Peynirli çörek tarifi
Peynirli çörek nasıl yapılır
Peynirli burma çörek tarifi
Günün hangi saatinde olursa olsun yenilebilecek bu peynirli çörekleri beslenme saatinde yemeleri için çocuklarınızın yanına koyabilir veya çay saatlerinizde, kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz.İki hamurun arasındaki peynirler hamur burulurken biraz dağılıyor ama en son dağılan peynirleri çöreklerin boşluklarına tekrar yerleştirebilirsiniz.
Malzemeler:- 4,5 su bardağı un
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet instant kuru maya
- 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Beyaz peynir veya lor
- Maydanoz
- Kımızı pul biber
- 4 yemek kaşığı pekmez
- 2 yemek kaşığı su
- Çörekotu
- Un derince bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
- Şekerli ılık süte instant maya eklenip, karıştırılır.
- Tereyağı, ılık su, zeytinyağı, yumurta ve tuz da eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulup, sıcak bir yerde üzeri örtülerek yarım saat bekletilir.
- Hamur iki parçaya ayrılır.
- Parçalar unlanmış tezgah üzerinde yaklaşık 30x50 santim ölçülerinde merdane ile açılır.
- İç malzemesi hazırlanır.
- Pekmeze su eklenip, biraz sulandırılır.
- Hamurun birine iç malzemesi yayılıp, ikinci hamur tam üzerine yerleştirilir.
- Hamurun uzun kenarı boyunca iki parmak kalınlığında on adet şerit kesilir.
- Uç kısımlarından tutularak ve iç malzemesinin dökülmemesine dikkat edilerek şeritler burulur.
- Burulan şeritler kendi etrafında gül böreği gibi çevrilip, ucu alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
- Burma işlemi sırasında dökülen peynirli iç malzemesi varsa, tekrar boşluklara konulur.
- Üzerine pekmezli su fırça ile sürülüp, çörek otu serpilir.
- Kabarması için tepside bir saat kadar bekletilir.
- Önceden 190 derece ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
- Tercihen sıcak servis edilir.