28 Temmuz 2020 Salı

VİŞNELİ CHEESECAKE

Vişneli Cheesecake Tarifi
Vişneli Cheesecake Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 paket Eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Kreması: 
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 paket krem şanti 
Üzerine: 
  • Hindistan cevizi 
  • Vişne, Karadut, Yaban mersini, Taze nane yaprakları 

Yapılışı: 
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline gelinceye kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile karıştırılır.
  • Tabanına yağlı kağıt serilen tart kalıbına bisküvili karışım bastırılarak yayıldıktan sonra buzdolabında bekletilir.
  • Krem şanti haricindeki malzemeler tencerede topaklanmaması için sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirildikten sonra soğumaya bırakılır. 
  • Soğuduktan sonra krem şanti eklenip, mikserle çırpılır.
  • Buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın üzerine kreması spatula ile yayılıp, her yerini kaplayacak şekilde hindistan cevizi serpilir.
  • Meyveler ve nane yaprakları da istenen şekilde dizilip, buzdolabında 3-4 saat dinlendirildikten sonra servis edilir.

27 Temmuz 2020 Pazartesi

NAR EKŞİLİ SEMİZOTU SALATASI

Semizotu Salatası Tarifi
Semizotu Salatası Nasıl Yapılır
Nar Ekşili Semizotu Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 büyük bağ semizotunun yaprakları 
  • 2-3 adet domates
  • 2 adet salatalık 
  • 4-5 adet taze soğan 
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Tuz
Yapılışı:
  • Semizotunun kök kısımları kesilip atıldıktan sonra iyice yıkanıp, sadece yaprakları ayrılır.
  • Domateslerin ve salatalıkların kabukları soyulup, minik minik doğranır.
  • Semizotu yaprakları, taze soğanlar, dereotu ve maydanoz da doğranıp, bütün malzemeler karıştırılır.
  • Zeytinyağı, tuz, sumak ve nar ekşisi de eklenerek bekletmeden servis edilir.

26 Temmuz 2020 Pazar

ŞEFTALİLİ ICE TEA (BUZLU ÇAY)

Ice Tea Tarifi
Şeftalili Ice Tea Nasıl Yapılır
Şeftalili Soğuk Çay Tarifi
Buzlu Çay Tarifi
Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı dolusu çay
  • 1 litre kaynar su
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2-3 adet şeftali
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 su bardağı su
  • Buz 
Yapılışı:

  • Tencerede çekirdekleri çıkartılıp, minik parçalara bölünmüş şeftaliler, toz şeker ve 3 su bardağı su ile önce orta sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Biraz soğuyunca ince süzgeçten geçirilip, limon suyu eklenir.
  • Kaynar suyla çay 15 dakika kadar demlendirildikten sonra süzülür.
  • Süzülen çayın içine şeftalili karışım eklenir.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabında 3-4 saat dinlendirilip üzerine bol buz eklenerek servis edilir.

25 Temmuz 2020 Cumartesi

PEYNİRLİ PİDE

Peynirli Pide Tarifi
Peynirli Pide Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • Yarım su bardağı ılık süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 5-5,5 su bardağı un 
  • 250 gram lor
  • 150 gram beyaz peynir
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 adet domates 
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • Zeytinyağı
  • Maydanoz
  • Susam 
Yapılışı:
  • Elenen unun yarısına instant maya ve tozşeker eklenip, karıştırılır.
  • Zeytinyağı, ılık su, ılık süt, tuz ve azar azar da kalan un eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Bu arada pidenin iç malzemesi hazırlanır.
  • İnce ince doğranmış kuru soğan, domates, biber ve maydanoz karıştırılır.
  • Rendelenmiş beyaz peynir, lor, çırpılmış yumurtalar, tuz ve karabiberi de eklenir.
  • Hamur altı parçaya ayrılıp, üzeri örtülür.
  • Her parça unlanmış tezgahta merdane ile ince uzun açıldıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
  • İç malzemesi üzerine yayıldıktan sonra hamurun kenarları kıvrılıp, üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • Susam da serpildikten sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında kenarları kızarana kadar pişirilir.

24 Temmuz 2020 Cuma

KREMALI HAVUÇLU KEK

Havuçlu Kek Tarifi
Havuçlu Kek Nasıl Yapılır
Kremalı Havuçlu Kek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 su bardağı ceviz 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un 
Kreması:
  • 300 gram labne peyniri
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenip, çırpılır.
  • Rendelenmiş havuçların varsa suyu sıkılıp, tarçınla birlikte karışıma eklenir.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu da eklenip, mikserle bir kez çırpılır.
  • Dövülmüş cevizler eklenerek, kaşıkla karıştırıldıktan sonra çok az yağlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir.
  • Kürdan batırılarak pişmesi kontrol edildikten sonra fırından alınıp, soğumaya bırakılır.
  • Labne peyniri, pudra şekeri ve limon suyu mikserle pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpılır.
  • Soğuyan kekin üzerine kreması yayılır.
  • İstenirse; şeker hamurundan yapılan minik havuçlarla veya kremanın birazına turuncu, yeşil gıda boyası eklenip karıştırıldıktan sonra sıkma torbası ile minik havuç şekilleri sıkılarak süslenip servis edilir.

23 Temmuz 2020 Perşembe

YEŞİL ELMALI KIRMIZI LAHANA SALATASI

Yeşil Elmalı Kırmızı Lahana Salatası Tarifi
Ekşi Elmalı Lahana Salatası Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • Yarım kırmızı lahana 
  • 1-2 adet yeşil ekşi elma 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı ceviz 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 adet limonun suyu veya sirke 
Yapılışı:

  • Kırmızı lahananın yarısı kesilip, ince ince kıyılarak biraz tuzla ovulur.
  • Ekşi elmaların kabuğu soyulup, rendelenir.
  • Cevizler iri iri parçalanır.
  • Maydanoz doğranır.
  • Zeytinyağı, limon suyu veya sirke de eklendikten sonra salata karıştırılıp hemen servis edilir.

20 Temmuz 2020 Pazartesi

FIRINDA KUŞKONMAZ

Kuşkonmaz Tarifi
Fırında Kuşkonmaz Nasıl Yapılır
Asparagus Tarifi
Malzemeler:

  • 25-30 adet taze kuşkonmaz 
  • 50 gram kaşar peyniri rendesi 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz
Üzerine:
  • 3-4 adet kapya biber 
  • 1 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Tuz
  • 3-4 adet kültür mantarı
  • 3-4 adet kiraz domates
  • Ceviz 
  • Dereotu 
Yapılışı: 
  • Kuşkonmazların odunsu sert dip kısımları kesilip atılır varsa dikenli küçük yaprakları bıçakla temizlenir.
  • Yıkandıktan sonra kaynar su içinde sadece 2-3 dakika haşlanıp, süzüldükten sonra soğuk sudan geçirilip tekrar süzülür.
  • Fırın kabına dizilen kuşkonmazların yanına istenirse mantarlar ve kiraz domatesler de konulup, üstlerine biraz zeytinyağı ve tuz eklenerek  çok az fırınlandıktan sonra kaşar peyniri rendesi de eklenerek sıcak servis edilir.
  • Farklı bir sunum istenirse; fırında közlenmiş kapya biberler soyulup, temizlendikten sonra mutfak robotundan geçirilip, dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiberi de eklenerek hazırlanan sos fırına girebilecek bir servis tabağının alt kısmına veya tamamına yayılır.
  • Fırınlanmış kuşkonmazlar, mantarlar ve kiraz domatesler isteğe göre yerleştirilip, üstlerine kaşar peyniri rendesi yayıldıktan sonra tekrar fırına konulup, peynir eriyince fırından alınır.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu ve yağsız tavada biraz kavrulduktan sonra irice dövülmüş cevizler de eklenerek sıcak servis edilir. 

17 Temmuz 2020 Cuma

NOHUT DÜRÜM

Nohut Dürüm Tarifi
Nohut Dürüm Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
  • 5-6 adet ev yapımı veya hazır lavaş
  • 2 adet kuru soğan 
  • 2 adet kapya biber 
  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet limonun suyu
  • Sumak
Lavaş Malzemeleri:
  • 3,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • Tuz


Yapılışı:
  • Nohutlar bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
  • (Yöresel olarak pişirilme işlemi ilikli kemik veya etle birlikte yapılıyormuş ama ben nohutları sadece su ile yumuşayana kadar haşladım.)
  • Tavaya konulan zeytinyağında salçalar iyice ezilerek kavrulur.
  • Haşlanmış nohutlar ve baharatlar da tavaya eklendikten sonra nohutların birazı kaşığın tersi ile bastırılarak ezilir.
  • Piyazlık doğranmış kuru soğanlar, çekirdekleri çıkartılmış kapya biberler ve maydanozlar doğranarak hazırlanır.
  • Ev yapımı lavaş kullanmak isterseniz; derin bir kabın içine un elenip, azar azar ılık su ve tuzu da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri streç film ile kapatılan hamur yarım saat dinlendirildikten sonra bezelere ayrılır.
  • Tezgah biraz unlanarak pişireceğimiz tavanın çapında merdane ile açılır.
  • Lavaşlar yağsız tavada, kısık ateş üzerinde gevreyip kurutmadan iki taraflı pişirilir.
  • Tavadan alınan lavaşların içine önce nohutlar sonra kuru soğanlı, kapya biberli karışım yayılır.
  • Sumak serpilip, limon suyu da gezdirilerek dürüm yapılır.

15 Temmuz 2020 Çarşamba

MANTARLI PİDE

Mantarlı Pide Tarifi
Mantarlı Pide Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 adet yumurta
  • 50 gram tereyağı
  • 3 su bardağı un 
  • Karabiber
  • Tuz
  • Çörekotu
Üzerine:
  • 300-400 gram kültür mantarı
  • 3-4 adet domates
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram kaşar peyniri
  • Maydanoz
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Ilık sütün içine kuru maya ve toz şeker konulup, karıştırıldıktan sonra on dakika kadar bekletilir.
  • Yoğurma kabına un elenip, süt içinde eritilmiş maya, zeytinyağı, tereyağı, yoğurt ve yumurtanın akı da eklenip yoğurulur. 
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar bekletilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin içine hamur elimizle bastırılarak tepsi ölçüsünde olabildiğince ince yayılır.
  • Mantarlar bir defa hızlıca yıkanıp, kurulandıktan sonra dilimlenir.
  • Yemeklik doğranan kuru soğanlar, dilimlenmiş mantarlar, yeşil sivri biberler ve domatesler sırasıyla eklenip suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp tuzu ve karabiberi eklenip, soğuması beklenir.
  • Hamurun üzerine mantarlı karışım yayılıp, kenarlarına yumurta sarısı sürüldükten sonra çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun kenarları kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan pidenin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri paylaştırılıp, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar bekletilip, fırından çıkartılır.
  • İnce kıyılmış maydanoz serpilip, dilimlendikten sonra sıcak servis edilir.

13 Temmuz 2020 Pazartesi

SİNKONTA

Sinkonta Tarifi
Kabak Sinkonta Tarifi
Fırında Kabak Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kabak
  • 3 adet kuru soğan 
  • 3 adet taze soğan 
  • 5 diş sarımsak 
  • 3 adet domates 
  • 5-6 yemek kaşığı kışlık domates püresi 
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • Yarım demet taze nane 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı  

Yapılışı: 
  • Kabaklar yıkanıp, soyulmadan çok kalın olmayacak şekilde halka halka doğranır.
  • Çukur bir kabın içine zeytinyağı, kışlık domates püresi, baharatlar, tuz ve halka halka doğradığımız kabaklar konulup, iyice karıştırılır.
  • Kuru soğanlar piyazlık doğranıp biraz tuzla ovulur.
  • Taze soğan ve yeşil sivri biber de doğranır.
  • Fırın kabının içine bir sıra kabak dilimleri bir sıra da diğer malzemeler olacak şekilde malzeme bitene kadar konulur.
  • En üste içinden kabakları aldığımız zeytinyağlı karışım dökülür.
  • İstenirse domates küp küp doğranıp yayılır veya dilimlenerek en üste sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkardıktan sonra üstüne ince kıyılmış taze nane serpilerek servis edilir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...