Gonca gül börek nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
Hazır yufka ile yapılabilecek börekler arasında, yapılışı en kolay ve en güzel görüneni gonca gül börektir sanıyorum. Bu böreğin piştikten sonra çıtır çıtır olması ve hazırlık aşamasında yırtılmaması için mümkün olduğunca taze ve ince açılmış yufka ile yapılması gerekiyor. Ben bu börekler için; lorlu patatesli karışık iç malzemesi hazırlayıp, kullandım ama sadece peynirli, lorlu, patatesli hatta kıymalı olarak da yapabilirsiniz. Böreklerin üzerine daha çıtır olmaları için kalan zeytinyağını fırçayla sürdüm. Siz daha yumuşak börekler seviyorsanız, yumurta sarısını çok az zeytinyağı ile karıştırarak böreklerinizin üzerine sürebilirsiniz.
Malzemeler:
- 3 adet hazır yufka
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 150 gram kadar kaşar loru
- 3 adet haşlanmış patates
- Maydanoz
- Kırmızı pul biber
Yapılışı:
- Haşlanmış patatesler iyice ezilip, lor ve incecik kıyılmış maydanoz ile karıştırılır.
- Biraz pul biber ve gerekiyorsa tuz eklenir.
- Yufkalar dörde bölünür.
- Yufkalara zeytinyağı fırça ile sürülür.
- Her çeyrek yufkanın tam ortasından üç parmağımızla tutulup, aynı yöne doğru çevrilir.
- Ortasına hazırlanan iç malzemesinden bir yemek kaşığı konulur.
- Çevrilen yöne doğru yufkalar iç malzemesini örtecek şekilde kapatılır.
- Kapatılan alt kısım üste gelecek şekilde dikkatlice şeklini bozmadan ters çevrilir.
- Fırın tepsisine börekler sıralanıp, üzerine kalan zeytinyağı fırçayla sürülür.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.