Eşek helvası salatası tarifi
Çoban düdüğü otu salatası tarifi
Türkmen düdüğü otu salatası tarifi
Ege bölgesinde, kış aylarında kendiliğinden yetişen yabani otlardan eşek helvasını da diğer otlar gibi köklerinde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkayıp, bol kaynar su içinde parçalamadan haşlayarak, üzerine limonlu, zeytinyağlı bir sos ile ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- Yarım kilogram eşek helvası ( çoban düdüğü ) otu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet limonun suyu
- Otların sararmış yaprakları ve sert kısımları ayrılır.
- Bol su içinde bir kaç defa iyice yıkanır.
- İnce taze dalları ve yaprakları irice doğranır.
- Derin bir tencerede bol kaynar su içinde haşlanır.
- Otlar parçalanmadan süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
- İyice süzülen otlar servis tabağına alınır.
- Zeytinyağı, limon suyu ve tuz eklenir.
- Bekletmeden ılık servis edilir.