Enginar dolması tarifi
Enginar dolması nasıl yapılır
Annem; ''pazardan enginar alırken tazesini seçmek için sapından tutup sallayınca, baş kısmının da ağırlığından sallanması gerekir'' derdi. Yıllarca enginar bilinmeyen, satılmayan bölgelerde yaşayınca bu bilgileri kullanıp, enginar seçme şansım olmamıştı, enginar adı altında ne bulduysak razı olmuştuk :) Aslında her zaman yaptığım enginar dolması için, çanak kısmı biraz daha büyük enginarları seçiyorum ama bu defa kalabalık misafir grubu için yaptığımdan ve normal boy bir enginar dolması diğer mezelerle birlikte çok geleceğinden küçük enginarları ikiye bölerek doldurup, buket şeklinde bir sunum yaptım. Küçük, taze enginarların satıldığı bir bölgede yaşıyor iseniz, bu tarif sadece görüntüsü için bile yapılmaya değer diye düşünüyorum.
- 10 adet küçük enginar
- 20 tatlı kaşığı pirinç
- 2 adet domates
- Yarım demet taze soğan
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Tuz
- 1 adet kırmızı biber
- Küçük taze enginarların üstten yarıya yakın kısmı ve sap kısımları kesilir.
- Tam ortasından sapı ile birlikte ortadan ikiye ayrılır.
- Enginarların ortasında ki (var ise ) tüylü kısımları ve kalın dış yaprakları temizlenir.
- Bıçak değen yerlerin kararmaması için tuzlu, bol limonlu su da bekletilir.
- Temizlenen göbekler limon ile ovulur.
- Kabukları soyulmuş domates, taze soğan, maydanoz, dereotu ince ince doğranır.
- Her yarım dolmaya bir tatlı kaşığı olacak ölçüde pirinç iyice yıkanıp, eklenir.
- Zeytinyağı, tuz ve karabiber de eklenerek, dolma içi hazırlanır.
- Yarım enginarlar büyük, yayvan bir tencereye dizilir.
- İç malzemesi fazla taşırmadan göbeklere konulur.
- Pirinçleri dağıtılmadan tencerenin dibine iki üç parmak kadar zeytinyağlı, limonlu su konulur.
- Tencerenin kapağı kapatılıp, kontrol edilerek yarım saat kadar pişirilir.
- Kırmızı biberden halka kesilip, içine sokularak buket şekli verilir.
- Enginarlar ılık servis edilir.