5 Ekim 2021 Salı

TAVUK MİDYE

Tavuk Midye Tarifi 
Tavuk Midye Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram tavuk göğsü 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karbonat 
  • 2 su bardağı su 
Sosu: 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kekik, karabiber, pul biber 
  • 1 şişe maden suyu 
  • Bulamak için un 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Tavuk göğüsleri çok iri olmayacak küpler şeklinde kesilip, tuz, karbonat ve su karışımında yarım saat kadar bekletildikten sonra çıkartılıp süzdürülür.
  • Sos malzemeleri derin bir kap içinde topak kalmayacak şekilde iyice karıştırılır.
  • Suyu süzülen tavuk etleri tavaya sığması için küçük boy çöp şişlere aralarda biraz boşluk bırakılarak geçirilir.
  • Çöp şişlerin her yeri önce una daha sonra da hazırladığımız sodalı sosa bulanır.
  • Kızdırılmış zeytinyağında arkalı önlü iyice kızartılıp, sıcak servis edilir.


2 Ekim 2021 Cumartesi

ERİKLİ TART

Erikli Tart Tarifi 
Erikli Tart Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 4 çay bardağı un 
  • 1 kilogram anjelik erik 
  • 1 su bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Buzdolabından çıkartılmış soğuk tereyağı bıçakla küçük parçalara ayrıldıktan sonra un, pudra şekeri, yoğurt ve kabartma tozu ile yoğurulur.
  • Streçlenen hamur buzdolabında on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Tartın üzerini süslemek için hamurun bir kısmı ayrılır.
  • Kalan hamur hafif yağlanıp unlanmış bir fırın kabına yayıldıktan sonra fazla kabarmaması için üzerinde çatalla delikler açılıp buzdolabında bekletilir.
  • Erikler yıkanıp çekirdekleri çıkartıldıktan sonra istenen şekilde doğranır.
  • Doğranan erikler hamurun üzerine sıralandıktan sonra şeker serpilir.
  • Ayırdığımız hamurdan kurabiye kalıpları ile yaprak ve çiçekler kesilip, eriklerin üzerine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

1 Ekim 2021 Cuma

FIRINDA DOMATES KURUTMASI

Fırında Domates Kurutması Tarifi 
Fırında Kahvaltılık Domates  Kurutması Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Armut domates 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Sarımsak
  • Kekik
  • Pul biber 
  • Biberiye
Yapılışı: 
  • Domatesler yıkanıp, kurulandıktan sonra istenen şekilde dilimlenir.
  • Domates dilimleri çok az zeytinyağı ile yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Üstlerine tuz ve kekik serpilip, çok az da zeytinyağı gezdirilir.
  • Önceden ısıtılmış 150 derece fırında domates dilimlerinin kenarları kuruyup karamelize olana kadar arada ters yüz edilerek yaklaşık iki saat pişirilir.
  • Dövülmüş sarımsaklar, çok az kırmızı pul biber ve biberiye yapraklarıyla bir su bardağı kadar zeytinyağı bir kapta karıştırılır.
  • Pişen domates dilimlerinin aralarına sarımsaklı zeytinyağından birer kaşık konularak kavanozlar sıkıca doldurulur.
  • En üste hava almaması için bir iki kaşık daha zeytinyağı eklenip kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
  • Meze veya kahvaltılık olarak kullanılmak üzere buzdolabında saklanır.
  • İstenirse servis edilirken ceviz, karabiber taneleri ve biberiye yaprakları da eklenir.

30 Eylül 2021 Perşembe

ELMA KURUSU

Elma Kurusu Tarifi 
Atıştırmalık Elma Kurusu Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5 kilogram elma 
Yapılışı: 
  • Elmalar iyice yıkanıp, sapları yaprakları ayıklanır. 
  • Ortadan ikiye bölünen elmaların çekirdekli kısımları çıkartılıp, olabildiğince ince doğranır.
  • Balkonun güneş alan bir yerine temiz bir örtü yayılıp, elma dilimleri birer birer yan yana dizilir. 
  • Ertesi gün dilimlerin hepsi birer birer ters yüz edilerek kuruyana kadar her gün çevrilir. 
  • İsterseniz kurutmalık biber gibi ipe dizerek güneş alan bir yere asılarak da kurutulabilir.
  • Pamuklu hava alan bir kese içerisinde bitene kadar saklanır.

28 Eylül 2021 Salı

KIŞLIK KÜP DOMATES

Kışlık Küp Domates Tarifi
Concasse Domates Nasıl Yapılır
Kışlık Domates Sosu Tarifi 
Malzemeler:
  • 10 kilogram olgun etli armut domates 
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı 
  • Cam kavanoz                    
Yapılışı:
  • Cam kavanozlar ve hiç kullanılmamış yeni aldığımız kavanoz kapakları bulaşık makinasında yıkanıp, kurutulur.
  • Domatesler bol su ile iyice yıkanıp, sap kısımları ve varsa ezilmiş, çürümüş kısımları ayrılıp, atılır.
  • Kabuklarını kolay soymak için domateslerin alt kısmına bıçakla artı şeklinde kesik atılır.
  • Kaynar su dolu bir kaba atılan domatesler biraz bekletildikten sonra soğuk sudan geçirilip kabukları soyulur.
  • Olabildiğince çekirdekleri çıkartılan domatesler küp küp doğranır.
  • Derin bir tencereye alınan domateslere tuz da eklenerek suyunu çekene kadar orta ateşte pişirilir.
  • Domatesler kavanozlara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılıp, havlu yardımıyla kapakları sıkıca kapatılır.
  • Kavanozların altına sofra bezi yayılıp, üstleri de örtüldükten sonra bir gece hiç kıpırdatmadan ters çevrilmiş halde bekletilir.
  • Ertesi gün soğuyan kavanozlar düzeltilip, güneş almayan serin bir dolaba kaldırılarak bir yıl boyunca kullanılır.

27 Eylül 2021 Pazartesi

ORMAN MEYVELİ ŞERBET


Orman Meyveli Şerbet Tarifi
Orman Meyveli Şerbet Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı böğürtlen 
  • 1 su bardağı güvem
  • 1 su bardağı yaban mersini 
  • 1 su bardağı kızılcık
  • 1 su bardağı karadut
  • 1 su bardağı nar tanesi 
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 litre içme suyu

Yapılışı: 
  • Bulabildiğiniz orman meyveleri yıkanıp, derin bir tencereye alınır.
  • Toz şeker ve su da eklenerek meyveler yumuşayıp, çekirdeklerinden ayrılana kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilerek çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılır.
  • Sürahiye alınıp, üzerine istenen kıvama gelene kadar su eklenip, karıştırılır.
  • İstenirse buz ve bir şişe maden suyu eklenip servis edilir.


27 Temmuz 2021 Salı

GARNİTÜRLÜ PATATES SALATASI

Patates Salatası Tarifi
Garnitürlü Patates Salatası Tarifi
Malzemeler:
  • 10-12 adet haşlanmış patates
  • 3 adet haşlanmış yumurta
  • 2 adet haşlanmış havuç
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 3-4 adet kornişon turşu
  • 1 adet kapya biber
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2-3 diş sarımsak
  • Maydanoz
Yapılışı: 
  • Patatesler iyice yıkanıp, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kabukları soyulan patatesler sıcakken ezilerek püre haline getirilir.
  • Patates püresine zeytinyağı, karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır.
  • Streç film yayılmış bir kaba patates püresinin yarısı konulup üzeri düzleştirilir.
  • Haşlanıp soyulan yumurtaların etrafına dört adet çöp şiş yerleştirildikten sonra paket lastiğiyle uçlarından sabitlenir.
  • Yumurtaların etrafına sarılan çöp şişler bir kaç saat sonra açılıp, çiçek şeklini alan yumurtalar doğranır.
  • Olabildiğince minik küpler halinde doğranmış kapya biber, kornişon turşu, haşlanmış bezelye, haşlanmış havuçlar ve yumurtaların kalanına tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.
  • Patates püresinin üzerine garnitürler yayıldıktan sonra kalan patates püresi de yayılıp üzeri düzleştirilir.
  • Streç film ile her tarafı sarıldıktan sonra buzdolabında bekletilir.
  • Servis edileceğinde streç filmden ayrılıp, servis tabağına ters çevrilir.
  • Süzme yoğurt, mayonez, tuz ve dövülmüş sarımsak dişleri iyice çırpılarak patates püresinin üzerine yayılır.
  • Çiçek şeklini alan yumurta dilimleri ve maydanozlarla süzme yoğurdun üzeri süslenir.


26 Temmuz 2021 Pazartesi

ÇİLEKLİ SMOOTHİE

Çilekli Smoothie Tarifi
Çilekli Smoothie Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı soğuk süt     
  • 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 250 gram çilek
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • Çilek parçaları 
Yapılışı :
  • Çilekler bir süre dondurucuda bekletilip, iyice soğutulur.
  • Blenderde çilekler parçalanır.
  • Süt, bal ve yoğurt da eklenip, koyu bir kıvama gelene kadar iyice karıştırılır.
  • İstenirse, buz ve çilek parçaları eklenir.

19 Temmuz 2021 Pazartesi

CEVİZLİ ŞÖBİYET

Cevizli Şöbiyet Tarifi 
Cevizli Şöbiyet Nasıl Yapılır 
Kolay Şöbiyet Tarifi 
Malzemeler: 
  • 20-25 adet baklava yufkası 
  • 150 gram ceviz 
  • 200 gram tereyağı 
İçine: 
  • 2 su bardağı süt 
  • 3 yemek kaşığı irmik 
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
Şerbeti: 
  • 2 su bardağı su 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 3-4 damla limon suyu 
Yapılışı: 

  • Su ve toz şeker tencereye alınıp, şeker eriyene kadar kaynatıldıktan sonra limon suyu da eklenip bir kaç taşım daha kaynatıldıktan sonra soğuması için bekletilir.
  • Başka bir tencerede süt, irmik ve toz şeker muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilip, arada karıştırılarak soğuyup katılaşması için beklenir.
  • Tereyağı eritilip, soğutulduktan sonra süzgeçten süzülür.
  • Baklava yufkalarının aralarına fırçayla tereyağı sürülüp yufkalar bitene kadar üst üste konulur.
  • Kare kare kesilen yufkaların üzerine birer kaşık irmikli muhallebi ve ceviz parçaları konularak her biri üçgen şeklinde katlanır.
  • Fırına girebilecek bir kap yağlanıp, hazırladığımız şöbiyetler dizilir.
  • Kalan tereyağı da üzerlerine fırça yardımıyla sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırının orta rafında kontrol edilerek iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından aldıktan beş dakika sonra her yerine gelecek şekilde soğumuş şerbet dökülür.
  • Şöbiyetler soğuduktan sonra kenarlarına biraz irmikli muhallebiden sürülüp, dövülmüş cevize bulanarak servis edilir.



18 Temmuz 2021 Pazar

KARANFİLLİ SAKIZLI BAYRAM EKMEĞİ

Karanfilli Ekmek Tarifi
Sakızlı Ekmek Tarifi 
Karanfilli Sakızlı Bayram Ekmeği Nasıl Yapılır 
Malzemeler:  
  • 8-9 su bardağı un    
  • 5 su bardağı ılık su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ev yapımı ekşi maya 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz karanfil 
  • 10-15 adet karanfil 
  • 10-15 adet dövülmüş damla sakızı  
  • Susam
Yapılışı: 
  • Önceden ayrılmış ev yapımı ekşi mayaya ılık su eklenerek, pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırılır.
  • Elenmiş unun yarıdan fazlası yoğurma kabına alınıp, mayayla birlikte yoğurulur.
  • Dövülmüş karanfiller, damla sakızları, tuz, zeytinyağı ve kalan un da azar azar eklenerek hepsi birlikte iyice yoğurulur.
  • Hamura karanfil ve sakız eklenmeden önce istenirse bir su bardağı kadarı ayrılıp, ağzı kapalı bir kap içinde daha sonra da kullanılmak üzere buzdolabında saklanır.
  • Yoğurulan hamura istenen şekil verilerek un ve susam serpilmiş bir kabın içine alınır.
  • Üzerine değmeyecek şekilde çukur bir kap konulup, kalın bir örtüyle örtülerek mayalanması ve kabarması için 4-5 saat bekletilir.
  • Mayalandıktan sonra ters çevrilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır.
  • Mayalanan ekmek fırında önce 220 derece de sonra üzeri kızarınca da fırın sıcaklığı 175 dereceye getirilerek yarım saat kadar daha içini iyice çekene kadar pişirilir.
  • İyice soğuduktan sonra dilimlenir.
  • Biz bayram ekmeklerini köydeki taş fırında yaptık ama herkesin aynı şansı olmayacağı için ölçüleri azaltarak evdeki fırında yaptığım şekilde yazdım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...