9 Kasım 2012 Cuma

MOZAİK PASTA

Mozaik pasta tarifi
Mozaik pasta nasıl yapılır
Bisküvili pastalar
     Herkesin bildiği bazı tarifler vardır; ilk ne zaman, nerede yediğimizi, ne zamandan beri yaptığımızı bile hatırlayamayız.Çoğu zaman evde kalan bisküvilerle, bir ölçüye bağlı kalmadan göz kararı yaptığım, çok basit ve hemen her zaman buzdolabında bulunan mozaik pasta da bu tariflerden biri.Genellikle içine yumurta da konulur ama ben yumurtayı çiğ olarak kullanmak istemediğimden, yumurta yerine süt kullanıyorum.Klasik mozaik pasta tarifinde değişiklik yapmak isterseniz, üzerine çikolatalı sos döküp, içine bütüne yakın fındık, ceviz koyup çok daha güzel, bambaşka bir pasta yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 paket petit beurre bisküvi 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao
Yapılışı:
  • Geniş ve çukur bir kabın içinde tereyağı eritilir.
  • Süt, toz şeker ve kakao eklenir.
  • Şeker eriyene, kakaoda hiç topak kalmayıncaya kadar karıştırılır.
  • Minik minik kırılan bisküvi parçaları da eklenip, hepsi karıştırılır.
  • Karışım yağlı kağıt üzerine alınıp, piramit şekli verilir.
  • Pastanın kenarları da kapanacak şekilde, yağlı kağıtla paket yapılır.
  • Her tarafı kapatılan paket buzluğa konulur.
  • Buzlukta bekletilip, yenileceği zaman çıkartılıp, dilim dilim kesilerek servis edilir.

7 Kasım 2012 Çarşamba

İSTİRİDYE (KAVAK) MANTARI SOTE

İstiridye mantarı sote tarifi
İstiridye mantarı sote nasıl  yapılır
Kavak mantarı sote tarifi
    Mantar içerdiği  protein değeri bakımından, et yemeyenler için vazgeçilmez bir besin kaynağı. Hemen her bölgede değişik yabani mantarlar olmasına rağmen, belki de talep olmadığından pazarlarda, marketlerde sadece kültür mantarı satılıyor. Yabani mantar olmadığı zamanlarda severek tükettiğimiz kültür mantarlarından biri de istiridye mantarı yada daha bilinen adı ile kavak mantarı. İstiridye mantarına sadece baharat ekleyip, kavurarak çok lezzetli bir yemek yapabilirsiniz. İstiridye mantarının sap kısımları daha sert olduğu için önce onları minik minik doğrayıp yağda yumuşayana kadar kavuruyorum daha sonra diğer malzemeleri ekleyerek, pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram istiridye mantarı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Bir kaç dal dereotu
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Mantarlar sadece bir kez sudan geçirilip, kağıt havlu ile iyice kurulanır.
  • Mantarın sap kısımları minik minik doğranıp yumuşayana kadar zeytinyağı ile kavrulur.
  • Halka halka doğranan kuru soğanlara, irice doğranmış kalan mantarlar da eklenir.
  • Parçalamadan karıştırarak, mantarlar suyunu salıp tekrar çekene kadar iyice kavrulur.
  • Baharatları ve tuzu da eklenerek, ocaktan alınır.
  • İnce kıyılmış dereotu eklenerek, sıcak servis edilir.

5 Kasım 2012 Pazartesi

RULO BÖREK

Buzluk böreği tarifi
Patatesli buzluk böreği nasıl yapılır
Patatesli rulo börek tarifi
     Rulo börek hemen herkesin bildiği, yapılışı çok pratik, önceden hazırlanıp buzluğa konularak her an hazırda bulundurulabilecek pratiklikte bir börek. Ben, genelde patatesli, peynirli bir iç hazırlayarak yapıyorum ama iç malzemesini tercihinize göre değiştirerek de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 7-8 adet haşlanmış patates
  • 250 gram beyaz peynir veya lor
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta 
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur, biraz irice parçalar halinde ezilir.
  • Çatal ile ezilen beyaz peynir de patatesli karışıma eklenir.
  • Tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenip, karıştırılır.
  • Yumurta, süt, yoğurt ve zeytinyağı çırpılarak hazırlanan karışım ve patatesli iç malzemesi üç yufkada kullanmak için üç parçaya ayrılır.
  • Tezgaha bütün olarak serilen yufkanın üstüne yağlı karışım sürülüp, iç malzemesi yayılır.
  • Üç yufkada üst üste konulup aralarına yağlı karışım ve patatesli iç yayılır.
  • Malzemeler bitince, yufkaların kenarları içe doğru katlanır.
  • Yufkaların hepsi birlikte kalınca bir rulo yapılır.
  • Rulonun buzluğa rahat girebilmesi için, üç dört parçaya bölünür.
  • Her parça rulonun şeklini bozmadan streç film ile sarılıp, buzluğa konulur.
  • Gerektiği kadarı buzluktan çıkartılır.
  • Keskin bir bıçakla parçalamamaya dikkat ederek 1-2 parmak  kalınlığında kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine halka halka kesilen börekler dizilir.
  • Kesilen dilimlerin üstüne, çok az zeytinyağı gezdirilir veya tereyağı parçaları konulur.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırın yerine, çok az yağlanmış teflon bir tavada ters yüz edilerek de pişirilebilir.

3 Kasım 2012 Cumartesi

MELKİ SOSLU ERİŞTE

Mantar soslu erişte tarifi
Melki soslu erişte nasıl yapılır
     Ankara'da bulunmayan ve bilinmeyen yabani mantarlara İzmir'de kavuşunca her hafta bir öğünde de olsa mantarlı bir yemek menüde yerini alıyor :) Bu defa da melkileri ince ince kıyıp kavurarak, yaptığım eriştenin sosuna ekledim.Ben tarla bozumu sonunda kalanları satan bir pazarcının domates ve biberlerini alıp, kullandım. Siz bu mevsimde domates bulamaz iseniz, yazdan yapılan domates soslarından da kullanabilirsiniz.Aynı sosu erişte veya istediğiniz çeşitte bir makarnaya sos yaparak da tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı erişte 
  • 5-6 adet mantar 
  • 2-3 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil biber 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlara, sarımsaklar ve ince kıyılmış mantarlar da karıştırılarak zeytinyağında kavrulur.
  • Yeşil biberler eklenip kavrulmaya devam edilir.
  • Küp küp doğranmış domatesler de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Karabiber ve tuzu da eklenir.
  • Erişteye üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Üzerine mantarlı, domatesli sosu dökülüp, karıştırılır.

1 Kasım 2012 Perşembe

ÇITIR ÇİKOLATALAR

Çıtır çikolata tarifi
Kirpi çikolata tarifi
Tel şehriyeli çikolata tarifi
Kadayıflı çikolata tarifi
      Bu tarif daha önce yemeyenlerin, bilmeyenlerin aklına gelmeyecek malzemelerden yapılmış çıtır çıtır çok hafif bir çikolata. Aslında bilinen adı kirpi çikolata ama her şeyi hizaya sokma isteğimden dolayı onlar da kalıba girdiler ve değişik bir şey oldular. Siz tarife sadık kalıp, kirpi çikolata yapmak isterseniz çay kaşığı ile alıp yağlı kağıt üzerinde katılaşana kadar bekletmeniz yeterli ama benim gibi dağınık tarifleri bile toparlama eğiliminiz varsa küçük kurabiye veya çikolata kalıplarına koyup, şekilli çikolatalar çıkartarak ikram edebilirsiniz. Ben bunları bayram için yaptım ama öncesinde yayınlamaya zamanım olmadı. Çikolata için bayramı beklemeye gerek yok diyenlerdenseniz, her zaman yapabilirsiniz. Bayram için çok miktarda yapacak olunca, yarısını da ev halkının yiyeceğini düşünerek, blok halinde satılan 2,5 kilogramlık kuvertür çikolatalardan kullandım. Çikolataların bir kısmını tel şehriye, bir kısmını da kadayıf kullanarak yaptım. Tel şehriye ile yaptıklarım daha çıtır çıtır, kadayıflılar ise daha yoğun çikolatalı oldu.
     Çikolata kestiğimiz kesme tahtasının kullanılmamış olması veya sadece bu tür tariflerde kullanılması gerekiyor. Çünkü, soğan gibi kokular çok çabuk çikolataya sinebiliyor. Çikolata benmari usulü eritiliyor yani çikolatayı koyduğumuz sos kabının altına daha geniş içi su dolu bir kap konularak, altta kaynayan suyun buharı ile çikolatanın erimesi sağlanıyor. Eriyen çikolatanın suya hiç değmemesi, yanmaması gerekiyor. Çikolata ile şehriye veya kadayıfı karıştırıp, şekil verdikten sonra bir süre buzdolabında bekletilip, donduktan sonra tekrar buzdolabına koymaya gerek kalmadan ikram edebilirsiniz.
TEL ŞEHRİYELİ ÇITIR ÇİKOLATA
Malzemeler:
  • 1 su bardağı tel şehriye 
  • 160 gram (2 adet 80 gramlık ) bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
  • Tel şehriye derin bir tencerenin içine konulur.
  • İki yemek kaşığı pudra şekeri eklenir.
  • Kısık ateşte pudra şekerini yakmadan, şehriyeler ve şeker karamelize olana kadar sürekli karıştırılıp, kavrulur.
  • Ocağın altı kapatılıp, şehriyeler soğumaya bırakılır.
  • Şehriyeler istenirse biraz parçalanıp, küçültülür.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata ile şehriyeler iyice karıştırılır.
  • Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.
KADAYIFLI ÇITIR ÇİKOLATA
Malzemeler:
  • 250 gram çiğ taze kadayıf 
  • 240 gram (3 paket 80 gramlık) bitter çikolata 
Yapılışı:
  • Kadayıf didiklenip, fırın tepsisine yayılır.
  • Yakmadan, ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
  • Kadayıf soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolata ile iyice karıştırılır.
  • Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

29 Ekim 2012 Pazartesi

CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.


                                         SARIŞIN BİR KURDA BENZİYORDU
                                         VE MAVİ GÖZLERİ ÇAKMAK ÇAKMAKTI.
                                         YÜRÜDÜ UÇURUMUN BAŞINA KADAR,
                                         EĞİLDİ,DURDU.
                                         BIRAKSALAR
                                         İNCE,UZUN BACAKLARI ÜZERİNDE YAYLANARAK
                                         VE KARANLIKTA AKAN BİR YILDIZ GİBİ KAYARAK
                                         KOCATEPE'DEN AFYON OVASINA ATLAYACAKTI.

25 Ekim 2012 Perşembe

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Nefes almak bayramdır mesela;günün birinde soluksuz kalınca anlar insan...
Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir;sevmeninkini yalnızlık...
Sızlamayan her organ,hele de burun direği bayramdır...
Bayramdır, elden ayaktan düşmemek,
      zihinden önce bedeni kaybetmemek,
          kurda kuşa yem olmayıp "çok şükür bu günü de gördük" diyebilmek...
Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır...
Yoğun bakımda sancılı geceyi ya da kangren olmuş bir ilişkiyi bitirmek de öyle...
En acıktığın anda dumanı tüten bir somunun köşesini bölmek,
      korktuğunda güvendiğine sarılabilmek,
          dara düştüğünde dost kapısını çalabilmek bayramdır...
Bir sürpriz paketinden çıkan hediye,
      tatlı bir şekerlemede üstüne serilen battaniye,
          saçlarını müşfik bir sevgiyle okşayan anne bayramdır...
"Ona güvenmiştim, yanılmamışım" sözü bayramdır...
Hiç aldatmamış, aldanmamış olmak bayram...
Yeni eve asılan basma perdeler,
      alın teriyle kazanılmış ilk rızkın konduğu çerçeveler,
          yüklü bir borcun son taksiti ödenirken sıkılan eller bayramdır... 
Evde yalnızlığı noktalayan insan nefesi,
      akşam kapıda karşılayan yavuklu busesi,
          sevdalı bir elin tende gezmesi,
              nice adağın ardından çınlayan çocuk sesi bayramdır...
Alnı açık yaşlanmak bayramdır, ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek bayram...

24 Ekim 2012 Çarşamba

ÇİKOLATALI TOPİTOP

Çikolatalı topitop tarifi
Çikolatalı topitoplar nasıl yapılır
     Bayramda veya çay saatlerinde ikram edebileceğiniz, yapımı zaman almayan bu çikolatalı topların içine bisküvi veya evde daha önceden yaptığınız kekten artan parçaları da kullanabilirsiniz.Topların bir kısmına tercihinize göre bir iki kaşık likör veya nescafe de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 240 gram bitter çikolata (80 gr'lık 3 paket) 
  • 200 ml krema 
  • Bebe bisküvisi 
Üzerine:
  • Kakao 
  • Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Krema benmari usulü ısıtılır.
  • Küçük parçalara bölünmüş çikolata parçaları eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak pürüzsüz kıvam alana kadar çikolata eritilir.
  • Bisküviler mutfak robotu yardımı ile parçalanır.
  • Yuvarlanıp şekil verilecek kıvama gelinceye kadar çikolataya karıştırılır.
  • Streç film ile kapatılan karışım buzdolabına konulur.
  • Bir kaç saat dolapta bekletilir.
  • Katılaşan karışımdan tatlı kaşığı ile parçalar alınıp,elimizle yuvarlanır.
  • Topların yarısı hindistan cevizine, yarısı da kakaoya bulanıp servis tabağına alınır.
  • Servisinin kolay olması için, istenirse her birine kürdan saplanır.

23 Ekim 2012 Salı

ÇİLEKLİ KİVİLİ TARTOLETLER

Çilekli kivili tartolet tarifi
Tartolet nasıl yapılır
     Mevsimine göre çilek, kivi, portakal, muz gibi istediğiniz meyvelerle yapabileceğiniz, tek kişilik sunumu ile çay saatlerinde, doğum günlerinde rengarenk ve iştah açıcı görüntüsü ile herkesin özellikle de çocukların seveceğini düşündüğüm bir tarif.
Malzemeler:
  • 100 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 2,5 su bardağı un  
Kreması:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket krem şanti
 Üzerine:
  •  250 gram çilek 
  •  2 adet kivi 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı ile diğer malzemeler karıştırılıp, yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Hamur parçaları kenarlara doğru yükseltilerek, 7-8 cm çapında ki küçük silikon cupcake kalıplarına yayılır.
  • Kabarmaması için; hamura çatalla delikler açılır, hamurun üstüne minik yağlı kağıt parçası, onun üstüne de nohut veya kuru fasulye doldurulur.
  • Hamur, 175  derece fırında, 20 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Pişince fırından çıkartılıp, üstüne koyduğumuz kuru fasulye veya nohutlar alınır.
  • Bir paket krem şanti, buzdolabında bekletilmiş soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Minik saksılar halinde pişen tartoletler soğutulur.
  • Tartoletlerin ortasında ki çukurlara, sıkma torbasına konulan krem şanti sıkılır.
  • Yıkanıp, kurulanan, çilekler ve kivi dilimleri kremanın üstüne konulur.

22 Ekim 2012 Pazartesi

KREMALI KURU BAKLAVA

Kremalı kuru baklava tarifi
Kuru baklava nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
     Hazır baklava yufkası ile çok kısa sürede misafirlerinize ikram etmek için kremalı kuru baklava yapmak isterseniz, tercihinize göre yufkaların üzerine krema yerine aynı ölçüde kaymak yayabilir, zeytinyağı yerine de tereyağı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Baklava yufkası (40 adet)
  • 1 litre krema 
  • 500 gram ceviz 
  • 10-15 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağ
Üzerine: 
  • Pudra şekeri 
Yapılışı:
  • Yufkalar beşer beşer ayrılır.
  • Tezgahın üzerine yufkaların beş tanesi araları çok az yağlanarak, üst üste konulur.
  • Krema yufkanın üstüne sürülüp, irice dövülmüş cevizler serpilir.
  • Yufkalar sıkıca rulo yapılıp, üç dört parmak kalınlığında verev verev kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen yufkaların üzerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Diğer yufkalarda beşer beşer ayrılıp, aynı işlemler yapılarak fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kuru baklavanın üzerine pudra şekeri elenerek, tercihen ılık servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...