Haşhaşlı irmik tatlısı tarifi
Haşhaşlı irmik tatlısı nasıl yapılır
Haşhaşlı irmikli tatlı, bayram öncesi tatlı arayışında olanlar için ,çıtır çıtır ağıza gelen haşhaş tohumlarıyla çok hafif, değişik bir tarif.Ben, haşhaş olarak Bağdat Baharatın ürettiği gri-mavi haşhaşı kullanıyorum.Haşhaşlı tatlının sade hali daha hafif geldiğinden üzerine krema, krem şanti gibi ilaveler yapmıyorum ama siz isterseniz, tatlının üzerine krema yapıp kat halinde yayabilir veya bir iki top dondurma ile de servis edebilirsiniz.- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı haşhaş
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- 2 paket kabartma tozu
- 2,5 su bardağı su
- 2 su bardağı tozşeker
- Birkaç damla limon suyu
- Su ve toz şeker bir tencerede kaynatılır.
- Limon suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır.
- Yumurtalar ve tozşeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
- Zeytinyağı, irmik, haşhaş ve süt eklenir.
- Un ve kabartma tozu da en son eklenerek karıştırılır.
- Dikdörtgen bir fırın kabına karışım yayılır.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika üstü kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkartılan sıcak kekin üzerine, soğuk şerbet her yerini ıslatacak şekilde kepçe ile dökülür.
- Kare kare kesilerek soğuyunca servis edilir.