Fellah Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 kilogram patlıcan
- 250 gram süzme yoğurt
- 3-4 diş sarımsak
- Tuz
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 litre sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 5 diş sarımsak
- 1 su bardağı sıcak su ( haşlama suyundan )
Yapılışı:
- Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulduktan sonra doğranır.
- Biraz tuz eklenen sarımsaklar dövülüp yoğurda eklenir.
- Patlıcanlar çırpılmış süzme yoğurtla karıştırılıp, servis tabağına yayılır.
- Bulgur ve irmik derin bir kaba alınıp üzerine iki su bardağı sıcak su dökülerek demlenmesi için üzeri örtülür.
- Demlenmiş bulgurun içine bir yumurta kırılıp, diğer malzemeler de eklenerek iyice yoğurulur.
- Olabildiğince minik parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlandıktan sonra ortasına parmak bastırılarak çukurlaştırılır.
- Tencereye su konulup, tuzu da eklenerek kaynatılır.
- Köfteler kaynar su içinde haşlandıktan sonra kevgirle süzülerek alınır.
- Tavada kızdırılan zeytinyağına dövülmüş sarımsaklar, salçalar ve baharatlar eklenir.
- Haşlama suyundan da bir bardak eklenerek sosu hazırlanır.
- Suyu süzülen köfteler salçalı baharatlı sosun içine atılıp, parçalamadan karıştırılır.
- Servis tabağına yayılan patlıcan ezmesinin ortasında biraz çukur açılarak fellah köftesi dökülüp, sıcak servis edilir.
Ellerine sağlık canım. Fellah köfte zahmetli ama çok güzel. Patlıcanlı yememiştim.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler...
Silpatlıcanlı taban ve mis fellah köfte eminim çok yakışır deneyeceğim
YanıtlaSilFellah köftesinin her hali güzel :) Çok teşekkürler.
Sil