20 Mart 2014 Perşembe

FINDIKLI ÇİKOLATA

Fındıklı çikolata tarifi
Fındıklı çikolata nasıl yapılır
Bütün fındıklı bitter çikolata tarifi
       Ankara'nın ve gündemin puslu, karanlık havasından kaçmak için blog yazmaya başladığım günlerde ilk yazdığım yazıda,''Bu şehir, bu insanlar, en fenası her gün daha fena olan bu gündemden kaçmak istiyorum.Çok uzaklara...Burası gibi değil gideceğim memleket; denizi ayrı deniz, havası ayrı hava '' demişim.Geçen yıllarda Ankara'nın puslu havasından kaçtık ama her gün daha fena olan bu gündemden kaçamadık ne yazık ki :( Gezi olayları sırasında bir tarih yazılırken, evde oturup yemek yapmak anlamsızlaşmış ve üç ay kadar bir süre hiç bir şey paylaşamamıştım.Günlük hayatımıza öyle yada böyle devam ederken, birden bir şey oluyor ve insan her şeyden uzaklaşma isteği ile ne yapacağını bilemiyor, hayata yeniden tutunmak zaman alıyor :( Berkin'den sonra araya İstanbul ziyaretimiz de girince ancak yazabiliyorum.
     Çikolatanın mutluluk hormonu salgılanmasına faydası olduğu ile ilgili medyada zaman zaman yazılar çıktığından, belki bize de faydası olur diye bol fındıklı çikolata tarifi paylaşmak istedim.Ben çikolata olarak 2,5 kilogramlık paketlerde satılan çikolatalardan kullanıyorum ama siz küçük paketlerden bir kaç tane alıp, istediğiniz cins çikolatayı benmari usulü eritip fındık, antep fıstığı yada bademi istediğiniz oranda ekleyerek bol fındıklı çikolatalar yapabilirsiniz.Yazılanlara göre; çikolata endorfin salınımını uyararak acı hissini gidermeye yardımcı olup insanı rahatlatıyormuş, çikolatanın yapım aşamasında oluşan anandamid insan beyninde iyimserlik yaratan bir maddeymiş ve çikolata yediğimizde, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyemiz artıyor ve kendimizi daha iyi hissediyormuşuz.Gerçi, bu kadar absürt ve sıkıntılı gündemi unutmak, kendimizi iyi hissetmek için ne kadar çikolata yemek gerekir bilemiyorum ama belki bir an olsun kendimizi iyi hissetmemizi sağlar diye düşündüm.
Malzemeler:
  • 5 paket ( 80 gramlık ) Bitter çikolata 
  • 2 su bardağı fındık, badem veya antep fıstığı 
  • Yağlı kağıt
Yapılışı:
  • Çikolatalar küçük parçalara bölünüp, bir kaba konulur.
  • Çikolataları koyduğumuz kaptan daha büyük bir kaba su konulur.
  • Çikolata konulan kap, su dolu kabın içine oturtulur.
  • Çikolataya su sıçratmamaya dikkat edilerek kısık ateşte karıştırılarak eritilir.
  • Eriyen çikolataya fındıklar bütün olarak eklenip, karıştırılır.
  • Karışım yağlı kağıt üzerine yayılır.
  • Biraz donunca, fındıklar iç tarafta kalacak şekilde kağıt ikiye katlanır.
  • İyice soğuyunca dilimlenip, servis edilir.

9 Mart 2014 Pazar

TAVA BÖREĞİ

Tava böreği tarifi
Tava böreği nasıl yapılır
Hazır yufkadan kolay börek tarifi
     Tava böreği; geç saatte kalkılan hafta sonlarında, ders yapmaktan yemek yapmaya vakit olmayan öğrenci evlerinde, işten gelip acele ile ne yemek yapılacağı düşünülen durumlarda pek çok kişi için çoğu zaman kurtarıcı olmuştur. Sadece iki adet hazır yufka ve istenilen iç malzemesi kullanılarak çok çabuk yapılabilen, gözlemeden sonra yapılışı en kolay börek sanıyorum tava böreğidir.Ben genellikle peynirli yada patatesli lorlu yapmama rağmen bu defa ıspanaklı, lorlu iç malzemesi kullandım.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 bağ ayıklanmış ıspanağın sadece yaprakları 
  • 100-150 gr lor 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Böreğin iç malzemesi hazırlanır, pul biber ve tuzu eklenir.
  • Yufkalardan biri bütün bırakılır, diğeri ortadan ikiye kesilir.
  • Bütün olan yufka yağlanmış büyükçe bir tavaya kenarlarından taşacak şekilde yayılır.
  • Çok az zeytinyağı gezdirilip, üçe ayrılmış iç malzemesinin  bir bölümü yayılır.
  • Yarıya bölünmüş yufkalardan biri tavadan taşırmadan iç malzemesinin üzerine yayılır.
  • Tekrar zeytinyağı ve iç malzemesi konulup, ikinci yarım yufka da gene taşırmadan yayılır.
  • Zeytinyağı ve kalan iç malzemesi yayılıp, kenarlardan taşan ilk yufka ortaya doğru kapatılır.
  • Orta ateş üzerinde sürekli çevrilerek her tarafının eşit olarak pişmesi sağlanır.
  • Büyükçe bir tava kapağı yardımı ile ters çevrilip, diğer yüzü de çevrilerek pişirilir.
  • İki yüzü de piştikten sonra servis tabağına alınıp, sıcak servis edilir.

7 Mart 2014 Cuma

NERGİS ÇİÇEĞİ REÇELİ

Nergis çiçeği reçeli tarifi
Nergis çiçeği reçeli nasıl yapılır
Çiçek reçeli nasıl yapılır
     Karaburun'da yetişen pek çok çiçekten reçel yapıldığını bilmeme rağmen, Özlemaki'nin nergis çiçeğinden reçel yaptığını görene kadar evde yapmayı düşünmemiştim.Ben bir demet nergis çiçeği ile, ölçüleri ve şeker oranını biraz az tutarak arşivimde bulunması için yaptım.Nergis mevsimi geçmeden nergis çiçeği reçeli yapmak isterseniz, miktarları aynı ölçüde arttırabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı ayıklanmış nergis çiçeği 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Çiçekler yıkanıp, kağıt havlu ile zedelenmeden kurulanır.
  • Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra  kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • Reçel koyulaşmaya başlayınca çiçekler eklenir.
  • Koyulaşınca limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.

6 Mart 2014 Perşembe

DİLEK AĞACI KURABİYE

Dilek ağacı kurabiye tarifi
Dilek ağacı kurabiye nasıl yapılır
Şeker hamurundan kurabiye tarifi
Şeker hamuru ile kurabiye nasılyapılır
     Ağaçlara bez bağlayıp, dilekler dilemek hangi inançtan bu günlere kadar gelmiştir bilmiyorum ama Anadolu'nun pek çok yerinde pek çok kişi tarafından inanılan kültürel zenginliklerimizden biri diye düşünüyorum.Nerede her tarafından renk renk çaputlar sarkan dilek ağacı görsem; Yaşar Kemal'in ''Hüyükteki Nar Ağacı '' kitabında anlattığı; işsizlikleri, dertleri, sıkıntıları bitiren ulu bir ağacın methini duyup, hikmetine inanan ve onca çaresizliğe, acımasızlığa rağmen umutlarını kaybetmeden o ağacı arayan köylüler aklıma gelir.Kitaptaki Memet çocuk gibi, ben de bilirim kendine hayretmemiş bu ağacın dertlere deva olmayacağını ama gene de çok severim o rengarenk umut dolu görüntüyü ne de olsa, umut içimizde hiç bitmeyen bahar mevsimidir.
     Bu kurabiyeleri dilek ağacının görüntüsünü sevdiğimden, Dilek arkadaşımın doğum günü için yapıp, ben de onun adına kurabiyelere çaputlar bağladım. Dilek'ciğim, doğum gününde sağlık, huzur, sevgi, barış, aşk, bereket, dostluk, mutluluk, şans, başarı ve para dilekleri tutup bağladım.Sen başka neler isterdin bilmiyorum ama doğum günün kutlu, ettiğin duaların kabul olsun.Aklıma gelmeyen başka dileklerin varsa, bir kaç dilek de sen tut  :)

                                                

4 Mart 2014 Salı

KÖK REZENE (FENNEL - FİNOKYO) YEMEĞİ

Kök rezene yemeği tarifi
Kök rezene nasıl pişirilir
Fennel yemeği tarifi
Finokyo yemeği tarifi
     Arapsaçı otunu annem çok sevdiğinden, yabani rezene ile  erken yaşlarda tanışmıştık ama kök rezene ile tanışmam kendi adıma epey zaman aldı. İlk defa Burda dergilerinin son sayfalarında verilen yemek tariflerinde görüp merak ettiğim kök rezeneyi, Ankara'da Real marketler zincirinde Florence Fennel adıyla satılmaya başlandığında hemen aldığımı hatırlıyorum. İzmir'de Finokyo adıyla da bilinen kök rezene sevildiğinden mi yoksa kültür olarak yetiştirildiğinden satışı yaygınlaştığından mı bilmiyorum son yıllarda hemen her manavda rastlıyorum. Aroması ve anason kokusu arapsaçı kadar yoğun olmayan rezene çoğu zaman et yemeklerinin yanına garnitür olarak yapılsa da, ben zeytinyağlı yemek olarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • 2 adet kök rezene 
  • 1 adet büyük boy kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Köke yakın bir yerden rezenenin dalları kesilir.
  • Kökü bıçakla dikine kesilir.
  • Taze dalları ve yaprakları doğranır.
  • İyice yıkanıp, süzgece alınır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Kök rezeneler de eklenip, kuru soğanla birlikte biraz çevrilir.
  • Rezenenin yeşil kısımları, su ve tuz tencereye eklenip, kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte kökler yumuşayana kadar pişirilir.

3 Mart 2014 Pazartesi

NAR ŞERBETİ

Nar Şerbeti Tarifi
Nar Şerbeti Nasıl Yapılır
Konsantre Nar Şerbeti Tarifi

     Çiçeğinden, tanelerine, taneleri saran zardan, kurutulmuş kabuğuna kadar her yerinin ayrı bir faydası olan nar, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar nedeniyle mutlaka tüketilmesi gereken meyvelerden... Salatalarda, tatlılarda, meyve suyu, nar ekşisi ve nar reçeli yapılarak sofralarımızda kendine yer bulan narın mevsimi geçmeden bu defa da şerbetini yaptım. Eğer mevsimi dışında da hazırda nar suyunuz bulunsun isterseniz; derin bir tencerede on su bardağı sıkılmış nar suyuna iki su bardağı toz şeker ekleyip kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatabilirsiniz. Üzerinde oluşan köpükleri alıp, temiz ve kuru bir kavanozda kapağını sıkıca kapatarak saklayabilirsiniz. Taze sıkılmış narın kekremsi tadını seviyorsanız doğal haliyle yada istediğiniz oranda şeker ekleyerek, konsantre nar suyu içinse bir iki parmak nar suyunun üzerine istediğiniz oranda içme suyu ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu  
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4 su bardağı su 
  • 1 su bardağı toz şeker    
Yapılışı:
  • Su ve toz şeker, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Taze sıkılmış nar suyu ve limon suyu da karıştırılıp, süzgeçten geçirilir.
  • Sürahiye alınıp, buzdolabında soğutularak servis edilir. 

2 Mart 2014 Pazar

HAŞHAŞLI KALP ÇÖREK

Haşhaşlı çörek tarifi
Haşhaşlı çörek nasıl yapılır
Mayalı çörek tarifi
     Öncelikle görüntüsünü beğendiğim, yapılışı çok kolay bu çöreklerin içine ben çok tatlı olmasını istemediğim için, zeytinyağı ile incelttiğim haşhaş ezmesi sürdüm.Siz isterseniz, bu tarifi önceden yapmış olan blogger arkadaşlarım gibi tahinli, cevizli, tarçınlı, toz şekerli, nutellalı hatta istediğiniz bir reçeli sürüp katlayarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 50 gram eritilmiş tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1,5 çay bardağı ılık süt 
  • 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi 
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Haşhaş ezmesi ve zeytinyağı hariç, diğer malzemeler yoğurulup, çok az ele yapışan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Oda sıcaklığında üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Bezelere ayrılıp, her beze çok az unlanmış tezgah üzerinde yaklaşık 15-20 santim çapında açılır.
  • Üzerlerine zeytinyağı ile inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülür.
  • Rulo halinde sarılan hamurun iki ucu birleştirilir.
  • Rulo yan çevrilip, ucundan bir iki santim kalacak kadar bıçakla kesilir.
  • Kesilen yer ayrılıp, iki ucu yana çevrilerek kalp şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 25-30 dakika kontrol edilerek pişirilir.

1 Mart 2014 Cumartesi

UMUT HİÇ BİTMEYEN BAHAR MEVSİMİDİR

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
                                             Umut hiç bitmeyen bahar mevsimidir
                                             İçinde kar da yağar, fırtına da kopar
                                             Ama; çiçekler açmaya hep devam eder.

Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 2,5-3 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri kapatılıp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Yaprak ve çiçek kalıbı ile kesilip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyan kurabiyelere ballı su sürülüp, kalıp ile kesilmiş şeker hamurları yapıştırılır.
  • Şeker hamurundan minik çiçekler yapılıp, çiçek kurabiyelerin üzerine yapıştırılır.

27 Şubat 2014 Perşembe

AFYON OTU SALATASI

Afyon otu salatası
Kurutulmuş domatesli afyon otu salatası
     Afyon otu; İç Ege de yaşayanlar tarafından daha çok bilinen afyon bitkisinin topraktan yeni çıkmış, taze, yeşil ot haliymiş ve sanırım bu nedenle bir adı da afyon filiziymiş...Pazarda ki satıcıya nasıl yapmam gerektiğini sorunca, '' hiç bir şeye gerek yok, biz yıkayıp yemeklerin yanında böylece yiyoruz'' dedi ama ben gene de bir şeyler eklenmeli düşüncesi ile kurutulmuş domates, tuzlama zeytin ve İzmir tulumu ekleyip, soslayarak salatasını yaptım.Malzemeleri ve miktarlarını tercihinize göre değiştirebilir, azaltıp çoğaltabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 250 gram afyon otu 
  • 7-8 adet kurutulmuş domates 
  • 100 gram İzmir tulumu
  • 8-10 adet siyah zeytin 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otlar temizlenip, bir kaç defa yıkanır.
  • Kökleri dağıtılmadan iri parçalar halinde el ile kopartılır.
  • Kurutulmuş domatesler sıcak suyun içinde yumuşayana kadar bekletilip, suyu süzülür.
  • Yumuşamış domatesler ve peynir küp küp kesilir.
  • Ezilmiş sarımsaklar, siyah zeytin, tuz, zeytinyağı, sirke ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
  • Servis tabağına alınır. 

26 Şubat 2014 Çarşamba

MÜHENDİS PASTASI

Şeker hamurlu pasta tarifi
Doğum günü pastası tarifi
İnşaat mühendisi pastası nasıl yapılır
     İnşaat mühendisi dayımızın doğum günü için; yaklaşık üç ay önce zamanımın çok kısıtlı olması nedeniyle alelacele yaptığım bu pastayı, gündemimizin yoğunluğu nedeniyle yaptığım hızda paylaşamadım :) Dayımız şantiyelerde, yol ve kanal projelerinde; hafriyat kamyonları, kepçeler arasında hayatının önemli bir bölümünü geçirdiğinden pastası da hafriyat kamyonlu, kepçeli olsun diye düşündüm. Ben emekli olunca; şantiyelerin çamurunu şeker hamuruna dönüştürdüğümden, dayımızın meslek hayatında ki yılların çamurları da benim yaptığım pastada şeker hamuru oldu :)
Şeker tadında, sağlıklı, mutlu bir hayat dileklerimle; nice yıllara ...
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Kreması:
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı damla çikolata

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış yuvarlak bir fırın tepsisine dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkıp biraz soğuyunca iki kata ayrılır.
  • Yaklaşık 20 santim yüksekliğinde kümbet şeklindeki bir kalıp streç film ile kaplanır.
  • İki kata ayrılan pandispanyanın bir katından üçgen bir parça çıkartılıp, kalıbın dibine hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir.
  • Krem şanti soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Pandispanyadan kesilen kısımlar parçalanarak, damla çikolatalı krem şantiye karıştırılır.
  • Kalıbın içine krema doldurulur.
  • Pandispanyanın diğer parçası kremanın üstüne kapak gibi kapatılır.
  • Biraz bastırılarak üzeri düzleştirilip, streç ile kapatılarak buzdolabında bir gece dinlendirilir.
  • Şeker hamuru ile kaplanıp, şekil verilir.

25 Şubat 2014 Salı

HİBİSKUS ŞERBETİ

Hibiskus şerbeti tarifi
Hibiskus şerbeti nasıl yapılır
Nar çiçeği şerbeti tarifi

     Adını bilmeden koyu kırmızı çiçek yapraklarının rengini beğenerek aktardan çay yapmak için aldığım hibiskusun meğer nar çiçeği, afrika bamyası çiçeği, mekke gülü, gül hatmi, amber çiçeği gibi bilinen ne kadar çok adı varmış :) Hibiskus şerbetine; tarçın kabuklarının, kakulenin, karanfilin kokusu ve tadı da eklenince çayından daha çok tercih edilen güzel bir içecek oldu. Şeker ve su koyulaşana kadar kaynatıldıktan sonra kanelada da olduğu gibi bardaklara koyulaşmış şerbetten biraz koyup, üzerine de herkesin istediği oranda su ekleyerek şeker oranını tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı hibiskus 
  • 2 yemek kaşığı  kakule 
  • 6 adet tarçın çubuğu 
  • 6-7 adet karanfil
  • 5 su bardağı  su 
  • 3 su bardağı toz şeker   
Yapılışı:
  • Su ve şeker tencerede eriyene kadar kaynatılır.
  • Diğer malzemeler de eklenip, kısık ateşte kıvam alıp koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp soğutulur,süzülür.
  • Koyu kıvamlı ve çok şekerli bu karışıma tercihe göre su eklenir.

24 Şubat 2014 Pazartesi

FAVA

Fava tarifi
Fava nasıl yapılır
Patatesli havuçlu fava tarifi
Kuru bakladan fava nasıl yapılır
     Fava genellikle meze olarak bilinip yenilse de, vegan beslenenler için baklagiller çok önemli olunca bizim evde taze bakladan yapılanı da, kuru bakladan yapılanı da sık tüketilenler arasında yer alıyor ve daha besleyici olması için klasik tarifin biraz dışına çıkarak bazen havuç ve patates de ekleyerek yapıyorum. Havuç ve patates eklemeden yapmak isterseniz, bu fava tarifini tıklayarak yaptığınız favayı yayvan bir tepsiye dökerek katılaştıktan sonra dilimleyerek veya tek porsiyonluk kaplardan  tabağa ters çevirerek servis yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 500 gram kuru bakla 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 adet orta boy patates 
  • 1 adet havuç 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
Yapılışı:
  • Kuru baklalar ayıklanır, yıkanır, akşamdan ıslatılır.
  • Patates, havuç ve kuru soğan soyulup küp küp doğranır.
  • Derin bir tencereye, üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su ile konulur.
  • 30-40 dakika suyunu çekene kadar, üzerinde oluşan köpükler alınarak pişirilir.
  • Blender ile pürüzsüz olana kadar parçalanır.
  • Zeytinyağı, şeker, sarımsak, tuz, baharatlar, limon suyu ve ince kıyılmış dereotu eklenir.
  • Bütün malzemeler karıştırılır.
  • Yayvan bir tepsiye dökülerek, favanın üzeri düzeltilir.
  • Oda sıcaklığına gelince, buzdolabında bir iki saat bekletilir.
  • Katılaşan fava dilimlenip, kesilir.
  • İstenirse, üzerine zeytinyağlı limon suyu gezdirilip, dereotu ile süslenir.



23 Şubat 2014 Pazar

KAVALA KURABİYESİ

Kavala kurabiyesi tarifi
Kavala kurabiyesi nasıl yapılır
Edirne kurabiyesi tarifi
Bademli kurabiye tarifi
         Görünüşte un kurabiyesine benzeyen ama unu ve bademi kavrulduğu için ağızda dağılan ayrı bir lezzette ki bu kurabiyeler, Kavala kurabiyesi yada Edirne kurabiyesi olarak da biliniyor.Suyun öte yanında ki dostlarımızla pek çok ortak yönümüz gibi, bence bu kurabiye de ortak bir kültürün ürünü...Henüz Edirne'de yapılanını yemedim ama Selanik'ten gelen kurabiyeleri yedikten sonra hemen tarif arayışına girdim, eğer badem de seviyorsanız yapılabilecek en güzel kurabiye tariflerinden :) 
Malzemeler:
  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı dolusu kavrulmuş tuzsuz badem
  • 1 çay bardağı tuzsuz toz badem  
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5 su bardağı un 
Üzerine:

  • Pudra şekeri

Yapılışı:
  • Teflon tavada bademler kavrulup, irice parçalanıp, soğuması beklenir.
  • Un ve toz bademler teflon tavada yağsız olarak un kokusu çıkana ve hafif kahverengileşene kadar yakmadan, karıştırılarak kavrulur.
  • Un ve bademler soğuyunca diğer malzemelerle karıştırılıp, yumuşak bir hamur yapılıp, yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde bir parmak kalınlığında açılır.
  • Su bardağı veya kalıpla ay şeklinde kesilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuyunca fırından çıkartılıp, pudra şekerine bulanır.

22 Şubat 2014 Cumartesi

LORLU DEREOTLU ÇÖREK

Lorlu dereotlu çörek tarifi
Mini çörek tarifi
Lorlu çörek nasıl yapılır
     Hafta sonları sabah kalktığınızda çöreğin hamurunu yoğurup mayalanmaya bırakırsanız, rulo şeklinde sarılıp kesildiği için şekil vermekle uğraşmaz diğer hazırlıklar bitene kadar sıcacık çöreklerinizi kahvaltıda yenilecek kadar kısa sürede hazırlayabilirsiniz.İç malzemesi olarak ben dereotu ile karıştırdığım lor kullandım.Siz tercihinize göre iç malzemesini değiştirebilir kahvaltılarınız veya çay saatleriniz için sıcak sıcak çörekler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
İç malzemesi:
  • 300 gram kaşar loru 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 çay kaşığı karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörekotu 
Yapılışı:
  • Un derin bir kabın içine konulur.
  • Şekerli ılık süt,maya ve diğer malzemeler de eklenip,yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat dinlendirilir.
  • Yarım saat sonra hamur tekrar yoğurulup, iki parçaya ayrılır.
  • Parçalar merdane ile yarım santim kalınlığında ince uzun dikdörtgen olarak açılır.
  • Dikdörtgenin uzun kenarı boyunca dereotu ile karıştırılmış lor yayılır.
  • Hamur sarılıp,ince uzun bir rulo yapılır.
  • Rulo üç parmak kalınlığında kesilip,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Tepside yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Üzerine yumurta sarısı ve çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir. 

21 Şubat 2014 Cuma

İNCİ'NİN DOĞUM GÜNÜ KURABİYELERİ

Şeker hamurlu doğum günü kurabiyesi tarifi
İsimli kurabiye nasıl yapılır
Mickey mouse kurabiye nasıl yapılır
     Blog yazdığım çevremde pek bilinmediğinden; bazen arkadaşlarım benim olduğumu bilmeden yaptıklarımı beğeniyorlar, yazdıkları yorumları okuyunca sanal alemde de olsa kalp kalbe karşıymış diyorum çoğu zaman :) İnci'nin anneannesi de çoook eski yıllardan arkadaşım, araya giren yıllar ve yollar yüzünden bir süre görüşemedik ama kalbimde ki yeri hep o zarif ve naif genç kız olarak kaldı, her ne kadar bu gün artık bir anneanne olsa da :) Daha bizim aklımız bir karış havadayken, o çok erken yaşlarda karşılaştığı aşkı ile 12 Eylül'ün o karanlık günlerinde evlendi.Sokaklarda askerlerin nöbet tuttuğu bir eylül gününde, askerin izni ile kınasına gittiğimiz gün hafızamda kalan hiç unutmadığım sahnelerdendir, üzerinden yıllar yıllar geçse bile...Geçtiğimiz günlerde beni tanımadan ulaşıp, torununun doğum günü için kurabiye siparişi vermek isteyince, yıllar sonra sanal ortamda tekrar karşılaşmış olduk :) Aslında  sipariş alıp kurabiye yapmıyorum, sadece eşe dosta özel günlerinde kendimce bir şeyler yapıyorum ama İnci bizim neslin ilk torunu olunca bizim de torunumuz sayılacağından, ona da doğum günü konseptlerine uygun olarak üzerinde Mickey Mouse olan kurabiyelerden yaptım. Anneannesinin facebook sayfasında yer alan fotoğraflarında ki tombul yanaklarına bakarak yapmaktan zevk aldığım İNCİ kurabiyeleri, bir de annesi ve anneannesi ile fotoğrafından kurabiyesini yapıp gönderdim.Umarım kurabiyeleri beğenirsiniz, ben de İnci'nin ilk doğum gününe az da olsa bir renk katmış olurum. Nice yıllara İNCİ...Doğum günün kutlu olsun, yıllar sana hep sağlık, mutluluk, başarı getirsin.


20 Şubat 2014 Perşembe

KİNOALI (QUINOA) KISIR

Kinoalı ( Quınoa ) kısır tarifi
Kinoalı ( Quınoa ) kısır nasıl yapılır
Cevizli kinoalı salatası tarifi
Kinoalı tarifler

     Yüzyıllar önce İnka uygarlığı tarafından tüketilen kinoa; uzaya gönderilen astronotların başlıca besin kaynağı olacak kadar kalsiyum, demir, magnezyum ve vitaminler açısından zenginmiş, hatta ete yakın proteini, süte yakın kalsiyumu içinde barındıran ve hayvansal olmayan tek gıdaymış...Besin değerleri bu kadar yüksek olunca vegan beslenmeyi tercih edenler için de olmazsa olmaz tahıllardan biri  olan kinoayı ilk defa geçen sene oğlumun yurt dışından gelen vegan arkadaşları getirmişti. Kinoayı eskiden sadece yurt dışından gelenler getiriyordu ama şimdilerde organik ürünler satan dükkanlarda yada büyük marketlerde de bulunabiliyormuş. Kolesterol içermeyen, kanser önleyici, çölyak hastalarının güvenle kullanabileceği, yaşlanmayı geciktiren, cildi yenileyen ve günlük kalsiyum ve demir ihtiyacını karşılayan bu tahılı; veganlar ve sporcular dışında kullananlar sanıyorum gün geçtikçe artacaktır. Bulgur ve pirinç kullanarak yaptığımız her tarife uyum sağlayan bu tahıl ile ben henüz denemesem de pilav, dolma, kurabiye hatta puding yapılıyormuş. Ben geçen sene kinoalı maydanoz salatası yapmıştım, bu defa da bir su bardağı kinoaya ceviz ve kısıra koyduğumuz malzemeleri ekleyerek kısır yaptım.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı kinoa 
  • 1,5 su bardağı soğuk su 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 adet salatalık 
  • 2 adet sivri biber 
  • 2 adet domates veya kışlık şişe domatesi
  • 1 çay bardağı kırılmış ceviz 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet taze nane 
  • 2 adet taze soğan 
  • 3-4 adet kornişon turşu 
  • 3-4 adet marul yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kinoa süzgeç içine konulup, su dolu bir kasenin içine oturtulur.
  • İki saat bekletilip sonrasında bolca su ile yıkanıp, süzülür.
  • Tencereye konulup, üzerine 1,5 su bardağı soğuk su eklenir.
  • Tencerede kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra zeytinyağı ve baharatları eklenir.
  • Diğer malzemeler de ince ince kıyılıp, karıştırılır.
  • Turşu ve marul yaprakları ile servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...