28 Mart 2017 Salı

MUZLU MOZAİK PASTA

Mozaik pasta tarifi
Muzlu mozaik pasta tarifi
Muzlu mozaik pasta nasıl yapılır
     Bu sene muz üretimi çok mu fazlaydı bilemiyorum ama pazarlarda, marketlerde muz yığınları hiç eksik olmadı. Ben de bu muz bolluğundan yararlanıp, mozaik pasta tarifimi biraz değiştirerek muzlu mozaik pasta yaptım. Ani gelen misafirler ve ev halkının tatlı krizleri için her zaman dolapta hazır bulundurduğum klasik mozaik pastaya göre muzlu olan bu tarif daha çok tercih edildi. Ben karışımı hazırladıktan sonra iki üç paket halinde sararak buzluğa koyuyorum, böylece hem buzlukta daha az yer kaplıyor hem de buzu çözüldükten sonra artan kısmını tekrar geri koymak zorunda kalmıyorum.
Malzemeler:
  • 2 paket ülker petit beurre bisküvisi 
  • 1 paket Dr. Oetker kakaolu pastacı kreması 
  • 2 su bardağı soğuk süt 
  • 1 su bardağı bütün fındık 
  • 1 su bardağı pirinç patlağı
  • 1 su bardağı damla çikolata 
  • 5-6 adet Anamur muzu 
Yapılışı:
  • Hazır paket kakaolu pastacı kreması süt ile katılaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Bisküviler elimizle küçük parçalar halinde kırılır.
  • Dilimlenmiş muzlar, fındıklar, damla çikolata ve pirinç patlakları karıştırılır.
  • Hepsi birlikte karıştırıldıktan sonra yağlı kağıt veya naylon poşet ile sarılır.
  • Buzlukta en az bir gün bekletilir.
  • Servis edileceğinde bir kaç dakika buzdolabı dışında bekletilip, dilimlenir.

27 Mart 2017 Pazartesi

TALÇİNA ( KURU DOMATES EZMESİ )

Talçina tarifi
Talçina nasıl yapılır
Kuru domates ezmesi tarifi
Kuru domates ezmesi nasıl yapılır

     Havalar ısınmaya başladığına göre, yazdan hazırladığımız kurutmalıkları kullanıp yenilerine yer açmaya başlayabiliriz :) Kurutulmuş domateslerden, biberlerden en az tazeleri kadar hatta çoğu zaman tazesinden daha çok tercih edilen lezzette mezeler hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 20 adet kurutulmuş domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
Yapılışı:
  • Kurutulmuş domatesler iyice yıkanır.
  • Tencereye alınan kurutulmuş domateslerin üzerine sıcak su dökülür.
  • Gerekirse, kısık ateşte yumuşayana kadar biraz pişirilir.
  • Domateslere pişirme suyundan yarım çay bardağı kadar eklenerek, mutfak robotunda püre haline gelene kadar parçalanır.
  • Zeytinyağında pul biber yakmadan çevrilip, domateslere eklenerek karıştırılır.
  • Süzme yoğurda biraz su eklenerek inceltilip, dövülmüş sarımsak eklenir.
  • Servis tabağına alınan domateslerin üzerine sarımsaklı süzme yoğurt ve biberli yağ dökülerek servis edilir.

22 Mart 2017 Çarşamba

PORTAKALLI KEREVİZ SALATASI

Portakallı kereviz salatası tarifi
Kereviz salatası nasıl yapılır
En kolay mezeler
     Yapılabilecek en kolay mezelerden yoğurtlu kerevizi değişik bir sunumla sofralarınıza getirmek isterseniz; portakalları ortadan kesip içini boşalttıktan sonra kereviz ve portakal parçalarını mutfak robotunda parçalayıp, tekrar portakal kabuklarının içine doldurabilirsiniz. Sadece süzme yoğurdun ve cevizin yağı olduğundan diyet reçetelerinde de yer alabilecek hem sağlıklı, hem de çok hafif bu salatayla sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet büyük boy kereviz 
  • 2 adet büyük boy portakal 
  • 4 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt 
  • 1 diş sarımsak 
  • İri dövülmüş ceviz 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Portakallar iyice yıkanıp, ortadan ikiye kesilir.
  • Kabuklar parçalanmadan içleri boşaltılır.
  • Kabuğu boşaltılan portakallardan birinin içinden çıkanlar ve soyulup, küçük parçalara bölünmüş kereviz mutfak robotunda parçalanır.
  • Çukur bir kasenin içine alınıp; irice dövülmüş cevizler, dövülmüş sarımsak ve süzme yoğurtla birlikte karıştırılır.
  • Portakal kabukları içine yerleştirilir veya tabağa alınarak servis edilir.

18 Mart 2017 Cumartesi

GRANOLA BAR

Granola bar tarifi
Granola bar nasıl yapılır
Granola tarifi
     Granola barı bahar aylarının başlangıcında paylaşıp, diyet listelerinde yer vermek isteyenler için bir fikir olsun istedim.Bizim evde pek çok kuruyemişten azar azar kalmış, hem onları değerlendirmiş oldum, hem de günde birer tane yenilerek tatlı ihtiyacını da karşılayacak sağlıklı bir alternatif yapmış oldum.Benim kuruyemiş listesi biraz fazla olunca, yulaf kepeği sanki biraz az oldu gibi, bir daha yaptığımda biraz daha arttırıp daha kalın granolalar yapmayı düşünüyorum.Dikdörtgen kestiğim parçaların bir kısmını daha sonra yuvarlayarak ceviz büyüklüğüne getirip streçledim, böylece dışarıya çıkarken yanıma atıştırmalık olarak da alabiliyorum. Bu haliyle hem daha az yer kaplıyor hem de o kadar tatlı ki ben ancak bu küçük toplardan birer tane yiyebiliyorum :)
Malzemeler:
  • 1 su bardağı üzüm pekmezi 
  • Yarım su bardağı bal 
  • 2 su bardağı yulaf kepeği 
  • Yarım su bardağı keten tohumu 
  • Yarım su bardağı susam 
  • 1 çay bardağı kuru üzüm 
  • 1 çay bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı fındık 
  • 1 çay bardağı badem 
  • Yarım çay bardağı hindistan cevizi 
  • Yarım çay bardağı kabak çekirdeği
  • Yarım çay bardağı ayçiçeği 
  • 7 adet gün kurusu kayısı 
  • 7 adet hurma
  • 5 adet kuru incir 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
  • Kuru kayısı, hurma, kuru incir minik minik doğranır.
  • Ceviz, fındık, badem ayrı ayrı irice dövülür.
  • Ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği içi, ayçiçeği içi ve susam sırası ile tavada çevrilerek yakmadan kavrulur.
  • Derin bir kapta malzemelerin hepsi karıştırılır.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip, karışım kaşığın tersi ile düzleştirilerek yayılır.
  • Tepside ki karışım istenen şekilde bıçakla kesilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra aynı çizgilerden geçilerek tekrar bıçakla kesilir.
  • Tekrar fırına konulup, 15 dakika daha pişirilir.
  • Kağıttan ayrıldıktan sonra bekledikçe sertleşen granola kapalı bir kavanozda saklanır.

16 Mart 2017 Perşembe

MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek köftesi tarifi
Mercimek köftesi nasıl yapılır
Mercimekli köfte tarifi
     Altın günlerinin, çay saatlerinin vazgeçilmezi olan mercimek köftesini değişik ölçülerle de olsa, bilmeyen, yapmayan yoktur sanıyorum. Genellikle kalabalıkta yenildiğinden bu ölçüler tam geliyor ama siz isterseniz kendinize kadar yarım ölçü olarak da yapabilirsiniz. Bizde çok sevildiğinden, evde yemek olmadığında bol yeşillik ve yanında turşusuyla çoğu zaman yemeğe alternatif olarak yıllardır yaptığım tarifimi de paylaşayım diye düşündüm.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 4,5 - 5 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 adet orta boy kuru soğan 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1 adet limonun suyu
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Mercimek iyice yıkanıp, süzülür.
  • Suyunu çekip püre haline gelene kadar haşlanır.
  • Mercimek cinsine bağlı olarak gerekirse biraz daha sıcak su eklenir.
  • Henüz sıcakken köftelik bulgur eklenip, karıştırılarak üzeri kapatılıp demlenmeye bırakılır.
  • Başka bir tencerede incecik kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Salça eklenip, biraz kavrulur.
  • Limon suyu eklenir.
  • İnce kıyılmış taze soğanlar, maydanoz, dereotu ve baharatlar eklenip, köfte kıvamını alana kadar yoğurulur.
  • Hamurdan alınan parçalara elimizle sıkılarak köfte şekli verilir.
  • Servis tabağına marul yapraklarının üzerine köfteler yerleştirilip, turşu, domates ve yeşillikler ile servis edilir.

14 Mart 2017 Salı

SAKALA ÇARPAN ÇORBASI

Sakala çarpan çorbası tarifi
Çeneye çarpan çorbası
Erişteli mercimek çorbası
Bacaklı çorba
     Mart ayıyla birlikte ilkbahar geldi sanmıştık ama bir kaç gündür İzmir'in havası yağmur, dolu derken kış aylarını aratmayınca, kış aylarının sıcacık çorbaları sofralarımızda tekrar aranır oldu :) Erişte, haşlanmış nohut ve yeşil mercimek ile yapılan bu çorbanın sakala çarpan çorbası, çeneye çarpan çorbası, erişteli mercimek çorbası ve bacaklı çorba gibi yörelere ve kişilere göre değişen isimlerinden en bilineni sakala çarpan çorbası  sanıyorum. Ben nohutu bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün yumuşayana kadar pişirip, soğuttuktan sonra azar azar poşetleyerek çorbalarda, pilavlarda kullanmak üzere dondurucuda bekletiyorum. Bu çorbada da önceden hazırladığım haşlanmış nohutlardan ve yazdan yapıp kuruttuğumuz ev yapımı eriştelerden kullandım, siz kendiniz erişte kesip yapmıyorsanız bile yapanlardan ev yapımı erişte alıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ev yapımı erişte 
  • 1 su bardağı yeşil mercimek 
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 6 su bardağı su 
Üzerine: 
  • Zeytinyağı, nane, kırmızı pul biber

Yapılışı:
  • Yeşil mercimekler bir gece önceden ıslatılıp, bekletilir.
  • Ertesi gün suyu süzülüp, yumuşayana kadar haşlanır.
  • İncecik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir, un da eklenip pembeleşene kadar çevrilir.
  • Suyu eklenip, topaklanmaması için sürekli karıştırılarak kaynatılır.
  • Erişte, haşlanmış nohutlar ve suyu süzülmüş mercimekler de eklenerek özleşene kadar pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra başka bir kapta zeytinyağında kırmızı pul biber  ve nane yakmadan çevrilerek çorbaya eklenir.

13 Mart 2017 Pazartesi

DİŞ KURABİYE

Diş kurabiye
Dişci kurabiyesi
Şeker hamurlu diş kurabiyesi
     Diş şeklinde kurabiye kalıbı genellikle yeni diş çıkarmış bebekler için kurabiye yapmakta kullanılsa da, ben diş hekimleri için de kullanılabilir diye düşündüm. Okulunu bitirip, bu gün muayenehanesini açarak, iş hayatına başlayacak olan yeğenimizin muayenehane açılışı için bu kurabiyeleri hazırladım. Meltem'ciğim muayenehanen hayırlı, uğurlu olsun; yeni adım attığın çalışma hayatında hastalarına sağlıklı, çiçek gibi dişler  🌼🌷🌸😃 sana da başarılar dilerim 💗
Her şey gönlünce olsun.

12 Mart 2017 Pazar

EV YAPIMI LAVAŞ

Lavaş Tarifi
Sıkma Tarifi
Ev Yapımı Lavaş Tarifi
Lavaş Nasıl Yapılır
     Her boyda lavaşlar marketlerde hazır paketlenmiş olarak satılıyor ama siz evde kendiniz de çok az malzemeyle sadece un, su ve tuz ile yaptığınız lavaşları sıcak sıcak hafta sonu kahvaltılarınız için hazırlayabilirsiniz. Aslında ölçü olarak biraz un, biraz su ekleyerek yumuşak bir hamur olana kadar el kararı ile yapıyorum ve genellikle aileden alışkanlık lavaşların içini zeytinyağı ile yağlayıp lor, beyaz peynir ve maydanoz koyuyorum ama siz istediğiniz bir iç malzemesi koyabilirsiniz. 
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı elenmiş un 
  • 2 su bardağı kadar ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İçine:
  • Üzerine sürmek için zeytinyağı veya tereyağı
  • Beyaz peynir, Lor, Maydanoz
  • Pul biber, kekik 


Yapılışı: 
  • Derin bir kaba un elenir.
  • Tuz eklenip, karıştırılır.
  • Su azar azar eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dinlenmiş hamurdan bezeler kopartılıp, yuvarlanarak üzeri örtülür.
  • Tezgaha biraz un serpilir.
  • Bezeler birer birer alınıp, üstlerine biraz un serpilerek tezgaha ve merdaneye yapışmayacak kıvamda açılır.
  • Yapışmaz bir tava iyice ısıtılıp, açılan hamur konulup, önlü arkalı yakmadan pişirilir.
  • Ocaktan alınan lavaşa hemen tereyağı veya fırçayla zeytinyağı sürülüp, peynirle birlikte sarılıp sıcak sıcak servis edilir.

11 Mart 2017 Cumartesi

ÇİKOLATALI BURGU ÇÖREK

Çikolatalı çörek tarifi
Çikolatalı çörek nasıl yapılır
Nutellalı çörek tarifi
Çörek nasıl yapılır
     İnternet ortamında her gün bir başka şeklini gördüğümüz, hamuru değişik yönlerde çevirerek bambaşka şekiller alan çörekler yapmayı çok seviyorum. Ev ahalisi de yemeyi sevince bu hepsi birbirinden güzel çörek çeşitlerini yapmakla bitiremeyeceğiz sanıyorum. Çöreği yağlı kağıt üzerinde merdane ile açarak hazırlarsanız, şeklini bozmadan fırın tepsisine daha kolay alabilirsiniz. Ben bu çöreği çay saatlerimiz ve çikolatalı lezzetleri sevenler için yaptım, siz isterseniz çikolata yerine tahin veya lor gibi farklı malzemeler kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
İçine: 
  • 3 yemek kaşığı hazır fındık kreması ( nutella, şokella vs. ) 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Bitter parça çikolata veya damla çikolata

Yapılışı: 
  • Derin bir kaba un elenir.
  • İnstant maya ılık süt ile karıştırılıp, onbeş dakika kadar mayalandırılır.
  • Un, instant mayalı süt, toz şeker, zeytinyağı ve yumurta beyazı karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü örtülüp, yarım saat sıcak bir ortamda mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur iki eşit parçaya ayrılır.
  • Hamurlardan biri yağlı kağıt üzerinde fırın tepsisine sığacak ölçüde merdane ile açılır.
  • Hamurun üzerine üç yemek kaşığı hazır fındık kreması kaşığın tersiyle sürülür.
  • İkinci hamurda merdane ile aynı ölçüde açılıp, çikolatalı hamurun üzerine yayılır.
  • Hamurun tam ortasına küçük bir kase kapatılıp, kalan kısmı önce dörde sonra her parça tekrar dörde bölünerek onaltı eşit parçaya bıçakla kesilerek bölünür.
  • Kesilen her parça aynı yöne iki defa burulur.
  • Ortadaki kase kaldırılıp, hamurun üzerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Orta kısıma çikolata parçaları serpilir.
  • Yarım saat daha tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 15-20 dakika çok çabuk piştiği için kontrol edilerek pişirilir.

10 Mart 2017 Cuma

AYVA MARMELATI

Ayva marmelatı tarifi
Ayva marmelatı nasıl yapılır
     En çok yapılan, geleneksel marmelatlarımızdan biri olan ayva marmelatı yapıp, kahvaltılarda veya kurabiyelerinize dolgu olarak kullanabilirsiniz. Pazarda ayvaların büyüklükleri cazip gelince değişik boylarda ayvalar aldım ve 850 gram gelen tek bir ayvadan marmelat yaptım :) Öyle olunca da ayvayı sayı olarak vermenin çok da doğru olmayacağını düşünüp; temizlenip, çekirdekleri çıkartılmış kullanılmaya hazır ayvaya göre tarif verdim. Bir tek ayvadan 2,5 küçük kavanoz ayva marmelatı çıktı, siz daha çok olmasını isterseniz miktarı arttırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 650 gram temizlenmiş ayva 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı kadar limon suyu 
  • 1 adet tarçın çubuğu 
  • 10-15 adet karanfil
Yapılışı:
  • Ayvalar iyice yıkanır.
  • Derin bir tencereye su ve şeker konulur.
  • Ayvalar dörde bölünerek çekirdek yatakları çıkartılıp, çekirdekleri ayrılır.
  • Ayvalar kabukları ile birlikte mutfak robotuna atılıp, irice rendelenir.
  • Mutfak robotu yerine elde rendelenecekse işlem uzun süreceğinden kararmaması için ayvalar limonlu su doldurulmuş derin bir kaba atılıp, bekletilir.
  • Rendelenen ayvalar kaynayan şerbetin içine atılır.
  • Tülbentin içine ayıklanmış ayva çekirdekleri, tarçın çubuğu ve karanfil taneleri konularak bağlanır.
  • Tülbentte tencereye konulup, on dakika orta ateşte kaynatıldıktan sonra kıvam alana kadar kısık ateşte pişirilir.
  • İndirmeye yakın limon suyu da eklenerek, bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Kavanozlara doldurulup, soğuyunca kapakları kapatılır.

8 Mart 2017 Çarşamba

BARBUNYA BALIĞI TAVA

Barbunya balığı tava tarifi
Barbunya balığı tava nasıl yapılır
Barbun tava tarifi
      Eskiden denize her yerden çok uzak Ankara'da bile haftada iki üç defa balık pişirirken, oğlumun vegan olması dolayısıyla şu sıralar evde pek balık pişirmiyorum. Dolayısıyla eskiden yaptıklarımda arşivde unutulup gidiyor. Arşivde kalan tariflerimden birini daha zamanı geçmeden paylaşayım diye düşündüm. Aslında bol kızgın yağa atılarak kızartılan balıkları daha çok seviyoruz ama son yıllarda daha sağlıklı olacağını düşündüğüm için balıkları çok az zeytinyağı ile yağladığım tavada iki tarafını çevirerek pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram barbunya balığı
  • 1 çay bardağı un veya mısır unu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Balıklar ayıklanıp bol su altında yıkanır.
  • Suyu süzdürülüp, kağıt havlu üzerinde kurulanır.
  • Tuz serpilip, iki tarafı da unlandıktan sonra unun fazlası silkelenir.
  • Derin bir kızartma tavasında bol zeytinyağı kızdırılır.
  • Üçer dörder kızgın yağa atılan balıklar kızartılır. 
  • Kızarmış balıklar kağıt havlu üzerine çıkarılır.
  • Sıcak olarak servis edilir.

7 Mart 2017 Salı

CİBES DOLMASI

Cibes dolması tarifi
Lahana cibesi nasıl yapılır
Lahana cibesi dolması tarifi
     Cibes dolması diye bilinen bir yemek var mı bilmiyorum ama bu tombul lahana cibeslerini görünce ve tek tek lahana sarması yapmak yerine lahanayı oyup, içine iç malzemesi doldurulan bütün lahana dolması tarifinden esinlenerek minik cibes dolmaları yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram lahana cibesi 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 yemek kaşığı kışlık domates ezmesi
  • 1 tutam maydanoz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Yıkanıp, sıcak su içinde bekletilmiş pirinçler de eklenip kavrulur.
  • Şişe domatesten iki yemek kaşığı domates ezmesi de eklenip, biraz pişirilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz, karabiber, nane eklenip malzemeler karıştırılır.
  • Lahana cibeslerinin üst kısımları kesilip, iç malzemesinden bir yemek kaşığı içine doldurulur.
  • Yayvan bir tencereye açılmayacak şekilde yan yana yerleştirilen cibesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Üzerine limon suyu eklenip, ılık servis edilir.

3 Mart 2017 Cuma

EV YAPIMI YEŞİL ZEYTİN EZMESİ

Zeytin ezmesi tarifi
Yeşil zeytin ezmesi nasıl yapılır
Ev yapımı yeşil zeytin ezmesi tarifi
     Kahvaltılarımızın, çorbalarımızın hatta turpotu, hardal gibi otlarımızın eşlikçisi zeytinlerimizin en kolay tüketilme şekli ezme haline getirip, kavanozda saklamaktır. Böylece hem katkısız, sağlıklı kahvaltılarınızda yenilebilecek zeytin ezmeniz olur, hem de yenilmeden kalmış zeytinleriniz varsa bu şekilde değerlendirebilirsiniz.Daha önce yaptığım siyah zeytin ezmesinden sonra bu defa çekirdeklerini çıkardığım kırma zeytinlerden ezme yaptım, siz kırma veya yeşil çizik zeytinlerden kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı kırma veya yeşil çizik zeytin
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kekik 
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Çekirdekleri çıkarılmış zeytinler, dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı ve baharatlar mutfak robotunda bir kaç defa çevrilerek parçalanıp, püre haline getirilir.
  • Karışım bir kavanoza doldurulup, hava almaması için üzerine zeytinyağı eklenir.

2 Mart 2017 Perşembe

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYESİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
Geçmiş olsun kurabiyesi
     Bu kurabiyeleri yapalı uzun zaman oldu, kurabiyeleri yaptığım yakınımız iyileşti ama ben o uzun süren üzücü ülke gündemi nedeniyle zaman bulup paylaşamadım. Bahar çiçeklerinin yer aldığı bu kurabiyeleri artık bahar da geldiğine göre paylaşayım dedim.Umarım ülkemiz için de geçmiş olsun, özlediğimiz o bahar günleri gelsin :)
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • 3 - 3,5 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve yumurta iyice karıştırılır.
  • İçine elenmiş pudra şekeri ve azar azar un da eklenerek yoğurulur.
  • Hamur buzdolabında üzeri streçlenerek yarım saat bekletilir.
  • Merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kurabiyeler kesilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 12 - 15 dakika pişirilir.
  • Pişme süresi fırından fırına farklılık gösterdiğinden  kontrollü olarak pişirilir.
  • Fırından çıkarılan kurabiyeler soğuduktan sonra şeker hamuru ile kaplanır. 
  • Şablonla istenen yazı yazılır.
  • Üzeri şeker hamurundan çiçeklerle süslenir.
  • Şeker hamuru kuruduktan sonra poşetlenip, kurdele ile bağlanır.

28 Şubat 2017 Salı

TAHİNLİ VEGAN ÇÖREK

Tahinli çörek tarifi
Vegan çörek tarifi
Vegan tahinli çörek nasıl yapılır
Yumurtasız sütsüz yoğurtsuz çörek tarifi
     Tarifleri çoğu zaman oğlumdan dolayı vegan beslenenlere göre uyarlasam da, bu defa Yunanistan'da yaşayan bir arkadaşımın paskalya öncesi orucu (Sarakosti) için yapmak istediği çöreği et, yumurta, süt, yoğurt gibi hayvansal hiç bir ürün bulunmayacak şekilde uyarlayıp, tahinli cevizli bir çörek yaptım. Çörek dilimlendiğinde koyu rengi dolayısıyla kat araları daha belirgin görüleceğinden ve lezzetini daha çok sevdiğimden ben çifte kavrulmuş tahin kullanıyordum ama bu defa evde kalmayınca normal tahin kullandım.Çöreğin şekline gelince, son yıllarda onlarca çeşidini gördüklerimizden sadece biri, siz çöreğinize istediğiniz şekli vererek yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı kuru maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay bardağı tahin 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz 

Yapılışı:
  • Derin bir kap içine un elenir.
  • Ilık suyun içine toz şeker ve kuru maya konulup karıştırılır.
  • Mayanın kabarması için 10 dakika kadar beklenir.
  • Zeytinyağı da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri kapatılıp yarım saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur bir kez daha yoğurulup, merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Hamurun üzerine kaşığın tersiyle tahin yayılır.
  • Dövülmüş cevizler ve toz şeker serpilir.
  • Uzun kenarından rulo olarak sarılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine yağlı kağıt üzerine yerleştirilir.
  • Uç kısmının biraz önünden başlayarak bıçakla boydan boya kesilen rulo ikiye ayrılır.
  • İki parçadan önce biri sonra diğeri üste gelecek şekilde yerleştirilip örgü şekli verilir.
  • Bittiği yerdeki hamur elimizle sıkılıp birleştirilir.
  • Üzeri tekrar örtülerek yarım saat tepsi mayası için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrollü olarak 40-50 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...