Kömbe Nasıl Yapılır
Bayram Kömbesi Tarifi
Malzemeler:
- 125 gram tereyağı
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı kömbe baharatı (tarçın, zencefil, yenibahar, zerdeçal, karanfil, havlıcan, mahlep, muskat, anason, damla sakızı karışımı )
- 1 paket kabartma tozu
- 6-7 su bardağı un
- Susam
Yapılışı:
- Tereyağı tavada yakmadan eritilip, ılıtılır.
- Un ve kömbe baharatı elenir.
- Toz şeker sütün içinde eritilir.
- Unun yarısı yoğurma kabına alınıp, havuz şeklinde açılan orta kısmına erimiş ılık tereyağı, zeytinyağı, şekerli süt ve kömbe baharatı eklenip, karıştırılır.
- Kabartma tozu ve azar azar da kalan un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, susama batırıldıktan sonra kömbe kalıbına yerleştirilip hafifçe bastırılarak kalıbın şeklini alması sağlanır.
- Kalıp ters çevrilip hafifçe tepsi kenarına vurularak kalıptan ayrılan kömbeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırın da üzeri hafif kızarana kadar pişirildikten sonra fırından alınır.
- Soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz.
Adana çevresinde çok yapılır bu kömbe. Küçükken bayramlarda sütle yerdik =)
YanıtlaSilBir adı da bayram kömbesi diye biliniyormuş, ben de kömbe baharatını Adana'dan almıştım zaten :)
Silharika bir tarif ne çok baharat varmış içinde hem lezzetli hem sağlıklı ...teşekkür ederiz...
YanıtlaSilGüzel ve lezzetli bir tarif, bayram için kilolarca yapılırmış ama ben bu ölçüye göre yaptım :) Takibiniz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim.
SilÖyle bir karışım mı varmış. İlk kez duydum:)
YanıtlaSilKömbe baharatı diye satılıyor ama bulamazsanız aynı ölçülerde bir karışım yapıp kullanabilirsiniz.
Sil