Kapaktan kesme tarifi
Puf böreği tarifi
Puf böreği nasıl yapılır
Annem nerede ise her hafta sonu puf böreği yapar; buz gibi ayranla birlikte sepete koyup, kardeşimin eline tutuşturur, yaz aylarında deniz kenarında vakit geçiren bana ve arkadaşlarıma yememiz için gönderirdi.Açılan hamurlar bakır sahan kapağıyla yarım daire şeklinde kesilip kapatıldığından biz bu böreğin adını kapaktan kesme olarak bilirdik ama sonraları öğrendik ki puf böreğiymiş :) Annem kadar sık olmasa da, ben de en azından hafta sonları yaptığım börekleri daha kolay olduğundan ruletle kesiyorum.Ölçü olarak 2,5 su bardağı un gözünüze az gibi gelebilir ama bu ölçülerle 20-25 adet börek yapılabiliyor. Hamuru yoğurup, dinlendirdikten sonra ince uzun yuvarladığım hamuru ben yirmi eşit parçaya bölüyorum, kenarlardan artanları da tekrar yoğurup açınca 25 adet börek oluyor ama börek yiyeceklerin sayısı fazlaysa yada çok seviyorsanız ölçüyü biraz arttırabilirsiniz.Malzemeler:
- 2,5 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kızartmak için zeytinyağı
- 250 gram az tuzlu lor veya beyaz peynir
- Yarım demet dereotu
- 3-4 adet taze soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Tuz
- Un derin bir kaba elenir.
- Ortası havuz gibi açılarak; yumurta, ılık su, sirke ve tuz eklenerek iyice yoğurulur.
- Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
- Unlanmış tezgah üzerinde uzunca bir şekilde yuvarlanıp, yirmi eşit parçaya kesilir.
- Kesilen küçük parçalar yuvarlanıp, oluşan bezelerin üzeri örtülür.
- Unlanmış tezgahta merdane ile her beze kahve tabağı büyüklüğünde açılır.
- Açılan yuvarlakların içine istediğimiz malzeme konulup, yarım daire şeklinde kapatılır.
- Ruletle veya kapakla kesilip, kenarlarının açık kalmaması için kontrol edilir.
- Kızartma tenceresinin yarısını geçecek kadar zeytinyağı konulup, kızdırılır.
- Kızgın zeytinyağı içine, ikişer üçer adet börek atılarak kızartılır.
- Kızaran börekler kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alınıp, sıcak servis edilir.