç, turp, kırmızı biber ve salatalık dilimleri ile süsledim. Rengarenk görüntülü çiçek şehriyeli salatanın malzemeleri ve miktarlarını tercihinize göre değiştirebilir, azaltıp çoğaltabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı çiçek şehriye 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 5 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet turp
  • 1 adet salatalık 

Yapılışı:
  • Çiçek şehriye haşlanır, soğuk sudan geçirilip, süzülür.
  • Soğuyunca diğer malzemeler de doğranıp, eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip karıştırılır.
  • Havuç, kırmızı biber, salatalık ve turp çiçek kalıpları ile kesilerek salata süslenir.

25 Mart 2014 Salı

ÇİKOLATALI GÜL BUKETİ

Çikolata Kaplı Cupcake Tarifi
Çikolatalı Kek Buketi Nasıl Yapılır
Çikolatalı Gül Buketi Tarifi     
     Sevgililer günü, anneler günü, yılbaşı ve bayram gibi özel günlerde reklamlarını çok gördüğümüz; çikolata, kek ve bazen de meyvelerin bir arada olduğu çikolata kaplanmış güllerden yapıp, vazo veya bir sepetin içine düzenleyebilirsiniz. Ben minik silikon gül kalıplarının içinde pişirdiğim keklere, frambuazlı kuvertür çikolatayı benmari usulü eriterek kapladım. Sonra da altlarına çöp şiş geçirdiğim pembe gülleri bir buket yapıp vazoya yerleştirdim. Frambuazlı çikolata sadece pasta malzemeleri satan dükkanlarda 1,5 kilogramlık paketlerde satıldığından, güllerinizin pembe olması konusunda bir ısrarınız yoksa :) frambuazlı çikolata yerine bitter veya sütlü çikolata hatta beyaz çikolata kullanarak beyaz güller yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
  • 200 gram çikolata (frambuazlı veya sütlü veya bitter veya beyaz çikolata)
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar, toz şekerle beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenip, biraz daha çırpılır.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya eklenip, mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Yağlanmış silikon kalıplara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kekler kalıptan çıkartılır.
  • Kekleri pişirdiğimiz kalıplar yıkanıp, kurulanır.
  • Benmari usulü eritilmiş (frambuazlı, sütlü, bitter, beyaz) istediğiniz cins çikolatadan 2 tatlı kaşığı kadarı kekleri pişirdiğimiz silikon tekli kalıplara fırçayla sürülür.
  • Silikon kalıplara sürülen erimiş çikolatanın üzerine soğumuş kekler bastırılarak yerleştirilir.
  • Buzdolabında 2 saat bekletilip daha sonra dikkat edilerek kalıptan çıkartılır.
  • İstenirse silikon kalıptan çıkartıldıktan sonra yeşil renkli kağıt cupcake kalıplarına yerleştirilip çöp şişlere geçirilir.
  • Krapon kağıdı vb. kullanılarak güller aralarına yerleştirilip gül buketi şekli verilir.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...