1 Ekim 2013 Salı
HERŞEYDEN BİRAZ KALIR
HER ŞEYDEN BİRAZ KALIR''DİYOR BİRİLERİ,
ÇOĞULLUK HAKLILIKTIR.
KAVANOZDA BİRAZ KAHVE,
KUTU DA BİRAZ EKMEK,
İNSANDA BİRAZ ACI...
Turgut UYAR
Etiketler:
Şiir Hayatın Özeti
30 Eylül 2013 Pazartesi
SU TERESİ SALATASI
Su teresi salatası tarifi
Su teresi salatası nasıl yapılır
Ayvalık pazarında ki ot çeşitlerinin zenginliği karşısında karar veremeyip, tezgahlarda ne gördüysek alınca satıcı tezgahın altından gizlice su teresi çıkarttı ve ''su teresi her yerde bulunmaz, herkese satmam bunu, siz ottan anlıyorsunuz '' dedi.Biz de ilk defa karaborsadan bir ot almış olduk :) Faydalarını okuyunca keşke daha çok satılsa diye düşündüm, çünkü bir demet ot on beşten fazla vitamin ve mineral içermekteymiş.Kavurması da yapılan su teresi o kadar tazeydi ki ben pişirmeye kıyamadım salatasını yaptım.
Malzemeler:
- 1 demet su teresi
- 1 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 1 adet limonun suyu
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Su teresi ayıklanır.
- Zedelenmeden yıkanıp, sirkeli su içinde 5-10 dakika bekletilir.
- Süzgece alınan terenin suyu süzdürülür.
- Elimizle iri parçalara bölünür.
- Domatesin kabukları soyulup, küp küp doğranır.
- Limon suyu, tuz, dövülmüş sarımsaklar ve zeytinyağı ile sos hazırlanır.
- Malzemeler karıştırılıp, servis tabağına alınır.
28 Eylül 2013 Cumartesi
HAŞHAŞLI MERCİMEKLİ BÖREK
Haşhaşlı mercimekli börek tarifi
Haşhaş ezmeli mercimekli börek tarifi
Haşhaşlı mercimekli börek nasıl yapılır
Bizim evde ki herkesin damak tadına uygun, severek yediği bu çıtır çıtır böreği daha önce fotoğraflayamadığımdan, yayınlayamamıştım. Pek çok kişinin yaptığı bu böreğin üzerine ben farklı olarak yakışacağını düşündüğüm mavi haşhaş ekledim ve yufkayı on altı parçaya bölerek yaptım.Bu haliyle hem kırk sekiz adet börek çıktı, hem de küçülünce daha çıtır çıtır oldu.Ben kalabalık bir misafir grubuna yaptığımdan böreklerim kısa sürede tükendi, siz daha az yufka ile ölçüleri yarıya indirerek de yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 6 adet yufka
- 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 2 adet ince doğranmış kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 yemek kaşığı mavi haşhaş
Yapılışı:
- Yeşil mercimek üzerini geçecek kadar su ile yumuşayana kadar haşlanır.
- Siyah suyunun akması için soğuk sudan geçirilip, süzülür.
- İnce ince doğranmış kuru soğan zeytinyağında kavrulur.
- Haşlanmış mercimek de eklenip, pişirilir.
- Pişmeye yakın baharatlar eklenip, karıştırılır.
- Haşhaş ezmesi tahin kıvamına gelene kadar yavaş yavaş zeytinyağı eklenerek, inceltilir.
- Tezgaha yayılan yufkaya inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülüp, üzerine ikinci yufka yayılır.
- Yufka 16 üçgen parçaya bölünür.
- Geniş kenarına mercimekli iç yayılıp, yufkanın kenarları içe doğru katlanıp sigara böreği gibi sarılıp, kapatılır.
- Diğer yufkalara da aynı işlemler yapılıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, mavi haşhaş serpilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Börekler sıcak olarak servis edilir.
- Misafirlerim için yaptıklarıma yumurta sarısı sürüp sonra mavi haşhaş ekledim ama bence yumurta sarısı sürmediğim börekler daha çıtır çıtır oldu.
Etiketler:
Börekler,
Vegan,
Vejetaryen yemekler
27 Eylül 2013 Cuma
ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM REÇELİ
Çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
Çekirdeksiz üzüm reçeli nasıl yapılır
Bahçemizde çok büyük bir çekirdeksiz üzüm asması olduğundan mı bilmem, annem mutlaka üzüm reçeli yapar, evimizden çekirdeksiz üzüm reçeli eksik olmazdı. Öğrencilik ve çalışma hayatım boyunca annem bizim evden de eksik etmedi üzüm reçellerini...Çok bilinen, her bölgede yapılan bir reçel olmadığını öğrencilik yıllarımda öğrendim. Üzüm reçelini görenler üzümden reçel mi olur diye şaşırdılar, ben de olmaz mı diye şaşırdım. En güzel üzümlerin satıldığı şu günlerde siz de zamanı geçmeden altın rengi bir üzüm reçeli yapmak isterseniz;
Malzemeler:
- 1 kilogram çekirdeksiz üzüm
- Yarım kilogram toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- Üzüm taneleri salkımından ayrılıp yıkanır ve süzgece konulur.
- Su ve şeker derince bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
- Suyu süzülen üzüm taneleri eklenir.
- Reçel kaynamaya başlayınca orta ateşe alınır.
- Üzerinde oluşan köpük varsa alınır.
- 40-45 dakika reçel koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.
- Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
- Kuru kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde dökülüp, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
Etiketler:
Reçeller
26 Eylül 2013 Perşembe
BOYOZ
Boyoz tarifi
Boyoz nasıl yapılır
Malzemeler:
- 1 kilogram un
- 520 ml su
- 25 gram tuz
- 100 ml zeytinyağı
- Hamurları açmak için zeytinyağı
- Beze aralarına sürmek için 80 gram bitkisel margarin
- Malzemeler karıştırılıp, yoğurulur, top şekli verdikten sonra üzeri örtülerek dinlendirilir.
- Bezeler yaklaşık 300 gramlık üç parçaya ayrılıp, yağlanıp, 20 dakika daha dinlendirilir.
- 300 gramlık iki hamurun arası bitkisel margarin ile yağlanıp, 600 gramlık hamurlar yapılıp, dinlendirilir.
- Zeytinyağı ile bezeler tabak büyüklüğünde açılıp, dinlendirilir.
- Hamurun açılacağı mermer tezgah zeytinyağı ile iyice yağlanır.
- El ile tabak büyüklüğünde açtığımız hamur önce merdane ile açılır.
Uygulama sırasında boyoz ustası Selim Ergiş ellerini iyice yağlandıktan sonra, hamuru elle havada çevirip, tezgah üzerine alarak nerede ise tek kişilik çarşaf boyutunda incecik açtı, bu bizim için yıllarca çalışma gerektiren bir profesyonelliktir herhalde.Ben o gün fotoğraf makinasını yanıma almadığımdan fotoğrafları arkadaşların çektiklerinden alıp, kullandım.Boyoz yapımını aşama aşama fotoğraflayan arkadaşlarımız Egeden Tarifler ve Pembe Kekik'in çektiği video ile boyoz yapımı sanıyorum daha kolay anlaşılabilir.
- Hamurda oluşacak ufak yırtıklar önemsenmeden kenarlarından çekilerek çapı büyütülür.
- İyice incelen hamur zarf şeklinde katlanarak küçültülür.
- Böylece hamurun kat kat olması sağlanır.
- Katlanan hamurdan uzunca bir rulo yapılıp, yağlandıktan sonra dinlenmeye bırakılır.
- Kulak memesi kıvamına gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır.
- Hamura yumruğumuzla kuvvetlice bastırılıp, bastırılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye sıralanır.
- Kabarmış olan hamurların üzerine tekrar yumruğumuzla kuvvetlice bastırılıp, yarım saat kadar dinlendirilir.
- Kopardığımız bütün hamurlar aynı şekilde hazırlanıp, tepsiye dizilir.
- Dinlendikten sonra yumruğumuzla tekrar bastırdığımız hamurlar, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kızarana kadar pişirilir.
Etiketler:
Etkinlikler,
Hamurişleri
25 Eylül 2013 Çarşamba
KEDİ VE KİTAPLAR PASTASI
Kedi ve kitap pastası
Şeker hamurlu pasta tarifi
Şeker hamurlu doğum günü pastası nasıl yapılır
Doğum günü pastalarını hep akraba ve arkadaşlara yaptığım için, ilgi alanlarını bilmek pasta yaparken işimi kolaylaştırıyor aslında.Bu defa da Salim'e en çok sevdiği kedisi Prens ve kitaplarından yalnızca bir kaç tanesinin yer aldığı bir doğum günü pastası yaptım.Kakaolu pandispanya yapıp, pastanın kremasına parça çikolatalar ekleyerek, şeker hamuru ile kapladım.Zamanını kedisi ve kitapları ile geçirmekten zevk aldığını bildiğim Salim'e kedileri ve kitapları ile ömür boyu mutluluklar diliyorum.
Malzemeler:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- Yarım çay bardağı buğday nişastası
- Yarım çay bardağı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım su bardağı soğuk süt
- 1 paket krem şanti
- 80 gram rendelenmiş bitter çikolata
- Yarım su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- Oda sıcaklığında ki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar çırpılır.
- Un, nişasta, kakao, kabartma tozu elenerek, eklenir.
- Mikserin düşük ayarı ile aynı yönde karıştırılır.
- Yağlanıp, unlanıp,f azla unu silkelenen 24 santim çapında kalıba karışım dökülür.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.
- Pandispanyanın kenarları hafif kabarmaya başladığında fırının ısısı 150 dereceye indirilerek, 40-50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
- Krem şanti ve yarım su bardağı soğuk süt mikserle iyice çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
- Buzdolabında çıkartılan çikolata rendelenir, krem şantiye karıştırılır.
- Soğuyan pandispanya iki kata ayrılır.
- Katlar şekerli süt her yanına gelecek şekilde ıslatılır.
- Islatılan pandispanyanın üzerine çikolata parçaları karıştırılmış krem şanti yayılır.
- Pandispanyanın üst parçası konulup, biraz bastırılarak düzeltilir.
- Şeker hamuru ile kaplanır.
23 Eylül 2013 Pazartesi
LUTENİTSA
Lutenitsa tarifi
Lutenitsa nasıl yapılır
Balkan sosu tarifi
Balkan sosu nasıl yapılır
Balkanlardan gelen göçmenlerin tanıttığı balkan sosu da denilen lutenitsa'yı; ızgaralara, makarnalara sos, cipslerin yanına dip sos, meze veya kahvaltılık olarak hemen yiyebilir ya da kavanozlara koyup kış boyunca istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.Yapılışı biraz oyalayıcı ama közlenecek olan sebzeleri bir gün önceden közleyip streç filme sararsanız hem daha kolay soyuluyor, hem de işin yarısını bir gün önceden yapmış oluyorsunuz. Ben kahvaltılıkları sevdiğimden kahvaltıda kızarmış ekmek üzerinde herkesin severek tüketeceği bir lezzet diye düşünüyorum.Malzemeler:
- 3 kilogram olgun domates
- 1 kilogram salçalık kırmızı biber
- 1 kilogram bostan patlıcanı
- 2-3 adet havuç
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı acı toz biber
- 1 yemek kaşığı dolusu salamuralık tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
- Tatlımsı bir sos istemiyorsanız, havuç miktarı azaltılabilir.
- Domateslerin kabukları soyulur.
- Etli kırmızı biberler közlenir, kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır.
- Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur.
- Malzemelerin hepsi püre haline gelinceye kadar robotta parçalanır.
- Pişerken etrafa sıçramaması için derin bir tencereye alınır ve dibini tutmaması için karıştırılarak pişirilir.
- Suyunu çekince tuz, şeker, sirke, zeytinyağı ve ince kıyılmış sarımsak eklenip, karıştırılır.
- En son eklenen kırmızı acı toz biber miktarı damak tadına göre ayarlanabilir.
- Cam kavanozlara üzerinden bir parmak boşluk kalacak kadar malzeme doldurulur.
- Kavanozların kapağı sıkıca kapatılıp, ters çevrilir, bir gece bekletilir.
- Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında saklanır.
21 Eylül 2013 Cumartesi
KANELADA (TARÇIN ŞERBETİ)
Kanelada tarifi
Kanelada nasıl yapılır
Tarçın şerbeti tarifi
Konsantre tarçın şerbeti nasıl yapılır
Kanelada nasıl yapılır
Tarçın şerbeti tarifi
Konsantre tarçın şerbeti nasıl yapılır
Tarçın ve karanfil kokulu; son derece bereketli olan bu şerbet, çok şekerli olarak hazırlanıyor.Servis edileceğinde şerbetten bardağa bir parmak kadar konulup, üzerine soğuk su eklendiği için hem damak tadınıza göre şekeri ayarlanabiliyor, hem de eklenen soğuk su ile şerbet dört beş katı kadar artıyor. Özlemaki'ciğim tarifinde ıtır yaprağı için keyfe keder demiş ama keyfimize keder gelmesin deyip ben de şerbete ıtır yaprağı ekledim.
Malzemeler:- 7-8 parça çubuk tarçın
- 1 litre su
- 4 su bardağı tozşeker
- 1-2 adet karanfil
- 1 yaprak ıtır
- Tarçın çubukları yıkanıp, kırılır.
- Derin bir tencerede su ve şekerle yarım saat kadar kaynatılır.
- Karanfiller ve ıtır yaprağı eklenir.
- Soğuduktan sonra şerbet sürahiye süzülür.
- Bardağa bir parmak kadar şerbet ve üzerine soğuk suyla, buz eklenerek servis edilir.
Etiketler:
İçecekler
19 Eylül 2013 Perşembe
MİLFÖY ÇİÇEK BÖREK
Milföy börek tarifi
Milföy çiçek börek nasıl yapılır
Milföy hamuru kullanılarak yapılan tüm tarifler gibi; bu böreği de çok kolay ve çok kısa zamanda neredeyse çayınız demlenene kadar hazırlayabilirsiniz.Yapılış aşamalarını verdiğim şekilde; bıçakla kenarlarına sadece bir kaç kesik atarak çiçek şeklinde börekler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 paket milföy hamuru
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 2-3 yemek kaşığı susam
- Küp şeklinde doğranmış yağsız beyaz peynir
- 1-2 adet çekirdekleri çıkartılmış domates
- 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
- Milföy hamuru kullanılacağı zaman buzluktan çıkartılır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
- Hamurlar biraz çözülünce dört kenarı bıçakla çizilir.
- Tam ortasına iç malzemesi konulur.
- Kesilen uç kısımları çapraz şekilde iç malzemesinin üzerine kapatılır.
- Yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
18 Eylül 2013 Çarşamba
ŞALGAMLI BULGUR SALATASI
Pembe bulgur salatası tarifi
Şalgamlı bulgur salatası nasıl yapılır
Renkli bulgur salatası tarifi
Şalgamlı bulgur salatasını ilk gördüğümde önce içindeki renklerine hayran kaldım. Zaten kısır türevlerini ve şalgam suyunu sevdiğimden, bir de renginin dayanılmazlığı karşısında hemen ilk fırsatta yapılacaklar arasına aldım.Tarifte şalgam suyunun acı mı, tatlı mı olduğu belirtilmemişti,ben de ilk yaptığımda acı ve tatlı şalgam suyunu eşit miktarda kullandım ama daha sonra şalgam suyunun tamamını acı olarak kullandım, o haliyle de güzel oldu.Salatayı kendi damak tadımıza uygun hale getirmek için limon oranını arttırdım, mantar yerine havuç kullandım ve biraz da tuz ekledim.Rengarenk görüntüsü ile çay saatlerimizi renklendiren bu güzel tarif için Chefika'ya çok teşekkürler.
Malzemeler:
- 2,5 su bardağı kalın bulgur
- 5 su bardağı acı şalgam suyu
- 1 büyük kutu mısır konservesi
- 3-4 adet taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 adet büyük boy kırmızı biber
- 1 adet büyük boy havuç
- 2 adet limonun suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
- Bulgur ayıklanıp, derin bir tencerede şalgam suyu ile suyunu çekene kadar pişirilir.
- Pişen bulgur soğuması için bekletilir.
- Çekirdekleri çıkartılan kırmızı biber ve havuç küp küp kesilir.
- Maydanoz, dereotu ve taze soğan incecik kıyılır.
- Diğer bütün malzemeler soğuyan bulgura karıştırılıp, servis edilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)