Pide Tarifi
Malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Susam
- Çörekotu
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı su
- Yarım su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı pekmez
Yapılışı:
- Kuru maya, toz şeker ve yarım su bardağı ılık su iyice karıştırılıp, kabarması için on beş dakika kadar bekletilir.
- Elenmiş unun içine kabarmış maya, kalan 1,5 su bardağı ılık su ve tuz da eklenip arada elimiz unlanarak ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülüp, bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
- Mayalanan hamur bir iki defa katlanarak yağlanmış fırın tepsisine oval şekil vererek elimizle çok bastırmadan yayılıp, üzerinin kurumaması için nemli bir bezle örtülür.
- Yarım saat de tepsi mayası için bekletilir.
- Bu arada kase içine 2 yemek kaşığı un konulup, suyla pürüzsüz hale gelinceye kadar ezildikten sonra sıcak su ve pekmez eklenip karıştırılarak şifa denilen bulamaç hazırlanır.
- Mayalanan hamurun üzerini elimizle ezmeden şifa bulamacı sürülüp, parmak uçlarımızı batırarak kenarlara ve ortaya kare veya baklava dilimi gibi şekil verilir.
- Susam ve çörekotu da serpilip, on beş dakika daha bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.