4 Eylül 2014 Perşembe

FRENK İNCİRİ ( KAKTÜS MEYVESİ ) MARMELATI

Frenk inciri marmelatı tarifi
Frenk inciri marmelatı nasıl yapılır
Kaktüs meyvesi marmelatı tarifi
Hint inciri marmelatı tarifi
Dikenli incir marmelatı nasıl yapılır
     Hafta sonu gittiğimiz Kuşadası Maket Köy'ün bahçesinde gün geçtikçe büyüyüp, boyumuzu aşan frenk incirinin dikenlerinden uzak durmaya çalışarak olgunlaşan meyvelerinden topladık.Yıllar önce Antalya'da, Fethiye Saklıkent 'te yediğim, tezgahlarda soyup soyup sattıkları bu kaktüs meyvesinin tadını çok kayda değer bulmamıştım ama hem faydaları hem de ilginçliği nedeniyle aklıma reçel yapılabileceği fikri gelince daha önce reçelinin, marmelatının yapıldığını hiç görmesem de denemek istedim.Meyvenin üzerinde gözün görmediği kadar incelikte çok diken, içinde de çok miktarda çekirdek olunca hazırlık aşaması biraz zamanımı aldı.Hazırlık aşamalarının aldığı zaman ve sonuçta çıkan çok az miktarda ki marmelatı görünce neden kimsenin yapmamış olduğunu da anlamış oldum :) Reçel diye başlasam da, meyvenin içinde o kadar sert ve çok çekirdek olunca çekirdeklerinden ayırıp marmelat yapmak daha uygun olur diye düşünerek marmelatını yaptım.Pişerken marmelatın içinde görsel olarak bütün meyve de bulunsun diye bıraktığım birkaç tane meyvenin içinde ki çekirdeklerinin de mutlaka sağlık açısından faydası vardır ama  alışık olmayanların bu çekirdekli halini pek tercih edeceğini sanmıyorum.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram ayıklanmış frenk inciri 
  • 1 su bardağı su 
  • 2,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 

Yapılışı:
  • Frenk incirleri bir gün önceden su içinde bekletilir.
  • Ertesi gün bir ucu çatalla sabitlenerek tatlı kaşığı yardımı ile dikenlerine bastırılıp kazınarak temizlenir, yıkanır.
  • Ucundan kesilip, bıçakla dikine yarılır.
  • İçi tatlı kaşığı ile çıkartılır.
  • Tencerede 1 su bardağı su ile 15 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, çekirdeklerinden ayrılır.
  • 2 su bardağı toz şeker eklenerek, yarım saat koyulaşana kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu eklenip bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Kavanoza konulup, soğuduktan sonra kapağı kapatılır.

4 yorum:

  1. Aslında Antalya'da pek çok sebze ve meyveden reçel yapılmasına ve frenk inciri de çok olmasına rağmen internette baktım frenk inciri reçeline rastlamadım.Değişik denemelerden biri oldu, belki siz alışık olunca çekirdekli olarak da seversiniz.Çok teşekkürler,sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Sade haliyle yemesi cok guzel kaygan ve bol cekirdekkli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de sade halini tercih etmekte haklısınız, reçelini sadece meraktan denedim ama hayli meşakkatli bir hazırlık süreci oldu :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...