Haşhaşlı mercimekli börek tarifi
Haşhaş ezmeli mercimekli börek tarifi
Haşhaşlı mercimekli börek nasıl yapılır
Bizim evde ki herkesin damak tadına uygun, severek yediği bu çıtır çıtır böreği daha önce fotoğraflayamadığımdan, yayınlayamamıştım. Pek çok kişinin yaptığı bu böreğin üzerine ben farklı olarak yakışacağını düşündüğüm mavi haşhaş ekledim ve yufkayı on altı parçaya bölerek yaptım.Bu haliyle hem kırk sekiz adet börek çıktı, hem de küçülünce daha çıtır çıtır oldu.Ben kalabalık bir misafir grubuna yaptığımdan böreklerim kısa sürede tükendi, siz daha az yufka ile ölçüleri yarıya indirerek de yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 6 adet yufka
- 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 2 adet ince doğranmış kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 yemek kaşığı mavi haşhaş
Yapılışı:
- Yeşil mercimek üzerini geçecek kadar su ile yumuşayana kadar haşlanır.
- Siyah suyunun akması için soğuk sudan geçirilip, süzülür.
- İnce ince doğranmış kuru soğan zeytinyağında kavrulur.
- Haşlanmış mercimek de eklenip, pişirilir.
- Pişmeye yakın baharatlar eklenip, karıştırılır.
- Haşhaş ezmesi tahin kıvamına gelene kadar yavaş yavaş zeytinyağı eklenerek, inceltilir.
- Tezgaha yayılan yufkaya inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülüp, üzerine ikinci yufka yayılır.
- Yufka 16 üçgen parçaya bölünür.
- Geniş kenarına mercimekli iç yayılıp, yufkanın kenarları içe doğru katlanıp sigara böreği gibi sarılıp, kapatılır.
- Diğer yufkalara da aynı işlemler yapılıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, mavi haşhaş serpilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Börekler sıcak olarak servis edilir.
- Misafirlerim için yaptıklarıma yumurta sarısı sürüp sonra mavi haşhaş ekledim ama bence yumurta sarısı sürmediğim börekler daha çıtır çıtır oldu.